piątek, 4 października 2024

Witam Kochani! Polecam prosty sposób na apetyczny gulasz na czasie a przy tym szybkościowy, bo z filetem z kurczaka.


Składniki do gulaszu na 3-4 porcje


ok. 350 g fileta z kurczaka ok. 400 g pokrojonej dyni ok. 300 ml wywaru z warzyw(rosół zwany tez bulionem) 1 cebula+ 1 ząbek czosnku sól, cukier, ocet do smaku wg uznania przyprawy: bazylia susz, papryka miel. ostra i słodka 3 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Filet z kurczaka kroję w kostkę, jak do gulaszu. Oprószam częścią wymieszanych przypraw, szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Mieszam i odstawiam.

Pokrojoną dynie wrzucam do garnka. Zalewam rosołem i zaczynam gotowanie (średnio ok. 10 minut i dynia się rozpada). W trakcie przyprawiam resztą przypraw, szczyptą soli i opcjonalnie niewielką ilością cukru do smaku tak jak typową zupę dyniową. Pod koniec dodaję starty czosnek, łyżkę octu i zrumienioną cebulę. Blenduję na mniej więcej jednolitą masę.


Na rozgrzanej patelni, na tłuszczu, na którym podsmażałam cebulę wrzucam pokrojone mięso z kurczaka i smażę kilka minut, co jakiś czas mieszając i jak tylko się zrumieni wrzucam do garnka z dynią. Podgrzewam delikatnie jeszcze 1-2 minuty całość. Trzeba przy tym cały czas mieszać, bo taki dość gęsty sos potrafi chlapać a tego byśmy nie chcieli.

Gulasz pasuje do kaszy, ryżu, ale doskonały także bez dodatków.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 24 września 2024

Spaghetti pyszne w sosie pomidorowo paprykowym najlepsze w sezonie

 Witam Kochani! Polecam proste danie do przygotowania najsmaczniejsze w sezonie na świeże pomidory i paprykę.


Składniki na ok. 4 porcje



2 papryki słodkie ( u mnie żółta i czerwona)

ok. 0,5 kg pomidorów (3-4 szt.)

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

ok. 300 g mięsa mielonego (opcjonalnie-bez mięsa też powstanie pyszny sos nie tylko do makaronu)

ok. 200 g makaronu spaghetti lub inny jaki Wam pasuje

trochę wody z gotowania makaronu

2-3 łyżki tłuszczu do podsmażenia cebuli

przyprawy ziołowe susz: 1 łyżeczka bazylii, płaska łyżeczka papryki słodkiej, ciut papryki ostrej

sól, cukier do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

.


Papryki i pomidory kroję w średnią kostkę, cebulę tradycyjnie w drobną kostkę.

Podgrzewam tłuszcz na patelni i wsypuję cebulę, która chwilę podsmażam tylko do zeszklenia i zaraz dodaję mięso mielone. Podsmażam chwilę do momentu aż mięso zbieleje i dodaję paprykę. Mieszam. Przyprawiam w trakcie solą, cukrem, przyprawami. Tuż obok na drugim grzaniu w osobnym naczyniu gotuje makaron wg. przepisu na opakowaniu. Kiedy papryka nieco zmięknie dodaję pomidory, koncentrat. Mieszam i kilka chwil duszę całość. Dodaję trochę płynu by uzyskać odpowiednią ilość sosu. Pod koniec ścieram na tarce czosnek. Jeszcze krótka chwilka mieszania, korygowania smaku i gotowe. 


Odcedzam makaron, który możecie wymieszać na patelni z sosem z papryką i pomidorami lub polać makaron na talerzu porcją przygotowanej potrawki. Pychotka! Polecam!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

wtorek, 17 września 2024

Aromatyczna Kapustka duszona z warzywami błyskawiczna do obiadu

 Witam Kochani! W polskiej kuchni dania z kapusty zawsze na czasie. Proponuję pokusić się o smakowitą potrawkę z tej cennej jarzyny wzmocnionej bukietem warzyw.



Składniki na ok. 8 porcji



średnia kapusta 2-3 pietruszki 3-4 marchewki kawałek selera 1 cebula 1-2 ząbki czosnku szklanka wody lub rosołu pęczek kopru świeżego lub natki z pietruszki 2-3 łyżeczki cukru, trochę soli do smaku przyprawy wg uznania u mnie: kurkum, bazylia, papryka słodka i ciut ostrej ciut tłuszczu do smażenia 1 łyżka masła+1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie) 1-2 łyżki octu z jabłek


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Pietruszkę, marchewkę, seler ścieram na tarczach robota na średnich oczkach, jak na surówkę.

Kapustę szatkuję również w robocie używając takiej tarczy, jak do krojenia talarków

Wrzucam do garnka kapustę i warzywa. Dodaję wodę, by się nie przypaliły przy podgrzewaniu. Zaczynam gotować z dodatkiem soli i cukru. Tuż obok podsmażam na rozgrzanym tłuszczu cebulę drobno posiekaną. Po chwili, jak się zeszkli dodaję zmieszane przyprawy. Chwilę podsmażam i dodaję masło i zaraz starty czosnek oraz mąkę. Mieszam i zgarniam cebulkę do garnka z miękką kapustą i warzywami. Może się zdarzyć, że płynu w warzywach jest niewiele, bo zwyczajnie odparował i wówczas mąkę można całkowicie pominąć. Mieszam całość i koryguje smak w razie potrzeby. Bardzo dobrze na takie potrawki podziała ocet np: z jabłek-1-2 łyżki. Na koniec podgrzewania a właściwie już na wyłączonym grzaniu warto dodać ulubioną zieleninę: koperek posiekany lub natkę z pietruszki. Gotowe! Jeśli nie wykorzystacie całości z gotowania to najlepiej od razu część gorącej masy włożyć do słoika i dobrze zakręcić. Wystudzony wstawić do lodówki i zużyć w ciągu najbliższych dni. Jeśli chcecie zrobić zapasy na dłużej, przykładowo na miesiąc, proponuję gorące słoiki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80-90 stopni C. i pasteryzować ok. 20 minut. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Przenieść do lodówki lub w chłodne ciemne pomieszczenie.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

piątek, 6 września 2024

Pyszna Sałatka warstwowa brokuł ziemniaki ogórek kiszony sprawdzony przepis

 Witam Kochani! Uwielbiam tą sałatkę, bo smaczna i kusi apetycznym wyglądem. 


Składniki na ok. 8 porcji

1 ugotowany brokuł 

4-5 ugotowanych ziemniaków

ok. 300 g pomidorków koktajlowych

3-4 ogórki kiszone lub konserwowe

ok. 150 g serka sałatkowego typu feta lub inny który trzyma fason

1 cebula


Sos do sałatki

3-4 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

1-2 łyżeczki miodu dla zrównoważenia smaku

sól do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Wystudzone ziemniaki kroję w nieco grubszą kostkę a brokuł dzielę na mniejsze różyczki. Ogórki kiszone kroję nieco grubiej niż do typowej sałatki jarzynowej. Pomidorki dzielę na ćwiartki lub na połówki. Ser kroję w podobną kostkę jak ziemniaki. Cebulę siekam tradycyjnie na drobno-część cebuli dodaję do pokrojonych pomidorków a część do ziemniaków.


Przygotowuje sprawdzony prosty sos z wyżej podanych składników.

Na dno salaterki wysypuję ziemniaki. Kolejna warstwa to część pomidorków, ogórków kiszonych i sera. Zalewam częścią sosu. Kolejna solidna warstwa to brokuły. Na brokuły ponownie część pomidorków, ogórków i sera. Zalewam częścią sosu. Ostatnia warstwa znowu solidna z brokułów i ostatniej części pomidorków, ogórków i sera. Na wierzch jeszcze jedna porcja sosu i gotowe. Oczywiście, że każdy kto pokusi się, by sprawdzić przepis może ułożyć warstwy według własnego uznania. Polecam, pychotka!

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika  



czwartek, 29 sierpnia 2024

Filet z kurczaka grzyby koperek na pyszny szybki obiad

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na smaczny filet z kurczaka w sosie pieczarkowym lub z grzybami leśnymi, z koperkiem...


Składniki na ok. 4-5 porcji

2 pojedyncze piersi z kurczaka

ok. 400 g pieczarek lub więcej (w sezonie najlepiej leśne grzyby o ile pojawią się w tym suchym upalnym sezonie)

1 cebula średnia

pęczek koperku

tłuszcz do smażenia

sól, przyprawy ziołowe wg uznania np: oregano, tymianek, papryka ostra i słodka, czosnek w proszku

Składniki do sosu oprócz grzybów i cebuli: 1 łyżka dobrego masła lub inny tłuszcz, ok. 250 ml rosołu lub wody, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietany


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Filet kroję w poprzek włókien. Przyprawiam każdy płat ziołami i solą. Odstawiam na ok. 15-20 minut. W tym czasie kroję pieczarki na plastry lub kostkę i siekam cebulę na drobno

Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz do smażenia i układam płaty fileta. Smażę tradycyjnie na rumiano kilka minut z każdej strony. 


W trakcie smażenia mięsa na drugim palniku ustawiam rondel, w którym topię masło na małym grzaniu i zaraz wsypuję cebulę i część przypraw. Chwilę podsmażam mieszając i zaraz dodaję pokrojone grzyby. Mieszam. W trakcie przyprawiam solą do smaku. Po kilku minutach podsmażania posypuję grzyby mąką i mieszam chwilkę aż tłuszcz ją pochłonie. Zaraz dolewam rosół cały czas przy tym mieszając. Można dodać śmietanę, ale by nie było  krupów, trzeba ją nieco roztrzepać widelcem lub łyżeczką. Po czym wymieszać i dodać posiekany koperek. Ponownie mieszam i dodaję płaty mięsa. Mieszam z sosem i podgrzewam całość na niewielkim grzaniu 2-3 minuty, by mięso nieco przeszło smakiem grzybów i koperku. Można od razu podawać lub jeśli chcemy przygotować danie na jutro wystarczy wystudzić i pod przykryciem odstawić do lodówki, dzięki temu mięso przyjmie jeszcze więcej smaku i soczystości.




Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


środa, 21 sierpnia 2024

Makaronowa sałatka z tuńczykiem bez sera żółtego pyszna i prosta

 Witam Kochani! Polecam łatwą sałatkę do przygotowania. Sprawdzi się przy grillu czy innej imprezie latem, jak i przez cały rok.



Składniki na ok. 8-10 porcji


2 szklanki ugotowanego makaronu

ok. 200 g tuńczyka z puszki

1-2 papryki czerwone słodkie 

3 jajka ugotowane na twardo

ok. 1 szklanka kukurydzy konserwowej

pęczek szczypiorku


Sos do sałatki składniki

2-3 łyżki  jogurtu naturalnego gęstego

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka łagodnego miodu, szczypta soli do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Do chłodnego makaronu dodaję pokrojoną drobno paprykę, jajka ugotowane na twardo, kawałki tuńczyka rozdrobnione widelcem, kukurydzę konserwową, posiekany szczypiorek. Mieszam składniki sosu i dodaję do składników sałatki. Mieszam całość i gotowe!





Życzę smacznego! 

Pozdrawiam Weronika

wtorek, 6 sierpnia 2024

Sałatka z pomidorów w słoikach na zimę smaczne i łatwe przygotowanie

 Witam Kochani! Lato w pełni. Czas na pomidory! Polecam prostą sałatkę w słoikach. 


Składniki na ok. 5 słoików o pojemności ok. 0,5 litra


2 kg pomidorów dojrzałych, ale jędrnych

ok. 30 dag cebuli pokrojonej w piórka

1-2 łyżki gorczycy

ok. 15 g soli

ok. 15 g cukru

kilka ziaren pieprzu


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Cebulę kroję w nieco drobniejsze piórka, ale wielkość i grubość wg uznania. Przyprawiam połową soli i cukru. Mieszam i odstawiam na czas, w trakcie którego pokroję pomidory na grubsze pół-plastry. Dodaję pomidory do cebuli. Mieszam i odstawiam na ok. 10-15 minut, by puściły sporo soku. Dzięki temu słoików nie trzeba dopełniać wodą. 


Nakładam pomidory wraz z cebulą i sokiem do słoików ugniatając delikatnie, co sprawi, że sok wypłynie na wierzch. Zostawiam ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni między zakrętką a poziomem zawartości. Dobrze zakręcam. Na spód szerokiego garnka wkładam 1-2 płaty ręcznika papierowego i wkładam słoiki. Uzupełniam gorącą wodą do ok. 4/5 wysokości słoików. Stawiam na grzaniu. Doprowadzam do delikatnego wrzenia (temperatura poniżej 100 stopni C) i od tego momentu utrzymuje na ostrożnym grzaniu ok. 10-15 minut. Pozostawiam słoiki w garnku do całkowitego wystudzenia. Zakrętki powinny wyglądać wówczas na wklęsłe. Dla sprawdzenia można słoiki odwrócić spodami do góry na kilka minut i upewnić się, że nic nie wycieka. Po czym przenieść w chłodne ciemne miejsce i spożyć w nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym.

Życzę bogatej spiżarni

Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...