piątek, 20 listopada 2015

Herbatniki domowe łatwy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się sprawdzonym przepisem na chrupiące treściwe herbatniki. Z 3 szklanek mąki wyszło mi aż 80 sztuk.



Herbatniki odpowiednio przechowywane-w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu w zamkniętym pojemniku, mogą leżakować cały miesiąc a przy tym przygotowanie bardzo łatwe bez udziału robota. Wzorek na ciasteczkach łatwo uzyskać, jak choćby kółkiem do rozdrabniania warzyw. którym przyciskam cienkie  surowe herbatniki tak, żeby nie poprzecinać na wylot.

Ciasto na herbatniki


200 g masła
3 szklanki mąki około 450 g (liczy się odpowiednia gęstość dobra do wałkowania)
3/4 szklanki cukru lub szklanka, jeśli wolicie słodsze (można tez posmarować białkiem i posypać cukrem)
3/4 szklanki orzechów drobno posiekanych
2 całe jaja
1 żółtko
4 łyżeczki kakao
wanilia-cukier lub ekstrakt lub inny aromat na przykład mielony cynamon, przyprawa do pierników
1 łyżeczka z małym brzuszkiem proszku do pieczenia lub sodki
szczypta soli


Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie


Masło topię tak, żeby było ciepłe-w razie potrzeby należy odczekać, gdy gorące. Dodaję kakao, cukier i jajka. Mieszam na jednolitą masę.

Mieszam orzechy z sypkimi składnikami- mąka, proszek do pieczenia (kakao można pominąć w płynie maślanym i dodać do sypkich), sól, proszek do pieczenia, wanilia.

Wlewam letnią płynną masę maślaną do pozostałych składników i mieszam łyżką. Masa wydaję się nieco rzadsza od ciasta kruchego, ale to pozór. Wstawiam do lodówki na 30 minut. 

Po wypoczęciu ciasto posypuję niewielką ilością mąki i krótko przerabiam, żeby zrobiło się elastyczne. Gdyby okazało się, ze nadal jest rzadkie, dosypuję ciut mąki i wyrabiam. Dzielę na 3 części.

Wałkuję każdą część na cienkie placki 3-4 mm. Szklanką wykrawam kółka. Każde surowe ciastko naciskam kratką do warzyw i układam w formie na papierze do pieczenia. Piekę około 10 minut w temperaturze 190 stopni C., grzałka góra-dół (uzyskałam 4 formy po  20 herbatników.




Herbatniki zaraz po wyjęciu, kiedy ciut przestygną są już kruche a z każdym dniem bardziej chrupiące i coraz lepsze w smaku, pod warunkiem, że chowamy je do pojemnika i przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



środa, 18 listopada 2015

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym jak zrobić

Witajcie Kochani. Dzisiaj za oknem to gorsze oblicze jesieni-wieje i pada. Proponuję wzmocnić się i wypróbować sprawdzone, energetyczne danie. Jeśli nie lubicie połączenia z plackami to wystarczy ugotować trochę kaszy... Ach! Jak też pysznie z kopytkami! Mam dla Was przepis na smakowite mielone bez panierki z sosikiem. Przydałyby się jeszcze do tego pieczarki- niestety wyszły. U mnie mielone w wersji klopsików, ale kształt i wielkość nie ma większego znaczenia... Bardzo polecam!




Składniki do kotletów mielonych, klopików, pulpetów...

porcja na 5 osób

0,5 kg mięsa mielonego
1 łyżka z czubkiem kaszy manny
1 jajo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
zioła suszone- tymianek, majeranek, pieprz ziołowy, papryka (po szczypcie)
sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

do sosu: na jedną szklankę wody około 1 łyżki mąki pszennej, przyprawy ziołowe, szczypta soli i pieprzu, łyżeczka sosu sojowego


Przygotowanie


LINK do filmu z przepisem


Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam. Formuję kotlety i wstawiam na 30 minut do lodówki, jak mam czas, a jak nie to smażę od razu na niewielkiej ilości tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony. Potem dodaję mąkę pszenną na wolny kawałek patelni. Mieszam przez chwilę z pulpetami na patelni i zaraz dodaję porcjami wodę lub rosół. Mieszam do zgęstnienia- w razie potrzeby dodaję wodę . Dla więcej niż 5 osób przyda się około 2 szklanek wody i 2 łyżki mąki. Można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale tą trzeba rozrobić w zimnej wodzie osobno. Przyprawiam sos, który powstanie ziołami, szczyptą soli i łyżeczką sosu sojowego. Do placków najłatwiej sprawdzi się płaski kotlet, jak hamburger, wygodny do jedzenia i szybki w przygotowaniu lub jeszcze prościej podsmażenie mielonego mięsa z dodatkami, jak do spaghetti.

Składniki na ciasto ziemniaczane


5 średnich ziemniaków
1 jajo
1 średnia cebula
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny
2-3 szczypty soli
szczypta pieprzu czarnego lub chilli
szczypta cukru - w wersji tradycyjnej bez sosów

dodatkowo: olej do smażenia placków



Starte ziemniaki i cebulę kropię minimalną ilością soku z cytryny, żeby ciasto szybko nie ciemniało. Mieszam z mąkami, jajem i prostymi przyprawami. Smażę od razu, dłużej niż naleśniki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Osączam na bibule i na gorąco podaję z dodatkami lub bez. 
W tym przypadku formuję grubsze placki i smażę na mniejszym ogniu, żeby ciasto nie było surowe około 2 minut z każdej strony. Podaję z gorącym mielonym i sosem.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 12 listopada 2015

Sałatka Pyszny Jaś z brokułem i cukinią

Witam Kochani. Ostatnio ugotowałam sporo fasoli z zamiarem przygotowania odżywczych sałatek i powiem Wam, że z gotowanym brokułem i cukinią  to po prostu r e w e l a c j a ! Polecam gorąco!


Składniki na 8-10 porcji



2 kopiaste szklanki ugotowanej fasoli Jaś
1 nieduża cukinia
1 brokuł






Sos jogurtowo-majonezowy


2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka z brzuszkiem chrzanu
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu lub cukier do smaku
sól do smaku



Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie



Fasolę opłukuję na sicie. Zalewam zimną wodą i zostawiam na noc. Odcedzam wodę. Znowu ją opłukuję i zalewam świeżą wodą. Gotuję pod przykryciem do miękkości-przeważnie ponad godzinę-trzeba po prostu próbować, by nie była twarda ani by się nie rozgotowała.
Brokuł i cukinię gotuję razem 5-7 minut tak, zeby warzywa zmiękły, ale nie zmieniły koloru.
Mieszam dokładnie składniki sosu i polewam pokrojone w kostkę warzywa i całą fasolę. Mieszam i koryguję smak w razie potrzeby. Delicje!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




poniedziałek, 9 listopada 2015

Makowiec Śnieżynka z puszystym kremem budyniowym

Witajcie Kochani. Dzisiaj mam przepis dla amatorów makowców-sama je uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez nich świąt, zwłaszcza Bożego Narodzenia. Oprócz klasycznych rolad, gorąco polecam fantastyczne w smaku i wyglądzie ciasto makowe z bielutkim, jak śnieg, puszystym kremem budyniowym, posypanym orzechami i czekoladą.




Składniki na dużą blachę wymiar około 39 cm x 24 cm


spód biszkoptowy LINK do przepisu, lub kruchy LINK, bądź szybki z herbatników
krem budyniowy LINK do przepisu


Masa makowa składniki

około 300 g maku
2 jaja
bakalie - użyłam 100 g rodzynek z żurawiną i solidną garść orzechów włoskich rozdrobnionych
2 spore łyżki dżemu - u mnie masa z jabłek, jak do szarlotki
1/2 szklanki cukru - około 125 ml
2 kopiaste łyżeczki kakao
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub budyń w proszku waniliowy
ciut otartej skórki cytrynowej i 2-3 krople aromatu migdałowego
szczypta soli


Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie

Mak opłukuję zimną wodą na bardzo gęstym sicie, przelewam wrzątkiem i osączam. Wsypuję do garnka. Zalewam mniej więcej jedną szklanką gorącego mleka lub wody. Jesli po chwili wchłonie płyn i nadal jest zbyt suchy, dodaję jeszcze ciut płynu. Mieszam i gotuję minutę, dwie na małym grzaniu. Przykrywam pokrywą. Zawijam w koc i odstawiam na minimum 2 godziny. Wystudzony mak mielę najmniej 3 razy w maszynce.

Jeśli spodem jest biszkopt lub herbatniki, warto go skropić prostym ponczem - 1/4 szklanki wody zimnej przegotowanej plus łyżka soku z cytryny.

Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję na koniec łyżkę cukru dla utrwalenia i chwilę miksuję aż cukier się rozpuści a masa zrobi się błyszcząca i jednolita.

W osobnej misie mieszam łyżką przemielony mak, bakalie, żółtka, mąkę ziemniaczaną, dżem, kakao, aromat. Jeśli masa makowa jest zbyt tępa, dodaję ciut mleka lub wody tak, żeby ją nieco rozluźnić, ale ostrożnie, żeby nadto nie rozrzedzić (dodawanie tłuszczu do maku jest zbędne - mak sam w sobie ma go naprawdę sporo). Na koniec dodaję ubitą pianę, delikatnie i krótko mieszam. Wykładam na spód. Piekę krótko, około 35 minut w temperaturze 175 stopni, grzałka góra dół - u mnie grubość warstwy makowej ma około 2-3 cm.

Na wystudzone ciasto z makiem wykładam krem budyniowy i posypuję garścią podpieczonych rozdrobnionych orzechów i tartej czekolady. Orzechy dodaję do czekolady, jak dobrze ostygną. Ciasto powinno odpocząć w chłodzie, bo lepiej się kroi i smakuje. Najlepsze jest na drugi dzień. Gorąco polecam!!!

Życzę wspaniałych wypieków
Pozdrawiam Weronika



czwartek, 5 listopada 2015

Żeberka pieczone super miękkie

Witajcie Kochani. Dzisiaj polecam mój ulubiony sposób na pieczone mięso - soczyste i miękkie. To nie musi być wieprzowina a- czas pieczenia dla wieprzowiny wynosi około dwóch godzin - trochę dłużej może oznaczać, że się porcje rozpadną, trochę krócej, że nie będą tak miękkie. Prawda jest taka, że właściwy czas określi sprawdzanie i próbowanie podczas pieczenia.




Składniki na około 12 porcji


około 1,5 kg żeberek wieprzowych lub mięso typu jagnięcina, wołowina
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
około 200 ml wina czerwonego
300 ml wody
zioła suszone typu - tymianek, rozmaryn lu łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu ziołowego i chilli
sól do smaku - około łyżeczki raczej płaskiej a w razie potrzeby doprawić na koniec pieczenia



Sos pomidorowy do pieczeni


200 ml przecieru pomidorowego lub 1 spora łyżka koncentratu
1 kopiasta łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta soli

Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie

I etap

Mięso moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na porcje wzdłuż kosteczek. Podsmażam kawałki z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy mięso nieco zbieleje i się zrumieni, dodaję wino i krótko obsmażam. Alkohol wyparuje a aromat i kolor z wina zostanie, co będzie widać po ładnym kolorze mięsa.

II etap

Układam porcje w naczyniu do zapiekania z przykryciem. Na patelnię jeszcze gorącą wlewam około 300 ml wody, żeby wszystkie smaki i aromaty z niej zabrać do mięsa. Dodaję do mięsa kawałki cebuli, czosnku, zioła, pieprz, sól. Dolewam płyn z patelni. Przykrywam pokrywą i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, na około 50 minut.



III etap

Zmniejszam grzanie na 120 stopni C, by mięso w sosie delikatnie pyrkało i wolniutko miękło. Trwa to mniej więcej około godziny. Jeśli mięso zmięknie, ale pilnuje, żeby nie za nadto, bo chcę, żeby zachowało kształt i się nie rozleciało. Odlewam od niego mniej więcej połowę sosu i dodaję sos pomidorowy wymieszany z podanych składników. Mieszam delikatnie z kawałkami mięsa. Sos pomidorowy spełni tutaj rolę glazury i sprawi, że zaostrzy się smak i poprawi dodatkowo wygląd. Wstawiam ponownie do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180 stopni, tym razem bez przykrycia. W trakcie polewam sosem , żeby wierzch porcji nie przysechł za bardzo. Pychota!!!


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 3 listopada 2015

Dżem z gruszek, jabłek i dyni

Witam serdecznie. Polecam prosty przepis na aromatyczny dżem do kanapek czy też dodatek do naleśników, ciast lub deserów. Wybieram miękkie jabłka i gruszki, średnio po kilogramie i małą dynię, najlepiej intensywnie pomarańczową.




Składniki
na około 1,5 litra dżemu


7 dużych gruszek (użyłam soczystej Konferencji)
9 średnich kruchych jabłek
około 80 dag dyni- dwie czubate szklanki dyni pokrojonej w kostkę
sok z 1 cytryny
1 łyżka z czubkiem miodu
szczypta cynamonu
około 200 ml wody



Przygotowanie

LINK do przepisu na filmie


Umyte gruszki i jabłka obieram ze skóry i usuwam gniazda nasienne. Kroję w grubszą kostkę. Dynię również kroję w kostkę - użyłam odmianę Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry.

Owoce wrzucam do garnka i zalewam wodą. Dynia dość szybko mięknie, ale różnie to może być... Dlatego, zanim wrzucimy miękkie gruszki i jabłka można najpierw podusić dynię a po kilku minutach dodać pozostałe owoce i dusić całość do miękkości. Mieszam często podczas podgrzewania, żeby owoce się nie przypaliły a przy okazji odparuję się przy tym sporo wody.

Kiedy owoce miękkie miksuję blenderem na krem. Dodaję sok z cytryny, miód - trzeba próbować, bo może okazać się, że można pominąć dosładzanie. Mieszam i podgrzewam masę, która na ogół jest bardzo gęsta. Gorącą wkładam do wyparzonych słoików. Zakręcam słoiki dokładnie i wkładam do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 140 stopni C. Pasteryzuję około 20 minut. Kiedy dobrze przestygną chowam słoiki w ciemne i chłodne miejsce.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawia Weronika

poniedziałek, 26 października 2015

Naleśniki klasyczne z jabłkami najlepsze

W jesienny podwieczorek deser z pieczonych jabłek w cieniutkim cieście to rarytas, do tego tani i szybki w przygotowaniu - po prostu niebo na języku. Ciasto naleśnikowe podkręcam świeżą maślanką, która sprawia, że naleśniki są mięciutkie i delikatne. I nie są to racuchy, bo nie smażę ich w głębokim tłuszczu...





Składniki na 3-4 porcje



3 spore jabłka


Ciasto:

szklanka mąki pszennej z małym brzuszkiem
około 3/4 szklanki maślanki lub mleka czy wody
1 całe jajo
szczypta soli
2-3 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia



Przygotowanie


LINK do przepisu na filmie


Wyrabiam ciasto tak, żeby było gęściejsze od typowego naleśnikowego. Dzięki temu lepiej przyklei się do plastrów jabłek.  Odstawiam ciasto na kilkanaście minut, żeby odpoczęło i jeszcze trochę zgęstniało. W tym czasie zabieram się za jabłka. Wybieram takie owoce, które szybciej miękną w wyższej temperaturze - na przykład kortlandy. Obieram owoce i wydrążam gniazda nasienne tak, żeby jabłka pozostały całe. Kroje na dość grube plastry, żeby poczuć smak owoców a ciasto będzie jedynie delikatną cienką koszulką. Zanurzam kolejno w cieście plastry owoców, czekając aż spłynie nadmiar i układam na rozgrzanym tłuszczu. Krótko smażę na umiarkowanym grzaniu do zrumienienia. Osączam na bibule. Jeśli wybierzemy słodkie przyjemne w smaku jabłka nie musimy dodawać ani cukru ani miodu. Mniammm!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...