piątek, 2 maja 2014

Sernik z ananasem z czekoladową pianką

Serniki zawsze najlepsze, najszybciej znikają z patery. Dzisiaj podzielę się przepisem na wersję o idealnie gładkiej strukturze, coś w stylu wiedeńskiego przysmaku a ocenę zostawiam Wam - moim sympatycznym czytelnikom i widzom.



Składniki na sernik




biszkopt z 3 jaj lub 200 g biszkopcików
70 dag sera półtłustego
5 jaj
250 ml mleka
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
aromat migdałowy
szczypta soli

Poncz

1/4 szklanki zimnej wody lub soku (+ łyżeczka cukru, jeśli na bazie wody)
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka mocnego alkoholu (opcjonalnie)



Składniki na piankę czekoladową z ananasem



400 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany 12%
1,5 opakowania galaretki (użyłam jasnej)
3/4 szklanki syropu z ananasa
3 łyżeczki kakao

 rozdrobniony ananas z syropu

Przygotowanie


1. Przygotowuje sprawdzony biszkopt z 3 jaj (użyłam formy 36 cm x 26 cm - przed wlaniem masy serowej jej boki smaruję niewielką ilością oleju).

2. Wystudzony biszkopt nasączam ponczem 

3. Ser z niewielką ilością mleka miażdżę przez chwilę blenderem

4. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaję łyżkę cukru i jeszcze chwilę miksuję dla utrwalenia piany.

5. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół, środkowa półka).

6. W osobnej misie miksuję żółtka z pozostałym cukrem na krem kogel-mogel. Dodaję do nich zmiksowany ser i miksuję chwilę do jednolitej masy. Dodaję pozostałe mleko, budynie i aromat. Chwilę miksuję i dokładam w dwóch rzutach pianę z białek. Mieszam ostrożnie, ale krótko i wylewam na biszkopt. Piekę około 45 minut. Przy użyciu mniejszej formy ciasto będzie wyższe, ale czas pieczenia trzeba przedłużyć o 5- 10 minut.

7. Do żelatyny dodaję kakao i najpierw niewielką ilość zalewy z ananasa. Mieszam dobrze i dolewam pozostały sok. Mieszam. Wstawiam szklankę z galaretką i kakao  do rondla z gorącą wodą, dzięki temu mieszanina idealnie się rozpuści. Co jakiś czas mieszam.

8. Na dobrze wystudzonym cieście rozkładam rozdrobnionego ananasa (można pominąć wsad owocowy lub dodać inne owoce. Ciasto na tym etapie warto wstawić do lodówki.




9. Miksuję schłodzony jogurt i śmietanę przez 3-4 minuty. Jogurt nie daje się ubić tak łatwo na sztywno, jak śmietana kremówka, choć z dobrym produktem jest to możliwe, bo kilka razy udało mi się tego dokonać. Mniejsza jednak o to, bo galaretka usztywni całość a masa poprzez ubijanie, zawsze trochę daje się napowietrzyć. 

10. Do masy galaretkowo-kakaowej dodaję około szklanki jogurtowo-śmietankowej masy. Energicznie mieszam i dodaję do masy. Szybko miksuję całość i czekam, kiedy zacznie żelować. Wstawiając na chwile do lodówki, przyśpieszam etap tężenia pianki.

11. Wylewam masę na sernik (brzegi formy można obłożyć folią spożywczą, zanim wlejemy piankę - z reguły sernik zawsze trochę opada, przez co tworzą się wyższe bogi ciasta, izolujące piankę od brzegów). Piankę można zostawić tak jak jest lub posypać ją startą czekoladą, polać esami floresami z lukru lub czekolady. 



Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

11 komentarzy:

  1. Po tym jak serniczek znika widać jak bardzo smakował . :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię za tydzień - musi być obłędny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Za ciekawe przepisy nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    Ps. przepis na sernik koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za wyróżnienie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Uwielbiam serniki , muszę wypróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie rozumiem : ten biszkopt to trzeba piec dwa razy? najpierw sam upiec, potem go wystudzić i na niego nałożyć masę serową i znowu piec to razem ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,sernik się studzi ,jeszcze tylko zrobić wierzch z
    galaretek i będzie odstawiony do zastygnięcia,ale zrobiłam jeden błąd,
    zapomniałam nasączyć biszkopt niestety,może być za suchy,ale
    trudno już tak musi być.Pani Weroniko dziękuję,że pani
    prowadzi taki kącik ,wspaniałe przepisy i wdzięczna jestem ,za piękne
    tłumaczenie.Serdecznie pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Ewo. Bardzo dziękuje za ciepły wpis. Ogromnie mi miło, że mogę Panią ugościć. Te moje biszkopty nie są tak strasznie suche, więc proszę się nie martwić na zapas. Ciekawa jestem, jak wypadło ciasto. Pozdrawiam Panią serdecznie i zapraszam na pozostałe i kolejne przepisy.

      Usuń
    2. Pani Weroniko,jestem zachwycona sernikiem,fantastyczny,wyszło wspaniale
      jest inny niż tradycyjny,tak się dossali do tego serniczka,że zostało
      mi tylko 4 kosteczki,obiadek też będę robić z Pani przepisu:kieszonki
      z piersi kurczaka,dziękuję,często zaglądam na Pani strony.Pozdrawiam serdecznie,Ewa

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.