Translate

piątek, 24 marca 2017

Kasza jaglana z warzywami pychota z patelni szybki przepis

Witam serdecznie. Polecam uniwersalne łatwe danie - takie kaszotto z popularnymi jarzynami, bez zagęszczania. Walory kaszy jaglanej już zapewne znacie. To taka porządna dawka smaku i zdrowia. W sezonie na świeże warzywa smak będzie jeszcze lepszy. Więcej o kaszy jaglanej znajdziecie TUTAJ


Składniki na 3-4 porcje

około 70 g kaszy jaglanej
2 pietruszki średnie lub 1 większa (lub pasternak)
2 marchewki
kawałek selera
3-5 pieczarek
1 ząbek czosnku
około 350 ml wody chłodnej
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy; sól, miód lub cukier do smaku (słodycz opcjonalnie wg uznania)
przyprawy ziołowe: papryka słodka i ostra, oregano

Przygotowanie

LINK
do przygotowania na filmie


Kasza jeśli eko wystarczy ją sparzyć wrzątkiem a zwykłą dobrze jest wcześniej opłukać na sicie pod bieżącą wodą i na koniec wrzątkiem.

Obrane umyte warzywa - pietruszka, marchew, seler - ścieram na tarce (można rozdrobnić robotem). Pieczarki kroję w plastry lub w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i zaraz dodaję cebulę. Chwilę podsmażam do zeszklenia i wsypuję pieczarki i czosnek. Podsmażam kilkanaście sekund (na każdym etapie mieszam) i dodaję warzywa i kaszę. Dodaję porcjami wodę. Kasza po krótkim czasie pochłonie wodę  i zmięknie. Przyprawiam solą i ziołami. Dusze pod przykryciem 5-10 minut -to zależy od miękkości kaszy. Dodałam ciut miodu dla zrównoważenia smaku, ale nie jest to konieczne . Danie jest bardzo smaczne- dobre solo jak i jako przystawka do dań zasadniczych.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


1 komentarz:

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...