czwartek, 6 marca 2014

Zapiekanka z resztek zawsze najsmaczniejsza


Co jakiś czas robię przegląd w lodówce, czego efektem bywają smakowite dania. Zapiekanka z resztek jest bardzo pyszna, syta i dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Polecam!


Składniki

porcja na 2-3 osoby 


5-6 kromek chleba 
3 jaja
około 250 gram twarogu
1 szklanka jogurtu naturalnego
około 20 dag pieczarek
pół szklanki płatków owsianych
1 por lub cebula
1-2 ząbki czosnku 
sól, pieprz, ulubione zioła
1-2 łyzki oleju do smażenia

Przygotowanie


1. Przygotowałam zapiekankę na formę o średnicy 28 cm. Formę smaruję cienko olejem. Płatki zalewam wrzącą wodą, żeby zmiękły.

2. Umytego, posiekanego i posolonego pora podsmażam na oleju. Jak nieco zmięknie, dodaję zioła, pieczarki a na końcu rozdrobniony czosnek. Podsmażam wszystko maksymalnie 2 minuty.

3. Wykładam formę chlebem. Można wykorzystać starsze pieczywo.

4. W misie mieszam jaja, jogurt, namoczone płatki owsiane, szczyptę soli, ziół i pieprzu.







5. Na chleb wykładam smażonkę z pora i pieczarek. Kolejno wykładam pokruszony ser. Wyrównuje powierzchnię przeciskaczem do kartofli i zalewam masą jajeczno-jogurtową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. grzałka góra-dół, nieco wyżej od środkowej półki.
Smacznego!!!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 4 marca 2014

Pieczone ziemniaczki najlepszy przepis


Mój sposób na pyszne pieczone ziemniaki jest bardzo prosty, choć może się wydawać, że blanszowanie to dodatkowa trudność. Moim zdaniem kilka minut warto poświęcić, bo przecież liczy się efekt, czyli smak i wygląd. Do nich z łatwością można dopasować dodatki - mięsko z grilla, czy choćby zwykłe mielone albo nic - wystarczy szklanka maślanki lub jogurtu. Wspaniałości za grosze. Polecam!
Przygotowałam je ostatnio do niesamowicie pysznych przekąsek ze śledziem. Pychota!!!




Składniki:


6 ładnych dużych ziemniaków
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Przygotowanie

Obrane i umyte ziemniaki kroję w grubsze plastry o szerokości około 2 cm (ścinam wierzchołki, które można dorzucić, na przykład, do jarzynowej zupy, ale nie jest to konieczne - wszystko zależy od przeznaczenia).
Zalewam ziemniaki wrzątkiem. Solę i wstawiam na palnik. Ważne, żeby najpierw zrobić rozpoznanie, z jakimi kartoflami mamy do czynienia - lepiej, żeby nie były mączyste i rozpadające się już po kilku minutach a bardziej zwarte i kleiste. Moje ziemniaki gotowałam pięć minut na półtwardo (blanszowanie). Odsączyłam na sicie i odparowałam. Ułożyłam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster przesmarowałam olejem, przy pomocy pędzelka. Obsypałam mieszanką ziół (w sezonie warto dodać świeżych ziół), szczyptą soli. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piekę na funkcji grilla tylko 5 -7 minut. Zrobiłam próbę widelcem i niewiele brakowało im do miękkości. Zatem czas potrzebny do upieczenia trzeba dopasować, żeby kartofelki zachowały kształt i zarazem były upieczone.

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika


Pieczone ziemniaczki ze śledziem. Pyszności !!!


Ziemniak i śledzik to dobrana para a jeśli jeszcze jest to pieczony kartofel, smaki się łączą wyśmienicie. Bardzo lubię takie zestawienie a pomysł przyszedł, jak zwykle ze spojrzenia na to, co mam akurat w lodówce i spiżarni. Dzisiaj ostatni dzień karnawału stąd śledzie na pieczonych ziemniakach, jak znalazł. To idealna smakowita przekąska, dobra zresztą przez okrągły rok - na świąteczny stół, czy imprezę. Gorąco polecam!

Składniki


6 sporych kształtnych ziemniaków 
5-6 płatów śledziowych matias
2 płaskie łyżki majonezu
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1 spory ogórek kiszony lub świeży
kilka kropel oliwy lub oleju
połówka małego jabłka
sok z jednej cytryny
1 mała czerwona cebula
200 gram serka kremowego (użyłam pasty własnej roboty z sera i jajecznicy)
sól, pieprz lub chilli



Przygotowanie


1. Śledzie zalewam zimną wodą w przeddzień zaplanowanej potrawy. Po czym odlewam wodę a ryby skrapiam sokiem cytryny, w którym śledzie się marynują około pół godziny. W tym czasie przygotowuję ziemniaki i pozostałe składniki.

2. Jabłko i cebulkę kroję w drobniutką kostkę. Dodaję troszkę oleju, solę i mieszam.

3. Osobno kroję w plastry ogórka ( u mnie wyszło 20 plastrów ziemniaków, więc tyle samo plastrów ogórka - może być świeży)

4. Śledzie osączam bardzo dokładnie z zalewy. Kroję je w paski. W razie potrzeby przycinam, żeby mniej więcej pasowały do ziemniaczanych krążków.

5. Mieszam majonez z jogurtem. Doprawiam do smaku.

6. Na każdy krążek upieczonego i wystudzonego ziemniaka upuszczam kilka kropel sosu majonezowego. Na sosie układam niewielkie porcje posiekanej cebulki i jabłka. Układam nań plastry śledzia. Rybę smaruję cienko sosem. Kolejno układam plastry ogórka, którego wierzch również cienko smaruje sosem. Na ogórkach robię kleksa z kremowego serka przy pomocy szprycy. Na koniec serek posypuję szczypiorkiem.

Przekąski są fantastyczne w smaku i w wyglądzie. Polecam!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 3 marca 2014

Chleb pszenny na maślance pyszny do kanapek


Przygotowałam przepis na pół kilograma mąki. Chleb wyszedł fantastyczny - bardzo puszysty i treściwy zarazem. Dodatek maślanki do pieczywa czyni prawdziwe cuda - w smaku i w wyglądzie. Dodam, że przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Gorąco polecam!

Składniki



1/2 kilograma mąki pszennej
3/4 szklanki maślanki
około 3 dag świeżych drożdży
około 3/4 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki oleju łagodnego w smaku
1 łyżeczka soli
szczypta ziół na przykład mieszanki prowansalskiej
1,5 łyżeczki cukru



Przygotowanie


1. Do mąki (ważne, żeby nie była zbrylona - warto wówczas przesiać ją przez sito) dodaję sól i zioła. Mieszam na sucho. Tradycyjnie robię dołek na środku. Wsypuję pokruszone drożdże, które posypuję cukrem i polewam niewielką ilością ciepłej wody, do przykrycia zaczynu. Czekam kilka minut aż na powierzchni zaczynu pojawi się charakterystyczna pianka.


2. Dodaję maślankę, olej, tyle wody, żeby uzyskać typowe drożdżowe ciasto - nie za luźne i nie za gęste - będzie łatwiej rosło.

3. Wyrabiam ciasto aż zacznie odstawać od dłoni (tym razem posłużyłam się robotem i całkiem nieźle się spisał). Spłaszczyłam ciasto w misce. Nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.

4. Przygotowałam formę 36 cm x 10 cm. Wysmarowałam ją olejem.

5. Wyrośnięte ciasto przerobiłam kilka razy i uformowałam z niego podłużny wałek, który trafił do formy. W formie ciasto jeszcze rośnie około 15 minut.

6. Na pięć minut przed wstawieniem chleba, nastawiam piekarnik na 195 stopni, grzałka góra-dół. półka nieco wyżej od środkowej, bez termoobiegu.

7. Ciasto przed włożeniem do piekarnika smaruję mlekiem. Jeśli nie macie mleka, może to być zwyczajnie woda. Gładzę ciasto mokrą dłonią i zaraz wstawiam do piekarnika. Przez 30 minut piekę chleb w temperaturze 195 stopni C, po czym obniżam do 185 stopni C i trzymam ciasto jeszcze około 20-25 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, według tej samej zasady, co drożdżowe ciasto na słodko. Jeśli patyczek jest suchy - chleb można wyjąć, odczekać chwilę i uwolnić pieczywo z formy. Po czym odwrócić spodem do góry, żeby chleb dobrze odparował. Gotowe.

Miłej degustacji i najsmaczniejszych kanapeczek!




















Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 27 lutego 2014

Fasola Jaś z kurczakiem. Pyszności!


Polecam danie z fasolą bogate w białko. Oczywiście, że prościej będzie z kiełbasą albo z szynką, ale spróbujcie z kurczakiem. Rewelacja!!! Szczerze powiem, że ja uwielbiam fasolę w każdej postaci - fasola tylko z warzywami jest równie bardzo smaczna.

Składniki

porcja na 4-5 osób






0,5 kg fasoli Jaś
0,5 kg fileta z kurczaka (można więcej)
6 średnich marchewek
2 średnie pietruszki 
mały seler
zioła świeże lub suszone (z cząbrem na przykład; mieszanka prowansalska)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela ang.
1 średnia cebula
2-3 pazurki czosnku
około 300 ml przecieru pomidorowego 
1 łyżka mąki pszennej lub 2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju
1,5 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


Zobacz, jak przygotowuję fasolę na filmie

1. Fasolę zalewam zimną wodą z dnia na dzień. Moczę ją minimum 12 godzin. Wodę wylewam a fasolę porządnie jeszcze płuczę na sicie. Więcej o fasoli
Można także odlać pierwszą wodę po zagotowaniu i zalać ziarna świeżą wodą. (będzie to jeszcze lepszą gwarancją pozbycia się puryn - substancje szkodliwe powodujące fermentację w jelitach)

2. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem fileta kroję w grubszą kostkę. Solę i posypuję
ziołami i słodką papryką. Polewam kilkoma kroplami oleju i dodaję jeszcze pół łyżki octu balsamicznego. Mieszam i odstawiam na 10-15 minut. Do dań z fasolą lub z grochem, warto zaopatrzyć się w cząber, który bardzo dobrze pasuje do takich potraw i łagodzi głośne trawienie.




3. Wstawiam zalaną świeżą wodą fasolę na palnik i delikatnie solę. Gotuję z rozdrobnionymi warzywami do miękkości.  Dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Po 20 minutach sprawdzam fasolę, bo bywa, że bardzo szybko mięknie a nie chcę, żeby się rozlatywała. Dodaję przecier pomidorowy, zioła, łyżkę octu balsamicznego i w razie potrzeby sól. Gotuję dłużej w razie potrzeby.

4. Rozgrzewam na patelni łyżkę oleju i wrzucam, (ale nie na raz), mięso z kurczaka.


Smażę około dwóch minut, mieszając przy tym, żeby jednakowo doszło. Dodaję do mięsa posiekaną drobno cebulę. Kiedy zmięknie, dodaję posiekany czosnek
i bardzo krótko smażę. Posypuję mięso mąką i dobrze całość mieszam. Wrzucam do fasoli i warzyw. Całość mieszam - bez obawy - kluski się nie zrobią. Łatwiej jest zamiast mąki dodać od razu do fasoli bułkę tartą albo płatki owsiane i dobrze wymieszać. Próbuję ostatecznie i doprawiam do ostrości pieprzem Cayenne. Spora ilość marchewki i troszkę octu balsamicznego daje pyszne poczucie równowagi słodko-kwaskowej. Smacznego!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 25 lutego 2014

Babka marchewkowa idealna nie tylko na Święta


Witam w wiosennym nastroju słoneczną babką, puszystą i wilgotną. Z bakaliami lub bez, dzięki marchewce, barwiącej ma ciepły jasnopomarańczowy kolor. Świetnie się sprawdzi jako wyjątkowy świąteczny wypiek na Wielkanoc. Praktycznie do każdego przepisu dołączam szczegółowy film. Krok po kroku, przygotujecie fantastyczną w smaku i wyglądzie babkę piaskową, do której wcale nie trzeba tuzina jajek, żeby baba była pyszna i pięknie się prezentowała.

Składniki


pół szklanki soku z marchewki (sok z 4-5 marchewek)
sok z połowy średniej cytryny
pół szklanki jogurtu
4 jaja
2 szklanki (bez czuba) mąki pszennej tortowej 
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru 
125 gram masła lub margaryny 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo aromat na przykład cytrynowy (opcjonalnie)
szczypta soli

Jeśli dodajemy bakalie na tą porcję(około 200 gram) - trzeba je po sparzeniu osączyć i wymieszać razem z suchymi składnikami



Przygotowanie 


1. Mieszam suche składniki - mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

2. Smaruję foremkę. Użyłam podłużnej 30 cm x10 cm (pomiar od góry), nieco przy dużej, ale ostatnio, kiedy piekłam babkę, z mniejszej a właściwie niższej foremki, ciasto o mało by nie uciekło. Na szczęście temperatura zatrzymała szaloną babkę, ale jej ucieczka, na szczęście, jedynie się utrwaliła w postaci śmiesznego garbu, opadającego z jednej strony babki. Lepiej wybrać troszkę większą foremkę, bo będzie pewniej i bez obaw.  
Na spód foremki wkładam kawałek idealnie dopasowanego papieru, dzięki temu z łatwością ciasto wyjdzie z foremki.

3. Do soku z marchewki wyciskam sok z połówki cytryny. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodaję około jednej łyżki cukru, żeby utrwalić pianę.

4. Nastawiam piekarnik na 175 stopni C. Grzałka góra - dół, bez termoobiegu.

5. W osobnej misie miksuję masło z pozostałym cukrem (łatwiej będzie z cukrem pudrem) do kremowej konsystencji. Dodaję do masła po jednym żółtku,  cały czas miksując. Wlewam nieraptownie jogurt i sok z marchewki i również cały czas miksuję. Na tym etapie można dodać suche składniki i bardzo krótko zmiksować całość robotem, tylko do gładkiej masy - ja mieszałam suche składniki łyżką tylko do jednolitej konsystencji i w trzech partiach dodawałam pianę z białek, za każdym razem krótko mieszałam, również tylko do połączenia składników. Przelałam puszystą masę do formy i wstawiłam do piekarnika. Babkę piekłam 45 minut.


Sprawdzamy ciasto patyczkiem. jeśli nie ma na nim śladów surowego ciasta to znak, że upieczone. Zostawiłam jeszcze babkę kilka minut w nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku. Ciepłe ciasto bez problemu wyjmuję z foremki i czekam aż przestygnie. Babkę można polać lukrem, polewą lub roztopioną czekoladą. Pychota. Smacznego!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 24 lutego 2014

Tradycyjne mielone z kaszą jaglaną. Pycha!


W związku z częstymi zapytaniami o przepisy z kaszą jaglaną, którą ja sama uwielbiam, zamieszczam kolejną propozycję, tym razem, kotlety mielone z dodatkiem właśnie lekkostrawnej kaszy. Kasza jaglana odchudza, bo jest to naturalny sposób na ociężałą przemianę materii. Czytaj więcej

Składniki:

porcja na 3-4 osoby



250 gram mielonego ulubionego mięsa 
2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 
1 jajo
około 2 łyżek bułki tartej do panierki i do farszu  
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
ulubione zioła świeże lub suszone
sól do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia



Przygotowanie


1. Z reguły kaszę jaglaną gotuję często zamiast ziemniaków i do mojego ulubionego chleba. Dlatego zawsze ją mam pod ręką. Na 250 gram mięsa, wystarczy ugotować 1/4 szklanki kaszy (sucha porcja). Kaszę płuczemy na sicie 
i gotujemy w stosunku do objętości wody - ja przynajmniej tak robię - trzy części wody na jedną część kaszy.

2. Rozdrobnioną, posoloną cebulkę podsmażam na jednej łyżce oleju. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekany czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Chwilkę podsmażam i zestawiam z ognia. Tak przygotowana cebulka (bez rumienienia) daje bez porównania więcej smaku niż dodana na surowo do farszu.

3. Do mięsa mielonego, najlepiej zmielonego przez siebie, dodaję podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kaszę jaglaną, jedną łyżkę bułki tartej, jajo i przyprawy. Mieszam całość i zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki. Smażę tradycyjnie na rozgrzanym oleju około 2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Smacznego!

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...