wtorek, 24 września 2013

Surówka z kapusty pekińskiej prosta pyszna i zdrowa

Proste surówki, zwłaszcza z kapustą, wystarczy wzbogacić zieleniną, odpowiednio przyprawić i to wszystko. Są przepyszne, chrupiące i bardzo, bardzo zdrowe.

W. Domogród

Kapusta oprócz walorów smakowych działa leczniczo na wiele przypadłości. Czytaj więcej


Składniki

porcja na 4 osoby


1 średnia główka kapusty pekińskiej

1 średnia marchew

pęczek zieleniny

3-4 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno

1-2 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku


Przygotowanie surówki

Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą. Warto je także przepłukać wrzątkiem, by pozbyć się ewentualnej chemii z nawozów. Ścieramy marchew na tarce, cebulkę i zieleninę siekamy na drobne kawałeczki. Osączoną kapustę pokrojoną na połówki, kroimy najpierw wzdłuż na kilka pasów a potem siekamy cieniutko w poprzek, zwłaszcza u nasady. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i to wszystko. 
Życzę smacznego i pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie.

Polecam także:
surówkę z papryki i pora
surówkę z białej kapusty

Puszyste naleśniki bez spulchniaczy

W mojej kuchni staram się minimalnie wykorzystywać proszek do pieczenia, czy inne chemiczne poganiacze. Moim ukochanym naturalnym spulchniaczem do wielu wypieków jest piana z białek, która rewelacyjnie unosi do góry pozostałe składniki.

W. Domogród

Idąc tym śladem robię często właśnie takie ciasta, czy nawet naleśniki - puszyste, jak suflet. Gorąco polecam!
Dla dzieci i dla wszystkich, można wzbogacać omletowe naleśniki, serem, bakaliami, czy jabłkiem.

Składniki na ciasto 


W. Domogród
(porcja na 4-5 osób)


1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki kefiru

0,5 szklanki mleka

2 jaja

2 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowego)

pół płaskiej łyżeczki soli

trochę oleju do smażenia nalesników



Składniki na farsz


W. Domogród3 małe jabłka pokrojone w kosteczkę lub starte na grubej tarce

100 gram białego sera pokrojonego w kostkę, wymieszanego z 1-2 łyżeczkami cukru

1 łyżka rodzynek przepłukanych wrzątkiem



Przygotowanie naleśników




1. Ubijamy pianę z białek na sztywno ze solą, dodając pod koniec cukier

2. Mąkę, żółtka, kefir, mleko, mieszamy na sucho na jednolite ciasto, ale nie nadgorliwie, tylko do połączenia

3. Dodajemy do ciasta 1/3 piany i delikatnie rozrzedzamy ciasto, posługując się tylko łyżką. Dodajemy pozostałą pianę i mieszamy tylko do powstania jednolitego ciasta.

4. Ciasto powinno odstać kilka minut ( i nie opadnie, jeśli nie będziecie mieszać)

5. Wsypujemy do ciasta jabłka, ser, rodzynki, delikatnie mieszamy i od razu zaczynamy smażenie. Na pierwszy rzut trzeba podlać trochę oleju a później można go dodawać bardzo mało lub wcale, jeśli zrobicie to na nieprzywierającej patelni. Smażymy tradycyjnie do delikatnego zrumienienia.


W. Domogród

Sufletowe naleśniki są przepyszne. Bez kokilek możecie się nacieszyć niesamowitym smakiem, polewając je śmietaną i sosem malinowym.
Polecam świetny przepis na śliwki w cieście owsianym


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 23 września 2013

Jak zrobić niskokaloryczny tort z owocową pianką

Biszkopt to łatwe ciasto, o ile pod koniec jego przygotowania, delikatnie, najlepiej dużą łyżką, wymieszamy przesianą mąkę z ubitą masą jajeczną.

W. Domogród

Agresywne miksowanie robotem pozbawia go pęcherzyków powietrza i ciasto robi się po upieczeniu, jak gumowaty placek.

Składniki


biszkopt z 4 lub 5 jaj. Polecam mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt LINK
400 gram jogurtu naturalnego
250 gram śmietany kremówki
150 ml sosu owocowego (najlepiej z aromatycznych owoców, jak maliny, czy truskawki)
1 łyżka cukru pudru z małą górką
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
50 gram migdałów


Poncz


3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
oraz polewa - super shine LINK - polecam!!!

Przygotowanie tortu z masą malinową z polewą i migdałami




1. Do rondelka z ciepłą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną, zalaną sosem malinowym (może to być sok lub przecier z owoców zrobiony na świeżo, czy z mrożonki). Tuż przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy tylko tyle, nie gotując, by żelatyna rozpuściła się całkowicie. Podczas łączenia z masą jogurtowo-śmietanową powinna być ciepła, ale nie gorąca.



2. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa płaty i nasączamy ten, który ma być spodem (na spód najlepiej użyć odwrócony płat z wierzchu biszkoptu , tworząc masywną podstawę tortu). Tort możemy przygotować w tortownicy, bo jest to zdecydowanie łatwiejsza metoda i równie efektowna.

W. Domogród3. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy (używam 30 procentowej, bo w przeciwieństwie do 36%, nie zamienia się tak szybko w masło). W drugim naczyniu ubijamy zimny jogurt, choć nie da go się ubić tak, jak śmietany, na sztywno, ale ubijając około 3 minut, daje się go porządnie napowietrzyć, by w ogólnym efekcie powstała pyszna pianka. Łącze obie masy, dodaje cukier puder i króciutko miksuje. Masy z samej śmietany są smaczne, ale niestety mdłe i zbyt ciężkie a z jogurtem bardzo przyjemne w smaku i idealne na kwaśność. Do szklanki z ciepłą rozpuszczoną żelatyną w soku, dodaje kilka łyżek masy jogurtowo-śmietanowej, szybko bełtam łyżką, wlewam do całości, którą energicznie, ale krótko miksuje. Wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. 

4. Wykładam porcję masy na nasączonym spodnim płacie i wstawiam na chwilę do lodówki.
5. Nakrywam drugim płatem. Nasączam. Wykładam resztę pianki owocowej na wierzch tortu i wyrównuje powierzchnię. Ponownie wstawiam do lodówki. Robię polewę i łagodnie ciepłą polewam wierzch tortu. Natychmiast posypuję podprażonymi i posiekanymi migdałami. Po 2 godzinach można ucztować.

W. Domogród


Wbrew pozorom, bardzo łatwy, lekki tort na każdą okazję, do której wystarczy tylko dopasować dekorację wierzchu, używając na przykład owoców świeżych lub kandyzowanych. Gorąco polecam.
Zapraszam także do przepisu na przepyszny owocowy tort LINK

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 20 września 2013

Sałatka z papryki i pora

Kiedy przygotowywałam domowe hamburgery z ryby, zastanawiałam się nad szybkościową sałatką z dostępnych warzyw. Papryka we wrześniu nie tylko jest najsmaczniejsza i najtańsza, ale w połączeniu z porem, dobrą oliwą i klasycznymi przyprawami po prostu przepyszna.

W. Domogród

Składniki


W. Domogród

1 duża czerwona papryka (najlepiej przemawia do mnie właśnie w tym kolorze)

1 por

1-2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta cukru

szczypta soli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Zobacz przepis na pyszne domowe fischburgery LINK właśnie z tą prostą sałatką





Przygotowanie


Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w słupki. Z pora ucinamy górne liście i odkładamy na przykład do zupy. Pozostałą część tniemy wzdłuż na pół, bez rozcinania zwieńczenia na dole i dokładnie płuczemy z piachu. Siekamy pora w półplasterki i dodajemy do papryki. Przyprawiamy i mieszam całość. Dodajemy na końcu oliwę i mieszamy. Sałatka jest pyszna a po kilku minutach jeszcze lepsza.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Sprawdź podobne przepisy:
szybka sałatka z papryki marynowanej i kiszonego ogórka
sałatka z kapusty pekińskiej
sałatka z białej kapusty
surówka z marchewki i pora
surówka kapusta pekińska z papryką

Kotlety z ryby fishburger do bułek przepis

Jeśli zrobimy domowy hamburger, czy to z wołowiną, czy z kurczakiem, czy z rybą, od podstaw, to taki specjał stanie się daniem bardzo pożywnym, bogatym w składniki odżywcze.

W. Domogród

Składniki



około 400 gram ryby rozmrożonej, osączonej w papierowym ręczniku (polecam flądrę lub mirunę)

1 jajko (żółtko do farszu, białko do panierki)

1,5 łyżki bułki tartej do farszu

2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki otrąb owsianych do panierki (otręby owsiane zdecydowanie bogatsze od pszennych)

3-5 dag żółtego sera o łagodnym smaku (pokroiłam dwa plastry żółtego sera w niedużą płaską kostkę)

kilka łyżek oleju do smażenia kotletów

bibuła do osączania

1 mała cebulka pokrojona, zrumieniona na oleju

troszkę natki z pietruszki

z przypraw wystarczy sól i pieprz



Przygotowanie domowych fischburgerów


1. Pokrojone ryby w kostkę, łączymy z serem, posiekaną natką, żółtkiem, bułką tartą, cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w roztrzepanym białku i panierujemy w mieszance bułki i otrąb.

W. Domogród
2. Wkładamy kotlety na kilkanaście minut do lodówki (stężeją)

3. Smażymy kotlety na oleju, rozgrzanym na patelni. Czas smażenia taki sam, jak ryby w panierce (umiarkowany ogień)

4. Przygotowujemy bardzo łatwą ekspresową sałatkę paprykowo- porową. LINK
5. Gorące bułki kroimy na pół. Każdą z połówek smarujemy majonezem (majonez jest zdrowy wówczas, kiedy robimy go sami z pierwszej klasy olejem, tłoczonym na zimno - tutaj sprawdzony przepis na domowy majonez LINK.

Na majonezie układamy trochę sałatki, gorący kotlet, trochę majonezu, trochę sałatki i zamykamy wszystko górną częścią bułki.

W. Domogród


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Koniecznie spraw mój sprawdzony przepis na kotlety i pulpety rybne, które możesz zrobić za jednym zamachem.
przepyszne kotlety z kalafiora
domowy paprykarz
ryba na parze z marchewką, papryką i ryżem
rolada z ryby z brokułem...



środa, 18 września 2013

Domowe bułeczki lekkostrawne z siemieniem...

Od czasu do czasu, pragnę pełnej treści pieczywa, dlatego piekę bułeczki z siemieniem lnianym, dzięki któremu łatwiej pracują jelita i poprawia się metabolizm.

W. Domogród


Smak domowego pieczywa i niesamowity jego zapach to nagroda za jego przygotowanie, które nie nastręcza przecież większego trudu. Z takimi bułkami pysznie smakują domowe kotlety z ryby, wędliny a z masełkiem i dżemem domowej roboty to już prawdziwa rozkosz.

Składniki na ciasto drożdżowe

W. Domogród


0,5 kilograma mąki pszennej

2-3 dag pokruszonych świeżych drożdży

1,5 łyżki nasion lnu

1 łyżka otrąb owsianych

około 3/4 szklanki ciepłego mleka lub nieco więcej (zamiast mleka wystarczy użyć ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju




Przygotowanie ciasta drożdżowego 


W. Domogród
1. Mieszamy mąkę ze solą, siemieniem i otrębami. Robimy po środku dołek. Wsypujemy doń drożdże, które posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym, ale niegorącym mlekiem lub wodą. Czekamy aż na powierzchni płynu pojawi się pianka. Po czym dodajemy resztę mleka lub wody, dozując sobie w razie potrzeb. Dodajemy także olej i wstępnie mieszamy. Jeśli trzeba, ponownie dodajemy jeszcze mleko i zarabiamy ciasto kilka minut. Lepiej, gdy jego konsystencja nie jest zbyt rzadka, bo zdecydowanie łatwiej ciasto ugnieść. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Przykrywamy ciasto talerzem lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość najmniej dwukrotnie.

2. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i formujemy wałeczek. Tniemy na części o szerokości około 4-5 cm a każdą z nich modelujemy na kształt typowej bułeczki. Bułeczki wyrastają kolejne pół godziny.

W. Domogród
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C a wierzch bułeczek smarujemy mlekiem lub białkiem. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika





Polecam także sprawdzone przepisy:

pyszny domowy chlebek
chlebek pszenno-owsiany





wtorek, 17 września 2013

Pierogi ze świeżymi grzybami super przepis

Zapach grzybni rozchodzi się po lesie i z dnia na dzień grzybów przybywa coraz więcej. Nie można przegapić takiej okazji, choćby po to, by docenić ich smak w sezonie a nie tylko wtedy, kiedy święta i pora na pierogi z suszonych grzybów...

W. Domogród

Jeśli jesteś zawalony robotą, pewnie z łatwością kupisz grzybki na straganie - oczywiście zakładam, że kupujesz takie, do których masz przekonanie, co do ich bezpiecznego spożycia. Najlepiej kupować popularne podgrzybki, bacząc, czy nie ma pośród nich tak zwanego szatana. Co prawda nie jest trujący, ale jego ohydny gorzki smak, nie pozwoli przełknąć nawet najmniejszego kęsa. Warto jednak podkreślić, że grzyby to świetne źródło białka, witamin ABDEK, minerałów i związków, dzięki którym, minimalizujemy ryzyko raka piersi u kobiet a u mężczyzn  - raka prostaty. Grzybów jednak nigdy nie spożywamy na surowo, zawsze po kilkuminutowej obróbce kulinarnej i najlepiej w postaci rozdrobnionej.

Z uwagi jednak na dłuższy proces trawienia, nie podajemy grzybów małym dzieciom, dzieciom do 10 lat, osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i ludziom w podeszłym wieku.

Przekonaj się, jakie skarby kryją się w grzybach LINK

Składniki


W. Domogród
tyle grzybów (najlepiej różnych), by otrzymać około 0,5 kilograma farszu, czyli mniej więcej ta kupeczka z lewej

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki bułki tartej

3-4 łyżki oleju

sól, pieprz

oraz

sprawdzone ciasto pierogowe z 3 szklanek mąki LINK




Przygotowanie



1. Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną bieżącą wodą (długotrwałe moczenie grzybów w wodzie zabiera z nich najlepsze smaki). Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut (długotrwałe gotowanie obniża wartości odżywcze i smakowe grzybów). Podczas, kiedy gotują się grzyby, podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodając do niej pod koniec starty czosnek, uważając jednocześnie, by go nie przypalić. Po dodaniu czosnku bardzo krótko smażymy.

2. Robimy ciasto pierogowe, przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, by było elastyczne.

3. Do odsączonych grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą i mieszamy. Dodajemy świeżo mielony pieprz i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.

W. Domogród
4. Lepimy pierogi według ulubionych metod lub tak, jak robię to na filmie.

Życzę miłośnikom grzybobrania pełnych koszów grzybów i smacznych specjałów.
Pozdrawiam Weronika

Polecam także sprawdzone przepisy:
pierogi z mięsem i grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
pierogi z kaszą tatarczaną





Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...