Herbatniki odpowiednio przechowywane-w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku, mogą leżakować cały miesiąc a przy tym przygotowanie bardzo łatwe bez udziału robota. Wzorek na ciasteczkach łatwo uzyskać, jak choćby kółkiem do rozdrabniania warzyw. którym przyciskam cienkie surowe herbatniki tak, żeby nie poprzecinać na wylot.
Ciasto na herbatniki
200 g masła
3 szklanki mąki około 450 g (liczy się odpowiednia gęstość dobra do wałkowania)
3/4 szklanki cukru lub szklanka, jeśli wolicie słodsze (można tez posmarować białkiem i posypać cukrem)
3/4 szklanki orzechów drobno posiekanych
2 całe jaja
1 żółtko
4 łyżeczki kakao
wanilia-cukier lub ekstrakt lub inny aromat na przykład mielony cynamon, przyprawa do pierników
1 łyżeczka z małym brzuszkiem proszku do pieczenia lub sodki
szczypta soli
Przygotowanie
Masło topię tak, żeby było ciepłe-w razie potrzeby należy odczekać, gdy gorące. Dodaję kakao, cukier i jajka. Mieszam na jednolitą masę.
Mieszam orzechy z sypkimi składnikami- mąka, proszek do pieczenia (kakao można pominąć w płynie maślanym i dodać do sypkich), sól, proszek do pieczenia, wanilia.
Wlewam letnią płynną masę maślaną do pozostałych składników i mieszam łyżką. Masa wydaję się nieco rzadsza od ciasta kruchego, ale to pozór. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Po wypoczęciu ciasto posypuję niewielką ilością mąki i krótko przerabiam, żeby zrobiło się elastyczne. Gdyby okazało się, ze nadal jest rzadkie, dosypuję ciut mąki i wyrabiam. Dzielę na 3 części.
Wałkuję każdą część na cienkie placki 3-4 mm. Szklanką wykrawam kółka. Każde surowe ciastko naciskam kratką do warzyw i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 minut w temperaturze 190 stopni C., grzałka góra-dół (uzyskałam 4 formy po 20 herbatników.
Herbatniki zaraz po wyjęciu, kiedy ciut przestygną są już kruche a z każdym dniem bardziej chrupiące i coraz lepsze w smaku, pod warunkiem, że chowamy je do pojemnika i przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika