piątek, 17 kwietnia 2015

Ryba w koszulce pod jarzynową kołderką

Witam serdecznie. Najlepsze dania główne, moim zdaniem to ryby z dodatkami a z warzywami są szczególnie pyszne. Rybę po grecku najczęściej serwuje się na zimno, choć na ciepło smakuje równie super. Wypróbujcie moją wersję. Jest naprawdę dobra. Dołączam tradycyjnie szczegółowy filmik z przygotowania LINK. Bardzo polecam!




Składniki

około 70 dag fileta z ryby (morszczuk, mintaj)
około szklanki przecieru domowego  lub 1-2 łyżki koncentratu
1 spora pietruszka
mały seler
2-3 marchewki
3 jaśniejsze końcówki pora lub cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
natka z pietruszki
szczypiorek
łyżeczka suszonych ziół według uznania - u mnie mieszanka prowansalska, ciut pieprzu ziołowego, papryki mielonej
10 g masła do podsmażenia warzyw
kilka łyżek oleju do smażenia ryby

Składniki koszulki

2 jaja duże
około 1 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej
1 łyżeczka chrzanu
szczypta ziół
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Umytą osączoną rybę przyprawiam  solą, pieprzem i oprószam minimalnie ziołami. Odstawiam i zabieram sie do ścierania umytych warzyw - pietruszki, marchewki, selera.

Na rozgrzane masło wsypuję pokrojony w półplasterki por i przyprawy ziołowe. Chwilkę podsmażam i cały czas mieszam. Zaraz dodaję starte warzywa. Doprawiam solą, cukrem i pieprzem. Mieszam co jakiś czas. Duszę pod przykryciem około 15 minut - w międzyczasie podlewam niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do spodu (latem młode warzywa duszą się krótko około 5 minut). 

Wyrabiam dokładnie lejące się ciasto ze składników podanych na koszulkę. Ciasto odstawiam, żeby nieco zgęstniało, będzie trzymało się lepiej ryby.

Na kilka minut przed końcem dodaję do duszonych warzyw przecier pomidorowy. Polecam mój przepis z pomidorami malinowymi. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję trochę suszonej natki i w razie potrzeby koryguje smak. Jeśli zbiera się w duszonce za dużo płynu trzeba go odparować. 

Kawałki ryby moczę w cieście i smażę na oleju około 4-5 minut z kazdej strony. Czas smażenia zależy od grubości porcji ryby. Rybę można łagodnie zrumienić i dopiekać około 10-15 minut w piekarniku.

Układam rybę osaczoną z tłuszczu na bibule na półmisku z wyłożoną cienką warstwą warzyw. Na nią układam kawałki ryby i okrywam dość grubą kołderką. Wstawiam do lodówki, jak ostygnie. Dekoruję przed podaniem.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 15 kwietnia 2015

Pianka kawowa na murzynku biszkoptowym

Witam Kochani. Dzisiaj polecam mój przepis wielbicielom kawy. Przygotowałam piankę nasyconą kawą prawdziwą z dodatkiem dobrego cappuccino na biszkoptowym murzynku. Bardzo polecam!






Składniki


ciemny spód biszkoptowy z 3 dużych jaj lub duża paczka biszkoptów
0,8 litra śmietany 30%
3-4 łyżki zmielonej kawy prawdziwej
3 łyżki kopiaste cappuccino
125 ml mleka 2%
3 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania)
3 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
2 łyżeczki kakao do posypania

Przygotowanie

Przepis na FILMIE

Do rondla wsypuję kawę i dolewam mleko. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i za kilka sekund zdejmuję z ognia. Przelewam napar z kawy i mleka dwukrotnie przez gęste sitko i dodaję do niego cappuccino. Dokładnie mieszam. Do szklanki wsypuję żelatynę i zalewam niewielką ilością zimnej wody (2-3 łyżki). Kiedy żelatyna spęcznieje, dodaję ją do kawy z mlekiem. Dokładnie mieszam. Wstawiam rondelek do miski z dość ciepłą wodą, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła i nie zgęstniała, zanim ją dodam do ubitej śmietany. 

Nasączam ciemny biszkopt niewielką ilością zimnego naparu z kawy. Dla wyrafinowanego podniebienia - do kawy można dodać 2-3 łyżki rumu. 

Do ubitej zimnej śmietany dodaję cukier puder. Miksuję chwilę. Do rondelka z kawą, mlekiem i żelatyną dodaję 4-5 łyżek bitej śmietany i energicznie mieszam - to gwarancja, ze nie będzie grudek w piance. Wlewam porcjami do bitej śmietany, cały czas przy tym miksując. Wlewam masę śmietankowo-kawową na ciasto jak zaczyna żelować, ale zachowuje jeszcze płynność (część masy zostawiłam do dekoracji). Wyrównuję w formie (moja forma dość duża - optymalnie przy tych składnikach będzie dla wymiaru około 20 cm x 30 cm). Posypuję masę kakao przez sitko i dekoruję sadząc na cieście kilkanaście kleksów, które również oprószam kakao. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto jest obłędne - oczywiście da amatorów kawy! 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 11 kwietnia 2015

Schab ze śliwką i pieczona polędwica za jednym zamachem

Witam kochani. Jeśli szukacie smacznej aromatycznej swojskiej wędliny do kanapek to szczególnie polecam pieczoną polędwicę wieprzową, zwłaszcza dla Tych, którzy nie przepadają za mniej soczystym mięsem ze schabu. Choć powiem szczerze, ze nawet schab można przygotować tak ,żeby nie był zbytnio suchy. Polecam wybierać kawałki schabu z większą zawartością tłuszczu a jeśli trafi nam się chudy, to też niewielkie zmartwienie. Po marynowaniu i nadzianiu trzeba go po prostu podpiec na dobrze rozgrzanej patelni i dopiero wstawić do nagrzanego pieca. Szczegóły w przepisie na soczysty schab.




Składniki

około 1, 5 kg schabu
około 1 kg polędwicy
200 g śliwek suszonych bez pestek

Marynata do mięsa

około 2,5 łyżeczki soli wymieszanej z ziołami
2-3 łyżki oleju
1-2 łyżeczki miodu
3-4 łyżki octu winnego lub owocowego lub dobrego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki chrzanu
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub czarnego pieprzu
szczypta czosnku proszkowanego lub świezy drobno posiekany 1-2 ząbki

Do posypania

płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Umyte osuszone mięso obtaczam w marynacie i nakłuwam gęsto ostrzem patyczka do szaszłyka lub podobnym sprzętem (do schabowych i steków można już kupić przyrząd z większą ilością ostrzy). Potem warto pomasować mięso dokładnie w marynacie. Marynatę wpycham także do otworu w schabie, zanim ściśle powpycham opłukane i sparzone śliwki, dzięki temu mięso jest bardziej aromatyczne i pyszne zarazem. Odstawiam na minimum 12 godzin do lodówki pod przykryciem. Trafił mi się tłuściejszy kawałek schabu, dlatego nie podsmażałam go na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli kupiliście chudy polecam to jednak zrobić. Mięso piekę pod przykryciem - najpierw w wyższej temperaturze 200 stopni C, żeby szybko się ścięło białko po jego wierzchu a następne 35-40 minut piekę w 180 stopniach C - w obu etapach na funkcji grzałka z góry i dołu. Polędwicę można wyjąć kilka minut wcześniej, jeśli jest mniejsza w obwodzie tak , jak u mnie na zdjęciu. Nie zrobiłam tego a i tak była pyszna, jak masełko. W trakcie warto podlewać mięso, zbierającym się na dnie naczynia sosem. Na 4-5 minut przed końcem zdejmuję pokrywę i posypuję mieszkanką ziół prowansalskich zmieszanych z papryką dla ładnego koloru. Krótko rumienię na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Wędliny upieczone przykrywam znowu pokrywą i czekam aż porządnie wystygną.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 9 kwietnia 2015

Makowiec z bitą śmietaną na półkruchym cieście

Witam serdecznie po Świętach. Wiem, ze w najbliższych dniach nie wzruszę Was żadnym łakociem, ale makowiec, który przygotowałam przed Wielkanocą dla amatorów ciast z makiem absolutnie wart jest zachodu. Osobiście mam słabość do makowców, więc to na pewno nie jest ostatni przepis. Ciasto rozpływa się w ustach i już za nim tęsknię

.




Składniki na dużą blachę 24 cm x 39 cm

spód półkruchy ( przepis KLIK) lub spód biszkoptowy (przepis KLIK) lub 200 g biszkoptów
0,7 litra śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki gorącej wody

Masa makowa

0,5 kg maku
3/4 szklanki drobnego cukru
4 białka
1/2 szklanki śmietany 18%
po około 100 g migdałów posiekanych i rodzynek
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
szczypta soli
aromat według uznania (do serników i makowców sugeruję aromat migdałowy, bo uwielbiam to połączenie - wystarczy kilka kropel)

Do dekoracji: 50 g startej czekolady gorzkiej i 50 g płatków migdałowych

Poncz do spodu biszkoptowego lub do biszkoptów;  1/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody, 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Przepis na FILMIE

Opłukuję mak na bardzo gęstym sicie i osączony prużę jak kaszę w około 2 szklankach gorącego mleka lub wody. Podgrzewam garnek i mieszam mak (na minimalnym grzaniu około 2 minut od momentu zagotowania). Przykrywam pokrywą. Owijam garnek w ręcznik i chowam pod koc na kilka godzin, żeby dobrze spęczniał. Ziarenka maku powinny rozmazywać się w palcach. 


Piekę półkruchy spód lub biszkoptowy

Mielę napęczniały mak trzy razy w maszynie.

Dodaję do maku rodzynki, które wcześniej opłukuje pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, posiekane migdały, większą część cukru, mąkę ziemniaczaną i aromat. Mieszam. Dodaję śmietanę i znowu mieszam (można zrobić to robotem). 

Ubijam białka ze szczypta soli na sztywno. Dodaję pozostały cukier do utrwalenia piany (około 1 kopiastej łyżki). Ponownie miksuję pianę aż się zrobi lśniąca. Dodaję pianę do masy makowej i mieszam całość łyżką, krótko, tylko do połączenia. Masę wykładam na wystudzony spód (u mnie półkruchy, dlatego go nie nasączam). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C. grzałka góra-dół i piekę około 35 minut.

W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczam galaretkę i po chwili wkładam szklankę do naczynia z gorącą wodą, żeby dokładnie się rozpuściła i zbyt szybko nie żelowała.

Kiedy ciasto porządnie ostygnie (można go schłodzić w lodówce) ubijam śmietanę 30%. Dodaję łyżkę cukru pudru. Chwilę miksuję. Do szklanki z galaretką, która w tym momencie powinna być dobrze ciepła, dodaję kilka łyżeczek bitej śmietany i energicznie mieszam. Łącze z bitą śmietaną i szybko miksuję całość masy. Wykładam bitą śmietanę na warstwie makowej i od razu zabieram się do dekorowania, żeby czekolada i płatki trzymały się ciasta. Kratkę robię z czekolady, a pola wypełniam delikatnie podrumienionymi płatkami na suchej patelni. Wstawiam ciasto do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Makowiec jest przepyszny. Bardzo polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam  Weronika



środa, 1 kwietnia 2015

Kotlety z jajkiem bombowe i pyszne przepis

Witam kochani w pracowitym tygodniu przed Świętami. Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego myślę, że warto przygotować obok lżejszych dań coś całkiem prostego, sytego...


Domogród

Składniki na 6 dużych kotletów

około pół kg mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
6 jaj ugotowanych na twardo
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyzeczka musztardy
1 surowe jajo
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki chleba
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek zieleniny - szczypior lub natka z pietruszki
1 łyżeczka przypraw ziołowych - pieprz ziołowy, tymianek, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
+- płaska łyżeczka soli do mięsa
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek oleju do smażenia lub trochę masła klarowanego

Przygotowanie


Przepis na FILMIE
Czerstwe pieczywo zalewam zimną wodą.

Cebulę pokrojoną niedbale trochę solę i podsmażam do zeszklenia. Po chwili dodaję czosnek i przyprawy ziołowe. Mieszam i podsmażam najdłużej pół minuty. Wyłączam i dodaję paprykę. Mieszam.

Po zmielonym mięsie mielę cebulę podsmażoną i dobrze odciśnięte z wody pieczywo. Dodaję do masy posiekany szczypior, sól, musztardę, jogurt, jajko surowe i dokładnie mieszam. 

Wstawiam do lodówki na 30 minut. Mieso jak odpocznie w marynacie lepiej się formuje.  

Jeśli jajka po obraniu są mokre, warto je wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Dzięki temu mięso lepiej do nich przylega. Dłoni tez nie moczyłam w wodzie przed formowaniem. Obkładam jajka kolejno masą z mielonego mięsa i obtaczam w niewielkiej ilości bułki tartej. Podsmażam kotlety krótko na patelni na jasno rumiano a potem dopiekam w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190-195 stopni C.

Życzę Wszystkim zaglądającym do mojej kuchni Pysznych Pogodnych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 30 marca 2015

Mazurek wielkanocny na półkruchym spodzie

Witam serdecznie. Okres kulinarnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych to radosny czas i okazja do wykazania się zdolnościami, którymi obdarzeni jesteśmy wszyscy, choć nie wszyscy chcą się o tym przekonać a szkoda... Przygotowałam przepis na łatwy mazurek na półkruchym pysznym cieście a zamiast bardzo słodkiego lukru wybrałam domowy dżem bzoskwiniowy i galaretkę dla przełamania już i tak sporej słodyczy z dodanych bakalii.


Domogród

Mazurki przeważnie to niskie placki do 2 cm wysokości, często z dodatkiem mąki migdałowej lub posiekanych migdałów i bogato dekorowane- ja użyłam nieco mniejszej formy i mazurek wyszedł trochę za wysoki. Myślę, że na blachę 30 cm x 25 cm przepis będzie idealny. Moja ma wymiar 26 cm x 22 cm


 Składniki na ciasto półkruche


Ciasto jest bardzo dobre na spody do serników i innych ciast. 

2 płaskie szklanki mąki pszennej lub tortowej (500 ml - około 300 g)
125 g masła lub margaryny
około 200 g bakalii - użyłam: migdały, rodzynki, kandyzowany ananas i papaja 
2 łyżki z brzuszkiem śmietany 12 lub 18%
2 żółtka
1 całe jajo
1/2 szklanki cukru pudru
płaska łyżka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z cytryny


Oprócz tego potrzebne będą:




1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
1/2 szklanki gorącej wody
około 150 g dżemu brzoskwiniowego lub o podobnym kolorze (przy okazji polecam przepis na dżem
brzoskwiniowy)

Przygotowanie


Przepis na FILMIE

Mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać na sucho. Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym do jaśniejszego koloru, na jednolita masę. Dodawać pojedynczo żółtka i jajo, miksując za każdym razem tylko do połączenia. Dodać śmietanę. Znowu krótko zmiksować, dosypać mąkę i posiekane migdały lub inne orzechy. Zmiksować tylko do połączenia. Masa jest gęsta, bo to ciasto półkruche. Robotem korzystnie jest wyrobić takie ciasto, bo podobnie, jak kruche nie lubi dotyku, czyli ciepła. Odstawić robot i dodać rodzynki (rodzynki powinno się porządnie przepłukać na sicie bieżącą wodą a potem sparzyć wrzątkiem i osączyć). Wymieszać łyżką całość do połączenia. Gdyby masa była bardzo, bardzo tępa, można dodać łyżkę śmietany i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem włożyć do torebki foliowej i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, grzałka z góry i dołu.  Schłodzone ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej formy wielkości około 30 cm x 25 cm. i wyrównać powierzchnię. Piec ciasto do suchego patyczka, na rumiano około 20 minut. Ciasto jest rewelacyjnie kruche, pomimo, że ma mniej o 50 % tłuszczu niż typowe ciasta kruche. Wystudzone ciasto pokryć mieszaniną galaretki i dżemu, w momencie kiedy masa jest gęsta, choć nie całkiem stężała i udekorować według uznania. Wstawić mazurka do lodówki. Bardzo polecam!

Życzę Pysznych i Pogodnych Świąt 
Pozdrawiam Weronika

piątek, 27 marca 2015

Roladki drobiowe z pastą z brokuła i kurczaka

Witam Kochani. Kilka dni temu wypróbowałam połączenie brokuła z mięsem drobiowym. To świetne warzywo zwłaszcza dla kobiet i jak wszystkie kapustowate są najtańszym, skutecznym sposobem na wiele dolegliwości - oczyszczają z toksyn i chronią przed rakiem. Smak roladek jest bardzo dobry. Mnie najbardziej zasmakowały na zimno. Podrasowałam farsz resztkami mięsa, które z fileta trzeba odłożyć, bo nie nadają się do zawijania.




Prosta propozycja podania: ryż z kurkumą i cebulką, ogórek kiszony i roladki



Składniki na 8 roladek


2 duże piersi drobiowe z kurczaka 
1 łyżeczka suszonych ziół - majeranek, tymianek lub posiekane świeże w sezonie
sól, pieprz do smaku






Sos do smarowania mięsa

2 łyżeczki dżemu z brzoskwiń (moreli) lub łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
szczypta ziół
2-3  łyżeczki musztardy lub jogurtu naturalnego
ząbek posiekanego czosnku
sól, pieprz do smaku



Pasta z brokuła i kurczaka



mały brokuł 
oderwane kruche kawałki mięsa z filetów przeznaczonych do roladek (około 200 g)
mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego lub ciut miodu
szczypta ziół
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie roladek


Przepis na FILMIE
Opłukane, osuszone filety pozbawiam ewentualnych kostek, chrzęści i odkładam kruche kawałki mięsa do farszu. Dzielę każdą połówkę fileta (pierś z kurczaka), krojąc nożem wzdłuż na dwa mniej więcej równe płaty. Rozbijam delikatnie płaty przez folię. Oprószam solą i pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.

Gotuje na parze resztki fileta razem z brokułem. Mnie zabrało to pięć minut. Mięso ścina się i robi mięciutkie szybciej niż mięknie brokuł, ale lepiej jak brokuł jest półtwardy, bo zachowuje ładny kolor. Kiedy przestygnie brokuł i kurczak zabieram się do miksowania w blenderze cebuli, czosnku i dodaję brokuła z kurczakiem. Dodaję chrzan, dżem, zioła, sól i pieprz. Miksuję. Praktycznie powstaje wartościowa pasta do smarowania pieczywa lub faszerowania naleśników, pasztecików, czy pierogów.

Mieszam składniki sosu i smaruję każdy płat od strony wewnętrznej. Przy zwijaniu sos trafi także na zewnętrzną stronę. Mięso zwijam w roladki identycznie jak gołąbki - na początku płata układam farsz roluję jeden obrót, zawijam boki mięsa do środka, żeby nie uciekł farsz i roluję do końca. Układam widoczną końcówką mięsa do spodu naczynia żaroodpornego - ciężar roladki zablokuje ją przed rozwijaniem, ale jeśli nie macie pewności, pospinajcie roladki wykałaczkami. Roladki smaruję resztką sosu i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 195 stopni C, grzałka góra-dół na maksymalnie 15 minut a potem obniżam temperaturę na 180 stopni i dopiekam nie dłużej niż 10 minut. W obawie przed wysychaniem można roladki przykryć folią aluminiową lub użyć naczynia z pokrywą. Podczas pieczenia polewam 2 razy sosem, który zebrał się w naczyniu. Na 2-3 minuty przed końcem odkrywamy roladki. Jeśli lubimy bardziej rumiane przypiekamy krótko 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Kroją się bez problemów na ciepło i na zimno.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...