czwartek, 17 listopada 2016

Dynia słodko kwaśna w słoikach przepis

Dawniej, kiedy nie łatwo było o cytrusy, dynia słodko-kwaśna często gościła na naszych stołach, nie tylko jako dekoracja. To przede wszystkim smaczna, aromatyczna przystawka i nietrudna do przygotowania. Wypróbujcie i oceńcie sami.


Przepis na około 3 litry dyni konserwowej

dynia waga około 2 kilo


Zalewa

1,5 litra wywaru z gotowania dyni
około 1 szklanki cukru - u mnie niepełna szklanka a 250 ml
1 szklanka octu 10% spirytusowego lub ciut więcej octu jabłkowego
około 12 goździków
4-6  ziaren ziela angielskiego
2 szczypty soli

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

1. Umytą dynię dzielę na ćwiartki. Wydrążam środki z nasionami dokładnie, by została tylko ta twarda część oprócz skóry, którą usuwamy obierakiem do warzyw.

2. Dynię kroję w kostkę. Wrzucam całość do garnka na lekko osolony wrzątek. Doprowadzam do delikatnego gotowania - blanszuję mniej więcej około minuty lub dłużej, sprawdzając twardość. Dynia powinna trochę zmięknąć, zachowując kształt i jędrność. Odcedzam dynię dużym cedzakiem.

3. Do osobnego garnka wlewam 1,5 litra wywaru z gotowania dyni. Dodaję goździki, cukier, ziele angielskie, ocet i gotuję całość kilka minut.

4. Do wyparzonych słoików - u mnie 2 słoiki a 500 ml i 2 słoiki a 900 ml- wkładam ugotowaną na jędrno dynię, zostawiając pod zakrętką 2 cm luzu. Wlewam  do słoików gorącą zalewę tyle co zdjętą z grzania. Dokładnie zakręcam słoiki. Delikatnie pasteryzuję, wkładając słoiki do garnka z bardzo gorącą wodą, bez jej podgrzewania. Zostawiam tak słoiki na kilka godzin do wystudzenia. Słoiki z dynią przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

  1. Pyszna dynia Weroniko, też taką robię i bardzo ją lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...