Składniki na około 400 ml majonezu
1 jajko
350 ml oleju o łagodnym smaku
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Umyte dobrze jajko pod bieżącą wodą i opłukane potem wrzącą rozbijam zawsze płasko o blat lub o deskę, co zabezpiecza nas dodatkowo przed niechcianymi ewentualnym bakteriami ze skorup. Przyda się solidna ciężka miska. Jajko miksuję kilka sekund. Kiedy nieco zbieleje dodaję sól, miód do smaku. Znowu miksuję kilka sekund. Gdy objętość masy się zwiększy jednocześnie miksuję i wlewam cienkim strumieniem olej. Masa powinna być dość gęsta i jednolita. Na koniec przyprawiam musztardą, sokiem z cytryny, dzięki której majonez zyskuje ładny, jasny kremowy kolor.
Sałatka z pieczarkami składniki
7-8 sporych pieczarek
4-5 jaj ugotowanych na twardo
2-3 marchewki
1-2 pietruszki
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
około 250 ml kukurydzy konserwowej
1-2 łyżeczki musztardy lub chrzanu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Warzywa gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, do których na 5 minut przed końcem dodaję umyte pieczarki. Odcedzam na sicie i odstawiam do wystudzenia. Kroję w kostkę ogórki, ugotowane warzywa, pieczarki, jajka (1 żółtko, pół białka, trochę marchewki i pieczarki zostawiam do dekoracji). Dodaję opłukaną na sicie kukurydzę, część posiekanego szczypiorku, pół porcji majonezu (200 ml), trochę musztardy, sól, pieprz, ciut miodu. Mieszam i gotowe. Pychota! Polecam!
Dekoracja prosta, do której wykorzystałam foremki do wielkanocnych ciastek.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika