czwartek, 12 września 2013

Pierogi z mięsem i grzybami idealny przepis

Pierogi... Któż ich nie lubi? Sprawdzają się zawsze z przeróżnymi nadzieniami - na słodko i na słono. Uniwersalne danie nigdy nie wychodzi z menu. Dlatego, co jakiś czas, zwłaszcza w okresie grzybobrania i zimy, są smakowitym źródłem energii i białka.

W. Domogród


Składniki


Ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki LINK, zamieszczonego kilka godzin temu, bo robiłam go własnie do poniższego farszu mięsno-grzybowego. Grzyby tuż tuż... Użyłam co prawda pieczarek, ale to też przecież smaczne grzyby. Sprawiają, że farsz z mięsa jest o wiele lepszy.




0,5 kilograma mięsa mielonego

0,2 kilograma dostępnych grzybów (oczywiście jadalnych), posiekanych w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

1-2 pazurki czosnku

1 bułka czerstwa (moczymy ją w wodzie a później ją odciskamy)

natka z pietruszki i kilka gałązek świeżego tymianku (lub inna ulubiona zielenina)

3-4 łyżki oleju do smażenia

szczypta ziół prowansalskich

płaska łyżka papryki czerwonej mielonej

sól, pieprz


Przygotowanie farszu do pierogów


1. Mięso (wybrałam filet z indyka, ale może to być każde inne, które preferujecie) mielimy w maszynie, dodając pod koniec bułkę. Mieszamy wstępnie mięso z bułką.

2. Na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy posolone kilkoma szczyptami mięso, jak do spaghetti, około pięciu minut. Na początku obróbki lubię dodać do mięsa 1/4 szklanki wina lub octu winnego, dzięki temu szybciej kruszeje.W drugim rondlu podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy starty na tarce czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy pieczarki. Wystarczy je dusić dosłownie kilka minut. Pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Dosypujemy paprykę, zioła prowansalskie, pieprz świeżo mielony i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i zestawiamy farsz z ognia do wystudzenia.



Przygotowanie pierogów z mięsem i grzybami


W. Domogród


1. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć pod przykryciem, by nabrać elastyczności

2. Placuszki na pierogi możemy wykrawać z dużych rozwałkowanych placków, przy pomocy szklanki lub zrobić to według uznania.

3. Placuszki najlepiej rozciągać lekko na kształt owalny lub wałkować je tak, jak robię to na filmie LINK

4. Najważniejsze jest sklejanie pierogów. Jeśli zrobimy to dokładnie, na pewno nic z nich nie wypłynie, choć jest to możliwe, w przypadku zbyt długiego gotowania lub zbyt rzadkiego ciasta

5. Pierogi (wrzucamy na wrzątek) gotujemy krócej niż pyzy (około minuty od wypłynięcia na wierzch, pół minuty od zagotowania) w dużej ilości osolonej wody (na 4 litry wody sypię około płaskiej łyżki soli).

Zapraszam także na sprawdzone przepisy:
swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Klasyczne ciasto super na pierogi

Sezon grzybowy zaczyna się rozkręcać. Zanim nastanie na dobre, warto wprawić się do klejenia domowych pierogów. Przygotowałam proporcje według klasycznego modelu - bez jaj. Jeżeli chcecie dodać jajko to dodajcie tylko żółtko, bo białko sprawia, że ciasto nie jest elastyczne i szybko obsycha.

W. Domogród

Poniższe proporcje wystarczą do farszu w ilości około 70 dag. Pomysłów na farsz jest praktycznie tyle, ile wspaniałych pasjonatów w kuchni.

Składniki:


3 szklanki mąki
1 żółtko (opcjonalnie)
około 1 szklanki wody (ta ilość nie jest sztywna - wyrabianie zależy od wilgotności mąki
1 łyżka oleju o łagodnym smaku


Przygotowanie ciasta pierogowego  


1. Do mąki wlewamy olej i dodajemy wodę porcjami, mieszamy i kontrolujemy wilgotność. Jeśli czujemy w dłoni, że ciasto jest bardzo suche, dodajemy wody tyle, by ciasto dawało się wyrobić. Nie przesadzamy jednak z dodawaniem wody, bo ciasto powinno się wyrobić, ale pod ręką powinno się czuć opór. Zbyt miękkie ciasto utrudni nam wyrabianie pierogów lub innych domowych produktów, jak na przykład ravioli.

2. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą masę

3. Wkładamy do folii na około pół godziny, by ciasto odpoczęło i zrobiło się elastyczne. Wpływ na elastyczność ciasta ma dodatek oleju oraz właśnie odpoczynek pod przykryciem. Doskonale wyrobione i wypoczęte ciasto, nie wymaga, ciągłego podsypywania mąką, świetnie się formuje a po ugotowaniu trzyma należyty fason.


4. Po małym odpoczynku biorę kawałek ciasta po kawałku, trzymając pozostałe nadal pod przykryciem. Każdy kawałek można rozwałkować na placek i wykrawać kółka szklanką, choć ja najczęściej roluję wałek z ciasta, kroję na mniejsze kawałki - plastry o szer. ok. 2 cm. Każdy taki plaster spłaszczam dłonią, obsypując go wcześniej mąką i wałkuje na lekko owalne placki o średnicy ok. 9-10 cm. Nakładam farsz centralnie od strony, której placki stykały się z blatem, bo wilgotniejsze i łatwiej się sklejają.

5. Gotuję pierogi średnio w 4-5 litrach osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju (okolo 12-14 sztuk na tą porcję wody) , kilkanaście sekund od wypłynięcia na wierzch (w trakcie mieszam pierogi i odwracam z jednej strony na drugą). Wyjmuję dużym sitem najlepiej naraz i odparowuje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecam przepis:

swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami
pierogi z serem i jagodami


środa, 11 września 2013

Tort śliwkowy z jogurtową pianką po prostu delicje

Polecam lekki tort z dodatkiem niskokalorycznego jogurtu z przepysznymi karmelizowanymi śliwkami w galaretce. Ciasto po prostu daje mnóstwo pozytywnej energii i satysfakcji dla podniebienia, czego nie da się tak łatwo opisać słowami.
Trzeba po prostu spróbować...

W. Domogród


Poziom trudności w przygotowaniu jest trochę wyższy od bardzo smacznego szybkiego ciasta ze śliwkami, ale kiedy przychodzi czas degustowania, zapomina się o ewentualnych kłopotach, przy jego przygotowaniu.

Składniki na jogurtową piankę






400 gram jogurtu naturalnego

200 gram śmietany 12%

1 cała galaretka plus 1 łyżka galaretki z drugiego opakowania (użyłam truskawkowej, bo zamiast wody do rozpuszczenia galaretki dodałam około 150 ml soku z truskawek


Składniki na poncz


0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru

Oprócz wyżej wymienionych składników w roli głównej występują: biszkopt i śliwki. Zobacz czy warto jeść śliwki LINK. Wystarczy ich kilkanaście sztuk i 1 kopiasta łyżka galaretki lub 2 łyżeczki żelatyny oraz 2-3 łyżki cukru do karmelizacji.




 

Sposób przygotowania tortu jogurtowego ze śliwkami



Bazą dla mojego tortu jest biszkopt tylko z trzech dużych jaj, ale można przygotować większą porcję - idealny biszkopt z pięciu jaj

1. Umyte i obsuszone śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki lub czwórki.  Do rondla wlewamy około 50 ml wody, która będzie krążyć po jego obrzeżach, nie dopuszczając do przypalania cukru na bokach. Cukier sypiemy centralnie i czekamy chwilę obserwując, jak pomału topnieje na średnim ogniu. Wystarczy, jak tylko zacznie się robić jasno bursztynowy i natychmiast dodajemy śliwki. Smażymy śliwki do momentu aż uzyskają piękny odcień, zanim się jednak rozpadną. Na minutę przed końcem, na wyłączonym palniku, dosypujemy galaretkę lub żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia składników. W razie potrzeby możemy podgrzać, ale nie można już wtedy, masy śliwkowej gotować. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Galaretkę truskawkową (zawartość jednej torebki plus jedna łyżka z drugiej torebki lub około 4 łyżeczek żelatyny, zalewamy sokiem i wstawiamy do rondelka z gorącą wodą do rozpuszczenia.

3. Miksujemy jogurt i śmietanę minimum 3 minuty, by masę dobrze napowietrzyć, dzięki temu uzyskujemy strukturę pianki. Pod koniec wlewamy kilka łyżek masy do rozpuszczonej w soku galaretki i szybciutko mieszamy. Wlewamy do misy z jogurtem i wszystko dokładnie miksujemy już tylko chwilę. Masę owocowo-jogurtową wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka minut (trzeba tego pilnować, by masa nie zgęstniała za bardzo, inaczej nie da się z nią pracować).

4. Pokrywamy warstwą masy jogurtowej spodni, nasączony płat a na niej układamy również zgęstniałą masę śliwkową z widocznymi w całości, częściami śliwek.

5. Biszkopt dzielimy na dwa płaty. Nasączamy. Możemy tort przygotowywać w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, rezygnując ze smarowania masą jogurtową boków, zachowując jednocześnie piękny wygląd owoców, puszystego biszkoptu i owocowo-jogurtowej masy.

6. Układam drugi płat. Można go nasączyć teraz lub zrobić to wcześniej, ale wówczas trzeba ostrożnie przenieść go na tort.

7. Pokrywam całe ciasto masą jogurtową i obsypuje startą czekoladą. Dekoracja to już indywidualna sprawa, ale nuta czekolady z bogactwem owocowego smaku, delikatnie dopełnia całość.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Zapraszam także na :
ciasto śliwkowe na biszkopcie pod budyniem i kruszonką.  
a dla zapracowanych sprawdzone i super pyszne placuszki ze sliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła nie tylko do kanapek

wtorek, 10 września 2013

Sałatka śledziowa z papryką łatwa i pyszna

Sałatki śledziowe to smaczne i lubiane przystawki, chętnie wybierane na bankietach, czy małych kameralnych spotkaniach. I to się bardzo chwali, bo co, jak co, ale śledzie oprócz smakowego potencjału mają mnóstwo dobrych składników, dzięki którym przez długie lata, możemy cieszyć się jasnością umysłu, sprawnym sercem i tężyzną fizyczną.

W.Domogród

Składniki

porcja na 4 osoby

W. Domogród
4-5 wymoczonych płatów śledziowych matiasów

1 cebulka pokrojona w kostkę

1 papryka pokrojona w kostkę

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1-2 łyżki oleju do smażenia

3-4 łyżki oleju dobrej jakości

kilka łyżek soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku


Przygotowanie sałatki


1. Wymoczone śledzie marynujemy w soku cytrynowym przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem sałatki

2. Śledzie kroimy w kostkę lub w paski.



3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy paprykę i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, by się warzywa nie przypalały. Pod koniec dorzucamy paprykę mieloną. Od tego momentu dusimy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia, nie dopuszczając do przypalenia papryki w proszku.

4. Dodajemy do warzyw olej tłoczony na zimno według uznania i przestudzoną duszonkę łączymy ze śledziami, korygując ostatecznie smak otrzymanej sałatki.

Sałatka śledziowa z papryką jest przepyszna.

Zapraszam także na:
sałatkę śledziową w majonezie 
sałatkę śledziową z jogurtem


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 9 września 2013

Śledzie w majonezie super smaczne

Sałatka ze śledzikiem ze swojskim majonezem to porządna porcja zdrowych tłuszczy - omega 3 i omega 6, cennego białka (lista zalet śledzi jest ogromna) a jaka frajda dla podniebienia.

W. Domogród


Wystarczy kupić kilka płatów matiasów - najlepsze do obróbki kulinarnej - i robić z nich proste dania pełne smaku.

Składniki


W. Domogród


4-5 śledzi matiasów

2 kopiaste łyżki majonezu - polecam przepis na majonez z tego bloga
lub na moim kanale w YT tutaj

1 starte jabłko lub pokrojone w kostkę, pokropione sokiem z cytryny (moje ściemniało zanim to zrobiłam)

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

2 łyżki przecieru z ogórków lub 2 posiekane, obrane ze skórki kiszone ogórki

sok z jednej cytryny do marynaty śledzi.

1 łyżka zieleniny (szczypiorek lub natka z pietruszki)

sól, pieprz, cukier do smaku



Zatrzymam się chwilę przy składnikach, by polecić Wam ten artykuł i obalić mit, że majonez jest niezdrowy. W nadmiarze wszystko jest szkodliwe, ale majonez, przygotowany na bazie cennego oleju tłoczonego na zimno to źródło zdrowia.




Przygotowanie sałatki śledziowej z majonezem


Zobacz przygotowanie na filmie LINK


1.  Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 12 godzin. Przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem sałatki robimy marynatę, zalewając odsączone z wody ryby sokiem z cytryny. Śledzie co jakiś czas mieszamy, by sok z cytryny dotarł do każdego kawałka, sprawiając, ze ryby stają się smaczne i znacznie zyskują na wyglądzie, jaśniejącym mięsem.

2. Wyjmujemy śledzie z marynaty, kroimy w paski lub kostkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy według własnego gustu. Sałatka powinna odpocząć przed degustacją chociaż pół godziny.

Sałatka śledziowa z majonezem oprócz walorów zdrowotnych ma mnóstwo smaku i polecam ją przynajmniej raz w tygodniu a nie tylko od święta.

Zobacz także:
przepis na pyszną sałatkę śledziową z papryką
przepis na lżejszą sałatkę śledziową z jogurtem

Życzę  smacznego!
Pozdrawiam Weronika

,br />

Wyborne pieczarki w serowym cieście

W oczekiwaniu na wysyp grzybów w lesie, przygotowałam wersję z nie mniej pysznymi pieczarkami. Palce lizać! Polecam!

W. Domogród

Wystarczy zrobić gęste ciasto naleśnikowe z dodatkiem startego sera, nieco przyprawić, zanurzać w nim ugotowane wcześniej grzyby i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Mało przy tym roboty a satysfakcja murowana. Błyskawiczna namiastka pizzy, proste składniki, łatwość przygotowania - słowem same zalety. Podałam je z pysznym gotowym sosem pomidorowym domowej roboty. Jeśli go nie ma to też nie problem, bo placuszki z pieczarkami lub innymi jadalnymi grzybamiświetnie smakują również bez dodatków.


Składniki


(porcja na 2 osoby)


około 10 sporych pieczarek

kilka łyżek oleju do smażenia



ciasto do grzybów

1 jajo

2 łyżki mąki pszennej z górką

5 dag żółtego sera o łagodnym smaku, by nie zakłócał smaku pieczarek

1/5 szklanki mleka lub wody

szczypta soli i ziół prowansalskich lub inne wg upodobań



Przygotowanie



Sprawdź, jak robię placki na filmie LINK


1. Umyte pieczarki gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Można do niej dosypać szczyptę ziół prowansalskich. Grzyby odcedzamy. Kiedy odparują i przestygną, dzielimy każdego, wzdłuż kapelusza, na dwa. Jeśli grzyby są cienkie, nie robimy tego. Przygotowując ten przepis dla leśnych grzybów, trzeba wziąć pod uwagę ich rozmiar i przekroić najlepiej przed obgotowaniem, ale wówczas, zanim ich białko zetnie się w gorącej wodzie, mogą się połamać.

2. Wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być dosyć gęste, by trzymało się pieczarek

3. Rozgrzewam olej na patelni, zanurzam kolejno grzyby i smażę na średnim płomieniu około minuty z każdej strony. Rumiane placki układam na bibule do osączenia nadmiaru tłuszczu.
Placki smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno, z sosem lub bez. Polecam gorąco...


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 6 września 2013

Sos pomidorowy - idealny do gołąbków, spaghetti, czy pulpetów

Przecier pomidorowy to klasyka w polskiej kuchni. Nasze babcie to robiły i wystarczy rozejrzeć się wokół, by się przekonać, że i młodzież docenia wartości własnoręcznie przygotowanych przetworów.

W. Domogród


Początek września to ciągle bardzo dobry czas na zrobienie sosu pomidorowego a jego zastosowanie jest ogromne - do słynnej zupy pomidorowej, pizzy, spaghetti, zapiekanki, serowych sosów, czy do - tyle co, wymyślonych dań naprędce.
Odkryj tanie źródło bezcennych składników odżywczych w pomidorach i rób przetwory...

Składniki


Zobacz przepis na filmie LINK

W. Domogród
To mój drugi przepis na blogu. Sprawdź pierwszy LINK - może bardziej Ci odpowiada.


Wracając do składników:


4 kilogramy pomidorów

4 średnie cebule

4 średnie ząbki czosnku

4 łyżeczki słodkiej papryki

4 ziarna ziela angielskiego

4 łyżki oleju
około kilograma marchewki

skrawek papryczki chili lub szczypta chili w proszku

1/3 szklanki octu winnego lub owocowego

2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli

duży pęczek natki z pietruszki

1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka liści świeżej

kilka gałązek tymianku

około 2 łyżeczek soli

2 łyżeczki cukru - tylko tyle dodałam, bo marchew zastąpiła cukier prawie idealnie



Przygotowanie sosu pomidorowego


1. Umyte pomidory kroje na połówki, wrzucam do garnka. Dodaje umytą marchew bez obierania i wstawiam garnek na ogień. Na początku trzeba częściej mieszać, bo zanim wypłynie sok z pomidorów, skórki mogą się przyklejać do spodu.

2. Szatkuję cebule, delikatnie solę i podsmażam. Kiedy zmięknie i zrumieni się nieco, dorzucam posiekaną papryczkę chili a na koniec starty lub wyciśnięty czosnek. Krótko jeszcze smażę i dodaje do cebulki kilka łyżek soku pomidorowego z garnka, by odkleić w rondelku wszystkie pyszności z jego ścianek. Całość dodaje w momencie, gdy pomidory i marchew jest już miękka. Dorzucam zioła, przyprawy (przyprawy sypkie można dodać po przetarciu pomidorowej pulpy).

3. Przecieram warzywa tradycyjnie, bo wbrew pozorom, wcale długa nie trwa, przy tej ilości pomidorów. Wytłoczyn nie wyrzucam. Zalewam je wodą. Stoją do jutra, kiedy je odcisnę, będę miała jeszcze z tego mocną zupę.

4. Otrzymany sos podgrzewam, dodaje olej, paprykę, sól i cukier. Próbuje i koryguje smak. Lubię doprawiony przecier, bo to świetny dodatek bez potrzeby ponownego przyprawiania. Mogę go dodawać do przeróżnych dań (idealny do gołąbków, czy pulpetów)

5. Gorący wlewam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuje minimum 15 minut w temperaturze rosołowej, czyli około 80-90 stopni C. Przed użyciem słoiki trzeba sprawdzić, czy na górnych rantach nie mają wyszczerbień i czy zakrętki nie przeskakują. Po pasteryzacji, jak woda ostygnie, słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy na jakiś czas. Jeśli zawartość nie wypływa to znak, że można je wstawić do spiżarni.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...