W polskiej tradycji śledź to smaczna ryba uwielbiana na surowo. Paradoksalnie zyskuje na popularności sushi, ale niekoniecznie ze śledziem, którego przecież można łatwo przygotować na wiele sposobów.
Składniki
4-5 płatów śledziowych matias
pęczek koperku bez dolnych łodyg
1 małe jabłko
1 malutka cebulka
4 łyżki majonezu najlepiej domowej produkcji
sok z połówki cytryny
sól i pieprz
1 łyżeczka trzcinowego cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie, średnio od 6 do 12 godzin.
(W krótszym czasie trzeba częściej odlewać wodę). Przynajmniej na godzinę przed robieniem sałatki, warto ryby porządnie osączyć, pokroić w paski lub kostkę i skropić sokiem z cytryny.
2. Cebulkę, jabłko i koperek siekamy dosyć drobno i łączymy z rybą.
3. Do majonezu dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Ponownie mieszamy i gotowe...
Sałatkę ze śledzi dobrze jest przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki, by się nieco przegryzła. Można ją wzbogacić, na przykład pokrojonym kiszonym ogórkiem.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika