poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami... Mniam!!!

W sezonie na pyszne śliwki aż się prosi o placek z owocami. Miałam pod ręką śliwki i nektaryny. Trzeba tylko było zarobić ciasto i zrobić trochę kruszonki. Wybór padł znowu na drożdżowe, bo pyszne, pulchne, tanie i o wiele mniej potrzebuje tłuszczu i cukru niż takie na przykład kruche.


Polecam także wyjątkowe moje ciasto sliwkowe numer 1 w smaku - lekkie i puszyste! Przepis TUTAJ


Składniki na dużą formę o wymiarach 25 cm x 40 cm 


około 20 śliwek
3 nektaryny


Ciasto drożdżowe

0,5 kg maki uniwersalnej typ 480
3 dag drożdży
1 całe jajo
1 żółtko
1/3 szklanki cukru, z tego 2 łyżeczki cukru do zaczynu z drożdży
około 150 ml ciepłego mleka
100 g masła
płaska łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki oleju
szczypta soli

Kruszonka
około 100 g masła
około 1,5 szklanki mąki (mąki można dodać, gdyby ciasto było rzadkie a jesli suche dodajemy masła)
2-3 łyżki cukru drobnego
szczypta cukru waniliowego
szczypta soli

Przygotowanie

Przepis na filmie LINK
Owoce myję, wydrążam z pestek - śliwki dzielę na połówki a nektaryny na ósemki. Można owoce posypać szczyptą cukru, jeśli są dość kwaśne i mało słodkie.
Mąkę przesiewam do miski na kształt kopca. Robię po środku dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże dwoma łyżeczkami cukru i polewam częścią ciepłego mleka. Dobre świeże drożdże łamią się w palcach, ładnie pachną i szybko rosną(nie powinny być maziowate).

W tym czasie topię masło z resztą mleka, cukru, cukru waniliowego, szczypty soli (bez nadmiernego nagrzewania-tylko tyle, żeby płyn był ciepły). Zaraz wyłączam palnik i masło topi się w swojej roztopionej części. Dodaje jajo, żółtko, olej i bełtam na jednolitą masę. Dodaję do mąki i podrośniętych drożdży. Wyrabiam ciasto dokładnie około 3-4 minut rękoma lub robotem z grubszymi łopatkami. Ciasto powinno być zwarte i miękkie zarazem. Kiedy ciasto odstaje od miski i rąk, odstawiam go pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Jedli dłużej rośnie to dobrze dla ciasta. Potem krótko ciasto przerabiam i rozciągam lub wałkuję na prostokąt. Podsypuję niewielką ilością mąki, żeby nie kleiło się do wałka i stolnicy. Przenoszę do wysmarowanej formy i kształtuję, ugniatając nieco wyższe brzegi . 

Ciasto zostawiam do ponownego wyrośnięcia w formie na około 15 minut. 

Układam owoce na cieście i posypuję kruszonką (składniki kruszonki najszybciej krótko wymieszać robotem. Jeśli kruszonka zbija się w kulę. wystarczy dodać ciut mąki, przerobić na grudki lub owinięty w folię kruszon włożyć do zamrażarki na 20 minut a potem zetrzeć na ciasto. Do zbyt suchej kruszonki należy dodać ciut masła lub łyżkę tłustej śmietany i przerobić na pożądany granulat.

Piekę ciasto około 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C, grzałka góra-dół. Na kilka minut przed końcem obniżam temperaturę do 180 stopni, zwłaszcza jak ciasto zbyt szybko się rumieni. Stosuję metodę suchego patyczka i wyjmuję ciasto do wystudzenia.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Proszę napisać ile drożdży.
    Pozdrawiam! KK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za odpowiedź Anonimie. Uzupełniłam około 3 dag

      Usuń
  3. Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami :) I jeszcze z kruszonką... Takie lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję drożdżowe pycha, zwłaszcza latem/Pozdrawiam serdecznie Klaudio

      Usuń
  4. Uwielbiam ten śliwkowy czas. Chyba żadne inne owoce nie smakują na cieście tak, jak śliwki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt. Śliwki smakują super. Pozdrwaiam

      Usuń
  5. Ostatnio mama robiła. Uwielbiam, uwielbiam:)
    www.sercabiciem.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz możesz spróbować zrobić dla mamy. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pyszna kruszonka uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe ze wszystkim dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ze śliwkami szczególnie.Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wygląda apetycznie !!!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu dziękuję i zachęcam do wypróbowania

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...