Translate

poniedziałek, 3 marca 2014

Chleb pszenny na maślance pyszny do kanapek


Przygotowałam przepis na pół kilograma mąki. Chleb wyszedł fantastyczny - bardzo puszysty i treściwy zarazem. Dodatek maślanki do pieczywa czyni prawdziwe cuda - w smaku i w wyglądzie. Dodam, że przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Gorąco polecam!

Składniki



1/2 kilograma mąki pszennej
3/4 szklanki maślanki
około 3 dag świeżych drożdży
około 3/4 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki oleju łagodnego w smaku
1 łyżeczka soli
szczypta ziół na przykład mieszanki prowansalskiej
1,5 łyżeczki cukru



Przygotowanie


1. Do mąki (ważne, żeby nie była zbrylona - warto wówczas przesiać ją przez sito) dodaję sól i zioła. Mieszam na sucho. Tradycyjnie robię dołek na środku. Wsypuję pokruszone drożdże, które posypuję cukrem i polewam niewielką ilością ciepłej wody, do przykrycia zaczynu. Czekam kilka minut aż na powierzchni zaczynu pojawi się charakterystyczna pianka.


2. Dodaję maślankę, olej, tyle wody, żeby uzyskać typowe drożdżowe ciasto - nie za luźne i nie za gęste - będzie łatwiej rosło.

3. Wyrabiam ciasto aż zacznie odstawać od dłoni (tym razem posłużyłam się robotem i całkiem nieźle się spisał). Spłaszczyłam ciasto w misce. Nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.

4. Przygotowałam formę 36 cm x 10 cm. Wysmarowałam ją olejem.

5. Wyrośnięte ciasto przerobiłam kilka razy i uformowałam z niego podłużny wałek, który trafił do formy. W formie ciasto jeszcze rośnie około 15 minut.

6. Na pięć minut przed wstawieniem chleba, nastawiam piekarnik na 195 stopni, grzałka góra-dół. półka nieco wyżej od środkowej, bez termoobiegu.

7. Ciasto przed włożeniem do piekarnika smaruję mlekiem. Jeśli nie macie mleka, może to być zwyczajnie woda. Gładzę ciasto mokrą dłonią i zaraz wstawiam do piekarnika. Przez 30 minut piekę chleb w temperaturze 195 stopni C, po czym obniżam do 185 stopni C i trzymam ciasto jeszcze około 20-25 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, według tej samej zasady, co drożdżowe ciasto na słodko. Jeśli patyczek jest suchy - chleb można wyjąć, odczekać chwilę i uwolnić pieczywo z formy. Po czym odwrócić spodem do góry, żeby chleb dobrze odparował. Gotowe.

Miłej degustacji i najsmaczniejszych kanapeczek!




















Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze. 
Pozdrawiam Weronika

15 komentarzy:

  1. ale mi narobiłaś ochoty na taka pajde chleba z dżemorem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie fantastycznie Tobie ten chleb wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację maślanka jest rewelacyjna, chlebek wygląda mistrzowsko.
    Ja osobiście uwielbiam naleśniki na maślance. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalesniki na maślance, ale narobiłaś smaka, że ślinka cieknie... Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pysznie wygląda ten chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym taką kanapkę, musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. widać, że mięciutki i puszysty

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebuś piękny i wyrośnięty nie ma to jak domowy chlebek
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo... Kolejny mistrzowski chlebek :)
    Wygląda na bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Naleśniki z maślanką to i ja czasem robię ale chleb nigdy.Trzeba się skusić i na taką wersję ,coś mi mówi że będzie pyszny taki chlebuśTwój Weroniko widać,że pięknie wyróśł i się zarumienił.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super przepisy tutaj.Zaczęłam samodzielnie piec chleb a ten przepis muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i zapraszam po więcej przepisów. Pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz

      Usuń
  11. Weroniko, chlebek, faktycznie, cudny, ale ja mam dwie lewe ręce do robienia chleba, więc oczy nacieszę tym Twoim :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Weroniko znalazlam twoje przepisy wczoraj jestem pod wrazeniem . Ja ze swoim srednim talentem kulinarnym zapragnelam teraz poglebic moja wiedze I pelna zapalu zaczne chyba piec. , gotowac .Moj slubny moze byc w szoku -jak przezyje wszystkie ekserymenty . Wreszcie nie pracuje , mam czas I z przyjemnoscia zajme sie teraz gotowaniem . Ciebie w tej roli ogladam niemal z zachwytem I choc troszke sprobuje nauczyc sie przyrzadzania twoich potraw. , Ambitnie zaczne od pierogow , moi domownicy beda w szoku ....te tylko bacia robila ale od kiedy odeszla z przepisem my skazani bylismy na kupowanie w polskim sklepie. Dzieki. .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WitaM Cię serdecznie w mojej kuchni. Bardzo się cieszę, że udało mi się namówić Cię do gotowania. To może być naprawdę przyjemne, ale bez pośpiechu, z ochotą i wsparciem ze strony domowników. Życzę smakowitych potraw. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...