Witam Kochani! Teraz czas na domowe pieczywo, bezpieczne i treściwe. Kanapka to rodzaj białego pszennego pieczywa idealnego do past, dżemów czy wędlin . Moim zdaniem najlepsza z mąki typ 480 do typ 550. Większość z nas z uwagi na pandemię musi być w domu jeszcze jakiś czas dla dobra Wszystkich, więc warto zabrać się do roboty! Pozostałe przepisy na domowe pieczywo LINK
Składniki na 2 kanapki o długości ok.30 cm
0,5 kg mąki pszennej np: typowa uniwersalna typ 480
4-5 dag drożdży instant (1 łyżeczka z brzuszkiem)
1 łyżeczka cukru
około 230 ml ciepłej wody
50 g masła lub 4 łyżki oleju np: słonecznikowego
3-5 łyżek maślanki lub kefiru (opcjonalnie, bo wystarczy woda)
Wymieszaj poniższe składniki i odstaw na kilka minut
4-5 dag drożdży instant (1 łyżeczka z brzuszkiem)
1 łyżeczka cukru
około 230 ml ciepłej wody
Przesiej mąkę do misy. Dodaj sól i wymieszaj na sucho.
W rondelku rozgrzej masło i przestudź tak, żeby w momencie dodania było płynne, ciepłe, ale nie gorące.
Do misy z mąką dolej rozczyn z drożdżami, kefir lub maślankę. Wyrabiaj ręcznie lub robotem około minuty. Dodaj roztopione ciepłe masło i ponownie wyrabiaj około 3-4 minut, mniej więcej do momentu, jak poczujesz, ze ciasto łatwiej odrywa się od ręki czy łopatek robota. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie w trakcie warto dodać 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrobić na gładko.
Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę a najlepiej na dłużej.
Wyłóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką. Krótko przerób i formuj na 2 podłużne długie grube paluchy. Przełóż do wysmarowanych foremek np: keksowych, jeśli widzisz, że ciasto mimo wszystko rośnie bardziej na boki, co oznacza, że było jednak nieco za rzadkie. U mnie ciasta upiekłam na papierze. Ciasto po ułożeniu na blasze lub foremkach powinno jeszcze wyrastać około 20-30 minut.
Nastaw piekarnik na ok. 200 stopni C., grzałka góra-dół.
Przed włożeniem do piekarnika możesz posmarować ciasta mlekiem lub białkiem co poskutkuje lśniącą chrupiącą skórką.
Kanapki pieczemy ok. 27-30 minut w temp. 200 stopni C.
Witam Kochani! Kiedy czas dłuży się a myśli kłębią się niespokojne to znak, by zacząć działać. Oprócz codziennej gimnastyki warto czasami coś upichcić czy też upiec a Święta tuż tuż. Polecam mój sposób na niesamowicie pyszny sernik na mega kruchym spodzie... Głowa do góry! Nie dajmy się wirusom i stosujmy się do najważniejszych zaleceń...
Składniki na ciasto kruche (forma prostokątna wymiar 36 cm x 23 cm)
0,5 kg mąki pszennej uniwersalnej
1 całe jajo
1 żółtko
200 g masła
100 g cukru drobnego
płaska łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub inny aromat
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę serową
1 kg twarogu półtłustego
6 dużych jaj
200 g cukru drobnego
100 g masła miękkiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka płaska cukru waniliowego lub inny aromat
100 g rodzynek opłukanych osączonych plus 1 łyżka mąki pszennej
Jeśli ręcznie mieszamy to mąkę najlepiej na początku wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone drobniej masło i posiekać z mąką. Po chwili dodać rozmącone całe jajo z żółtkiem i krótko zarobić ciasto w kulę.
Drugi sposób łatwiejszy: wsypać wszystkie składniki do rozdrabniacza i krótkimi miksami rozkruszyć całość na tzw. kruszonkę. Wysypać kruszonkę do misy i krótko zagnieść w kulę. Włożyć ciasto pod przykryciem do lodówki lub w chłodne miejsce na minimum 30 minut do wypoczęcia.
Po wyjęciu ciasto krótko przerabiam i dzielę na dwa kawałki. Mniej więcej 2/3 ciasta przeznaczam na spód sernika a 1/3 na wierzch, czyli kratkę.
Wałkuję 2/3 ciasta, delikatnie podsypując mąką na wielkość zbliżoną do spodu formy. Układam w wysmarowanej formie. Nakłuwam widelcem ciasto, żeby przypadkiem nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piekę ok. 12-13 minut na rumiano w temperaturze 190 stopni C.
Pozostałą 1/3 ciasta wałkuję w międzyczasie na placek o grubości ok. 0,5 cm. Kroję radełkiem lub nożem jak najdłuższe pasy o szer ok. 1 cm.
Przygotowanie masy serowej
Rodzynki opłukuję pod bieżącą wodą i osączam na sicie na godzinę przed przygotowaniem masy serowej. Rodzynki obtaczam w mące, wsypując po prostu łyżkę mąki do dobrze osączonych rodzynek i mieszam. Obtaczanie mąką trzeba zrobić tuż przed dodaniem ich do masy serowej, dzięki temu rodzynki nie opadną w serniku na spód ciasta.
Twaróg mielę w maszynce do mięsa dwa razy. Miksuję miękkie masło z cukrem, aromatem, dodaję trzy całe jaja i trzy żółtka. Ponownie miksuję chwilę i dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Krótko miksuję do połączenia. Odstawiam robot. Dosypuję do masy rodzynki wymieszane z jedną łyżką mąki pszennej i prawie jednocześnie dodaję ubitą pianę ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Mieszam delikatnie dużą łyżką , jak najkrócej tylko do połączenia.
masa serowa w wersji łatwej: twaróg i resztę składników oprócz trzech białek, szczypty soli i rodzynek, miksuję blenderem na gładko. Po czym dodaję mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Krótko blenduję do połączenia. Odstawiam robot. Dosypuję do masy rodzynki wymieszane z jedną łyżką mąki pszennej i prawie jednocześnie dodaję ubitą pianę na sztywno ze szczyptą soli oraz odrobiną cukru. Mieszam delikatnie dużą łyżką , jak najkrócej tylko do połączenia.
Przygotowanie sernika i kratki
Wykładam masę serowąna wystudzony spód. Wyrównuję i układam paski ciasta kruchego mniej więcej tak, żeby uzyskać efekt kratki. Jedno białko, które nie zostało użyte do ciasta kruchego, bełtam widelcem i smaruję kratkę a właściwie cały wierzch, co będzie skutkować ładnym rumieńcem po upieczeniu. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Trudno przewidzieć, co przyniesie los, ale Kochani nie wolno nam tracić wiary w lepszy czas, który musi nadejść...
Życzę Wszystkim pogody ducha i spokojnych Świąt Wielkanocnych i jak to tylko będzie możliwe to w szerokim rodzinnym gronie.
Witam Kochani! Polecam apetyczną pulchną babkę i korzystając z okazji życzę Wszystkim Cierpliwości i Pogody Ducha w tym niespokojnym czasie, który mam nadzieję szybko przeminie na zawsze. Chciałoby się powiedzieć: O normalności! Jak mało Cię cenimy jak jesteś i jak mocno tęsknimy, jak nas porzucisz choćby na tydzień...
Składniki
forma okrągłą o średnicy około 27 cm (pomiar od góry) lub podłużną o wymiarach
około 36 cm x 10 cm (pomiar od góry)
220 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki a 250 ml)
190 g cukru drobnego (1 szklanka cukru)
4 duże jaja lub 5 mniejszych
1 spora cytryna lub 2 małe (skórka z cytryny do starcia i około 40 ml soku )
Mieszam suche składniki: mąkę, kisiel i proszek do pieczenia
Ścieram skórkę z cytryny i wyciskam sok
Do miękkiego masła dodaję cukier i miksuję na krem. (Około 1 łyżkę cukru pozostawiam do utrwalenia piany z białek). Dodaję do masy tłuszczowej pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Po chwili dodaję jogurt. Ponowne krótkie miksowanie: dodaję startą skórkę i wlewam sok z cytryny. Ponownie miksuję do jednolitej masy i dodaję suche składniki czyli mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Miksuję całość na wolniejszych obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni C.
W osobnej misie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję pod koniec łyżkę cukru i chwilę miksuję.
Łączę obie masy mieszając dużą łyżką bez użycia robota. Ważne by mieszać jak najkrócej tylko do połączenia.
Wkładam masę do formy do 3/4 wysokości naczynia. Piekę ok. 45-50 minut na środkowej półce. Sprawdzam ciasto znaną metodą suchego patyczka tzn. wkuwam go do ciasta i jeśli po wyjęciu nie ma na nim śladów surowego ciasta to można wyłączyć piekarnik i wyjąc babkę.
Witam Kochani! Polecam sprawdzone smaki z białą kiełbasą w roli głównej. Dodatkiem jest smakowity por i sos jajeczno-musztardowy. Jajka można oczywiście zastąpić samym białkiem...
Składniki na 3-4 osoby
4 kiełbaski białe (użyłam parzonych, ale mogą być surowe)
1 duży posiekany drobno por bez górnej ciemnozielonej części
Kiełbaski kroję każdą średnio na 3 kawałki - dla wygody jedzenia osłonki można oczywiście usunąć.
Pomiędzy kiełbaskami w naczyniu do zapiekania układam chleb tostowy.
Bełtam całe jaja. Po chwili dodaję jogurt, musztardę, sól, pieprz ziołowy. Ponownie bełtam i dodaję poszatkowany por. Mieszam i polewam kiełbaski. Wstawiam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni C na ok. 15 minut grzałka góra-dół. Dodatkowe 4-5 minut to zapiekanie wierzchu na lekko rumiano na funkcji grilla, ale można zwyczajnie bez zapiekania piec na poprzedniej funkcji przez 20-25 minut, kontrolując by się nie przypaliło.
Wyrównuje mniej więcej powierzchnie przygotowaną z ziemniaków i ryby. Posypuję odrobiną soli i pieprzu.
Zabieram się do przygotowania sosu beszamelowego, który na pewno uda się każdemu przy odrobinie cierpliwości. Ustawiam patelnie na małym grzaniu. Najpierw topię masło i zaraz dodaję przyprawy a zaraz potem mąkę. Mieszam chwilę. Dolewam partiami mleko ciągle mieszając masę, która na początku jest nijaka, grudkowata. Jednak ciągłe mieszanie przemienia ją w gładką konsystencję. To naprawdę prosty pyszny sos. Można jeszcze dodać na koniec już bez grzania jedno lub 2 żółtka, żeby zapiekanka była bardziej zwarta: wymieszać, wylać na ziemniaki z rybą. Polecam!
Do pokrojonej wcześniej sałaty dodaję posiekany szczypior, pokrojone śliwki, rozdrobnione orzechy, pokrojone w plastry oliwki, kapary w całości odsączone. Mieszam wszystko z grubsza i dodaję sos wymieszany wcześniej z oliwy, musztardy i soku z cytryny. Mieszam ponownie i gotowe. Można odczekać pół godziny dla lepszych efektów smakowych, ale i zaraz po wymieszaniu jest bardzo smacznie. Polecam!!!
Witam Kochani! Wypróbujcie mój sposób na selera. Placki z wyglądu jak ziemniaczane, ale smak super i niepospolity. Po prostu pyszne danie bez sosów jak i z dodatkami.
Składniki na 3-4 porcje ok. 15 placków
Składniki podstawowe, szczegółowe poniżej w opisie
połówka dużego selera
kawałek pora lub mała cebula
około 120 g twarogu białego półtłustego lub twarogu typu włoskiego np: ricotta
1 duże jajo
2 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 łyżki soku z cytryny
sol, pieprz do smaku
Obranego umytego selera sztkuję na dość drobno jak na surówkę. Dodaję w trakcie sok z cytryny i mieszam, żeby seler nie ściemniał. Do selera dodaję drobniutko pokrojony por, mąkę, jajo surowe, jogurt (ważne, żeby jogurt nie był zbyt stary i kwaśny), sól, pieprz do smaku. Mieszam całość.
Układam nieduże porcje na rozgrzanym tłuszczu. ( zbyt duże porcje mogą stwarzać kłopot przy odwracaniu na drugą stronę, z uwagi na dodatek sera, który dość mięknie pod wpływem temperatury)
Piekę placki tradycyjnie na rumiano, jak te ziemniaczane - 2-3 minuty z każdej strony na umiarkowanym grzaniu. Polecam!