Translate

czwartek, 12 września 2013

Pierogi z mięsem i grzybami idealny przepis

Pierogi... Któż ich nie lubi? Sprawdzają się zawsze z przeróżnymi nadzieniami - na słodko i na słono. Uniwersalne danie nigdy nie wychodzi z menu. Dlatego, co jakiś czas, zwłaszcza w okresie grzybobrania i zimy, są smakowitym źródłem energii i białka.

W. Domogród


Składniki


Ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki LINK, zamieszczonego kilka godzin temu, bo robiłam go własnie do poniższego farszu mięsno-grzybowego. Grzyby tuż tuż... Użyłam co prawda pieczarek, ale to też przecież smaczne grzyby. Sprawiają, że farsz z mięsa jest o wiele lepszy.




0,5 kilograma mięsa mielonego

0,2 kilograma dostępnych grzybów (oczywiście jadalnych), posiekanych w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

1-2 pazurki czosnku

1 bułka czerstwa (moczymy ją w wodzie a później ją odciskamy)

natka z pietruszki i kilka gałązek świeżego tymianku (lub inna ulubiona zielenina)

3-4 łyżki oleju do smażenia

szczypta ziół prowansalskich

płaska łyżka papryki czerwonej mielonej

sól, pieprz


Przygotowanie farszu do pierogów


1. Mięso (wybrałam filet z indyka, ale może to być każde inne, które preferujecie) mielimy w maszynie, dodając pod koniec bułkę. Mieszamy wstępnie mięso z bułką.

2. Na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy posolone kilkoma szczyptami mięso, jak do spaghetti, około pięciu minut. Na początku obróbki lubię dodać do mięsa 1/4 szklanki wina lub octu winnego, dzięki temu szybciej kruszeje.W drugim rondlu podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy starty na tarce czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy pieczarki. Wystarczy je dusić dosłownie kilka minut. Pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Dosypujemy paprykę, zioła prowansalskie, pieprz świeżo mielony i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i zestawiamy farsz z ognia do wystudzenia.



Przygotowanie pierogów z mięsem i grzybami


W. Domogród


1. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć pod przykryciem, by nabrać elastyczności

2. Placuszki na pierogi możemy wykrawać z dużych rozwałkowanych placków, przy pomocy szklanki lub zrobić to według uznania.

3. Placuszki najlepiej rozciągać lekko na kształt owalny lub wałkować je tak, jak robię to na filmie LINK

4. Najważniejsze jest sklejanie pierogów. Jeśli zrobimy to dokładnie, na pewno nic z nich nie wypłynie, choć jest to możliwe, w przypadku zbyt długiego gotowania lub zbyt rzadkiego ciasta

5. Pierogi (wrzucamy na wrzątek) gotujemy krócej niż pyzy (około minuty od wypłynięcia na wierzch, pół minuty od zagotowania) w dużej ilości osolonej wody (na 4 litry wody sypię około płaskiej łyżki soli).

Zapraszam także na sprawdzone przepisy:
swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Pierogi mmm w każdej postaci i z każdym nadzieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi pierogami zrobiłabyś furorę w Szwecji…..bo tutaj nie znają czegoś takiego
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...