Składniki na 1,5 kg kurczaka
oprószone solą kawałki kurczaka
3-4 łyżki kefiru
1 łyżka z brzuszkiem miodu (bardzo łatwo przekombinować dobry smak, dodając miodu za dużo)
2 łyżeczki z brzuszkiem musztardy (użyłam chrzanowej)
1 łyżka z brzuszkiem przecieru pomidorowego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem majeranku
1-2 ząbki czosnku
po szczypcie - pieprzu białego lub czarnego, pieprzu ziołowego, kminku mielonego
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kurczaka oczyszczonego przed przygotowaniem dobrze jest wymoczyć w zimnej wodzie przez godzinę. Osączonego oprószam solą i odstawiam na 30 minut.
Przygotowuję marynatę z kefiru, miodu, musztardy, przecieru, oleju i przypraw, mieszając razem.
Posypuję kurczaka rozdrobnionym czosnkiem i polewam marynatą. Czosnek można oczywiście dać do marynaty. Zanim wstawię do lodówki na takie wskazane minimum, czyli na 3 godziny przemieszam kurczaka 2-3 razy. Mieszanie powtórzę jeszcze 2-3 razy, podczas macerowania w lodówce. Najlepiej przygotować mięso wieczorem i włożyć do lodówki do następnego dnia.
Nastawiam piekarnik na 195 stopni C, grzałka góra-dół
Po wyjęciu z lodówki znowu mieszam mięso z marynatą. Wykładam kawałki, udka, czy pałki do naczynia żaroodpornego. Polewam resztkami marynaty i wstawiam bez przykrycia na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 180 stopni C. i dopiekam przez około 20-25 minut. W trakcie warto sprawdzić miękkość mięsa, polać sosem zbierającym się w formie. W razie potrzeby, gdy kawałki szybko się rumienią, choć jeszcze nie zmiękły, obniżyć temperaturę o 5-10 stopni C.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika