wtorek, 17 września 2013

Pierogi ze świeżymi grzybami super przepis



W. Domogród
Zapach grzybni rozchodzi się po lesie i z dnia na dzień grzybów przybywa coraz więcej. Nie można przegapić takiej okazji, choćby po to, by docenić ich smak w sezonie a nie tylko wtedy, kiedy święta i pora na suszone... Jeśli jesteś zawalony robotą, pewnie z łatwością kupisz grzybki na straganie - oczywiście zakładam, że kupujesz takie, do których masz przekonanie, co do ich bezpiecznego spożycia. Najlepiej kupować popularne podgrzybki, bacząc, czy nie ma pośród nich tak zwanego szatana. Co prawda nie jest trujący, ale jego ohydny gorzki smak, nie pozwoli przełknąć nawet najmniejszego kęsa. Warto jednak podkreślić, że grzyby to świetne źródło białka, witamin ABDEK, minerałów i związków, dzięki którym, minimalizujemy ryzyko raka piersi u kobiet a u mężczyzn  - raka prostaty. Grzybów jednak nigdy nie spożywamy na surowo, zawsze po kilkuminutowej obróbce kulinarnej i najlepiej w postaci rozdrobnionej.
Z uwagi jednak na dłuższy proces trawienia, nie podajemy grzybów małym dzieciom, dzieciom, osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym i ludziom w podeszłym wieku.
Przekonaj się, jakie skarby kryją się w grzybach

Składniki:

W. Domogród
tyle grzybów (najlepiej różnych), by otrzymać około 0,5 kilograma farszu, czyli mniej więcej ta kupeczka z lewej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
3-4 łyzki oleju
sól, pieprz
oraz
sprawdzone ciasto pierogowe z 3 szklanek mąki


Przygotowanie pierogów ze świeżymi grzybami


1. Świeże grzyby oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Płuczemy krótko pod zimną bieżącą wodą (długotrwałe moczenie grzybów w wodzie zabiera z nich najlepsze smaki). Przepłukane grzyby zalewamy wodą w garnku, solimy i gotujemy maksymalnie 15 minut (długotrwałe gotowanie obniża wartości odżywcze i smakowe grzybów). Podczas, kiedy gotują się grzyby, podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę, dodając do niej pod koniec starty czosnek, uważając jednocześnie, by go nie przypalić. Po dodaniu czosnku bardzo krótko smażymy.
2. Robimy ciasto pierogowe, przykrywamy go i odstawiamy na kilka minut, by było elastyczne.
3. Do odsączonych grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą i mieszamy. Dodajemy świeżo mielony pieprz i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.
W. Domogród
4. Lepimy pierogi według ulubionych metod lub tak, jak robię to na filmie.

Życzę miłośnikom grzybobrania pełnych koszów i miłych chwil nie tylko przy przesmacznych pierożkach.

Polecam także sprawdzone przepisy:
pierogi z mięsem i grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
pierogi z kaszą tatarczaną

6 komentarzy:

  1. pierogi z grzybami i kapustką - odsmażane na patelni i do tego gorący barszcz z buraków.....jak ja to lubię :) bez chleba przeżyję a bez pierogów niestety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze... W końcu to pyszne i zdrowe a trochę tego tłuszczyku można pokonać niewielką lampką czerwonego winka.Pozdrawiam serdecznie...

      Usuń
  2. Pyszne takie pierożki,na Wigilię by się fajnie wkomponowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... swietny przepis, musze sprobowac.... mam pytanie, czy moge zrobic w takiej samej wersji tylko z pieczrrkami...? ... Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. ... przepraszam za pomylke pieczarkowa.... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że jak najbardziej... Pieczarki to przecież bardzo smaczne grzyby. Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...