środa, 25 września 2013

Babeczki ze śliwkami pyszne i bardzo łatwe do zrobienia

To miały być zwyczajne szybkie babeczki do popołudniowej kawy, ale widok śliwek na paterze nie dawał mi spokoju. Pomyślałam, że wrzucę po jednej do muffinek i łatwe przesmaczne nadzienie gotowe. Niebiańsko pyszne babeczki, nie zamieniłabym ich na kremówki. Gorąco polecam!!!



Składniki


Porcja na 12 babeczek

12 wydrylowanych nieprzeciętych śliwek, by można je złożyć

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub wcale-powinno urosnąć na pianie

3 jaja

3/4 szklanki mleka

skąpe pół szklanki cukru

4 łyżki oleju

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

aromat (nie dodałam z przeoczenia, ale zapach ze śliwek darował mi tą wpadkę)


Przygotowanie babeczek ze śliwkami 


1. Ubijam białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaje porcjami cukier i ubijam na bezę.



2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Smaruje formy na babeczki. Można wyłożyć je papilotkami, ale one czasami z trudem odchodzą, zwłaszcza od ciasta pysznego i puszystego.

3. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaje pozostałe składniki - żółtka, mleko, olej i wszystko mieszam tylko do jednolitej masy. Dodaję 1/3 porcji piany i rozrzedzam kilkoma ruchami łyżką gęste ciasto. Dokładam pozostałą pianę i delikatnie mieszam tylko do momentu jednolitej masy. Nakładam do foremek (nałożyłam nieco poniżej rantu, bo chciałam, by babeczki urosły dosyć wysokie, ale trzeba wziąć pod uwagę objętość śliwek). Do każdej ze śliwek wsypuje w miejsce po pestce szczyptę cukru pudru, zamykam śliwki i układam centralnie w babeczkach.

4. Wstawiam do piekarnika na 30 minut.



4. Babeczki wyjmuję, jak są jeszcze ciepłe. Zaraz posypuję cukrem pudrem i gotowe.

Tak wyglądają rozkrojone jeszcze na ciepło - po prostu pycha...
Tego przepisu nie możecie przeoczyć, zwłaszcza w sezonie śliwkowym, bo babeczki są obłędne w smaku i wyglądają cudownie bez zbędnej dekoracji.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Koniecznie sprawdż przepis na:
pyszne puszyste ciasto ze śliwkami
pyszne ze śliwkami pod budyniem i kruszonką
smakowite placuszki ze śliwkami w cieście

wtorek, 24 września 2013

Surówka z kapusty pekińskiej prosta pyszna i zdrowa

Proste surówki, zwłaszcza z kapustą, wystarczy wzbogacić zieleniną, odpowiednio przyprawić i to wszystko. Są przepyszne, chrupiące i bardzo, bardzo zdrowe.

W. Domogród

Kapusta oprócz walorów smakowych działa leczniczo na wiele przypadłości. Czytaj więcej


Składniki

porcja na 4 osoby


1 średnia główka kapusty pekińskiej

1 średnia marchew

pęczek zieleniny

3-4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

1-2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku


Przygotowanie surówki

Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą. Warto je także przepłukać wrzątkiem, by pozbyć się ewentualnej chemii z nawozów. Ścieramy marchew na tarce, cebulkę i zieleninę siekamy na drobne kawałeczki. Osączoną kapustę pokrojoną na połówki, kroimy najpierw wzdłuż na kilka pasów a potem siekamy cieniutko w poprzek, zwłaszcza u nasady. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i to wszystko. 
Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie.

Polecam także:
surówkę z papryki i pora
surówkę z białej kapusty

Puszyste naleśniki bez spulchniaczy

W mojej kuchni staram się minimalnie wykorzystywać proszek do pieczenia, czy inne chemiczne poganiacze. Moim ukochanym naturalnym spulchniaczem do wielu wypieków jest piana z białek, która rewelacyjnie unosi do góry pozostałe składniki.

W. Domogród

Idąc tym śladem robię często właśnie takie ciasta, czy nawet naleśniki - puszyste, jak suflet. Gorąco polecam!
Dla dzieci i dla wszystkich, można wzbogacać omletowe naleśniki, serem, bakaliami, czy jabłkiem.

Składniki na ciasto 


W. Domogród
(porcja na 4-5 osób)


1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki kefiru

0,5 szklanki mleka

2 jaja

2 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowego)

pół płaskiej łyżeczki soli

trochę oleju do smażenia nalesników



Składniki na farsz


W. Domogród3 małe jabłka pokrojone w kosteczkę lub starte na grubej tarce

100 gram białego sera pokrojonego w kostkę, wymieszanego z 1-2 łyżeczkami cukru

1 łyżka rodzynek przepłukanych wrzątkiem



Przygotowanie naleśników




1. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze solą, dodając pod koniec cukier

2. Mąkę, żółtka, kefir, mleko, mieszamy na sucho na jednolite ciasto, ale nie nadgorliwie, tylko do połączenia

3. Dodajemy do ciasta 1/3 piany i delikatnie rozrzedzamy ciasto, posługując się tylko łyżką. Dodajemy pozostałą pianę i mieszamy tylko do powstania jednolitego ciasta.

4. Ciasto powinno odstać kilka minut ( i nie opadnie, jeśli nie będziecie mieszać)

5. Wsypujemy do ciasta jabłka, ser, rodzynki, delikatnie mieszamy i od razu zaczynamy smażenie. Na pierwszy rzut trzeba podlać trochę oleju a później można go dodawać bardzo mało lub wcale, jeśli zrobicie to na nieprzywierającej patelni. Smażymy tradycyjnie do delikatnego zrumienienia.


W. Domogród

Sufletowe naleśniki są przepyszne. Bez kokilek możecie się nacieszyć niesamowitym smakiem, polewając je śmietaną i sosem malinowym.
Polecam świetny przepis na śliwki w cieście owsianym


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 23 września 2013

Jak zrobić niskokaloryczny tort z owocową pianką

Biszkopt to łatwe ciasto, o ile pod koniec jego przygotowania, delikatnie, najlepiej dużą łyżką, wymieszamy przesianą mąkę z ubitą masą jajeczną.

W. Domogród

Agresywne miksowanie robotem pozbawia go pęcherzyków powietrza i ciasto robi się po upieczeniu, jak gumowaty placek.

Składniki


biszkopt z 4 lub 5 jaj. Polecam mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt LINK
400 gram jogurtu naturalnego
250 gram śmietany kremówki
150 ml sosu owocowego (najlepiej z aromatycznych owoców, jak maliny, czy truskawki)
1 łyżka cukru pudru z małą górką
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
50 gram migdałów


Poncz


3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
oraz polewa - super shine LINK - polecam!!!

Przygotowanie tortu z masą malinową z polewą i migdałami




1. Do rondelka z ciepłą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną, zalaną sosem malinowym (może to być sok lub przecier z owoców zrobiony na świeżo, czy z mrożonki). Tuż przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy tylko tyle, nie gotując, by żelatyna rozpuściła się całkowicie. Podczas łączenia z masą jogurtowo-śmietanową powinna być ciepła, ale nie gorąca.



2. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa płaty i nasączamy ten, który ma być spodem (na spód najlepiej użyć odwrócony płat z wierzchu biszkoptu , tworząc masywną podstawę tortu). Tort możemy przygotować w tortownicy, bo jest to zdecydowanie łatwiejsza metoda i równie efektowna.

W. Domogród3. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy (używam 30 procentowej, bo w przeciwieństwie do 36%, nie zamienia się tak szybko w masło). W drugim naczyniu ubijamy zimny jogurt, choć nie da go się ubić tak, jak śmietany, na sztywno, ale ubijając około 3 minut, daje się go porządnie napowietrzyć, by w ogólnym efekcie powstała pyszna pianka. Łącze obie masy, dodaje cukier puder i króciutko miksuje. Masy z samej śmietany są smaczne, ale niestety mdłe i zbyt ciężkie a z jogurtem bardzo przyjemne w smaku i idealne na kwaśność. Do szklanki z ciepłą rozpuszczoną żelatyną w soku, dodaje kilka łyżek masy jogurtowo-śmietanowej, szybko bełtam łyżką, wlewam do całości, którą energicznie, ale krótko miksuje. Wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. 

4. Wykładam porcję masy na nasączonym spodnim płacie i wstawiam na chwilę do lodówki.
5. Nakrywam drugim płatem. Nasączam. Wykładam resztę pianki owocowej na wierzch tortu i wyrównuje powierzchnię. Ponownie wstawiam do lodówki. Robię polewę i łagodnie ciepłą polewam wierzch tortu. Natychmiast posypuję podprażonymi i posiekanymi migdałami. Po 2 godzinach można ucztować.

W. Domogród


Wbrew pozorom, bardzo łatwy, lekki tort na każdą okazję, do której wystarczy tylko dopasować dekorację wierzchu, używając na przykład owoców świeżych lub kandyzowanych. Gorąco polecam.
Zapraszam także do przepisu na przepyszny owocowy tort LINK

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 20 września 2013

Sałatka z papryki i pora

Kiedy przygotowywałam domowe hamburgery z ryby, zastanawiałam się nad szybkościową sałatką z dostępnych warzyw. Papryka we wrześniu nie tylko jest najsmaczniejsza i najtańsza, ale w połączeniu z porem, dobrą oliwą i klasycznymi przyprawami po prostu przepyszna.

W. Domogród

Składniki


W. Domogród

1 duża czerwona papryka (najlepiej przemawia do mnie właśnie w tym kolorze)

1 por

1-2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta cukru

szczypta soli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Zobacz przepis na pyszne domowe fischburgery LINK właśnie z tą prostą sałatką





Przygotowanie


Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w słupki. Z pora ucinamy górne liście i odkładamy na przykład do zupy. Pozostałą część tniemy wzdłuż na pół, bez rozcinania zwieńczenia na dole i dokładnie płuczemy z piachu. Siekamy pora w półplasterki i dodajemy do papryki. Przyprawiamy i mieszam całość. Dodajemy na końcu oliwę i mieszamy. Sałatka jest pyszna a po kilku minutach jeszcze lepsza.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Sprawdź podobne przepisy:
szybka sałatka z papryki marynowanej i kiszonego ogórka
sałatka z kapusty pekińskiej
sałatka z białej kapusty
surówka z marchewki i pora
surówka kapusta pekińska z papryką

Kotlety z ryby fishburger do bułek przepis

Jeśli zrobimy domowy hamburger, czy to z wołowiną, czy z kurczakiem, czy z rybą, od podstaw, to taki specjał stanie się daniem bardzo pożywnym, bogatym w składniki odżywcze.

W. Domogród

Składniki



około 400 gram ryby rozmrożonej, osączonej w papierowym ręczniku (polecam flądrę lub mirunę)

1 jajko (żółtko do farszu, białko do panierki)

1,5 łyżki bułki tartej do farszu

2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki otrąb owsianych do panierki (otręby owsiane zdecydowanie bogatsze od pszennych)

3-5 dag żółtego sera o łagodnym smaku (pokroiłam dwa plastry żółtego sera w niedużą płaską kostkę)

kilka łyżek oleju do smażenia kotletów

bibuła do osączania

1 mała cebulka pokrojona, zrumieniona na oleju

troszkę natki z pietruszki

z przypraw wystarczy sól i pieprz



Przygotowanie domowych fischburgerów


1. Pokrojone ryby w kostkę, łączymy z serem, posiekaną natką, żółtkiem, bułką tartą, cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w roztrzepanym białku i panierujemy w mieszance bułki i otrąb.

W. Domogród
2. Wkładamy kotlety na kilkanaście minut do lodówki (stężeją)

3. Smażymy kotlety na oleju, rozgrzanym na patelni. Czas smażenia taki sam, jak ryby w panierce (umiarkowany ogień)

4. Przygotowujemy bardzo łatwą ekspresową sałatkę paprykowo- porową. LINK
5. Gorące bułki kroimy na pół. Każdą z połówek smarujemy majonezem (majonez jest zdrowy wówczas, kiedy robimy go sami z pierwszej klasy olejem, tłoczonym na zimno - tutaj sprawdzony przepis na domowy majonez LINK.

Na majonezie układamy trochę sałatki, gorący kotlet, trochę majonezu, trochę sałatki i zamykamy wszystko górną częścią bułki.

W. Domogród


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Koniecznie spraw mój sprawdzony przepis na kotlety i pulpety rybne, które możesz zrobić za jednym zamachem.
przepyszne kotlety z kalafiora
domowy paprykarz
ryba na parze z marchewką, papryką i ryżem
rolada z ryby z brokułem...



środa, 18 września 2013

Domowe bułeczki lekkostrawne z siemieniem...

Od czasu do czasu, pragnę pełnej treści pieczywa, dlatego piekę bułeczki z siemieniem lnianym, dzięki któremu łatwiej pracują jelita i poprawia się metabolizm.

W. Domogród


Smak domowego pieczywa i niesamowity jego zapach to nagroda za jego przygotowanie, które nie nastręcza przecież większego trudu. Z takimi bułkami pysznie smakują domowe kotlety z ryby, wędliny a z masełkiem i dżemem domowej roboty to już prawdziwa rozkosz.

Składniki na ciasto drożdżowe

W. Domogród


0,5 kilograma mąki pszennej

2-3 dag pokruszonych świeżych drożdży

1,5 łyżki nasion lnu

1 łyżka otrąb owsianych

około 3/4 szklanki ciepłego mleka lub nieco więcej (zamiast mleka wystarczy użyć ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju




Przygotowanie ciasta drożdżowego 


W. Domogród
1. Mieszamy mąkę ze solą, siemieniem i otrębami. Robimy po środku dołek. Wsypujemy doń drożdże, które posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym, ale niegorącym mlekiem lub wodą. Czekamy aż na powierzchni płynu pojawi się pianka. Po czym dodajemy resztę mleka lub wody, dozując sobie w razie potrzeb. Dodajemy także olej i wstępnie mieszamy. Jeśli trzeba, ponownie dodajemy jeszcze mleko i zarabiamy ciasto kilka minut. Lepiej, gdy jego konsystencja nie jest zbyt rzadka, bo zdecydowanie łatwiej ciasto ugnieść. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Przykrywamy ciasto talerzem lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość najmniej dwukrotnie.

2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.

W. Domogród
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy mlekiem lub białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





Polecam także sprawdzone przepisy:

pyszny domowy chlebek
chlebek pszenno-owsiany





Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...