piątek, 20 września 2013

Domowe fishburgery czyli bułki z kotletem rybnym


W. Domogród
Jeśli zrobimy domowy hamburger, czy to z wołowiną, czy z kurczakiem, czy z rybą, od podstaw, to taki specjał stanie się daniem bardzo pożywnym, bogatym w składniki odżywcze. Słuszna porcja energii - białka, witamin i troszkę węglowodanów, na pewno nie zaszkodzi. Dodatkowo jeszcze,  jak sklepowe bułki, zastąpimy treściwym domowym pieczywem to już mamy luksusowy kompletny posiłek.

Składniki:

W. Domogród

około 400 gram ryby rozmrożonej, osączonej w papierowym ręczniku (polecam flądrę lub mirunę)

1 jajko (żółtko do farszu, białko do panierki)

1,5 łyżki bułki tartej do farszu

2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki otrąb owsianych do panierki (otręby owsiane zdecydowanie bogatsze od pszennych)

3-5 dag żółtego sera o łagodnym smaku (pokroiłam dwa plastry żółtego sera w niedużą płaską kostkę)

kilka łyżek oleju do smażenia kotletów

bibuła do osączania

1 mała cebulka pokrojona, zrumieniona na oleju

troszkę natki z pietruszki

z przypraw wystarczy sól i pieprz 

Przygotowanie domowych fischburgerów


1. Pokrojone ryby w kostkę, łączymy z serem, posiekaną natką, żółtkiem, bułką tartą, cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w roztrzepanym białku i panierujemy w mieszance bułki i otrąb.
W. Domogród
2. Wkładamy kotlety na kilkanaście minut do lodówki (stężeją)
3. Smażymy kotlety na oleju, rozgrzanym na patelni. Czas smażenia taki sam, jak ryby w panierce (umiarkowany ogień)
4. Przygotowujemy bardzo łatwą ekspresową sałatkę paprykowo- porową.
W. Domogród5. Gorące bułki kroimy na pół. Każdą z połówek smarujemy majonezem (majonez jest zdrowy wówczas, kiedy robimy go sami z pierwszej klasy olejem, tłoczonym na zimno - tutaj sprawdzony przepis na domowy majonez. Na majonezie układamy trochę sałatki, gorący kotlet, trochę majonezu, trochę sałatki i zamykamy wszystko górną częścią bułki. Smacznego!!!




7 komentarzy:

  1. Jakie pyszności gosposia nam serwuje. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak... To dalszy ciąg... Zaczęło się na tych bułeczkach... Miłego weekendu...

      Usuń
  2. Bardzo smakują nam rybne burgery, zwłaszcza mojej córce. Często robię z łososia, ale przyznam że z flądry jeszcze nie próbowałam. Chyba czas to zmienić :) pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flądra jest bardziej dietetyczna i niesamowicie smaczna a białe mięsko po prostu super. Polecam...

      Usuń
  3. mniam :) zjadłabym z chęcią :) muszę tylko zaopatrzyć się w rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja od ryb trzymam się z daleka, ale cieszę się, że smakowały;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda... Czy zdradzisz dlaczego? Pozdrawiam...

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...