wtorek, 24 września 2013

Puszyste naleśniki bez spulchniaczy


W. Domogród
W mojej kuchni staram się minimalnie wykorzystywać proszek do pieczenia, czy inne chemiczne poganiacze. Moim ukochanym naturalnym spulchniaczem do wielu wypieków jest piana z białek, która rewelacyjnie unosi do góry pozostałe składniki. Idąc tym śladem robię często właśnie takie ciasta, czy naleśniki - puszyste, jak suflet - gorąco polecam!
Dla dzieci i dla wszystkich, można wzbogacać omletowe naleśniki, serem, bakaliami, czy jabłkiem.

Składniki na ciasto :

W. Domogród
(porcja na 4-5 osób)

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki kefiru
0,5 szklanki mleka
2 jaja
2 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowego)
pół płaskiej łyżeczki soli
trochę oleju do smażenia nalesników



Składniki na farsz

W. Domogród3 małe jabłka pokrojone w kosteczkę lub starte na grubej tarce
100 gram białego sera pokrojonego w kostkę, wymieszanego z 1-2 łyżeczkami cukru
1 łyżka rodzynek przepłukanych wrzątkiem

Przygotowanie naleśników:



1. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze solą, dodając pod koniec cukier
2. Mąkę, żółtka, kefir, mleko, mieszamy na sucho na jednolite ciasto, ale nie nadgorliwie, tylko do połączenia
3. Dodajemy do ciasta 1/3 piany i delikatnie rozrzedzamy ciasto, posługując się tylko łyżką. Dodajemy pozostałą pianę i mieszamy tylko do powstania jednolitego ciasta. 
4. Ciasto powinno odstać kilka minut ( i nie opadnie, jeśli nie będziecie mieszać)
5. Wsypujemy do ciasta jabłka, ser, rodzynki, delikatnie mieszamy i od razu zaczynamy smażenie. Na pierwszy rzut trzeba podlać trochę oleju a później można go dodawać bardzo mało lub wcale, jeśli zrobicie to na nieprzywierającej patelni. Smażymy tradycyjnie do delikatnego zrumienienia.

W. Domogród

Sufletowe naleśniczki są przepyszne. Bez kokilek możecie się nacieszyć niesamowitym smakiem, polewając je śmietaną i sosem malinowym.
W. DomogródPolecam świetny przepis na śliwki w cieście owsianym

8 komentarzy:

  1. mniam :) częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę... Dziękuję za komentarz i pozdrawiam...

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :) Muszą być pyszniaste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję, że zajrzałaś, by zostawić swoją opinie. Zapraszam ponownie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...