Translate

poniedziałek, 9 listopada 2015

Makowiec Śnieżynka z puszystym kremem budyniowym

Witajcie Kochani. Dzisiaj mam przepis dla amatorów makowców-sama je uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich świąt, zwłaszcza Bożego Narodzenia. Oprócz klasycznych rolad, gorąco polecam fantastyczne w smaku i wyglądzie ciasto makowe z bielutkim, jak śnieg, puszystym kremem budyniowym, posypanym orzechami i czekoladą.




Składniki na dużą blachę wymiar około 39 cm x 24 cm


spód biszkoptowy LINK do przepisu, lub kruchy LINK, bądź szybki z herbatników
krem budyniowy LINK do przepisu

Masa makowa składniki

około 300 g maku
2 jaja
bakalie - użyłam 100 g rodzynek z żurawiną i solidną garść orzechów włoskich rozdrobnionych
2 spore łyżki dżemu - u mnie masa z jabłek, jak do szarlotki
1/2 szklanki cukru - około 125 ml
2 kopiaste łyżeczki kakao
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub budyń w proszku waniliowy
ciut otartej skórki cytrynowej i 2-3 krople aromatu migdałowego
szczypta soli


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Mak opłukuję zimną wodą na bardzo gęstym sicie, przelewam wrzątkiem i osączam. Wsypuję do garnka. Zalewam mniej więcej jedną szklanką gorącego mleka lub wody. Jesli po chwili wchłonie płyn i nadal jest zbyt suchy, dodaję jeszcze ciut płynu. Mieszam i gotuję minutę, dwie na małym grzaniu. Przykrywam pokrywą. Zawijam w koc i odstawiam na minimum 2 godziny. Wystudzony mak mielę najmniej 3 razy w maszynce.

Jeśli spodem jest biszkopt lub herbatniki, warto go skropić prostym ponczem - 1/4 szklanki wody zimnej przegotowanej plus łyżka soku z cytryny.

Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję na koniec łyżkę cukru dla utrwalenia i chwilę miksuję aż cukier się rozpuści a masa zrobi się błyszcząca i jednolita.

W osobnej misie mieszam łyżką przemielony mak, bakalie, żółtka, mąkę ziemniaczaną, dżem, kakao, aromat. Jeśli masa makowa jest zbyt tępa, dodaję ciut mleka lub wody tak, żeby ją nieco rozluźnić, ale ostrożnie, żeby nadto nie rozrzedzić (dodawanie tłuszczu do maku jest zbędne - mak sam w sobie ma go naprawdę sporo). Na koniec dodaję ubitą pianę, delikatnie i krótko mieszam. Wykładam na spód. Piekę krótko, około 35 minut w temperaturze 175 stopni, grzałka góra dół - u mnie grubość warstwy makowej ma około 2-3 cm.

Na wystudzone ciasto z makiem wykładam krem budyniowy i posypuję garścią podpieczonych rozdrobnionych orzechów i tartej czekolady. Orzechy dodaję do czekolady, jak dobrze ostygną. Ciasto powinno odpocząć w chłodzie, bo lepiej się kroi i smakuje. Najlepsze jest na drugi dzień. Gorąco polecam!!!

Życzę wspaniałych wypieków
Pozdrawiam Weronika


20 komentarzy:

  1. Przepis bardzo mi się spodobał.Jestem początkującą "piekarką" wiec proszę o podpowiedź-czy masę makową wykładam na surowym czy upieczonym wcześnie ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Makową masę układam na upieczonym cieście biszkoptowym lub kruchym lub w łatwej wersji na herbatnikach czy biszkoptach

      Usuń
  2. Bardzo lubię mak i wszystko co z nim związane, jako dziecko tylko czekałam kiedy będę mogła wylizać miskę z resztek maku na makowiec. Ciacho bardzo pomysłowe i efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Elu. Wypróbuj koniecznie na duzą blachę, bo znika w mig

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie. Olimpio moim zdaniem łatwe i pyszne ciasto. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Robiłam makowiec pod pierzynką tylko mój był z bitą śmietaną, na wierzchu posypany tartą czekoladą. Potwierdzam w smaku obłędny. Pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bitą Śmietaną też robiłam. Pycha! a ja to lubię nawet struclę, byle z makiem. Pozdrawiam Beatko

      Usuń
  5. Co za makowiec! Wygląda obłędnie, więc popróbuję sił w tym zakresie. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko. jestem pewna, że wyjdzie bombowy i pyszny. Serdecznie pozdrawiam i już się wpraszam...

      Usuń
  6. Rewelacyjny makowiec i do tego z moim ulubionym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, to takie ciasto na bogato! Pewnie smakuje niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jestem fanką makowców ale Twój wygląda wspaniale !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że by Ci Eluś zasmakował, ale nic na siłę- identycznie można zrobić jabłecznik. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  9. Ja chce zapytac cz ten spod pieczemy najpier i potem jeszcze raz z masa makowa???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest rodzaj tarty, gdzie ciasto kruche zawsze trzeba podpiec 15 minut w 185 stopniach i biszkopt też musi być upieczony - można pominąć oba spody i dać herbatniki lub biszkopty gotowe

      Usuń
    2. Witam. Nigdy nie robiłam makowców i zastanawiam się czy mogę pominąć robienie masy makowej zastępując ją gotową masą czy wtedy mam też wsadzić upieczony już biszkopt ponownie do piekarnika razem z tą masą makową? Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Można zrobić z gotową i pieczemy jeszcze raz biszkopt wraz z masą makową. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...