poniedziałek, 14 listopada 2016

Sernik z wiaderka tani i smaczny jak zrobić

Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się moim tanim sposobem na smaczny sernik z wiaderka. Ciasto wychodzi pulchne i aksamitne. Oczywiście najlepszy sernik jest na bazie półtłustego lub tłustego twarogu, ale czasami bardzo nam się śpieszy i idziemy na skróty. Warto w tym przypadku dodać trochę masła, żeby efekt był lepszy.






Składniki 



(użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm)
spód biszkoptowy z 3 jaj LINK  albo około 300 g biszkoptów czy herbatników

1 kg sera z wiaderka
5 dużych jaj
około 70 g masła
niepełna szklanka drobnego cukru (około 230 ml)
125 ml mąki tortowej pszennej (0,5 szklanki)
125 ml mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
aromat
szczypta soli

polewa czekoladowa LINK




Przygotowanie



LINK do przygotowania na filmie





Mieszam mąki w misie. Topię masło w rondlu.

Miksuję żółtka z około 150 ml cukru a pozostały cukier (około 80 ml) dodaję do osobno ubijanych białek ze szczyptą soli. Cukier dodaję kiedy piana jest już sztywna i miksuję jeszcze około pół minuty.

Do zmiksowanych żółtek dodaję masę serową z wiaderka i aromat. Chwilę miksuję i w trakcie miksowania wlewam stopione letnie masło. Po chwili zatrzymuję robot i dodaję przesiane mąki przez sito. Ponownie miksuję do jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi bardzo gęsta. można dodać 1-2 łyżki śmietany, żeby łatwo ją potem połączyć z ubitymi białkami.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C.

Łączę masę serowo-żółtkową z ubitą pianą. Pianę można dodać na dwa razy lub całą od razu. Ważne, by mieszać nie w robocie a dużą łychą, krótko, tylko do połączenia. Masę wykładam na wcześniej upieczony wystudzony biszkopt, który posypałam dla kontrastu łyżką kakao przez sito.

Wkładam do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu można go zostawić w piekarniku do łagodnego wystudzenia. Potem trzeba sernik wystudzić dokładnie i wtedy można polać ciepłą polewą. Wstawiam sernik do lodówki lub w chłodne, ciemne miejsce najlepiej do następnego dnia.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 7 listopada 2016

Sałatka z dyni makaronowej jak zrobić

Witam kochani. Dynia może smakować i to bardzo dobrze. Zatem wypróbujcie taką makaronową sałatkę z dobrym i prostym sosem chrzanowym. Dynia w kuchni jesienią to jeden z lepszych sposobów na witalność, humor i wzmocnienie. Co takiego ma dynia??? Więcej...




Potrzebujemy na 4 porcje

połówkę dyni makaronowej bez środka z nasionami
- około 1 kg


Sos chrzanowy

2 łyżki z brzuchem jogurtu naturalnego gęstego
spora łyżeczka chrzanu tartego
2 łyżki oleju tłoczonego na zimno albo oliwy ( u mnie olej lniany)
płaska łyżka majonezu
trochę natki z pietruszki
spora łyżeczka miodu lub czubata cukru - ilość wg uznania
ciut soli do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Umytą dynię i oczyszczoną ze środka z nasionami dzielę na ćwiartki. Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 10 minut. Trzeba sprawdzić pod koniec, czy aby dynia nie za bardzo zmiękła. Zbyt miękka nie będzie nadawała się na taką lekko chrupiącą sałatkę a raczej na dżem. Z reguły po 10 minutach jest akurat, ale różnie to bywa. Potem trzeba wyjąć i odczekać kilka minut, żeby dynia ostygła. Po czym wydrapuję widelcem makaron- bardzo łatwy i przyjemny etap. Resztki z dyni zużyję do dżemu. Doprawiam makaron sosem chrzanowym, którego składniki wystarczy dobrze wymieszać, posiekać natkę i dodać wszystko do makaronu z dyni. Gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



środa, 2 listopada 2016

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i kaszą jaglaną

Witam Kochani! Lubię takie gołąbki, gdzie przygotowanie liści kapuścianych jest łatwiejsze. Kapusta włoska ma tą przewagę, ze można liście poodrywać na surowo i wszystkie blanszować przez kilka minut na niewielkim grzaniu, żeby były bardziej elastyczne przy zawijaniu farszu. Smak oczywiście rewelacja, jak przy zwykłej kapuście. Bardzo polecam!






Składniki na farsz do średniej wielkości kapusty




500 g mięsa mielonego, wieprzowe, wołowe, drobiowe, jakie lubicie

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około pół szklanki suchego ziarna jaglanego)

przyprawy ziołowe: tymianek, oregano, papryka ostra i ciut słodkiej

płaska łyżeczka soli (jeśli kasza gotowała się bez soli, można jej dodać szczyptę więcej)




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



1. Gotuję kaszę i studzę

2. Rozbieram kapustę na pojedyncze liście, wycinając wcześniej głąb. Im bliżej środka kapusty tym liście coraz mniejsze, dlatego odkładam taką małą główkę na przykład do zupy jarzynowej. Cieniuję nożem główny nerw każdego liścia, czyli takie zgrubienie, idące wzdłuż po jego środku. Chodzi o to, żeby liść był elastyczny przy zwijaniu farszu. Układam liście w dużym garnku. Zalewam tyle co gotującą się wodą i wstawiam na małe grzanie. Blanszuję kilka minut aż liście staną się giętkie, ale nie mogą się rozlatywać. W trakcie delikatnie mieszam. Odcedzam na sicie i studzę.


3. Do mięsa mielonego dodaję kaszę jaglaną. Świetna do gołąbków! Polecam! Będzie smacznie, zdrowiej i lekkostrawnie, ale to oczywiście żaden mus-można z samym mięsem.  Dodaję podsmażoną delikatnie cebulę z czosnkiem, przyprawy, sól. Mieszam dokładnie.

4. Na liściu układam u jego nasady centralnie porcję farszu - najpierw jeden obrót i zawijam boki liścia do środka. Potem roluję dalej. Ważne, by gołąbki ułożyć ostatnim zawinięciem do spodu i ściśle w naczyniu, by zablokować ich poluzowanie w trakcie gotowania.

5. Polewam gołąbki gęstym sosem pomidorowym. Przykładowy sos pomidorowy, jak zrobić LINK

5. Przeważnie piekę gołąbki w piekarniku. Zanim jednak zaczną pyrkać minie około 50 minut w temperaturze 185 stopni C. Kiedy już się delikatnie gotują, obniżam temperaturę na 140 stopni i piekę około 45-50 minut, na funkcji grzałka góra-dół.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 28 października 2016

Babka z kisieli prosta i bardzo smaczna przepis

Witam Kochani! Dzisiaj przepis ze wspomnień -babka z kisielami, szybka w przygotowaniu. Nie jestem amatorką ciast na sztucznych smakach ani barwnikach, ale raz na jakiś czas warto wrócić do wypieków z dawniejszych lat.
Znacznie zdrowszą wersją będzie moja babka na bazie soku z marchewki - pulchna i przepyszna. LINK Polecam!




Składniki



5 jaj

200 g mąki tortowej (1,5 szklanki a 250 ml)

2 kisiele pomarańczowe

150 g cukru

250 g masła 82% lub sprawdzonej margaryny (zamiast masła czy margaryny może być olej np 3/4 szklanki oleju słonecznikowego)

ciut startej skórki z cytrusów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



Mąkę przesianą mieszam z kisielami, proszkiem do pieczenia i solą

Masło o temp. pokojowej miksuję z cukrem kilka chwil - cukier niekoniecznie musi się rozpuścić.

Dodaję całe jaja. Miksuję kilka chwil. Masa wygląda jakby była rozwarstwiona, zważona, ale nie przejmuję się tym.

Dodaję mąkę i ponownie chwilę miksuję do połączenia. Masa staje się gładka, piękna i jednolita, jak krem.

Wykładam masę do formy wysmarowanej, posypanej bułką tartą. Formę wybieram niższą od tych kominowych babek, bo ciasta lepiej i krócej się pieką.

Wstawiam do piekarnika -nie koniecznie nagrzanego, bo nie ubijałam białek. Piekę w temperaturze 175 stopni około 40-50 minut. Sprawdzam patyczkiem. Jeśli dobrze się upiecze, nie ma na patyczku śladów surowego ciasta.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 25 października 2016

Prażuchy ziemniaczane jak zrobić

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się moim sposobem na prażuchy. Wielu z nas dobrze pamięta pyszne kluchy ze skwarkami albo sosem grzybowym...Prażuchy to po prostu ugotowane ziemniaki wymieszane z mąką i z częścią wody, w których się gotowały. To tradycyjna i bardzo smaczna baza do obiadu w wielu regionach naszego kraju. Lubię je robić, zwłaszcza jak ziemniaki podawane klasycznie, nie mają najlepszego smaku. Moje prażuchy nieco zmodyfikowałam...



Składniki na 3-4 porcje


7-8 niedużych ziemniaków

3/4 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 480

około 750 ml wody - z czego odlewam w trakcie gotowania około 200 ml wody

1 żółtko (opcjonalnie)

sól, pieprz do smaku

przyprawy ziołowe (opcjonalnie- u mnie szczypta ostrej papryki, oregano i czosnku)


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Ziemniaki obrane, umyte gotuję do miękkości. Odlewam około 200 ml wywaru, jak ziemniaki są już dość miękkie. Przyprawiam solą, przyprawami i jeszcze gotuję 2-3 minuty.

Dodaję mąkę na gotujące się ziemniaki i całość tłukę praską do ziemniaków ( błyskawicznie robię to blenderem) na niewielkim grzaniu. W razie, gdy masa jest bardzo gęsta, dodaję ciut wywaru, odlanego wcześniej.

Wyłączam grzanie. Dodaję żółtko i krótko miksuję całość. Przykrywam pokrywą i zostawiam tak prażuchy na kilka, kilkanaście minut. Latem nie ostygną szybko a w chłodnym pomieszczeniu warto garnek owinąć ściereczką i włożyć do folii. Po tym czasie prażuchy pięknie się porcjują i są po prostu pyszne o konsystencji gęstego, ale pulchnego kremu.
Moje kluchy prażuchy podałam z sosem pomidorowym i gołąbkami, z wczorajszego obiadu. Prawie całe danie z resztek, ale i bardzo smaczne.

Moja rada: Zimne wystudzone prażuchy np: te wczorajsze są świetne do przysmażania. Mają chrupiącą skórkę i niesamowity smak.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 21 października 2016

Biszkopt kawowy puszysty łatwy przepis

Witam Kochani! Polecam pulchny biszkopt, aromatyczny, idealny do smakowitych ciast tortowych.







Składniki na dużą formę 24 cm x 40



4 duże jaja

100 g mąki tortowej pszennej- 4 łyżki z brzuszkiem ( u mnie zamojska)

15 g mąki ziemniaczanej -1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej

150 g cukru

3-4 łyżki mocnego gorącego naparu z kawy (najlepiej mocne espresso)

szczypta soli


Składniki na łatwe ciasto tortowe


biszkopt kawowy

krem budyniowy LINK

3-4 łyżeczki mocnego zimnego naparu z kawy

300 ml dżemu śliwkowego zmiksowanego

poncz: około 300 ml wody zimnej lub napar słabszej kawy wystudzonej, łyżeczka cukru, 50 ml alkoholu (alkohol opcjonalnie)



Przygotowanie biszkoptu i ciasta tortowego

LINK do przygotowania na filmie


Mąkę pszenną tortową mieszam z ziemniaczaną  (typ 450)

Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier partiami miksując dalej aż cukier się rozpuści, co poznac po tym, że masa jest taka błyszcząca i gładka.

Do żółtek dodaję gorącą kawę, najlepiej o smaku dobrego espresso. Bełtam żółtka widelcem i dodaję na raty do ubitych białek miksując na średnich obrotach. Staram się robić to w miarę krótko do połączenia składników

Odstawiam robot. Dodaję do masy jajeczno-kawowej mąki przesiewając je przez sito w dwóch rzutach. Najważniejszy etap- za każdym razem ostrożnie mieszam masę z mąką dużą łyżką, ale w dość krótkim czasie, mniej więcej do połączenia. Chodzi o to, żeby nie uciekło powietrze z ubitych białek.

Wykładam puszyste ciasto do formy. Nie smaruję boków formy, bo te podczas pieczenia będą trzymać ciasto na tyle, że nie powstanie na środku brzuszek. Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni C. przez około 30 minut.


Przygotowanie ciasta kawowego

LINK do przygotowania na filmie

Upieczony zimny biszkopt podzieliłam najpierw na 2 równe części a każdą z nich na kolejne dwie jednakowe w zamiarze uzyskania dwóch nieco innych ciast. Często tak robię, by nieco urozmaicić cały wypiek.

Krem z dodatkiem kawy, jak i biszkopt wyjątkowo dobrze smakuje. Mocny zimny napar z kawy najlepiej dodać od razu do mleka lub wody, w którym ugotujemy budyń, czyli bazę do kremu budyniowego. Drugi sposób, nieco ryzykowny to dodanie naparu już do klasycznego kremu budyniowego lub maślanego. Jeśli doda się 2-3 łyżeczki kawy krem nie powinien się zważyć, ale nadmiar kilku kropel płynu może sprawić, że krem się rozwarstwi- co prawda i tak super smakuje, ale nie wygląda ciekawie.
Krem z klasycznej porcji, czyli ugotowany z 1/2 litra mleka, zmiksowany z 250 g masła
LINK do przepisu na krem budyniowy


Biszkopt spodni ciasta nasączam ostrożnie, by wytrzymał nacisk górnych warstw, zwłaszcza jak jest puszysty, jak ten wyżej na zdjęciu. Potem warstwa dżemu śliwkowego domowej roboty. Kolejna warstwa to krem. Następna to płat biszkoptu i wierzch zarazem  (w tym przepisie podzieliłam krem na dwie połowy-jedną zostawiłam klasyczną jasną a do drugiej dodałam 3 łyżeczki bardzo, bardzo mocnej zimnej kawy i zmiksowałam. Jedno ciasto ma krem jasny w środku a po wierzchu przesmarowane jest kremem kawowym, drugie zaś w środku jest kawowy a na wierzchu i po bokach jest białe. Wymiary obu ciast po przygotowaniu 21 cm x 13 cm. Oba pyszne tortowe ciacha posypuję okruchami z tego biszkoptu i wkładam do lodówki na noc. Koniecznie wypróbujcie!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 17 października 2016

Sos pieczarkowy ze śmietaną jak zrobić

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się obiecanym przepisem na prosty bardzo smaczny sos pieczarkowy, który świetnie pasuje do pampuchów, kopytek, kaszy, makaronu, ryżu...





Składniki na 3-4 porcje


5-6 pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

solidna łyżka śmietany

1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej

około 300 ml ciepłej lub chłodnej wody

łyżka z brzuszkiem masła klarowanego lub 3 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka sosu sojowego

przyprawy: ciut pieprzu ziołowego, oregano, sól, pieprz czarny

zielenina typu:  koper, natka z pietruszki




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie



Na rozgrzany tłuszcz wsypuję posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję przyprawy i  rozdrobniony czosnek. Podsmażam jeszcze dosłownie kilkanaście sekund, żeby czosnek się nie przypalił i dodaje pieczarki pokrojone w plastry. Całość mieszam co jakiś czas, smażąc około 2-3 minuty. Przyprawiam w trakcie solą i pieprzem. Posypuję po wierzchu mąką, którą za chwilę wchłonie tłuszcz i sok z pieczarek. Mieszam przez chwilę wszystko dokładnie i dodaję na raty wodę. Mieszam za każdy wlaniem, by rozprowadzić sos. Jeśli będzie za gęsty, wystarczy dodać ciut wody. Dokładam śmietanę, sos sojowy, zieleninę jak mam pod ręką - na przykład koperek. Próbuję. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...