Składniki
(porcja na 2 osoby)
2 świeże udka
100-150 ml wina czerwonego lub białego albo pół szklanki piwa
4-5 pieczarek
1 mała cebula
2 spore ząbki czosnku
pęczek świeżego koperku
1 łyżeczka świezych posiekanych ziół - tymianek, oregano, cząber, majeranek
szczypta ziołowego pieprzu
po szczypcie soli, pieprzu czarnego, cukru lub miodu
około 3/4 szklanki wody
Przygotowanie
Przepis na filmie LINK
Umyte osączone udka układam na rozgrzanej suchej patelni i rumienię z każdej strony około minuty. Przyda się pokrywa, zwłaszcza po dodaniu wina, bo będzie pryskać. Alkohol z wina wyparuje po kilkunastu sekundach a mięso lepiej zmięknie w trakcie obróbki, zyska rumieńce i bardzo dobry smak. Co jakiś czas odwracam udka. Po kilku minutach dodaję posiekaną na drobno cebulę. Kiedy się zrumieni dodaję czosnek posiekany razem z ziołami. Po chwili dodaję wodę - mniej więcej tyle, żeby starczyło do polania dodatków, jak zemniaki, kasza czy ryż. Mieszam i duszę około 20-30 minut. W trakcie przekładam udka tak, żeby równo miękły. Na około 10 minut przed końcem dodaję umyte pokrojone grubo pieczarki i dopiero teraz przyprawiam solą, pieprzem cukrem. Jeśli wino słodsze cukier jest zbędny. Na koniec dodaję posiekany koper. Mieszam i gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika