czwartek, 13 lutego 2020

Placki przepyszniaste z selera i sera

Witam Kochani! Wypróbujcie mój sposób na selera. Placki z wyglądu jak ziemniaczane, ale smak super i niepospolity. Po prostu pyszne danie bez sosów jak i z dodatkami.



Składniki na 3-4 porcje ok. 15 placków

Składniki podstawowe, szczegółowe poniżej w opisie

połówka dużego selera
kawałek pora lub mała cebula
około 120 g twarogu białego półtłustego lub twarogu typu włoskiego np: ricotta
1 duże jajo
2 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub chudej śmietany
1-2 łyżki soku z cytryny
sol, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia


Przygotowanie 
LINK do przygotowania na filmie



Obranego umytego selera sztkuję na dość drobno jak na surówkę. Dodaję w trakcie sok z cytryny i mieszam, żeby seler nie ściemniał. Do selera dodaję drobniutko pokrojony por, mąkę, jajo surowe, jogurt (ważne, żeby jogurt nie był zbyt stary i kwaśny), sól, pieprz do smaku. Mieszam całość.


Układam nieduże porcje na rozgrzanym tłuszczu. ( zbyt duże porcje mogą stwarzać kłopot przy odwracaniu na drugą stronę, z uwagi na dodatek sera, który dość mięknie pod wpływem temperatury)
Piekę placki tradycyjnie na rumiano,  jak te ziemniaczane - 2-3 minuty z każdej strony na umiarkowanym grzaniu. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika




6 komentarzy:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.