Składniki
12 wydrylowanych nieprzeciętych śliwek, by można je złożyć
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub wcale-powinno urosnąć na pianie
3 jaja
3/4 szklanki mleka
skąpe pół szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
aromat (nie dodałam z przeoczenia, ale zapach ze śliwek darował mi tą wpadkę)
Przygotowanie babeczek ze śliwkami
1. Ubijam białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaje porcjami cukier i ubijam na bezę.
2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Smaruje formy na babeczki. Można wyłożyć je papilotkami, ale one czasami z trudem odchodzą, zwłaszcza od ciasta pysznego i puszystego.
4. Wstawiam do piekarnika na 30 minut.
Tak wyglądają rozkrojone jeszcze na ciepło - po prostu pycha... |
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Koniecznie sprawdż przepis na:
pyszne puszyste ciasto ze śliwkami
pyszne ze śliwkami pod budyniem i kruszonką
smakowite placuszki ze śliwkami w cieście