czwartek, 5 listopada 2015

Żeberka pieczone super miękkie

Witajcie kochani. Dzisiaj polecam mój ulubiony sposób na pieczone mięso - soczyste i miękkie. To nie musi być wieprzowina a czas pieczenia dla wieprzowiny wynosi około dwóch godzin - ciut minut więcej może oznaczać, że się porcje rozpadną, ciut mniej, że nie będą tak miękkie. Prawda jest taka, że właściwy czas określi sprawdzanie i próbowanie podczas pieczenia.




Składniki na około 12 porcji

około 1,5 kg żeberek wieprzowych lub mięso typu jagnięcina, wołowina
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
około 200 ml wina czerwonego
300 ml wody
zioła suszone typu - tymianek, rozmaryn lu łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego i chilli
sól do smaku - około łyżeczki raczej płaskiej a w razie potrzeby doprawić na koniec pieczenia

Sos pomidorowy do pieczeni

200 ml przecieru pomidorowego lub 1 spora łyżka koncentratu
1 kopiasta łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta soli

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

I etap

Mięso moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na porcje wzdłuż kosteczek. Podsmażam kawałki z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy mięso nieco zbieleje i się zrumieni, dodaję wino i krótko obsmażam. Alkohol wyparuje a aromat i kolor z wina zostanie, co będzie widać po ładnym kolorze mięsa.

II etap

Układam porcje w naczyniu do zapiekania z przykryciem. Na patelnię jeszcze gorącą wlewam około 300 ml wody, żeby wszystkie smaki i aromaty z niej zabrać do mięsa. Dodaję do mięsa kawałki cebuli, czosnku, zioła, pieprz, sól. Dolewam płyn z patelni. Przykrywam pokrywą i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, na około 50 minut.



III etap

Zmniejszam grzanie na 120 stopni C, by mięso w sosie delikatnie pyrkało i wolniutko miękło. Trwa to mniej więcej około godziny. Jeśli mięso zmięknie, ale pilnuje, żeby nie za nadto, bo chcę, żeby zachowało kształt i się nie rozleciało. Odlewam od niego mniej więcej połowę sosu i dodaję sos pomidorowy wymieszany z podanych składników. Mieszam delikatnie z kawałkami mięsa. Sos pomidorowy spełni tutaj rolę glazury i sprawi, że zaostrzy się smak i poprawi dodatkowo wygląd. Wstawiam ponownie do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni, tym razem bez przykrycia. W trakcie polewam sosem , żeby wierzch porcji nie przysechł za bardzo. Pychota!!!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


12 komentarzy:

  1. Ależ bym teraz zjadłą takie pyszne żeberka, dawno nie jadłam...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak zrobić. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Mmmm mojego męża tu wpuścić, a by się ucieszył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak każdy, no może prawie każdy facet kocha takie porcyjki...

      Usuń
  3. Żeberek to już wieki nie robiłam. Aż tutaj poczułam ich zapach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też rzadko, ale czasami warto a jeszcze jakby był czas na kopytka to wyżerka niesamowita

      Usuń
  4. Jutro zabieram się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne, szkoda że tak długo trzeba gotować !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale Elu rzecz się dokonuje głównie w piekarniku. To naprawdę niekłopotliwe danie/Pozdrawiam

      Usuń
  6. Super przepis!!!! Palce lizać. Nie dodałam wina, bo mam małe dzieci. Ale i tak wyszły rewelacyjnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Magdziu. Wino mozna dodać, bez obawy, bo alkohol zaraz wyparowuje, zostawiając po sobie świetny kolor i smak. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...