Składniki
około 70 dag fileta z ryby (morszczuk, mintaj)
około szklanki przecieru domowego lub 1-2 łyżki koncentratu
1 spora pietruszka
mały seler
2-3 marchewki
3 jaśniejsze końcówki pora lub cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
natka z pietruszki
szczypiorek
łyżeczka suszonych ziół według uznania - u mnie mieszanka prowansalska, ciut pieprzu ziołowego, papryki mielonej
10 g masła do podsmażenia warzyw
kilka łyżek oleju do smażenia ryby
Składniki koszulki
2 jaja duże
około 1 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej
1 łyżeczka chrzanu
szczypta ziół
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Umytą osączoną rybę przyprawiam solą, pieprzem i oprószam minimalnie ziołami. Odstawiam i zabieram sie do ścierania umytych warzyw - pietruszki, marchewki, selera.
Na rozgrzane masło wsypuję pokrojony w półplasterki por i przyprawy ziołowe. Chwilkę podsmażam i cały czas mieszam. Zaraz dodaję starte warzywa. Doprawiam solą, cukrem i pieprzem. Mieszam co jakiś czas. Duszę pod przykryciem około 15 minut - w międzyczasie podlewam niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do spodu (latem młode warzywa duszą się krótko około 5 minut).
Wyrabiam dokładnie lejące się ciasto ze składników podanych na koszulkę. Ciasto odstawiam, żeby nieco zgęstniało, będzie trzymało się lepiej ryby.
Na kilka minut przed końcem dodaję do duszonych warzyw przecier pomidorowy. Polecam mój przepis z pomidorami malinowymi. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję trochę suszonej natki i w razie potrzeby koryguje smak. Jeśli zbiera się w duszonce za dużo płynu trzeba go odparować.
Kawałki ryby moczę w cieście i smażę na oleju około 4-5 minut z kazdej strony. Czas smażenia zależy od grubości porcji ryby. Rybę można łagodnie zrumienić i dopiekać około 10-15 minut w piekarniku.
Układam rybę osaczoną z tłuszczu na bibule na półmisku z wyłożoną cienką warstwą warzyw. Na nią układam kawałki ryby i okrywam dość grubą kołderką. Wstawiam do lodówki, jak ostygnie. Dekoruję przed podaniem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika