wtorek, 9 maja 2017

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem błyskawiczna

Witam Kochani. Dziś prosty szybki przepis na smakowitą młodą kapustę z patelni bez mięsa.


Składniki na 3-4 porcje


średnia kapusta
mała cebula
ząbek czosnku
zielenina - u mnie koperek i szczypior (jak jest szczypior cebulę można pominąć)
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy po szczypcie: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier (cukier opcjonalnie)
łyżka octu jabłkowego (ocet opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Kapustę rozdrabniam na średnią kostkę, nie za małą. Opłukuję pod bieżącą wodą na sicie i odstawiam do osączenia. W międzyczasie przygotowuję deskę smaku, czyli siekam cebulę, czosnek na drobniutko i grubsze łodyżki kopru. Zaczynam od podsmażenia cebuli na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się ciut zeszkli, dodaję czosnek z koprem. Mieszam kilka sekund i zaraz dodaję osączoną kapustę. Mieszam cały czas wszystko, ale ten czas krótki, bo kapusta młoda mięknie w kilka minut. Mieszam też po to, by kapusta jednakowo dochodziła. Nadmiar wody z kapusty odparowuje, więc nie ma potrzeby zagęszczania, ale gdyby kapusta była już bardzo miękka a soku zbierało się nadal sporo to wystarczy dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać całość. W trakcie siekam delikatniejszy koper i szczypior, który dodaję pod koniec duszenia kapusty. Dodaję ocet i przyprawiam do smaku. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 5 maja 2017

Deser sernikowy bananowy lub sernik bananowy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj co nieco pysznego dla amatorów serników na zimno. Można zrobić sernik jako deser w pucharku lub jako typowe ciasto w tortownicy. Bananowy smak sera jest super i w przeciwieństwie do innych owoców masa sernikowa jest zwarta i nie waży się.




Składniki na 4 pucharki lub na małą tortownicę o średnicy 20 cm



4-5 bananów
250 g serka ricotty lub mascarpone
150-200 g biszkoptów
2-3 łyżeczki z brzuszkiem cukru pudru lub łyżka z brzuszkiem miodu
2-3 łyżki soku z cytryny
pół szklanki naparu z kawy lub herbaty
1 galaretka cytrynowa


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Przygotowuję galaretkę wg przepisu na opakowaniu- wody można użyć ciut mniej, żeby szybciej żelowała

Pokrojone w plastry 2-3 banany skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Mieszam i dodaję po chwili do rozdrobnionego serka. Dosypuję cukier i miksuję blenderem na gładko.

Układam na dnie w pucharkach biszkopty namoczone kawą i nakładam porcjami masę serowo-bananową.

Kroję pozostałe banany w plastry, które skrapiam sokiem z cytryny i układam na masie serowo-bananowej.

Zalewam żelującą galaretką i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 29 kwietnia 2017

Twaróg, rzodkiewka, szczypior czyli najlepsza pasta w kilka minut

Witam Kochani. Polecam łatwą do przygotowania pastę z twarogu z dodatkiem warzyw na czasie. Pomysłów na twaróg jest bez liku, ale wypróbujcie mój z olejem lnianym.


Składniki na ok. 0,5 litra pasty

około 300 g twarogu półtłustego

pęczek rzodkiewki

pęczek szczypiorku

3 łyżki oleju lnianego lub łyżka z brzuszkiem majonezu

100-150 ml śmietany chudej lub niekwaśnego świeżego jogurtu

sól, pieprz do smaku


Przygotowanie


Rzodkiewkę ścieram na większych oczkach tarki. Dodaję twaróg, który kruszę widelcem i trochę mieszam z rzodkiewką. Do osobnej miseczki ze śmietaną lub jogurtem dodaję olej lniany -ot taki szybki zdrowy majonez - mój ulubiony, ale ze zwykłym tez bardzo smacznie. Mieszam. Dodaje posiekany szczypior, przygotowany sos do reszty składników. Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotowe. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 22 kwietnia 2017

Kapuśniak z kaszą jęczmienną zupa pożywna i prosta jak zrobić

Witam Kochani! Uwielbiam zupę z kaszą czy to jęczmienną, czy to z jaglaną a i z ryżem jest wspaniała. Wyjątkowe dobre połączenie słodkiej zwyczajnej kapusty właśnie z kaszą sprawi, mam taką nadzieję, że chętniej będziecie korzystać z tego łatwego przepisu. Polecam!


Składniki na 4-5 porcji



1/4 średniej kapusty białej
około 100 g suchej kaszy jęczmiennej
około 1,5-2 litry wody
1-2 pietruszki
1-2 marchewki
kawałek selera
3-4 ziemniaki
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1-2 lyżki śmietany chudej
ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli
przyprawy wg uznania: u mnie:  sól, pieprz, lubczyk lub zioła prowansalskie, 3-4 ziarna ziele angielskiego, szczypta kurkumy,


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Kaszę warto opłukać wrzątkiem, jeśli nie jest z upraw ekologicznych.
Kapustę kroję na dość drobne kawałki. Opłukuję pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka. Dodaję wodę i doprowadzam do wrzenia. Zanim kapusta się zagotuje kroję pozostałe umyte warzywa - pietruszkę, marchewkę, seler, ziemniaki- w kostkę lub w plastry i zaraz dodaję do kapusty razem z kaszą. Gotuję kilkanaście minut a w trakcie podsmażam drobno pokrojoną cebulę, do której pod koniec dorzucam posiekany czosnek  i całość dodaję do zupy. Przyprawiam w trakcie. Zupa gotuje się szybko, 10-15 minut. Trzeba próbować na smak i na miękkość.  Można zabielić śmietaną, mlekiem lub jogurtem lub wcale nie zabielać. Zagęszczać nie potrzeba, bo naprawdę gęsta. Smakuje fantastycznie!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 11 kwietnia 2017

Majonez kremowy z jednego jajka plus przepis na pyszniastą sałatkę z pieczarkami

Witam Kochani! Wielkanoc tuż tuż... To radosne Święta i Tej Radości mocno Wszystkim życzę. Przy okazji podzielę się prostym sposobem na udany majonez, który robiłam do sałatki z pieczarek. Polecam jedno i drugie nie tylko na Święta.




Składniki na około 400 ml majonezu

1 jajko
350 ml oleju o łagodnym smaku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie

Umyte dobrze jajko pod bieżącą wodą i opłukane potem wrzącą rozbijam zawsze płasko o blat lub o deskę, co zabezpiecza nas dodatkowo przed niechcianymi ewentualnym bakteriami ze skorup. Przyda się solidna ciężka miska. Jajko miksuję kilka sekund. Kiedy nieco zbieleje dodaję sól, miód do smaku. Znowu miksuję kilka sekund. Gdy objętość masy się zwiększy jednocześnie miksuję i wlewam cienkim strumieniem olej. Masa powinna być dość gęsta i jednolita. Na koniec przyprawiam musztardą, sokiem z cytryny, dzięki której majonez zyskuje ładny, jasny kremowy kolor.


Sałatka z pieczarkami składniki

7-8 sporych pieczarek
4-5 jaj ugotowanych na twardo
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
około 250 ml kukurydzy konserwowej
1-2 łyżeczki musztardy lub chrzanu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Warzywa gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, do których na 5 minut przed końcem dodaję umyte pieczarki. Odcedzam na sicie i odstawiam do wystudzenia. Kroję w kostkę ogórki, ugotowane warzywa, pieczarki, jajka (1 żółtko, pół białka, trochę marchewki i pieczarki zostawiam do dekoracji). Dodaję opłukaną na sicie kukurydzę, część posiekanego szczypiorku, pół porcji majonezu (200 ml), trochę musztardy, sól, pieprz, ciut miodu. Mieszam i gotowe. Pychota! Polecam!
Dekoracja prosta, do której wykorzystałam foremki do wielkanocnych ciastek.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 4 kwietnia 2017

Sernik czekoladowy łatwy z pianką śmietankową jak zrobić

Witam Kochani! Sernik zawsze cieszy się powodzeniem a ten wyglądem przypomina pulchnego murzynka, z tą lepszą różnicą, że jest wilgotny i mięciutki. Do tego jeszcze ta prosta pianka, do której wystarczy wrzucić ciut wanilii, by postawić kropkę nad i.


Do tego ciasta użyłam dużej tortownicy o średnicy 28 cm  ( można użyć prostokątnej o wym. zbliżonych do 36 cm x 25 cm)

Potrzebujesz:

spód kruchy  LINK lub jasny biszkoptowy LINK, ciemny biszkoptowy LINK albo ciastka

polewa czekoladowa LINK lub zwykła posypka z tartej czekolady albo kakao


Masa serowa


60 dag twarogu półtłustego
200 ml mleka świeżego 2%
200 g cukru
5 jaj
40 g mąki ziemniaczanej
25-30 g kakao ciemne holenderskie
szczypta soli


Pianka składniki


500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny (8-10 g)
2-3 łyżki cukru pudru (25-30 g)
płaska łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Przygotowuję spód - jeśli piekę to dzień wcześniej-dzięki temu mam mniej roboty następnego dnia, jeśli ciastka to trzeba je trochę skropić herbatą lub wodą z sokiem z cytryny. Można całkiem pominąć spód posypując tylko startymi kilkoma ciastkami lub odrobiną bułki dno formy, wcześniej posmarowane tłuszczem.

Do twarogu dodaję mleko, żółtka, prawie całą porcję cukru (około 1 łyżkę cukru dodam do ubitej piany z białek). Krótko miksuję blenderem. Jeśli go nie macie ser trzeba wcześniej zmielić tradycyjnie w maszynce. Po chwili dodaję kakao i mąkę ziemniaczaną i znowu krótko miksuję do uzyskania gładkiej masy. Nastawiam piekarnik na 160 stopni C. Ubijam robotem pianę z białek ze szczyptą soli. Kiedy jest sztywna dodaję resztę cukru dla utrwalenia piany i miksuję jeszcze około minuty. Dodaję pianę do masy serowej w dwóch porcjach i ręcznie mieszam dużą łychą - delikatnie ale jak najkrócej, żeby piana nie usiadła. Zaraz wlewam masę na wystudzony spód i piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni C. grzałka góra-dół. Potem jeszcze kilkanaście minut dopiekam w 100 stopniach C. Jeśli chcecie uzyskać równiutki sernik, taki który nie pęka warto piec 15-20 minut dłużej w 140 stopniach C.

Kiedy sernik stygnie rozklejam żelatynę mniej więcej w 50 ml zimnej śmietanki lub wody. Kiedy po chwili spęcznieje, wkładam naczynie z żelatyną do rondelka z gorącą wody, żeby dobrze się rozpuściła. 

Ubijam zimną śmietanę kremówkę. Pod koniec, kiedy śmietana gęstnieje dosładzam cukrem pudrem i wsypuję trochę cukru z wanilią lub ciut ekstraktu waniliowego. Do ciepłej rzadkiej żelatyny dodaję trochę ubijanej śmietany. Energicznie mieszam. Wlewam do pozostałej śmietany i krótko miksuję. Gdyby masa okazała się rzadka, można wstawić ją na 1-2 minuty do lodówki i jeszcze płynną wylać na wystudzony sernik. Wstawiam ciasto do lodówki mniej więcej na godzinę. Polewam ciepłą polewą i ponownie wstawiam do lodówki lub w chłodne miejsce. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 1 kwietnia 2017

Śledzie w śmietanie najprostsze smakowite przepis

Witam serdecznie amatorów śledzi. Polecam łatwy przepis na sprawdzone śledzie w śmietanie.




Na 6-7 płatów śledziowych potrzeba około:

300-400 ml gęstej chudej śmietany
1-2 łyżki octu 10% licząc na 1 L wody zimnej do moczenia śledzi lub 5 łyżek soku z cytryny
1 średnia cebula pokrojona na drobno i przelana wrzątkiem, jesli bardzo ostra
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu (dodatek wg uznania)
 sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Śledzie moczę kilka godzin w roztworze zimnym kwaśnym, żeby straciły nadmiar soli a z octem lub sokiem z cytryny dlatego, by zbielały i nabrały lepszego smaku. Osączam dokładnie.

Do pokrojonych śledzi dodaję osączoną cebulę, miód, po szczypcie pieprzu czarnego i soli.

Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki, jak to się mówi  "dobrze przegryzły".

Życzę najlepszych smaków!
Pozdrawiam Weronika


Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...