środa, 13 listopada 2013

Śledzie w pysznym sosie koperkowym


W. Domogród

W polskiej tradycji śledź to smaczna ryba uwielbiana na surowo. Paradoksalnie zyskuje na popularności sushi, ale niekoniecznie ze śledziem, którego przecież można łatwo przygotować na wiele sposobów.


Składniki





4-5  płatów śledziowych matias

pęczek koperku bez dolnych łodyg

1 małe jabłko

1 malutka cebulka

4 łyżki majonezu najlepiej domowej produkcji

sok z połówki cytryny

sól i pieprz

1 łyżeczka trzcinowego cukru (opcjonalnie)





Przygotowanie



1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej  wodzie, średnio od 6 do 12 godzin.
(W krótszym czasie trzeba częściej odlewać wodę). Przynajmniej na godzinę przed robieniem sałatki, warto ryby porządnie osączyć, pokroić w paski lub kostkę i skropić sokiem z cytryny.

2. Cebulkę, jabłko i koperek siekamy dosyć drobno i łączymy z rybą.

3. Do majonezu dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Ponownie mieszamy i gotowe...


Sałatkę ze śledzi dobrze jest przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki, by się nieco przegryzła. Można ją wzbogacić, na przykład pokrojonym kiszonym ogórkiem.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka z warzyw i fasoli pychotka

Sałatki z fasolą, z dodatkiem smacznych warzyw to porządna dawka wartościowego białka i doskonała alternatywa dla dań mięsnych.


Polecam fasolę ugotowaną samodzielnie. Jeśli już użyjemy fasoli z puszki to warto ją porządnie opłukać pod bieżącą wodą z gęstej zalewy.


Składniki


porcja  na 6 osób

około 300-400 gram ugotowanej fasolki

2-3 gotowane marchewki

1 ugotowana pietruszka

pół brokuła ugotowanego

kawałek selera

1 małe jabłko

2 jaja ugotowane na twardo

200 ml startych ogórków kiszonych lub pokrojonych

około 200 ml majonezu (najlepiej domowej roboty - zobacz przepis)

1 łyżeczka chrzanu lub musztardy

1-2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie - można dodać więcej jabłka)

pęczek szczypiorku lub średnia czerwona cebulka

sól, pieprz




Przygotowanie sałatki



1. Fasolę zalewam wodą w przeddzień przygotowywania sałatki. Wodę, w której się moczyła, wylewam i jeszcze opłukuję fasolę pod bieżącą wodą. Gotuję w świeżej wodzie około jednej godziny. 

2. Warzywa oprócz różyczek brokuła gotuję równocześnie do miękkości (pilnuję, by nie były zbyt miękkie). Na 5-7 minut przed końcem wrzucam brokuł, z wyjątkiem szyi (ją gotuję razem ze wszystkimi warzywami), z której wyrastają delikatne jego części. 

3. Kroję warzywa, jajka w dość grubą kostkę. Wyjątek stanowi jabłko i mój przecier ogórkowy, którego dodaję do sałatek, gdyż najwięcej go w mojej spiżarni, ponieważ w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, nigdy się nie psuje. 

4. Siekam zieleninę i dodaję do warzyw. Posypuję pokrojone warzywa odrobiną soli i pieprzu i mieszam. Do majonezu dodaję cukier, chrzan i cytrynę. Mieszam i dodaję do sałatki.
Same składniki świadczą o tym, ze sałatka jest pyszna i pożywna. Polecam gorąco.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Jak zrobić ocet z jabłek

Codziennie metry obierek z jabłek trafiają do kosza a przecież można z nich tanim kosztem zrobić pyszne wino lub ocet jabłkowy.


Zamień ocet spirytusowy na zdrowy ocet jabłkowy. Ocet z jabłek możesz robić przez okrągły rok, bo przecież jabłek w kraju nie brakuje a w kuchni jest po prostu niezbędny. Świetnie kruszy mięso, odchudza a przede wszystkim jest bezpieczny w marynatach, sosach, zupach, czy przetworach...

W skórkach jabłek jest najwięcej witamin, minerałów, pektyn i błonnika...




Składniki


porcja na słoik o pojemności 3/4 litra - z obierek jabłek, przeznaczonych na jedną szarlotkę



Obierki z 5-6 jabłek

słoik o pojemności 3/4 L

kilka łyżek wina białego lub czerwonego (opcjonalnie, bo bez tego też obierki fermentują)

3-4 kopiaste łyżeczki cukru

kilka łyżek octu owocowego (również opcjonalny dodatek, przyśpieszający fermentację)

około 3/4 litra przegotowanej letniej wody





Przygotowanie


1. Do słoika dodajemy cukier, wino, ocet i niewielką ilość wody. Porządnie mieszamy do rozpuszczenia cukru.

2. Upychamy w słoiku obierki i dodajemy resztę wody. Zrobiłam nieco miejsca w słoiku, bo jeszcze w ciągu najbliższych, z górą 2-3 dni, dołożę bieżące obierki ze zjedzonych jabłek. Potem już nic nie dokładam. Słoik przykrywam kawałkiem ręcznika papierowego i gumką. Podczas chłodów stawiam na parapecie w pobliżu grzejnika a latem, gdzie tylko mi nie zawadza. Warto mieszać w trakcie - raz dziennie lub co drugi dzień.

3. Po trzech tygodniach, w ciągu których, co jakiś czas warto przemieszać zawartość, przecedzam ocet a skórki wyrzucam. Ocet powinien być klarowny, choć po jakimś czasie zauważycie, ze na dnie butelki zbierze się niewielki osad. Wówczas wystarczy zlać go do drugiej butelki, starając się go oddzielić, jak najwięcej od osadu lub jeszcze lepiej filtrować go przez sito z watą.

Życzę bogatej domowej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 8 listopada 2013

Pyszna zupa brokułowa z makaronem


W. Domogród

Jesień rozgościła się na dobre, więc pora powrócić do rozgrzewających i wartościowych zupek. Może dla części z Was zupa brokułowa nie brzmi zachęcająco, ale zapewniam, że jest wyborna, wzbogacona wywarem z aromatycznych warzyw.

Składniki


połowa brokuła lub mały brokuł
1 marchew
1 pietruszka
skrawek selera
pęczek natki z pietruszki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki świeżej śmietany 12%
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki i czosnku



Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

1. Umytego brokuła dzielimy na różyczki. Marchew, pietruszkę i seler można zetrzeć na tarce i dodać do brokuła, szybciej się ugotują. Zalewamy warzywa około jednym litrem wody, solimy i gotujemy do miękkości. 

2.W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu i podsmażamy w rondelku posiekaną cebulkę, wrzucając do niej pod koniec starty czosnek i zioła prowansalskie. 

3.Do rondelka z cebulką wlewamy kilka łyżek wywaru z gotujących się jarzyn. Mieszamy cebulkę i dodajemy do zupy.

4. Odcedzamy makaron i nie płuczemy go w wodzie. Przykrywamy pokrywką, żeby był ciepły. (Dodałam do niego łyżeczkę oleju i wymieszałam, co zapobiega jego rozmiękaniu).
5. Zmiksowałam zupę tuż po zdjęciu z palnika. Dodałam do niej śmietanę i gotowe. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 7 listopada 2013

Sernik puchatek tani i pyszny

W. Domogród

Nie wnioskujcie z tytułu, że to jakieś przechwałki. Po prostu potwierdza się przekonanie, że nie trzeba przepłacać, by uzyskać pyszne i puszyste ciasto. Na kajmak też nie musicie wydawać kasy. Wystarczy zrobić karmel z cukru i dodać do niego zagęszczone mleko lub śmietankę a do smaku troszkę czekolady (obiecuję posta i film z przepisem na karmel)

Składniki




30 dag białego półtłustego twarogu
300 ml świeżej śmietany 12%
300 ml mleka
4 duże jaja
5 dag rodzynek
5 dag pokrojonych moreli
5 dag migdałów posiekanych
około połowy szklanki drobnego cukru
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej lub kaszy manny
4 łyżki dżemu
około 200 ml kajmaku (zużyłam około 250 ml)
szczypta soli
aromat migdałowy
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek alkoholu do ponczu i namoczenia bakalii


Przygotowanie 


Przygotowanie na filmie LINK

1. Pieczemy biszkopt i zostawiamy go w formie (moja forma 26 cm x 36 cm)

2. Bakalie płuczemy pod bieżącą wodą. Moczymy chwilę w gorącej przegotowanej wodzie, którą odlewamy i przepłukujemy wrzątkiem. Morele kroimy na wielkość zbliżoną do rodzynek. dodajemy do bakalii 1-2 łyżki alkoholu i mieszamy.

3. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny, 1/4 szklanki przegotowanej wody, 1 łyżki alkoholu.

4. Nasączamy biszkopt

5. Smarujemy biszkopt dżemem lub powidłami

6. Rozcieramy ser tłuczkiem do ziemniaków

7. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy, kiedy sztywna, cukier w trzech rzutach i miksujemy na bezę.

8. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.


9. Do miski z roztartym serem dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Ponownie miksujemy chwilę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, dolewamy mleko, jakiś aromat i znowu miksujemy. Kiedy masa serowa jest jednolita, dodajemy pianę, również partiami, w dwóch, trzech rzutach.

10. Na koniec dodajemy oprószone w mące bakalie i bardzo wolno mieszamy całość. Wylewamy masę na biszkopt i natychmiast wstawiamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu sernik stygnie jeszcze pół godziny w piekarniku. Charakterystyczna górka rosnąca podczas pieczenia zawsze trochę opada. To naturalne...

11. Kiedy sernik porządnie ostygnie polewamy go kajmakiem, którego wcześniej warto wymieszać z rozpuszczoną ciepłą żelatyną. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami migdałowymi.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

środa, 6 listopada 2013

Kurczak na warzywach pyszne danie jak zrobić

Soczysty i mięciutki kurczak wzbogacony aromatem grzybów, pozbawiony skóry, w której aż kipi od kalorii. Kolejne zalety takiego obiadu to bardzo dobry smak i szybkie przygotowanie.

W. Domogród

Potrzebujemy trochę aromatycznych jarzyn, mięso -może być także indyk czy jakieś inne drobiowe oraz naczynie żaroodporne z przykryciem. Pychota danie, minimum naczyń i ceregieli.


Składniki



porcja na 3 osoby

3 udka kurczaka
6 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
skrawek selera
5-6 pieczarek
kilka różyczek brokuła
1 jabłko
1 cebula
4-5 łyżek oleju 
2 ząbki czosnku
kilka łodyżek świeżego tymianku (opcjonalnie, bo jest także obecny w suszu ziół prowansalskich)
zioła prowansalskie
sól i pieprz



Przygotowanie


1. Udka obieramy ze skóry, opłukujemy pod zimną wodą, oprószamy szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Najlepiej zostawić je w tej prostej marynacie na całą noc lub na kilka godzin. No dobrze, w przypadku kurczaka, wystarczy kilkanaście minut.

2. Umyte warzywa, oprócz cebuli i brokuła, kroimy w grubsze plastry (to ważne, by dobrze poczuć ich niesamowity smak). Pieczarki kroimy również na grube kawałki. Cebulkę, jabłko i czosnek ścieramy na tarce, prosto na wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym. Solimy kilkoma szczyptami. Dodajemy trochę pieprzu i oprószamy, startymi w dłoniach, ziołami prowansalskimi. Nawet nie musimy mieszać. Polewamy olejem po wierzchu, zostawiając połowę do polania mięska.

W. Domogród

3. Układamy mięso na warzywach i polewamy resztką oleju. Przykrywamy pokrywą i pieczemy pierwsze pół godziny w temperaturze 190 stopni C. a drugie pół godziny w 180 stopniach. 

W. Domogrod

W. Domogród

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 5 listopada 2013

Bułeczki maślane wymarzone na śniadanie


W. Domogród

Wspominam "Przedwiośnie"  Stefana Żeromskiego, gdzie autor w opisie doskonale ujął wartość domowego pieczywa. Maślane bułeczki, chociaż raz na jakiś czas, na niedzielne śniadanie, bardzo wskazane... Wystarczy do nich łyżeczka swojskiego dżemu lub konfitury, by poczuć odrobinę luksusu.

Przygotowałam porcję na cztery osoby, po 2-3 bułki na osobę

Składniki




0,5 kg mąki pszennej 

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki rozdrobnionego masła 

3 dag drożdży świeżych (1/3 paczki 100-gramowej)

1 żółtko

1 czubata łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli




Przygotowanie


1. Rozpuszczamy masło (podczas dodania do ciasta powinno być ciepłe, ale nie gorące)

2. Mieszamy dokładnie mąkę ze solą. Robimy dołek na środku i wkruszamy drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Kiedy drożdże zaczną pracować (pojawi się na wierzchu płynu charakterystyczna pianka), dodajemy żółtko, resztę mleka i delikatnie mieszamy. Badamy, czy ciasto nie jest zbyt suche. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze ciut mleka. Na koniec dodajemy roztopione ciepłe masło i zarabiamy ciasto (przeciętnie trwa to około 2-3 minut). Ciasto drożdżowe po wyrobieniu jest w miarę miękkie, elastyczne i  odstaje od dłoni. Przykrywamy miskę z ciastem talerzem i odstawiamy do wyrośnięcia (trwa to minimum pół godziny). 

3. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i wałkujemy na grubość 2-3 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka i przenosimy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki w formie powinny jeszcze rosnąć około 20 minut.

4. Na 5 minut przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni C. Przed samym włożeniem bułeczek do nagrzanego piekarnika, smarujemy je mlekiem. Bułeczki pieką się od 15 do 20 minut.

W. Domogród

W. Domogród

Pyszne domowe pieczywo... Nigdzie takich nie kupicie, sama nie wiem, dlaczego??? Polecam gorąco...

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...