poniedziałek, 7 września 2015

Papryka marynowana na zimę najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się bardzo prostym sposobem na smaczną słodko-delikatnie kwaskową paprykę marynowaną.


W. Domogród
Polecam szybką pyszna sałatkę z papryki i pora LINK

Składniki 


około 2-2,5 kg papryki o grubszych  ściankach
6 słoików o pojemności 0,5 -0,6 litra
6 płaskich łyżeczek gorczycy białej

Zalewa do papryki marynowanej


 (porcja prawie idealnie wychodzi na podane ilości w przepisie)

1,5 litra wody
około 1/4 szklanki cukru (używam szklanki o pojemności 250 ml)
3/4 szklanki octu owocowego (180 ml) lub nieco mniej octu spirytusowego 10% (150 ml)
4-5 łyżek oleju
1 łyżeczka z brzuszkiem soli
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 liści laurowych
1-2 łyżeczki gorczycy białej
szczypta chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

Umytą paprykę oczyszczam z białych przerostów i nasion. Kroję na kawałki i układam dość ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego dodaję po płaskiej łyżeczce gorczycy-jest to świetny naturalny konserwant, dzięki któremu nie trzeba dodawać aż tak dużo octu do zalewy.

Do podgrzewanej wody dodaję sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, chilli. Mieszam i gotuję około 5 minut pod przykryciem od momentu zagotowania. Pod koniec dodaję olej i ocet (tłuszcz nie tylko dodaję smaku, ale dzięki niemu karoteny są łatwiej przyswajane przez organizm (witaminy A, E rozpuszczają się w tłuszczu... więcej). Koryguję w razie potrzeby smak zalewy. Ostatecznie zagotowuje całość i zaraz nalewam gorący płyn do słoików z papryką (ziele i liście można przełożyć mniej więcej sprawiedliwie do słoików). Słoiki dokładnie zakręcam. Warto je odwrócić do góry dnem, czy się nie leją (ostrożnie, żeby się nie poparzyć). Potem wstawiam słoiki do garnka, którego spód dla amortyzacji wykładam ściereczką. Zalewam gorącą wodą 2-3 cm poniżej zakrętek. Gotuję to za dużo powiedziane-pasteryzuję w szumiącej wodzie bliskiej temperatury wrzątku, pilnując, żeby woda nie bulgotała około 25-30 minut, ale nie dłużej. Wyłączam i jak chwile słoiki przestygną razem z wodą. Jeszcze gorące odwracam do góry dnem dla kolejnej próby szczelności. Wystudzone chowam do piwnicy.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 4 września 2015

Zapiekana papryka z kurczakiem, cukinią i mozzarellą

Późnym latem, kiedy świeża papryka jest najsmaczniejsza warto poeksperymentować. Do farszu lubię dodawać startą cukinię i delikatne mięso z fileta z drobiu. Mozzarella komponuje się genialnie, bo niesłona i ma subtelny smak.




Składniki

7-8 średnich papryk
1 nieduża cukinia
3 pomidory
kulka mozzarelli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
 pierś podwójna z kurczaka
80-100 g ryżu (1,5 szklanki po ugotowaniu)
1 jajo
2 łyżeczki ostrego keczupu
2 łyżeczki cukru lub łyżeczka miodu
przyprawy-pieprz ziołowy, oregano, papryka słodka i ostra (około łyżeczki z brzuszkiem)
sól do smaku

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam cebulę na dużej patelni, tylko do zeszklenia. Dodaję pokrojonego w kostkę fileta. Mięso można dodać na surowo, ale miąższ papryki dość gruby i trzeba sporo piec, żeby na 100 procent się dopiekło. Chwilę podsmażam kurczaka. Jak mięso się zetnie i zbieleje, dodaję cukinię, wcześniej startą na grubych oczkach i oprószoną solą. Po chwili dodaję rozdrobniony czosnek, połowę przypraw i ciut soli. Na koniec dodaje pokrojone na drobno pomidory bez skórek, część cukru i keczup. Krótko duszę całość. Często mieszam, żeby odparować szybko nadmiar wody-dlatego duża patelnia najlepiej się sprawdza, bo przygotowanie trwa nie dłużej niż 10 minut.

Ścinam czapeczki z umytych papryk. Usuwam ze środka białe części i nasiona. Oprószam wnętrze papryk i odkrojone czapeczki szczyptą soli i pieprzem ziołowym. Odstawiam na kilkanaście minut.

Mieszam składniki farszu - ryż, podduszone mięso z warzywami, jajo, resztę ziół, cukru i ciut soli. Nadziewam papryki i układam w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam czapeczkami. Podlewam rosołem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 185 stopni C, na około 50 minut, grzanie z góry i dołu. Sprawdzam miękkość papryk widelcem, zanim je posypię pokrojoną w kostkę mozzarellą. Z mozzarellą idą do piekarnika na 2 minuty bez czapek a potem jeszcze raz na minutę -dwie podgrzewam w czapkach. Danie super wygląda a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 2 września 2015

Ćwikła w słoikach łatwy przepis

Ćwikłę uwielbiam na wiele sposobów!. Przystawka znakomita i bardzo prosta do przygotowania. Z nią da się zjeść nawet mniej smaczną wędlinę czy mięso, które to dzięki błonnikowi zdecydowanie łatwiej i szybciej się trawią. Bardzo polecam!


Składniki


około 3 kg ugotowanych i startych na miałko buraków
400-500 g chrzanu ze słoika (ilość według smaku na ostrość-dałam 400)
3-5 łyżek octu owocowego lub soku z cytryny
około 4-5 łyżeczek cukru (więcej, jeśli buraki mało słodkie)
3-4 łyżki oleju
około 2 łyżeczek soli z małym brzuszkiem
po łyżeczce płaskiej pieprzu ziołowego i zmiażdżonego kminku

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Jeśli ćwikłę robię na najbliższe dwa tygodnie, doprawiam masę z buraków na zimno i wkładam do czystych wcześniej wyparzonych słoików. Wstawiam do chłodnego ciemnego pomieszczenia lub przechowuję w lodówce.
Jeśli chcę mieć spory zapas na 2-3 następne miesiące, podgrzewam masę, ale nie gotuję, żeby na gorąco włożyć ją do słoików. W miarę możliwości ubijam masę w słoikach, dobrze zakręcam i pasteryzuję w szumiącej wodzie w temperaturze około 90 stopni C przez około 10 minut. Po tym czasie zestawiam z ognia i wyjmuję jak całość ostygnie. Wstawiam w chłodne i ciemne miejsce poniżej 15 stopni C.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam serdecznie Weronika

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami... Mniam!!!

Witam Kochani! W sezonie na pyszne śliwki aż się prosi o placek z owocami. Miałam pod ręką śliwki i nektaryny. Trzeba tylko było zarobić ciasto i zrobić trochę kruszonki. Wybór padł znowu na drożdżowe, bo pyszne, pulchne, tanie i o wiele mniej potrzebuje tłuszczu i cukru niż takie na przykład kruche.


Polecam także wyjątkowe moje ciasto sliwkowe numer 1 w smaku - lekkie i puszyste! Przepis TUTAJ


Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 40 cm 


około 20 śliwek
3 nektaryny


Ciasto drożdżowe


0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
3 dag drożdży
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli


Kruszonka

około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Owoce myję, wydrążam z pestek - śliwki dzielę na połówki a nektaryny na ósemki. Można owoce posypać szczyptą cukru, jeśli są dość kwaśne i mało słodkie.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).

W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i rozciągam lub wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Przenoszę do wysmarowanej formy i kształtuję, ugniatając nieco wyższe brzegi . 

Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia w formie na około 15 minut. 

Układam owoce na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.

Piekę ciasto około 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 27 sierpnia 2015

Sałatka z buraków super na zimę do obiadu

Witam Kochani. Kilka dni temu udało mi się kupić swojskie buraki. To dobra okazja do przygotowania wyjątkowo smacznej sałatki z marchewką i papryką.


Składniki


około 3 kg buraków średniej wielkości (te duże nie zawsze smaczne)
około 1 kg marchewki
4-5 średnich różnokolorowych papryk
2-3 średnie cebule
łyżka soli z małym brzuszkiem lub mniej (trzeba próbować według uznania)
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego i szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne (chilli)  lub pieprzu naturalnego
4-5 łyżek oleju

Składniki zalewy


1,5 lub 1 szklanka wody 
około 1/4 szklanki cukru lub ilość według uznania
1/2 szklanki octu owocowego, winnego lub ciut mniej octu spirytusowego 10%
4-5 szt. laurowych liści
5-7 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kopiasta gorczycy białej


Przygotowanie


Przepis na filmie LINK


Obraną umytą marchew gotuję krótko tak, żeby nie była zbyt miękka. Buraki umyte w skórkach gotuję około 40 minut (zimą będą gotować się dłużej). Odcedzam warzywa i studzę.



Podsmażam na części tłuszczu poszatkowaną drobno cebulę. Dodaję pieprz ziołowy i zioła prowansalskie. Mieszam. Kiedy cebula się zeszkli dosypuję pokrojoną paprykę w cienkie słupki lub kostkę. Przyprawiam nieco solą. Duszę pod przykryciem około pięciu minut do miękkości tak, żeby się nie usmażyła na papkę. W trakcie mieszam od czasu do czasu.

Marchew i buraki ścieram na grubszych oczkach. Dodaję podsmażoną cebulę z papryką, sól, chilli, pozostały olej i wstępnie mieszam. 

Przygotowuję zalewę z podanych składników. Ocet najlepiej dodać pod koniec gotowania. Gotuję około 10 minut i zaraz przelewam ją przez sito do sałatki.

Podgrzewam sałatkę do momentu wrzenia i cały czas mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak. Gotuję na małym grzaniu, tylko tyle, ile potrzebuje czasu do wyłożenia jej do wyparzonych słoików. Buraki dosyć dobrze się przechowują, dlatego darowałam sobie pasteryzowanie. Szybko zakręciłam gorącą zawartość. Wcześniej warto masę ugnieść łyżką w słoiku aż pokaże się płyn (w razie, gdyby wyparowało Wam sporo płynu trzeba po prostu dolać trochę wody do gara, dobrze wymieszać i podgrzać. Dla pewności możecie wstawić słoiki do bardzo gorącej wody, byle nie gotującej i pasteryzować około 15-20 minut - ja zaraz po zakręceniu nakryłam słoiki grubym ręcznikiem, żeby wolniej stygły i wekowały się szczelnie. Kiedy wystygną całkowicie koniecznie trzeba przenieść w chłodne i ciemne miejsce do 15 stopni C.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Sernik Malinowy Puszek

Witam Kochani! Na weekend robiłam lekki, tani i bardzo puszysty sernik bez dodatku masła i z niewielką ilością sera. Wykosztowałam się jedynie na maliny, które w moich rejonach nieprzyzwoicie drogie ale co tam... Smak ciasta fantastyczny! Bardzo polecam!



Składniki


0,5 kg malin
około 300 g sera twarogowego lub 500 g sera gotowego mielonego
4 duże jaja
250 ml śmietany 12% (na filmie błędnie podałam 300 ml, ale myślę, że ciut więcej nie zmieni znacznie efektu końcowego)
125 ml mleka świeżego 2 lub 3%
2 łyżki ze sporym brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub dwa budynie
3/4 szklanki cukru drobnego
2 galaretki malinowe
kilka kropel aromatu lub łyżeczka cukru waniliowego

na spód do sernika polecam biszkopt z 3 jaj LINK lub z 5 jaj LINK  lub ciasto kruche LINK albo 300 g biszkoptów lub herbatników

użyłam dużej blachy 24 cm x 39 cm, bo sernik szybko się piecze-jeśli forma mniejsza ciasto będzie wyższe niż moje, ale trzeba przedłużyć pieczenie o kilka lub kilkanaście minut

Poncz do biszkoptu lub ciastek - około 80 ml wody zimnej przegotowanej, płaska łyżeczka cukru i łyżka soku z cytryny



Przygotowanie





Upieczony biszkopt nasączam zimnym ponczem

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i znowu miksuję dla utrwalenia piany około pół minuty.

Ser miażdżę na gładko blenderem. Trwa to dosłownie chwilę. Dodaję śmietanę i chwilę miksuję tylko do połączenia. Dodaję żółtka, cukier waniliowy, pozostały cukier i miksuję do połączenia. Potem dodaję mleko. Krótko miksuję do jednolitej konsystencji. Na końcu dodaję pianę z białek. Odstawiam robot i całość masy mieszam dużą łyżką, ostrożnie, ale jak najkrócej zarazem, żeby piana nie usiadła. Nawet jeśli jeszcze widać grudki piany, przelewam masę na biszkopt. Jest nieco rzadka, ale tak ma być. Dzięki temu, przekonacie się, jaka będzie puszysta i wilgotna po upieczeniu. Układam maliny (1/3 część malin zostawiam do galaretki) i wstawiam sernik do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 lub 175 stopni na około 40 minut, grzałka góra-dół. Kiedy ciasto dobrze wystygnie, wylewam gęstniejącą galaretkę z malinami i wkładam do lodówki na kilka godzin. REWELACJA!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 21 sierpnia 2015

Łosoś z piekarnika szybko i pysznie

Witam amatorów dań rybnych. Polecam prosty sposób na przyrządzenie nie tylko łososia, ale każdej innej ryby bez smażenia w tłuszczu. Ryba jest soczysta i smaczna. Trzeba tylko pamiętać, by wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika.




Marynata na około 0,7 kg ryby:


sok z połowy cytryny
1-2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka chrzanu
1-2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół - oregano, cząber, tymianek
szczypta ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta czosnku w proszku
szczypta soli

Przygotowanie


Przepis na filmie LINK

Rybę obraną z łusek i zanieczyszczeń opłukuję dokładnie i osączam. Dzielę na dzwonka o grubości około 2,5 cm. Bywa, że można kupić gotowe dzwonka łososia. Każdy kawałek oprószam tylko solą i wstawiam do lodówki na godzinę. Przygotowuję sos z podanych składników marynaty i obtaczam w nim łososia. Co jakiś czas przez kolejną godzinę lub dłużej mieszam rybę w marynacie.
Układam rybę w naczyniu ceramicznym i polewam pozostałością marynaty. Przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 20 minut. Zdejmuję folię i podpiekam 3-4 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze, żeby ryba się nieco zrumieniła. Do ryby można się pokusić o sos. Będzie idealnie.
- u mnie prosty sos ziołowy

Składniki na sos ziołowy (3-4 porcje)


szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju (lniany lub taki jak do ryby sezamowy lub inny)
1 kopiasta łyżeczka musztardy
1 łyżeczka drobniutko posiekanych ziół (cząber, oregano, tymianek... lub po prostu szczypiorek czy natka z pietruszki)
1 łyżeczka z brzuszkiem miodu
sól do smaku

Przygotowanie: dokładnie wymieszać składniki sosu rózgą lub widelcem

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...