wtorek, 31 marca 2015

Kotlety z jajkiem bombowe i pyszne przepis

Witam kochani w pracowitym tygodniu przed Świętami. Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego myślę, że warto przygotować obok lżejszych dań coś całkiem prostego, sytego...


Domogród

Składniki na 6 dużych kotletów

około pół kg mięsa (wieprzowe, wołowe lub drobiowe)
6 jaj ugotowanych na twardo
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
1 łyzeczka musztardy
1 surowe jajo
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki chleba
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek zieleniny - szczypior lub natka z pietruszki
1 łyżeczka przypraw ziołowych - pieprz ziołowy, tymianek, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
+- płaska łyżeczka soli do mięsa
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek oleju do smażenia lub trochę masła klarowanego

Przygotowanie


Przepis na FILMIE
Czerstwe pieczywo zalewam zimną wodą.

Cebulę pokrojoną niedbale trochę solę i podsmażam do zeszklenia. Po chwili dodaję czosnek i przyprawy ziołowe. Mieszam i podsmażam najdłużej pół minuty. Wyłączam i dodaję paprykę. Mieszam.

Po zmielonym mięsie mielę cebulę podsmażoną i dobrze odciśnięte z wody pieczywo. Dodaję do masy posiekany szczypior, sól, musztardę, jogurt, jajko surowe i dokładnie mieszam. 

Wstawiam do lodówki na 30 minut. Mieso jak odpocznie w marynacie lepiej się formuje.  

Jeśli jajka po obraniu są mokre, warto je wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Dzięki temu mięso lepiej do nich przylega. Dłoni tez nie moczyłam w wodzie przed formowaniem. Obkładam jajka kolejno masą z mielonego mięsa i obtaczam w niewielkiej ilości bułki tartej. Podsmażam kotlety krótko na patelni na jasno rumiano a potem dopiekam w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 190-195 stopni C.

Życzę Wszystkim zaglądającym do mojej kuchni Pysznych Pogodnych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Robię co roku podobne kotlety na święta ,ale jakoś nigdy jogurtu do nich nie dodawałam ,muszę zobaczyć jak to się ma do siebie i chyba tak zrobię .
    Dzięki jak zawsze za wspaniale pomysły kulinarne .
    Weroniko przy okazji życzę wesołego Alleluja ,zdrówka i smacznego jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt to dobry dodatek, żeby mielone było bardziej soczyste a poza tym Danutko jogurt lub kefir dobrze kruszy mięso. Wypróbuj może Ci zasmakują/ Pozdrawiam cieplutko. Wesołych Pogodnych Świąt

      Usuń
  2. Weronika że bomba to ja nie mam żadnych wątpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też Elu, ale w taką kaprysną pogodę konkrety dają siłę.

      Usuń
  3. Kotleciki wyglądają wspaniale !!
    Wesołych i słonecznych Świąt !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu. Pozdrawiam cieplutko. Pogodnych wesołych Świąt!

      Usuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niezwykle efektownie. Nigdy takich nie robiła, ale muszę kiedyś popełnić dla gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w Święta miały spore powodzenie /Polecam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...