sobota, 26 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka II z rzodkiewki ogórka... Pychota!!!

To jedna z moich sałatek, które znikają w mgnieniu oka. Przez całą zimę tęsknię za smakami wiosny. Rzodkiewkę można kupić tuż za rogiem... Kilka podstawowych składników i fantastyczne danie gotowe. A tak ją przyrządzam:


Składniki:


(porcja na 4-5 osób)

spory pęczek rzodkiewek
spory świeży ogórek
pęczek szczypiorku
15 dag twarogu półtłustego
3 jaja ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier do smaku



Przygotowanie


przepis na sałatkę wiosenną na filmie LINK


1. Warzywa myję. Ścieram na tarce (najlepiej do sita, osadzonego na misce) o grubych oczkach obranego ogórka i rzodkiewkę. Posypuję szczyptą soli i cukru i mieszam. Dzięki temu warzywa zmiękną i szybciej puszczą sok, który można wypić albo dodać do gotującej się jarzynowej zupy.

2. Robię prosty sos majonezowy - mieszam majonez z jogurtem, szczyptą soli, pieprzu i cukru.

3. Ścieram na tarce do osobnej misy ser biały i jaja. Dodaję do nich osączoną rzodkiewkę z ogórkiem i 3/4 posiekanego szczypiorku. Wlewam sos majonezowy. Mieszam i próbuję. Ta sałatkowa kombinacja jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych przypraw, jak chrzan, czy musztarda. Genialny smak i proste składniki. POLECAM!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 24 kwietnia 2014

Młoda kapusta z pieczarkami

Widok młodej kapusty w sklepach, choć nie jest jeszcze tania, nie dawał mi spokoju. Kupiłam i wzięłam się za przygotowanie prostego dania, bez wsadów z kiełbas, czy innych konkretów, które zastąpiłam jedynie kilkoma pieczarkami. Obiadek pierwsza klasa a jeśli dołożycie do kapusty kopytka lub cokolwiek innego, byle coś lekkiego - danie po prostu luksusowe, zwłaszcza po świątecznej wyżerce.


W. Domogród

Składniki:


średnia główka młodej kapusty
6-8 średnich pieczarek
3 łyżki z brzuszkiem płatków owsianych
1-2 łyżki oleju lub łyżka klarowanego masła
2-3 łyżki octu owocowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 ząbek czosnku
świeże zioła - tymianek, bazylia, szczypior
susz ziół prowansalskich
sól, pieprz, cukier do smaku



Przygotowanie



Płatki owsiane opłukuję na sicie pod bieżącą wodą (nawilżone zmiękną zanim dodam je do kapusty). Odrzucam z kapusty pierwsze liście. Kroję kapustę na nieduże kawałeczki. Opłukuję na sicie pod bieżącą wodą. Dodatkowo polewam ją jeszcze wrzątkiem. Wrzucam kapustę do dużego garnka i zalewam maksymalnie 2 szklankami wody (warto dodać mniej wody, bo niektóre kapusty, zwłaszcza młode mają sporo soku, którego szkoda byłoby odlewać. Wystarczy go po prostu zagęścić. Można użyć więcej płatków owsianych. Nie dość, że zdrowe to nie widać ich w kapuście a są bardzo cennym i smacznym zagęstnikiem. Kiedy się kapusta zagotuję dodaję około jednej płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i ziele ang. Obok na patelni podsmażam posoloną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję poszatkowane pieczarki, zioła prowansalskie, posiekany tymianek. Wszystko podsmażam około minuty i dodaję do gotującej kapusty. Pod koniec dodaję ocet, pieprz lub ostrą paprykę, cukier i płatki owsiane. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko - około 5 minut. Nie jest tania, jak barszcz, ale kiedy dodam koszt pozostałych składników to całość wyniesie około 8-9 PLN a takich solidnych porcji wychodzi z niej około 4, więc 2 PLN na osobę.

Smacznego!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 22 kwietnia 2014

Kokosowe ciasto tortowe

Witam serdecznie po Wielkanocnym świętowaniu. Wiem, że dzisiaj nie poruszę Was żadnym łakociem a i sama czuję spory przesyt. Obiecałam jednak zamieścić zdjęcia tortowego mazurka z zającem po przekrojeniu. Ciasto jest bardzo pyszne i atrakcyjne, że wystarczy tylko zmienić dekorację i robić go przez cały rok na różne okazje. W święta znikało migiem kawałek po kawałku. Oto jak wyglądało  po przekrojeniu.

W. Domogród

W. Domogród

W. Domogród
Krem kokosowy, jak widać na zdjęciu jest puszysty i bielutki. Polecam przepis
Polecam przepis na kokosowe ciasto tortowe LINK.
Przygotowanie nie jest trudne a efekt jest super.

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 17 kwietnia 2014

Biszkopt z kremem kokosowym z zającem na Wielkanoc jak zrobić

Witam serdecznie. Dla amatorów kokosa szczególnie w Święta wielkanocne takie ciasto to bardzo przyjemna degustacja. Ot taki biszkoptowy mazurek. Dlaczego nie?


Kolejne zdjęcia z przekroju ciasta dopiero po świętach na początku następnego tygodnia. Zapraszam...

Korzystając z okazji życzę Wszystkim odwiedzającym mojego bloga, kanał na
You Tube i Facebook:

RADOSNYCH, PYSZNYCH I POGODNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Składniki do ciasta z kokosem


krem kokosowy LINK (objętościowo 3-4 szklanki)
słoiczek dżemu lub dobrych powideł
1/3 tabliczki czekolady (część do starcia, część do roztopienia)
wiórki kokosowe do dekoracji

Poncz do biszkoptów

około 200 ml zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki mocnego trunku



Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


 1. Biszkopt ciemny nasączam nieco mniejszą porcja ponczu, bo dźwiga większy ciężar (składniki ponczu trzeba dobrze wymieszać).

2. Biszkopt ciemny smaruję dżemem i wykładam nań warstwę kremu.

3. Całość przykrywam równo drugim jasnym biszkoptem. Nasączam, znowu smaruję ciasto dżemem. Wykładam warstwę kremu, wyrównuję wierzch ciasta i boki.

4. Na wierzch ciasta wylewam dosyć ciepłą polewę i szybko rozsmarowuję na cieście, bo polewa szybko stygnie.

5. Kiedy polewa stwardnieje, dekoruję ciasto (posłużyłam się papierową formą zajączka i praktycznie trzymając go w powietrzu, patyczkiem od szaszłyka, robiłam rzut na ciasto. Udało się, choć niepowodzeń tez nie brakowało. Za mało zrobiłam polewy, stąd powstała obwódka kokosowa maskująca obrzeża. Nawet wtedy, kiedy dopada nas pech, nie wkurzamy się tyko szukamy innego pomysłu. Czasami małe niepowodzenie może przynieść inne fajne rozwiązania.

6. Zajączka posypałam wiórkami (warto je przelać wrzątkiem, pokropić alkoholem - opcjonalnie i osączyć)


Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

Jak zrobić pyszny krem kokosowy

Wyroby z kokosu mają wielu amatorów, dlatego przygotowanie kremu do ciasta świątecznego, jak najbardziej jest wskazane. I tak oto wszystkie składniki już mam - blaty biszkoptowe zrobione, masa kokosowa również. Wkrótce pojawi się ciasto... Na pewno robicie mnóstwo wspaniałych wypieków, więc może mój przepis przypadnie wam do smaku a krem jest naprawdę pyszny. POLECAM!



Składniki

około 50 gramów wiórków kokosowych (można więcej)
1 litr mleka
0,5 kilograma masła lub sprawdzonej margaryny
3/4 szklanki cukru (8 łyżek z brzuszkiem)
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie (jasne)
1 łyżka  kaszy manny 
1 żółtko





Przygotowanie kremu kokosowego


1. Wiórki kokosowe przelewam wrzątkiem na sicie.

2.  Z litra zimnego mleka odlewam jedną szklankę do wyrobienia suchych składników (mąka ziemniaczana i kasza manna) . W odpowiednio większym kubku mieszam mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, na początek z niewielką ilością mleka a potem, jak masa jest jednolita, dodaję pozostałe mleko ze szklanki.

3.  3/4 litra mleka gotuję z cukrem, co jakiś czas mieszając. Dodaję osączone wiórki i mieszam. Kiedy mleko zaczyna się gotować natychmiast wlewam mieszankę mąki i kaszy manny. Cały czas mieszam, odrywając od spodu gęstniejące kawałki. Nie zrażamy się grudami - muszą być od wiórek a grubsze kluchy po chwili się rozejdą, tylko trzeba mieszać. Gotuję budyń kokosowy około minuty. Zestawiam z ognia i dosłownie po minucie, jeszcze do bardzo gorącego, dodaję żółtko i dokładnie mieszam.

4. Miksuję masło do konsystencji kremu. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem miksuję około minuty. Dodanie naraz całego budyniu sprawi, że krem będzie kluchowaty i brzydki. Trochę cierpliwości a krem będzie idealny.

Życzę udanych wyrobów!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 15 kwietnia 2014

Biszkopt ciemny z trzech jaj idealny na spody

Święta lada chwila. Zaplanowałam na tą okazję ciasto tortowe. Zacznę od puszystego czekoladowego spodu, który wykorzystam oprócz jasnego płatu biszkoptu. W głowie mam mniej więcej określony projekt i myślę, że świąteczne ciasto będzie baaardzoo pyszne.


Składniki




3 duże jaja
1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka kopiasta kakao w mączce (z wiatrakiem)
40 ml gorącej wody
szczypta soli



Przygotowanie


Przygotowanie biszkoptu na filmie LINK


1. Mieszam mąki z kakao. Jesli jaja były w lodówce, zanim oddzielimy od żółtek białka, warto je wrzucić w skorupkach do miski z ciepłą wodą na kilka minut, żeby się zagrzały.

2. Ubijam pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier w kilku rzutach i ubijam pianę dalej na bezę.

3. Do żółtek dodaję gorącą wodę i spieniam je -  można to zrobic widelcem lub robotem, ale już po ubiciu piany z białek. Roztrzepane żółtka dodaję do piany i bardzo krótko miksuję, tylko do połączenia. Odstawiam robot.

4. Do piany żółtkowo-białkowej, dodaję przez sito wymieszane mąki z kakao w dwóch rzutach. Za każdym dodaniem sypkich składników, ostrożnie, ale krótko, tylko do połączenia, mieszam wszystko dużą łyżką. Puszyste ciasto trafia do formy (u mnie dość duża - 36 cm x 22 cm), której spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy nie smaruję. Wstawiam do piekarnika, który powinien być już nagrzany do temperatury 170 stopni C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu) na około 20-25 minut. Czas zależy od tego, czy patyczek  po wyjęciu z ciasta nie ma śladów surowizny. 
Polecam, bo biszkoptowe ciasta to najlżejsze, łatwostrawne i jak dla mnie najsmaczniejsze łakocie. 

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Mój przepis na żurek wielkanocny

Żurek to jedno z łatwiejszych dań, ale na Święta Wielkanocne lubię go przygotować na wywarze z jarzyn, żeby był wyjątkowo pyszny i głęboki w smaku.
Przygotowałam przepis na około 3 litry naturalnego bulionu.


Składniki:



Bulion

3 litry wody
2 spore pietruszki
pół małego selera
2 marchewki
połowa pora
sól do smaku




Przygotowanie bulionu

Przepis na filmie LINK

Warzywa gotuję do miękkości i odcedzam od rosołu (można dorzucić kawałek kostki z mięsem, ale osobiście, uważam to za zbytek). Jarzyny wykorzystuję do sałatki.


Składniki do żurku

bulion
szklanka barszczu białego - 250 ml (zakwas do wypieku chleba - przepis)
2 kopiaste łyżki śmietany 12%
kilka jaj ugotowanych na twardo
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
szczypiorek
1 łyżka masła 
zioła - u mnie 2 łyżeczki majeranku, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka bazylii, pieprz świeżo zmielony
sól do smaku
grzanki (podpieczone kawałeczki pieczywa)
1 łyżka maki pszennej do zagęszczenia (na wypadek, gdyby zakwas nie dał odpowiedniej gęstości)

Przygotowanie barszczu

1. Do delikatnie gotującego się wywaru z jarzyn dodaję dobrze wymieszany zakwas. Dosyć drobno posiekaną cebulkę podsmażam na połowie ilości masła i dodaję szczyptę soli. Na drugiej połowie masła, na osobnej patelni rumienię kiełbasę, pokrojoną wcześniej w talarki (bez osłonek). Do cebulki dodaję posiekany drobno czosnek, majeranek i zioła prowansalskie. Chwilkę podsmażam i dorzucam do bulionu. Dodaję także podsmażoną kiełbaskę. Do śmietany wlewam prawie wrzący wywar i dokładnie mieszam (hartowanie śmietany zapobiegnie ważeniu się jej w zupie). Dodaję do żurku. Dosypuję bazylię, pieprz i sól, jeśli trzeba. Barszczu nie gotuję. Dzięki temu kiełbasa zachowa soczystość a i żurek jest smaczniejszy. Doprowadzam jedynie do wrzenia i gotowe.


2. Pokrojone w kostkę pieczywo kropię olejem i podpiekam w piekarniku przez trzy minuty na funkcji grilla w temperaturze 195 stopni C. Dodaję bezpośrednio do porcji żurku cząstki jajek, szczypiorek i grzanki.




Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną sałatkę jarzynową z kurczakiem


Smacznego! Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...