poniedziałek, 16 września 2013

Szybkościowy jabłecznik z czekoladową kruszonką

Jeśli męczą Was czasochłonne przepisy a chcielibyście upiec coś pysznego, wkładając w to minimum wysiłku to ten wilgotny i smaczny jabłecznik, przypadnie Wam do gustu (mam nadzieję).


Lubię zamieniać kruche spody na lżejsze ciasta - biszkoptowe lub z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem mleka lub jogurtu. Rekompensatą jest przepyszna czekoladowa kruszonka.

Składniki


Składniki na ciasto


W. Domogród



3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 duże jaja
200 gram jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka (opcjonalnie, jesli ciasto za gęste)
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę startej cytrynowej skórki


Składniki na nadzienie (moja forma do ciasta 27cm x 40cm)


7-8 średnich jabłek pokrojonych na ósemki
2 łyżeczki cukru do posypania owoców
trochę soku z cytryny do skropienia obranych jabłek, by nie ciemniały


Składniki na kruszonkę


3 łyżki maki pszennej (z górką)
1 łyżka masła (z górką)
1 łyżka cukru (z górką)
1 łyżka kakao
1/4 tabliczki czekolady (około 25 gram)




Przygotowanie jabłecznika z czekoladową kruszonką




1. Zaczynamy od kruszonki. Wyrabiamy ręcznie tak, by nie miażdżyć masła, starając, się w dłoni obsypywać jego kawałki sypkimi dodatkami. Kiedy kruszonka przybierze odpowiedni wygląd, dodajemy do niej startą na szerszych oczkach, najlepiej deserową czekoladę. Mieszamy całość łyżką i wstawiamy do lodówki.

2. Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dodajemy składniki płynne (jajka na końcu), startą skórkę i wszystko mieszamy łyżką. Gdyby się okazało, że ciasto jest stanowczo za gęste, dodajemy około 1/4 szklanki mleka lub jogurtu. Staramy się, jak najkrócej mieszać ciasto, tylko do momentu, gdy stanie się jednolite.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blachę (można ją posypać bułką tartą). Wykładamy jabłka, posypujemy owoce cukrem a na nie wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapraszam także na moje sprawdzone przepisy:

łatwy placek ze śliwkami
placek ze śliwkami z nutellą
ciasto śliwkowe pod budyniem i kruszonką
szybkościowe placuszki owsiane ze śliwkami

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

niedziela, 15 września 2013

Rolada z ryby pyszna z warzywami

Ryby to podstawowe menu - smaczne, lekkostrawne i wartościowe. Nie będę namawiała Was na roladę z ryby, bo zwijanie trochę trudne ale nie zaszkodzi trochę poćwiczyć.

W, Domogród

Tak już całkiem serio - przy roladzie jest troszkę roboty a nie każdy ma czas.
Najważniejsze, by jadać ryby, jak najczęściej.

Wierzch rolady polałam oliwą z oliwek i posypałam drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Warto było się postarać...

W. Domogród



Składniki

W. Domogród


5-6 filetów z ryby

2 ugotowane marchewki

ugotowany brokuł

80 gram ugotowanego ryżu

pęczek posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

folia do pieczenia



Przygotowanie 


1. Jeśli filety mają skórę, warto ją usunąć. Filety przyprawiamy tylko solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut

W. Domogród

2. Warzywa najlepiej gotować w osolonej wodzie, pilnując, by nie były zbyt miękkie (można zrobić to w jednym garnku, ale najpierw wrzucamy marchew, bo dłużej się gotuje).

W. Domogród3. Ryby układamy w prostokąt lub kwadrat na folii do pieczenia (dobrze jest wykorzystać do tego rękaw foliowy, zostawiając po bokach odpowiedni zapas.

W. Domogród4. Najpierw układam połowę ryżu. Na ryż wykładam, gdzieniegdzie marchewkę, pokrojoną w słupki a luki wypełniam brokułem. Ułożyłam kilka szczypiorków w całości, ale lepiej użyć posiekanego szczypioru, by po upieczeniu nie przeszkadzał w jedzeniu. Wszystko posypuję resztką ryżu. Staram się nie układać farszu przy brzegach ryby, zwłaszcza tych, które połączę ze sobą, podczas zwijania rolady.

5. Zwijam roladę a właściwie łącze brzegi ryby, starając się przy tym ściśle ściągać folie, której końce muszą się znaleźć na spodzie formy. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Folię ściągamy po wystudzeniu, jak również roladę kroimy dopiero, gdy jest zimna (dobrze, by w lodówce poleżała przynajmniej godzinę)

Polecam świetny przepis na:
 kotleciki z ryby i kaszy jaglanej
dzwonko dorsza w sosie chrzanowo-cytrynowym
ryba na parze z warzywami
domowy paprykarz

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




sobota, 14 września 2013

Kartoflanka z grzybami prosta pyszna i szybka

Podczas spaceru znalazłam tylko kilka podgrzybków. dołożyłam do nich jedną pieczarkę i najważniejsze składniki do kartoflanki gotowe.

W. Domogród


Składniki na zalewajkę






kilka grzybów jadalnych najlepiej z rodziny borowików lub po prostu pieczarki ze sklepu

4 -5 ziemniaków

1 pokrojona w kostkę cebulka

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki pszennej (z małą górką)

2 łyżki śmietany

kawałek wędzonki (opcjonalnie, bo zupa jest świetna i bez niej)

szczypta bazylii
1,5 litra wody

sól, pieprz, ocet balsamiczny




Przygotowanie 



1. Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik. Jak zaczną się gotować (ziemniaki miękną mniej więcej po 10 minutach) solimy do smaku.

2. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy starty na tarce czosnek i zaraz dodajemy pokrojoną wędzonkę i grzyby. Przyprawiamy odrobiną soli i dodajemy do kartofli, pod koniec gotowania. Dodajemy pieprz, bazylię, ocet balsamiczny i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 12 września 2013

Pierogi z mięsem i grzybami idealny przepis

Pierogi... Któż ich nie lubi? Sprawdzają się zawsze z przeróżnymi nadzieniami - na słodko i na słono. Uniwersalne danie nigdy nie wychodzi z menu. Dlatego, co jakiś czas, zwłaszcza w okresie grzybobrania i zimy, są smakowitym źródłem energii i białka.

W. Domogród


Składniki


Ciasto z przepisu na 3 szklanki mąki LINK, zamieszczonego kilka godzin temu, bo robiłam go własnie do poniższego farszu mięsno-grzybowego. Grzyby tuż tuż... Użyłam co prawda pieczarek, ale to też przecież smaczne grzyby. Sprawiają, że farsz z mięsa jest o wiele lepszy.




0,5 kilograma mięsa mielonego

0,2 kilograma dostępnych grzybów (oczywiście jadalnych), posiekanych w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

1-2 pazurki czosnku

1 bułka czerstwa (moczymy ją w wodzie a później ją odciskamy)

natka z pietruszki i kilka gałązek świeżego tymianku (lub inna ulubiona zielenina)

3-4 łyżki oleju do smażenia

szczypta ziół prowansalskich

płaska łyżka papryki czerwonej mielonej

sól, pieprz


Przygotowanie farszu do pierogów


1. Mięso (wybrałam filet z indyka, ale może to być każde inne, które preferujecie) mielimy w maszynie, dodając pod koniec bułkę. Mieszamy wstępnie mięso z bułką.

2. Na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy posolone kilkoma szczyptami mięso, jak do spaghetti, około pięciu minut. Na początku obróbki lubię dodać do mięsa 1/4 szklanki wina lub octu winnego, dzięki temu szybciej kruszeje.W drugim rondlu podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy starty na tarce czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy pieczarki. Wystarczy je dusić dosłownie kilka minut. Pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Dosypujemy paprykę, zioła prowansalskie, pieprz świeżo mielony i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i zestawiamy farsz z ognia do wystudzenia.



Przygotowanie pierogów z mięsem i grzybami


W. Domogród


1. Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć pod przykryciem, by nabrać elastyczności

2. Placuszki na pierogi możemy wykrawać z dużych rozwałkowanych placków, przy pomocy szklanki lub zrobić to według uznania.

3. Placuszki najlepiej rozciągać lekko na kształt owalny lub wałkować je tak, jak robię to na filmie LINK

4. Najważniejsze jest sklejanie pierogów. Jeśli zrobimy to dokładnie, na pewno nic z nich nie wypłynie, choć jest to możliwe, w przypadku zbyt długiego gotowania lub zbyt rzadkiego ciasta

5. Pierogi (wrzucamy na wrzątek) gotujemy krócej niż pyzy (około minuty od wypłynięcia na wierzch, pół minuty od zagotowania) w dużej ilości osolonej wody (na 4 litry wody sypię około płaskiej łyżki soli).

Zapraszam także na sprawdzone przepisy:
swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Klasyczne ciasto super na pierogi

Sezon grzybowy zaczyna się rozkręcać. Zanim nastanie na dobre, warto wprawić się do klejenia domowych pierogów. Przygotowałam proporcje według klasycznego modelu - bez jaj. Jeżeli chcecie dodać jajko to dodajcie tylko żółtko, bo białko sprawia, że ciasto nie jest elastyczne i szybko obsycha.

W. Domogród

Poniższe proporcje wystarczą do farszu w ilości około 70 dag. Pomysłów na farsz jest praktycznie tyle, ile wspaniałych pasjonatów w kuchni.

Składniki:


3 szklanki mąki
1 żółtko (opcjonalnie)
około 1 szklanki wody (ta ilość nie jest sztywna - wyrabianie zależy od wilgotności mąki
1 łyżka oleju o łagodnym smaku


Przygotowanie ciasta pierogowego  


1. Do mąki wlewamy olej i dodajemy wodę porcjami, mieszamy i kontrolujemy wilgotność. Jeśli czujemy w dłoni, że ciasto jest bardzo suche, dodajemy wody tyle, by ciasto dawało się wyrobić. Nie przesadzamy jednak z dodawaniem wody, bo ciasto powinno się wyrobić, ale pod ręką powinno się czuć opór. Zbyt miękkie ciasto utrudni nam wyrabianie pierogów lub innych domowych produktów, jak na przykład ravioli.

2. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą masę

3. Wkładamy do folii na około pół godziny, by ciasto odpoczęło i zrobiło się elastyczne. Wpływ na elastyczność ciasta ma dodatek oleju oraz właśnie odpoczynek pod przykryciem. Doskonale wyrobione i wypoczęte ciasto, nie wymaga, ciągłego podsypywania mąką, świetnie się formuje a po ugotowaniu trzyma należyty fason.


4. Po małym odpoczynku biorę kawałek ciasta po kawałku, trzymając pozostałe nadal pod przykryciem. Każdy kawałek można rozwałkować na placek i wykrawać kółka szklanką, choć ja najczęściej roluję wałek z ciasta, kroję na mniejsze kawałki - plastry o szer. ok. 2 cm. Każdy taki plaster spłaszczam dłonią, obsypując go wcześniej mąką i wałkuje na lekko owalne placki o średnicy ok. 9-10 cm. Nakładam farsz centralnie od strony, której placki stykały się z blatem, bo wilgotniejsze i łatwiej się sklejają.

5. Gotuję pierogi średnio w 4-5 litrach osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju (okolo 12-14 sztuk na tą porcję wody) , kilkanaście sekund od wypłynięcia na wierzch (w trakcie mieszam pierogi i odwracam z jednej strony na drugą). Wyjmuję dużym sitem najlepiej naraz i odparowuje.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Polecam przepis:

swojski makaron
pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
pierożki z owocami (truskawkami)
pierogi z kapustą i grzybami nie tylko na Wigilię
smakowite pierożki z jagodami
pierogi z serem i jagodami


środa, 11 września 2013

Tort śliwkowy z jogurtową pianką po prostu delicje

Polecam lekki tort z dodatkiem niskokalorycznego jogurtu z przepysznymi karmelizowanymi śliwkami w galaretce. Ciasto po prostu daje mnóstwo pozytywnej energii i satysfakcji dla podniebienia, czego nie da się tak łatwo opisać słowami.
Trzeba po prostu spróbować...

W. Domogród


Poziom trudności w przygotowaniu jest trochę wyższy od bardzo smacznego szybkiego ciasta ze śliwkami, ale kiedy przychodzi czas degustowania, zapomina się o ewentualnych kłopotach, przy jego przygotowaniu.

Składniki na jogurtową piankę






400 gram jogurtu naturalnego

200 gram śmietany 12%

1 cała galaretka plus 1 łyżka galaretki z drugiego opakowania (użyłam truskawkowej, bo zamiast wody do rozpuszczenia galaretki dodałam około 150 ml soku z truskawek


Składniki na poncz


0,5 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
1-2 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru

Oprócz wyżej wymienionych składników w roli głównej występują: biszkopt i śliwki. Zobacz czy warto jeść śliwki LINK. Wystarczy ich kilkanaście sztuk i 1 kopiasta łyżka galaretki lub 2 łyżeczki żelatyny oraz 2-3 łyżki cukru do karmelizacji.




 

Sposób przygotowania tortu jogurtowego ze śliwkami



Bazą dla mojego tortu jest biszkopt tylko z trzech dużych jaj, ale można przygotować większą porcję - idealny biszkopt z pięciu jaj

1. Umyte i obsuszone śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki lub czwórki.  Do rondla wlewamy około 50 ml wody, która będzie krążyć po jego obrzeżach, nie dopuszczając do przypalania cukru na bokach. Cukier sypiemy centralnie i czekamy chwilę obserwując, jak pomału topnieje na średnim ogniu. Wystarczy, jak tylko zacznie się robić jasno bursztynowy i natychmiast dodajemy śliwki. Smażymy śliwki do momentu aż uzyskają piękny odcień, zanim się jednak rozpadną. Na minutę przed końcem, na wyłączonym palniku, dosypujemy galaretkę lub żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia składników. W razie potrzeby możemy podgrzać, ale nie można już wtedy, masy śliwkowej gotować. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Galaretkę truskawkową (zawartość jednej torebki plus jedna łyżka z drugiej torebki lub około 4 łyżeczek żelatyny, zalewamy sokiem i wstawiamy do rondelka z gorącą wodą do rozpuszczenia.

3. Miksujemy jogurt i śmietanę minimum 3 minuty, by masę dobrze napowietrzyć, dzięki temu uzyskujemy strukturę pianki. Pod koniec wlewamy kilka łyżek masy do rozpuszczonej w soku galaretki i szybciutko mieszamy. Wlewamy do misy z jogurtem i wszystko dokładnie miksujemy już tylko chwilę. Masę owocowo-jogurtową wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka minut (trzeba tego pilnować, by masa nie zgęstniała za bardzo, inaczej nie da się z nią pracować).

4. Pokrywamy warstwą masy jogurtowej spodni, nasączony płat a na niej układamy również zgęstniałą masę śliwkową z widocznymi w całości, częściami śliwek.

5. Biszkopt dzielimy na dwa płaty. Nasączamy. Możemy tort przygotowywać w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, rezygnując ze smarowania masą jogurtową boków, zachowując jednocześnie piękny wygląd owoców, puszystego biszkoptu i owocowo-jogurtowej masy.

6. Układam drugi płat. Można go nasączyć teraz lub zrobić to wcześniej, ale wówczas trzeba ostrożnie przenieść go na tort.

7. Pokrywam całe ciasto masą jogurtową i obsypuje startą czekoladą. Dekoracja to już indywidualna sprawa, ale nuta czekolady z bogactwem owocowego smaku, delikatnie dopełnia całość.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Zapraszam także na :
ciasto śliwkowe na biszkopcie pod budyniem i kruszonką.  
a dla zapracowanych sprawdzone i super pyszne placuszki ze sliwkami
szybkosciowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła nie tylko do kanapek

wtorek, 10 września 2013

Sałatka śledziowa z papryką łatwa i pyszna

Sałatki śledziowe to smaczne i lubiane przystawki, chętnie wybierane na bankietach, czy małych kameralnych spotkaniach. I to się bardzo chwali, bo co, jak co, ale śledzie oprócz smakowego potencjału mają mnóstwo dobrych składników, dzięki którym przez długie lata, możemy cieszyć się jasnością umysłu, sprawnym sercem i tężyzną fizyczną.

W.Domogród

Składniki

porcja na 4 osoby

W. Domogród
4-5 wymoczonych płatów śledziowych matiasów

1 cebulka pokrojona w kostkę

1 papryka pokrojona w kostkę

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1-2 łyżki oleju do smażenia

3-4 łyżki oleju dobrej jakości

kilka łyżek soku z cytryny

sól, pieprz, cukier do smaku


Przygotowanie sałatki


1. Wymoczone śledzie marynujemy w soku cytrynowym przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem sałatki

2. Śledzie kroimy w kostkę lub w paski.



3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy paprykę i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, by się warzywa nie przypalały. Pod koniec dorzucamy paprykę mieloną. Od tego momentu dusimy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia, nie dopuszczając do przypalenia papryki w proszku.

4. Dodajemy do warzyw olej tłoczony na zimno według uznania i przestudzoną duszonkę łączymy ze śledziami, korygując ostatecznie smak otrzymanej sałatki.

Sałatka śledziowa z papryką jest przepyszna.

Zapraszam także na:
sałatkę śledziową w majonezie 
sałatkę śledziową z jogurtem


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...