wtorek, 3 lutego 2015

Pizza z cukinią sprawdzony przepis i smak

Witam serdecznie. Ostatnio robiłam pizzę z cukinią, pieczarkami i tradycyjnie z tartym serem. Podejrzewałam, ze będzie pyszna, bo przecież cukinia świetnie się komponuje, ale kiedy spróbowałam to byłam zachwycona... Nic tylko: jeść, jeść i jeść...





Sprawdzone ciasto na pizzę


składniki na pizzę o średnicy ok. 30 cm



1 szklanka z czubem mąki (około 200 g - mąka typ 480)
10-15 g świeżych drożdży
1-2 łyżki oleju (lniany, rzepakowy, oliwa)
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
około pół szklanki ciepłej wody - 125 ml





Przygotowanie ciasta

Mąkę mieszam dokładnie ze solą. Robię w niej dołek, wsypuję drożdże, cukier i polewam niewielką ilością ciepłej wody - lub mieszam drożdże osobno w garnuszku z odrobiną wody, cukru i czekam, żeby podrosły. Kiedy zbierająca się pianka na drożdżach idzie do góry, dodaję olej, pozostałą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto, które powinno być miękkie, ale zwarte.Wyrabiam około 2-3 minut i odstawiam pod przykryciem w miejsce ciepłe do wyrośnięcia minimum na 30 minut. Ciasto im dłużej rośnie tym jest lepsze i smaczniejsze. 
Po podrośnięciu przerabiam ciasto kilka razy i przy pomocy wałka lub rozciągając rękoma, modeluję okrągły placek, który trafia do wysmarowanej ceramicznej formy lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posypaną mąką. Jeszcze przed wykładaniem nadzienia ciasto musi znowu podrosnąć - trwa to mniej więcej około 15-20 minut. Możemy na ciasto nic nie wykładać, lecz polać niewielką ilością oleju i powyciskać w nim coś na kształt dziurek, na styl włoski. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni C lub wyższej, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. 

Składniki do nadzienia



1 średnia cukinia
2-3 pieczarki
kawałek pora (dolna część)
100 g boczku (użyłam gotowanego)
100 g sera żółtego do starcia 
1 spory ząbek czosnku
około 150 g pomidorków koktajlowych 
szczypta ziół prowansalskich i słodkiej mielonej papryki
kilka lub więcej liści świeżej bazylii lub szczypta suszonej
1-2 łyżki oleju do smażenia lub trochę tłuszczu z wytopionego boczku do podsmażenia warzyw
sól pieprz do smaku






Przygotowanie pizzy


Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam chwilę pokrojonego pora i zaraz dodaję pokrojoną w pół-plastry cukinię. Podsmażam około 2 minut, często mieszając. Dodaję pokrojone pieczarki i rozdrobniony czosnek. Przyprawiam do smaku ziołami, papryką, solą i pieprzem. Duszę jeszcze dwie minuty i dodaję posiekane liście świeżej bazylii. Mieszam i wyłączam grzanie.
Na wyrośniętym cieście (ciasto rośnie dwa razy po wyrobieniu i w formie przed pieczeniem) układam pokrojony boczek, którego wytopiłam wcześniej na patelni z nadmiaru tłuszczu. Potem układam cukinię z pieczarkami a na wierzchu kilkanaście pomidorków przekrojonych na połówki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni C, grzałka góra-dół. Pod koniec posypuję ciasto tartym serem, obniżam temperaturę na 180 stopni C i zapiekam około 2 minut.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



sobota, 31 stycznia 2015

Oponki serowe puszyste najlepsze

Witam Kochani. Jeśli dotąd nie znaleźliście dobrego przepisu na oponki serowe polecam mój prosty, szybki sposób na udany i pyszny  karnawałowy wypiek. Przygotowałam porcję na około 60 oponek. Zrobiłam je na dwa sposoby, tak, jak faworki, czy ostatnie oponki kruche bez sera - w głębokim tłuszczu i w piekarniku. Bardzo polecam!

Domogród
Oponki serowe smażone

Po lewej oponki smażone , po prawej oponki te same z piekarnika



Składniki na około 60 oponek


3,5 szklanki mąki uniwersalnej typ 480 około 0,5 kilograma
około 300 g twarogu półtłustego (ser biały)
3 żółtka
1 całe jajo
100 g masła
2 łyżki z brzuszkiem śmietany 12 %
płaska łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki spirytusu
1 łyżeczka z brzuszkiem sodki lub proszku do pieczenia
szczypta soli

garnek na tyle wysoki, by tłuszcz zajmował do 1/3 jego wysokości
około 1 kilograma smalcu lub olej do wysokich temperatur
2 łyżki cukru pudru lub polewa czekoladowa, lub lukier

Przygotowanie




Mąkę mieszam z sodką.

Masło, ser (twaróg), żółtka, jajo, cukier, cukier wanilinowy, spirytus, śmietanę, sól miksuję blenderem na gładką masę - to trwa chwilkę i zaraz dodaję mąkę. Mieszam i wyrabiam na gładkie ciasto - w razie potrzeby dosypuję ciut mąki, jeśli jest  za rzadkie. Odstawiam na kilkanaście minut, żeby odpoczęło w temp. pokojowej.

Wałkuję nieduże placki (grubość około 0,8 cm do 1 cm), głównie po to, by jak najmniej podsypywać mąką, która w tłuszczu szybko się spali a wtedy wypiek może nie wyglądać zbyt ładnie rumiano i może, niestety, pachnieć spalenizną. Wykrawam kółka standardową szklanką od herbaty lub piwa a dziurki w oponkach małym kieliszkiem. 





Zanim zacznę smażyć sprawdzam temperaturę (około 180 stopni C) podgrzewanego tłuszczu, wrzucając kawałeczek surowego ciasta - jeśli nie wypłynie na wierzch szybko po 2-3 sekundach, trzeba tłuszcz jeszcze ciut podgrzać i dopiero wrzucać ostrożnie ciastka, uważając przy tym, żeby się nie oparzyć. Oponki smażę trochę dłużej niż faworki - trzy lub cztery minuty. Jeśli oponki za szybko brązowieją trzeba natychmiast zmniejszyć grzanie. Zbyt blade też nie mogą być długo, bo za dużo wypiją tłuszczu - wtedy trzeba zwiększyć grzanie. Osączam na ręczniku papierowym. Posypuję lub lukruję, kiedy oponki ostygną.


Jeśli z jakiś powodów nie macie ochoty stać przy garnku polecam dużo łatwiejszy sposób, który daje także bardzo dobre efekty, czyli pieczenie oponek w piekarniku. Wykładam je na papier do pieczenia. Kiedy rozgrzeje się piekarnik do temperatury 185 stopni C, grzałka góra-dół, smaruję oponki roztrzepanym białkiem. Wstawiam do piekarnika i piekę około 20 minut.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





czwartek, 29 stycznia 2015

Polędwiczki soczyste w sosie ziołowym

Witam serdecznie amatorów chudej smacznej polędwicy. To idealne i delikatne mięso na konkretne, soczyste i bardzo szybkie dania. Wystarczy tylko na 2-3 godziny mięso wrzucić do marynaty a sama obróbka na patelni to raptem 6-8 minut. Powiem szczerze, że bywa tak, że czas marynowania polędwiczek skracam czasem do minimum -najczęściej z pośpiechu a mięso po błyskawicznej obróbce na patelni i tak jest całkiem miękkie. Z polędwicą, jak z filetem z indyka - nie przedłużamy smażenia - raz dwa i gotowe. Polecam!

Domogród




Polecam także:

Przepis na mięciutkie kopytka
Buraczki do obiadu tradycyjne
Buraczki do obiadu naprędce

Składniki na 4 osoby


1 spora polędwiczka wieprzowa lub 2 małe
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pól szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
1 - 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia
1 łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oleju do smażenia
po niewielkiej szczypcie pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich
świeża posiekana natka lub koperek ( u mnie susz z natki pietruszki)
sól, pieprz czarny do smaku


Marynata do polędwiczek

Mieszam musztardę, miód, ciut ziół, 1/3 z całej ilości mleka, szczyptę soli i pieprzu na jednolitą masę.

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Umyte osuszone mięso pozbawiam z twardych błon i kroję w poprzek na grube plastry o szerokości około trzech cm. Tłuczkiem rozbijam mięso zdecydowanie delikatniej niż typowe schabowe na niewielkie kotlety. Oprószam solą, pieprzem i po kilku minutach mieszam w marynacie. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny.



Obtoczone w mące kawałki polędwicy układam na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Kiedy się po chwili przysmażą, obracam na drugą stronę, podsmażam chwilę i dodaję pokrojoną cebulę. Cebulę z czosnkiem najlepiej zeszklić osobno, tak, jak do wątróbki i dodać dopiero tuż przed końcem. Kiedy cebula tylko nieco zmięknie dodaję ciut wody i odrywam wszystkie przywarki - na tym etapie fajnie tez jest dodać kilka łyżek wina, jeśli zostało Wam coś w butelce - chi, chi... Mieszam dokładnie. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty, wystarczy bezpośrednio posypać całość duszonki niewielką szczyptą mąki. Mieszać i dodawać partiami wodę, mleko lub śmietanę. Przed końcem dodaję posiekany drobno czosnek i natkę - najlepsza byłaby świeża, ale o tej porze to niestety trudne, więc posypuję suszem z natki z mojego ogródka. W razie potrzeby koryguję smak solą i pieprzem. Gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 28 stycznia 2015

Oponki bez sera na dwa sposoby

Witam serdecznie po krótkiej przerwie. W okresie karnawału warto skusić się na pyszne, małe co nieco z głębokiego tłuszczu. Ostatki coraz bliżej... Wiem, wiem, że pączki, faworki, oponki, choć bardzo smaczne, zdrowe niestety nie są i aż się rzuca na usta trwoga - oponki na oponki i sadełko... Jednak mam na to prosty sposób - połowę z nich smażę a drugą piekę w piekarniku - no a poza tym, raz na jakiś czas kilka ciastek nie zaszkodzi. Dobrałam składniki na chrupiące, niestarzejące się oponki w wersji tradycyjnej, jak i zdrowszej - z piekarnika. Bardzo polecam!

Domogród

Domogród




Domogród

Składniki na około 30 szt


2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej (około 400 g)
1 jajo
2 żółtka
100 g masła
4-5 łyżek cukru z brzuszkiem
2-3 łyżki śmietany 12%
płaska łyżka cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu z wanilii
2 łyżki spirytusu (żeby tłuszcz w którym smażymy nie wchodził do ciastek)
1 łyżeczka z małym brzuszkiem sodki lub proszku do pieczenia 
szczypta soli

do formowania: szklanka standard a 250 ml i mały kieliszek lub wykrojniki do ciastek

do smażenia: garnek wysoki, tak by tłuszcz sięgał do 1/3 wysokości garnka (tłuszcz potrafi kipieć, co na otwartym płomieniu grozi jego zapaleniem 

do smażenia: litr oleju do wysokich temperatur lub kilogram planty, czy smalcu

do osączenia: bibuła lub płaty ręcznika papierowego

do posypania: cukier puder, polewa lub roztopiona czekolada, posypka z orzechów, wiórek...





Przygotowanie


Do roztopionego, ciepłego, ale nie gorącego masła dodaję cukier, cukier wanilinowy, spirytus, jajo, 2 żółtka, śmietanę i mieszam do rozpuszczenia cukru. Dodaję masę do mąki, którą wcześniej wymieszałam ze szczyptą soli i spulchniaczem. Wyrabiam krótko na gładkie ciasto. Odstawiam na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Wałkuję nieduże placki (nie trzeba ich wtedy podsypywać mąką) na grubość około jednego centymetra. Staram się przy tym, jak najmniej lub wcale nie podsypywać mąką. Dotyczy to głównie ciastek smażonych, gdzie osypująca się mąka szybko się pali. Tłuszcz przez to ciemnieje a wypiek jest nieładny i niesmaczny, bo nasiąka spalenizną. Szklanką i kieliszkiem wykrawam oponki.


Zanim zacznę smażyć ciastka, sprawdzam temperaturę - powinna mieć około 180 stopni C - jeśli macie termometr a jeśli nie to nie problem. Nasze mamy i babcie smażyły przecież nie na oko, lecz wrzucały nieduży płaski kawałek ciasta do podgrzewanego tłuszczu. Jeśli szybko wypłynął po 2-3 sekundach i oczywiście nie spalił się w mgnieniu oka to znak, że czas zacząć smażenie. Ciastka wielkości oponek smażę na rumiano - 2-3 minuty z każdej strony. W razie raptownego rumienienia trzeba zmniejszyć płomień a gdy wrzucane ciastka zbytnio tłuszcz ostudzą a poznać to po tym, ze oponki są za długo blade i z pewnością wtedy piją więcej tłuszczu. Trzeba wtedy zwiększyć temperaturę.



Z połowy ciasta robię oponki, które tuż przed włożeniem do piekarnika smaruję roztrzepanym białkiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 185 stopni C, grzałka góra-dół, dolna półka.

Oponki najlepiej posypać cukrem pudrem kiedy ostygną. Na ciepłych cukier się topi, przez to będziecie chcieli znowu je posypać a przecież szkoda zdrowia. Możecie zrobic polewę lub stopić czekoladę i zanurzać chłodne ciastka lub je smarować. Potem tylko wystarczy posypać czym lubicie najbardziej i gotowe.

Życzę wspaniałych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



czwartek, 22 stycznia 2015

Krupnik czyli przepis na pyszną zupę z kaszą

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo dobrym sposobem na krupnik, który z kurczakiem szybciej się gotuje a w chłody rozgrzewa i ładuje akumulatory.

W. Domogród

Tradycyjnie krupnik gotowany jest najczęściej z kaszą jęczmienną, ale możecie go zrobić tak, jak ja z królową kasz - kaszą jaglaną. Krupnik świetnie smakuje także z ryżem i z płatkami owsianymi. Polecam w każdej postaci a z jaglanką szczególnie.

Składniki na około 3-4 litry wody


2 udka z kurczaka
8-10 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej 
2 pietruszki
2 marchewki
1 seler
4-5 ziemniaków (opcjonalnie a zamiast więcej kaszy lub ziemniaki ugotować osobno)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
natka z pietruszki
4-6 ziaren ziela angielskiego (najważniejsza przyprawa do krupniku)
3 liście laurowe
szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne (chilli) lub pieprzu czarnego
szczypta kurkumy
sól do smaku




Przygotowanie



Do zimnej wody dodaję umyte udka, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 20 minut na maleńkim ogniu, tak, jak rosół.

Kroję seler, pietruszkę, marchew w kostkę lub w plastry i dodaję do wywaru. Podpiekam na płomieniu sporą cebulę, która znakomicie podkręca smak szczególnie krupniku i rosołu. Dodaję ją razem z czosnkiem do zupy. Ostrożnie solę.

Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (trzeba sprawdzić na miękkość wkładkę mięsną, bo gdy zbyt twarda ziemniaki się rozgotują).

W trakcie gotowania (trwa to tak długo, jak długo udka robią się miękkie- od 40 minut do godziny czasu) przyprawiam ziołami, chilli i kurkumą dla koloru. Chilli uwielbiam i do krupniku bardzo mi pasuje. 

Na 3-4 minuty przed końcem wsypuję opłukaną wcześniej kaszę jaglaną (warto ją sparzyć, jeśli nie jest eko). 

Po zestawieniu z ognia zostawiam krupnik w spokoju na około 10 minut, żeby kasza spęczniała. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 20 stycznia 2015

Ryba i warzywami według Weroniki

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się pomysłem na wyjątkowo pyszny obiad. Danie łatwe do przygotowania, syte i odżywcze a przy tym uniwersalne - można podać na zimno, na ciepło i przez cały rok. Przygotowałam danie z rybą, ale z kurczakiem smak również obłędny. Bardzo polecam!






Składniki na 3-4 osoby


3 filety z ryby ( u mnie sola) lub filet z kurczaka 
5-6 sporych pieczarek pokrojonych grubo
połówka brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki (trzon brokuła odkładam do zupy)
2 małe marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora starte na tarce
ciut soku z cytryny do polania startego selera i pietruszki, żeby nie ciemniały
1 por dolna część posiekana w plastry
1,5-2 szklanki ugotowanego ryżu (około 100 g suchego ziarna)
200-250 ml dobrego przecieru z pomidorów
1 łyżeczka miodu lub cukru
4-5 łyżek oleju do smażenia
1-2 łyżki mąki do obtoczenia ryby i do sosu z pieczarek
1-2 ząbki czosnku
plaska łyżeczka ziół prowansalskich
trochę posiekanej natki z pietruszki lub koperku lub suszu z natki
płaska łyżeczka czerwonej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


Umytą osączoną rybę przyprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością ziół prowansalskich. Podobnie postępuje z filetem z kurczaka. Odstawiam mięso na kilka minut.

Podsmażam pora krótko na niewielkiej ilości oleju i zaraz dodaję warzywa - pietruszkę, seler, marchew i brokuł. Nieco solę i posypuję ziołami. Mieszam co jakiś czas i duszę 4-5 minut pod przykryciem do miękkości. Prawie pod koniec wrzucam czosnek i dolewam przecier - u mnie domowy sos pomidorowy. Dodaję ciut miodu. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Chwilkę podgrzewam całość i gotowe. 

W międzyczasie gotuję ryż i smażę rybę na niewielkiej ilości oleju do smażenia. Rybę trzeba smażyć na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony lup doprawioną ugotować na parze lub też upiec w piekarniku - danie również będzie smaczne. Mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste. Kurczaka smażę podobnie, jak rybę.




Sos pieczarkowy prosty


5-6 pieczarek grubo pokrojonych pieczarek
1-2 oleju lub płaska łyżka masła
płaska łyżka mąki
pół szklanki wody
łyżka śmietany lub mleka (opcjonalnie) 
przyprawy - sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich

Pieczarki delikatnie rumienię na maśle przez 2 minuty. Przyprawiam solą.  Zmniejszam ogień, posypuję pieczarki mąką. Mieszam i zaraz dodaję stopniowo tyle wody, żeby powstał sos. Przyprawiam pieprzem i ziołami. Gotowe.

Przygotowanie


Przygotowanie bardzo wygodne i proste - wyciągamy duży talerz i układamy - najpierw porcję warzyw, potem ryby, na ryby warstwę ryżu albo odwrotnie, na ryż pieczarki polane sosem i ostatnia warstwa z reszty warzyw. Mniam...Uwielbiam takie jedzonko!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie


sobota, 17 stycznia 2015

Karkówka pieczona super przepis

Witam Kochani, zwłaszcza Tych z Was, którzy cenicie sobie, od czasu do czasu kawałek pysznego mięsiwa. Dzisiaj wracam do świątecznych przepisów. Został mi jeszcze do przekazania mój sposób na rumiany soczysty karczek. Receptura jest bardzo prosta a efekt znakomity.
Bardzo polecam!

W. Domogród






Składniki na około 1 kilogram karkówki


Marynata do karkówki

1 łyżeczka z brzuszkiem soli
1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1-2 liście laurowe i 3-4 ziarna ziela ang, zmielonego w młynku lub roztartych w moździerzu
2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżeczki miodu
30-50 ml octu winnego lub z jabłek
1 płaska łyżeczka suszonego rozdrobnionego rozmarynu (można go wrzucić do młynka) lub kilkanaście świeżych posiekanych listków
1 łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta pieprzu Cayenne lub świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie


Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie i polewam nią umyte osuszone mięso. Masuję dokładnie i nakłuwam solidnie na wylot patyczkiem od szaszłyka. Dzięki temu mięso lepiej skruszeje i dobrze przejdzie przyprawami. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na 12 godzin. 



Piekę mięso bez obsmażania przez pierwsze 30 minut w temperaturze 190-195 stopni C, grzałka góra-dół (karczek jest tłusty i włożony do silnie rozgrzanego piekarnika szybko zetnie się po wierzchu a tłuszcz nie da ujść sokom, zaś chude mięso warto podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni)

Obniżam temperaturę do 180 stopni C. Obracam karczek na drugą stronę - możecie go przy okazji polewać sosem, który się zbiera w rynience, ale jak tego nie zrobicie w przypadku karkówki też będzie dobrze. Piekę jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przykrywam karczek wierzchnią rynienką i piekę kolejne mniej więcej 30 minut. Po wystudzeniu wędlina jest idealna- mięciutka, pyszna 
i  pięknie się kroi.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...