poniedziałek, 5 maja 2014

Sałatka z tuńczykiem i kaszą jaglaną

Witam i zapraszam na kolejny przysmak z kaszą jaglaną. Staram się dobierać proste składniki, żebyście Mili Moi nie musieli biegać z listą zakupów po sklepie a więcej czasu poświęcali na przyjemności i degustację nieskomplikowanych a zarazem  pysznych posiłków.


Składniki

porcja na 4 osoby



około 200 gram tuńczyka (użyłam kawałków w oleju)
2 jaja ugotowane na twardo
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/3 szklanki suchych ziaren płuczemy, 
 zalewamy szklanką wody i gotujemy około 10-15 min.)
1 jabłko najlepiej o żółtym miąższu
pęczek szczypiorku
1 mała cebula
1 łyżka oleju lub masła
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżeczki sosu pomidorowego (keczup dobrej marki -najlepiej domowy)
po szczypcie ziół - bazylia, papryka mielona
sól, pieprz do smaku




Przygotowanie 




1. 1/3 szklanki suchych ziaren kaszy jaglanej płuczę, zalewam szklanką wody, odrobinę solę i gotuję około 10-15 min. Studzę. (skarby w kaszy jaglanej)

2. Tuńczyka rozdrabniam widelcem(odradzam zakup bardzo rozdrobnionego tuńczyka, gdyż wagowo, rybki w puszce jest niewiele i smakuje byle jak). Dodaję rozdrobnione jajka i jabłko.

3. Pokrojoną cebulkę delikatnie podsmażam na oleju lub masełku, tylko do zeszklenia (na półtwardo). Dodaję do niej troszkę soli zaraz na początku a pod koniec zioła. Mieszam i od razu zdejmuję z ognia (papryka lubi się przypalać a wystarczy jej już tylko temperatura z gorącej patelni. Studzę.

4. Dodaję do sałatki cebulkę z ziołami, musztardę, szczyptę soli, pieprzu, sos pomidorowy i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak. Rewelacyjnie smakuje. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 4 maja 2014

Soczyste szaszłyki ze schabowych

Dzisiaj planowo miały być na obiad tradycyjne schabowe, bo pomimo majówki na dworze pochmurno i bardzo zimno. Kiedy kroiłam mięso na kotlety, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby jednak zmienić ich przeznaczenie. Dla amatorów chudego mięsa ten przepis jest naprawdę dobry, bo szaszłyki kruche i pyszne, choć może nie aż tak soczyste jak karkóweczka. Ten przepis sprawdzi się doskonale z filetem drobiowym albo indyczym. Polecam.


Składniki


porcja na 3-4 osoby

około 60 dag schabu
2 łyżki kefiru lub jogurtu
1-2 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
około 1 płaskiej łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka mieszanki ziół - tymianek, rozmaryn, papryka, majeranek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju





Przygotowanie




1. Z kefiru, musztardy, miodu, soli, ziół, jednej łyzki oleju, posiekanego czosnku przygotowuję marynatę.

2. Kotlety schabowe rozbijam na placki (pod folią) niezbyt cienko, zeby się mięso nie porozrywało.

3. Kroję schabowe na paski o szerokości 3, 5cm do 4 cm i dokładnie mieszam z marynatą. Odstawiam przynajmniej na godzinę (mogą leżeć przez 12 godz - będą jeszcze lepsze). W przypadku fileta z kurczaka, wystarczy nawet kilkanaście minut a mięso z indyka około pół godziny.

4. Nadziewam paski mięsa przewlekając patyczkiem, jakbym robiła fastrygę. Dwa paski nadziewam na jeden patyczek i staram się ich ciasno nie układać, więc tylko delikatnie marszczę.  Roztopione masło łącze z olejem i ciepłym smaruję szaszłyki z obu stron. Smarowanie warto powtórzyć podczas grillowania.

5. Na rozgrzanych węglach (powinny być biało-szare, jak na poniższym zdjęciu) piekę na grillu po około 3 minuty z każdej strony (trzeba pilnować, żeby szaszłyki się nie przypalały)


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 2 maja 2014

Sernik z ananasem z czekoladową pianką

Serniki zawsze najlepsze, najszybciej znikają z patery. Dzisiaj podzielę się przepisem na wersję o idealnie gładkiej strukturze, coś w stylu wiedeńskiego przysmaku a ocenę zostawiam Wam - moim sympatycznym czytelnikom i widzom.



Składniki na sernik




biszkopt z 3 jaj lub 200 g biszkopcików
70 dag sera półtłustego
5 jaj
250 ml mleka
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
aromat migdałowy
szczypta soli

Poncz

1/4 szklanki zimnej wody lub soku (+ łyżeczka cukru, jeśli na bazie wody)
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka mocnego alkoholu (opcjonalnie)



Składniki na piankę czekoladową z ananasem



400 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany 12%
1,5 opakowania galaretki (użyłam jasnej)
3/4 szklanki syropu z ananasa
3 łyżeczki kakao

 rozdrobniony ananas z syropu

Przygotowanie


1. Przygotowuje sprawdzony biszkopt z 3 jaj (użyłam formy 36 cm x 26 cm - przed wlaniem masy serowej jej boki smaruję niewielką ilością oleju).

2. Wystudzony biszkopt nasączam ponczem 

3. Ser z niewielką ilością mleka miażdżę przez chwilę blenderem

4. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaję łyżkę cukru i jeszcze chwilę miksuję dla utrwalenia piany.

5. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół, środkowa półka).

6. W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na krem kogel-mogel. Dodaję do nich zmiksowany ser i miksuję chwilę do jednolitej masy. Dodaję pozostałe mleko, budynie i aromat. Chwilę miksuję i dokładam w dwóch rzutach pianę z białek. Mieszam ostrożnie, ale krótko i wylewam na biszkopt. Piekę około 45 minut. Przy użyciu mniejszej formy ciasto będzie wyższe, ale czas pieczenia trzeba przedłużyć o 5- 10 minut.

7. Do żelatyny dodaję kakao i najpierw niewielką ilość zalewy z ananasa. Mieszam dobrze i dolewam pozostały sok. Mieszam. Wstawiam szklankę z galaretką i kakao  do rondla z gorącą wodą, dzięki temu mieszanina idealnie się rozpuści. Co jakiś czas mieszam.

8. Na dobrze wystudzonym cieście rozkładam rozdrobnionego ananasa (można pominąć wsad owocowy lub dodać inne owoce. Ciasto na tym etapie warto wstawić do lodówki.




9. Miksuję schłodzony jogurt i śmietanę przez 3-4 minuty. Jogurt nie daje się ubić tak łatwo na sztywno, jak śmietana kremówka, choć z dobrym produktem jest to możliwe, bo kilka razy udało mi się tego dokonać. Mniejsza jednak o to, bo galaretka usztywni całość a masa poprzez ubijanie, zawsze trochę daje się napowietrzyć. 

10. Do masy galaretkowo-kakaowej dodaję około szklanki jogurtowo-śmietankowej masy. Energicznie mieszam i dodaję do masy. Szybko miksuję całość i czekam, kiedy zacznie żelować. Wstawiając na chwile do lodówki, przyśpieszam etap tężenia pianki.

11. Wylewam masę na sernik (brzegi formy można obłożyć folią spożywczą, zanim wlejemy piankę - z reguły sernik zawsze trochę opada, przez co tworzą się wyższe bogi ciasta, izolujące piankę od brzegów). Piankę można zostawić tak jak jest lub posypać ją startą czekoladą, polać esami floresami z lukru lub czekolady. 



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 30 kwietnia 2014

Deser z rzodkiewki, migdałów i jabłka prosty i pyszny

Witam kolejną wiosenną smaczną sałatką. To lekkostrawna, szybka w przygotowaniu przystawka, bogata w składniki odżywcze. Idealnie sprawdzi się solo lub jako dodatek do głównego dania. 


Składniki





2 pęczki rzodkiewki (idealnie by było z hodowli  eko lub z domowego ogródka)

1 spore jabłko (polecam Champion, Jonagold, Jonatan - żółty miąższ i szybko nie ciemnieje)

garść migdałów 

1 łyżeczka miodu

300-400 gramów gęstego jogurtu

pęczek szczypiorku

szczypta soli 



Przygotowanie



1. Umytą rzodkiewką kroję w typowo sałatkową kostkę. Wrzucam na sito. Delikatnie solę i mieszam, żeby szybciej puściła sok.

2. Umyte obrane jabłko kroję w podobną kostkę, co rzodkiewkę.

3. Co jakiś czas mieszam rzodkiewkę na sicie.

4. W niewielkiej ilości jogurtu rozprowadzam miód, żeby po dodaniu do całości dobrze się z nią połączył.

5. Siekam migdały

6. Do misy wrzucam posiekane warzywa, migdały, (migdały właściwości), osączoną rzodkiewkę, jogurt. Na końcu siekam na drobniutko szczypiorek. Dodaję go do reszty składników i wszystko mieszam. Próbuję. Jeśli trzeba koryguję smak. Do sałatki, według uznania można dodawać inne ziarna i różne orzechy. Chodzi o to, żeby zrobić coś pysznego, zdrowego, z tego co aktualnie mamy pod ręką. Efekt, jak dla mnie super -  przyjemnie chrupiący pyszny deserek z kilku składników, idealnie dopieszcza kubki smakowe. POLECAM...

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 29 kwietnia 2014

Kurczak nadziewany krok po kroku

Kurczak nadziewany to klasyka w kuchni. Takie pyszności nie pieką się jednak tak szybko jak roladki, czy inne porcjowane specjały. Choć mięso delikatne to jako całość potrzebuje więcej czasu, zwłaszcza, jeśli tuszka waży dwa kilogramy lub więcej. Stosuję taką prostą metodę - na każdy kilogram liczę godzinę w piekarniku. Termometr po upieczeniu powinien pokazać temperaturę wewnątrz mięsa około 70-75 stopni C.


Składniki



Marynata do kurczaka


2 spore łyżeczki musztardy
2-3 łyżeczki gęstego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego
2 łyżki oleju
sól (1 łyżeczka z brzuszkiem na 1 kilogram mięsa)
mieszanka przypraw (tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka)
trochę posiekanych świeżych ziół (użyłam tymianku - dla mnie naturalny aromatyczny geniusz)




Przygotowanie marynaty


Kurczaka oczyszczam, ucinam szyjkę tak, żeby nie zrobić dziury na wylot do wnętrza. Końcówki skrzydełek i kuperek obcinam. Zostawiam przy kuprze nadmiar skóry, którą można wykorzystać do wygodnego zaszycia kurczaka lub zablokowania nadzienia poprzez przełożenie przemiennie jego nóżek. Kurczaka myję dokładnie wewnątrz i na zewnątrz. Moczę w zimnej wodzie 1-2 godziny i osuszam. Można go wytrzeć ręcznikiem papierowym. Do suchego lepiej przylegają przyprawy. Wszystkie składniki mieszam i masuję marynatą kurczaka (mój ważył około 1,5 kilograma - zużyłam 1,5 łyżeczki soli). Przykrywam pokrywą naczynie, w którym kurczak będzie nasiąkał przyprawami do następnego dnia.


Składniki do nadzienia




04 - 0,5 kilograma mięsa drobiowego
około 30 dag podrobów - wątróbka, żołądki (bardzo smaczna kombinacja - smaczniejsza od tej z samą wątróbką)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1 jajo
1 łyżka oleju do smażenia
pęczek kopru świeżego (opcjonalnie, ale smaku z nim wiele)
przyprawy ziołowe (mieszanka prowansalska, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku





Przygotowanie nadzienia



1. Na rozgrzany tłuszcz układam mięso (u mnie dwie nieduże ćwiartki z kurczaka) i żołądki (żołądki potrzebują zdecydowanie dłuższej obróbki od wątróbki). Krótko podsmażam, solę, dodaję liście laurowe, ziele ang., część przypraw i przerzucam smażonkę na drugą stronę. 

2. Po chwili dodaję cebulkę i jeszcze chwilkę podsmażam. Dolewam trochę wody, maksymalnie pół litra i upycham pomiędzy kawałki drobiu warzywa. Wszystko duszę pod przykryciem na niedużym ogniu około godziny. 

3. Na 10-15 minut przed końcem dorzucam wątróbkę, rozdrobniony czosnek i resztę przypraw. Studzę. Obieram z kostek i mielę w maszynie. Część sosu można przelać w słoik i mieć gotowca pod ręką a w resztce sosu namoczyłam kromkę chleba, głównie po to, żeby na koniec przepchnąć masy mięsne z maszyny. Jako spoiwa używam najczęściej kaszy manny - moim zdaniem lepiej się sprawdza od tartej buły, no i zdrowsza. 

4. Zmielone mięso próbuję zanim dodam jajo. W razie potrzeby doprawiam. Dodaję jajo, kaszę mannę, posiekany koper i dokładnie mieszam.

5. Napełniam nadzieniem kurczaka, dobrze go ubijam, żeby nie było pustych przestrzeni. 

6. Nacinam nożem skórę pomiędzy udami i przewlekam przemiennie nogi kurczaka tak, żeby zablokować farsz. Jeśli się obawiacie, skórę zakładamy jedną na drugą i szyjemy na tak zwaną okrętkę szpagatem wędliniarskim. Marynatę, która została mi z masowania kurczaka dodaję do odrobiny tłustego sosu z gotowania mięsa na farsz. Przyda się do smarowania kurczaka podczas pieczenia. 

7. Pierwsze pół godziny piekę w temperaturze 190 stopni C. Następną godzinę kurczak dopieka się w temperaturze 180 stopni C. Warto się zaopatrzyć w termometr do pieczenia mięska. Po wbiciu w tuszkę, upieczona, powinna pokazywać temperaturę ze środka pieczeni około 70 stopni C.  Co jakiś czas polewamy kurczaka tłuszczykiem. Podajemy na zimno lub na ciepło. W obu przypadkach sos koperkowy albo chrzanowy mile widziany. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 26 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka II z rzodkiewki ogórka... Pychota!!!

To jedna z moich sałatek, które znikają w mgnieniu oka. Przez całą zimę tęsknię za smakami wiosny. Rzodkiewkę można kupić tuż za rogiem... Kilka podstawowych składników i fantastyczne danie gotowe. A tak ją przyrządzam:


Składniki:


(porcja na 4-5 osób)

spory pęczek rzodkiewek
spory świeży ogórek
pęczek szczypiorku
15 dag twarogu półtłustego
3 jaja ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku



Przygotowanie


przepis na sałatkę wiosenną na filmie LINK


1. Warzywa myję. Ścieram na tarce (najlepiej do sita, osadzonego na misce) o grubych oczkach obranego ogórka i rzodkiewkę. Posypuję szczyptą soli i cukru i mieszam. Dzięki temu warzywa zmiękną i szybciej puszczą sok, który można wypić albo dodać do gotującej się jarzynowej zupy.

2. Robię prosty sos majonezowy - mieszam majonez z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu i cukru.

3. Ścieram na tarce do osobnej misy ser biały i jaja. Dodaję do nich osączoną rzodkiewkę z ogórkiem i 3/4 posiekanego szczypiorku. Wlewam sos majonezowy. Mieszam i próbuję. Ta sałatkowa kombinacja jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych przypraw, jak chrzan, czy musztarda. Genialny smak i proste składniki. POLECAM!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 24 kwietnia 2014

Młoda kapusta z pieczarkami

Widok młodej kapusty w sklepach, choć nie jest jeszcze tania, nie dawał mi spokoju. Kupiłam i wzięłam się za przygotowanie prostego dania, bez wsadów z kiełbas, czy innych konkretów, które zastąpiłam jedynie kilkoma pieczarkami. Obiadek pierwsza klasa a jeśli dołożycie do kapusty kopytka lub cokolwiek innego, byle coś lekkiego - danie po prostu luksusowe, zwłaszcza po świątecznej wyżerce.


W. Domogród

Składniki:


średnia główka młodej kapusty
6-8 średnich pieczarek
3 łyżki z brzuszkiem płatków owsianych
1-2 łyżki oleju lub łyżka klarowanego masła
2-3 łyżki octu owocowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
świeże zioła - tymianek, bazylia, szczypior
susz ziół prowansalskich
sól, pieprz, cukier do smaku



Przygotowanie



Płatki owsiane opłukuję na sicie pod bieżącą wodą (nawilżone zmiękną zanim dodam je do kapusty). Odrzucam z kapusty pierwsze liście. Kroję kapustę na nieduże kawałeczki. Opłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Dodatkowo polewam ją jeszcze wrzątkiem. Wrzucam kapustę do dużego garnka i zalewam maksymalnie 2 szklankami wody (warto dodać mniej wody, bo niektóre kapusty, zwłaszcza młode mają sporo soku, którego szkoda byłoby odlewać. Wystarczy go po prostu zagęścić. Można użyć więcej płatków owsianych. Nie dość, że zdrowe to nie widać ich w kapuście a są bardzo cennym i smacznym zagęstnikiem. Kiedy się kapusta zagotuję dodaję około jednej płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i ziele ang. Obok na patelni podsmażam posoloną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję poszatkowane pieczarki, zioła prowansalskie, posiekany tymianek. Wszystko podsmażam około minuty i dodaję do gotującej kapusty. Pod koniec dodaję ocet, pieprz lub ostrą paprykę, cukier i płatki owsiane. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko - około 5 minut. Nie jest tania, jak barszcz, ale kiedy dodam koszt pozostałych składników to całość wyniesie około 8-9 PLN a takich solidnych porcji wychodzi z niej około 4, więc 2 PLN na osobę.

Smacznego!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...