czwartek, 19 lutego 2015

Ryba z frytkami zdrowsza wersja

Witam serdecznie. Dzisiaj proponuję sprawdzony w smaku zestaw morszczuk z zapiekanymi warzywami. Dodatkowo gotuję jeszcze na 4 osoby około 160 g ryżu. Danie jest wyśmienite i dosyć szybkie do przygotowania.


Składniki





około 80 dag ryby (u mnie morszczuk tuszka)
1 duży seler
2-3 marchewki
2 pietruszki
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka suszonej pietruszki
płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
kilka łyżek oleju
1-2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie


Umyte warzywa kroje na kształt frytek. Zalewam wrzątkiem i blanszuję (w delikatnie gotującej się wodzie) przez około 3 minuty (warzywa z lata na pewno zmiękną w minutę). Właściwie jarzyny nie mogą być miękkie, ale takie na ząb al dente- czyli półtwarde.

Rybę obieram z łusek, trzymając tuszkę pod wodą i przesuwam obieraczką do łusek w kierunku od ogona ku górze. Dzięki temu łuski nie będą rozpryskiwać się dookoła. Możecie oczywiście kupić filet, ale spróbujcie od czasu do czasu skosztować, jak najmniej przetworzonej ryby - jej mięso jest bardziej zwarte i smaczne, o ile ryba nie jest stara.

Oczyszczoną i osączoną rybę kroję w niegrube kawałki, by nie przedłużać czasu smażenia a uzyskać dość szybko dopieczone białe mięso z chrupiącą rumianą skórką. Przyprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością rozkruszonych ziół prowansalskich. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie odcedzam warzywa a bulion przelewam do słoika. Dobrze zakręcam. Przyda się na jutro na przykład do sosu Odparowane warzywa przyprawiam mieszanką suszu z pietruszki, ziół prowansalskich i papryki słodkiej mielonej. Posypuje niewielką ilością soli i pieprzu. Polewam olejem i dokładnie mieszam. 

W tym samym czasie zaczynam smażyć rybę, prużyć ryż i zapiekać w piekarniku przyprawione warzywa na funkcji grilla przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Kawałki ryby obtaczam w mące. Strzepuje jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju, na średnim płomieniu około 4-5 minut. Smażę na rumiano.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika




wtorek, 17 lutego 2015

Rogaliki kruche z powidłami

Witam Kochani w ostatni dzień karnawału. Polecam sprawdzony wypiek, który, jak dla mnie jest dużo smaczniejszy od rogalików drożdżowych, czy tych z ciasta francuskiego. Można je przygotować wcześniej, bez obawy, że się zestarzeją. Trzeba tylko schować do szczelnego pojemnika i przenieść w chłodne i ciemne miejsce. Nie wiem tylko, czy rogaliki zdołają przetrwać choć jeden dzień, znając apetyty milusińskich.

Domogród


Składniki


Ciasto z tego przepisu LINK  lub  z bloga tutaj LINK

około 100 g powideł ze śliwek



Przygotowanie


 Wyrobione ciasto powinno odpocząć około 30 minut w chłodzie. Wałkuję z ciasta placki o średnicy około 21 cm. Przy pomocy talerza o podobnej średnicy wyznaczam kształt koła i przeprowadzam cztery średnice-linie, mniej więcej w tych samych odstępach od siebie, tak, by powstało 8 figur, przypominających trójkąty. 


U ich podstawy układam centralnie porcje powideł i zwijam w kierunku wierzchołków. Układam rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu, żeby się nie rozkreciły pod wpływem temperatury. Tuz przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika do tempeartury 185 stopni C, smaruję rogaliki roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem.


Piekę około 20 minut, grzałka góra-dół.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika




poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa jarzynowa z płatkami owsianymi

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną zupę, bardzo łatwą do przygotowania. O tej porze roku warzywa ze spiżarni mogą mieć coraz mniej smaku. Mrożonki zachowują sporo witamin, piorunem się gotują, dzięki temu, zwłaszcza zielone warzywa - fasolka, brokuł czy groszek - nie tracą pięknego koloru.

Domogród

Składniki na około 2,5 litra zupy


1 opakowanie mrożonki warzywnej 
1 por
5-6 łyżek płatków owsianych
szczypta ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka masła klarowanego lub łyżka oleju
trochę suszonej natki z pietruszki (w sezonie najlepsza świeża zielenina)




Przygotowanie


Przepis na filmie LINK


Warzywa z mrożonki zalewam zimną wodą i zaczynam gotowanie (całkowity czas około 5 minut)

Podsmażam krótko pokrojonego w półplasterki pora. Solę szczyptą, żeby się nie przypalał. Mieszam i zaraz dodaję rozdrobniony czosnek i szczyptę ziół. Kilka sekund jeszcze podgrzewam i dodaję do gotujących się warzyw. 

W połowie gotowania dodaję płatki owsiane (dobrze je wcześniej przelać pod bieżącą wodą dla czystości i zmiękczenia).

Przyprawiam solą, kurkumą, szczyptą chilli  

Dodatek śmietany lub jogurtu jest opcjonalny - zupa smakuje bardzo dobrze bez zabielania. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika


piątek, 13 lutego 2015

Kotlety mielone smaczne i soczyste

Witam Kochani w ostatnich dniach karnawału. Podzielę się przepisem na dobre mielone, niekoniecznie tłuste. Receptura jest bardzo prosta a efekt smakowy i wizualny, jak dla mnie super.

Domogród


Domogród
Kotlety mielone z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej LINK




Składniki na około 12 kotletów


około 70 dag mięsa wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej z niewielką ilością tłuszczu
60-70 ml rosołu lub zwykłego wywaru z warzyw
1 jajo (opcjonalnie
1 czerstwa bułka lub 2-3 kromki czerstwego chleba
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej 
szczypta pieprzu ziołowego i pieprzu czarnego
płaska łyżeczka papryki mielonej
sól do smaku ( na 1 kg mięsa potrzeba około 1 łyżeczki soli z brzuszkiem, nie z brzuchem)
masło klarowane lub olej do smażenia 

Przygotowanie


Krótko podsmażam pokrojoną drobno, posoloną cebulkę. Zaraz dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Mieszam. Kilka sekund podgrzewam i zestawiam z ognia.

Mielę mięso w maszynce. Świeżo zmielone mięso jest najlepsze (można to zrobić w blenderze lub poprosić o zmielenie w sklepie). Odciskam wcześniej namoczony chleb w zimnej wodzie i mielę na koniec w maszynie, Przy okazji chleb przepchnie w maszynie mięso do przodu.

Dodaję do masy mięsnej podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jedną łyżkę bułki tartej, choć bułka tarta nie jest konieczna, ale poprawi trochę ścisłość kotletów. Dodaję jajko, bez którego też można się obyć. Posypuję solą, pieprzem. Wyrabiam dokładnie, dolewając na dwa razy rosół. Na początku rosół nieco rozrzedza masę, jak przy wyrabianiu kiełbasy, ale po chwili staje się ona jednolita i zwarta, gotowa do formowania kotletów bez potrzeby moczenia rąk w wodzie. U mnie dosyć duże kotlety, więc mniejszych zrobicie dużo więcej.

Układam kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Smażę na średnim płomieniu 4-5 minut z każdej strony. Można zaraz po włożeniu, zanim się kotlety zetną delikatnie je spłaszczyć. Będą cieńsze i szybciej dojdą bez przypalania, jak do hamburgerów. Bardzo polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika 




wtorek, 10 lutego 2015

Walentynki jaki deser?

Witam Kochani. Walentynki już za kilka dni. Mam dla Was bardzo łatwy i efektowny przepis. Jestem pewna, że ktoś, dla kogo zrobicie taki deser, będzie mile wspominać wspólnie spędzone chwile.

Domogród

Domogród


Składniki na 4 porcje


1 litr świeżego mleka 2% 
50 ml soku na przykład z czarnej porzeczki 
owoce z przetworów lub świeże soczyste owoce
2 budynie śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki z brzuszkiem mąki pszennej - ważny dodatek, który sprawia, że budyń nie rozwarstwia się
2-3 łyżki startej czekolady




Przygotowanie


Gotuję dwa budynie śmietankowe według przepisu na opakowaniu - do każdego dodaję po łyżeczce mąki pszennej i mieszam dokładnie a do jednego z nich dodaję sok z owoców, dolewając niewielkimi ilościami mleko na pojemność nieco większą niż połowa szklanki. Pozostałe mleko - mniej więcej 3 szklanki gotuję po połowie w dwóch rondlach. Każdy z nich słodzę, jeśli budynie bez cukru. Przed wlaniem zaklepkek z mąk, energicznie je mieszam, jak i szybko gęstniejący budyń w rondlu. Gotuję każdy chwilę, do minuty czasu.

Wylewam gorący budyń owocowy do pucharków. Układam trochę owoców i wylewam nań gorący budyń śmietankowy. Czekam aż budyń dobrze ostygnie.

Przy pomocy wykrojnika w kształcie serca obsypuję budyń tartą czekoladą i dekoruję po bokach owocami. Gotowe!

Życzę niezapomnianych chwil z bliskimi
Pozdrawiam serdecznie Weronika



piątek, 6 lutego 2015

Pączki pulchne z ziemniakami i serem

Witam Kochani. Dzisiaj dalszy ciąg karnawałowych wypieków. Tym razem zachęcam do przepisu z dodatkiem ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Pączki smakują wybornie i zachowują świeżość na długo. Pączki przygotowałam, jak zwykle na dwa sposoby - z głębokiego tłuszczu i z piekarnika. Bardzo polecam!

Domogród





Składniki


60 dag mąki pszennej uniwersalnej przesianej
30 dag ziemniaków ugotowanych (5-6 niedużych mączystych, jak na kopytka)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (125 ml)
1/2 szklanki lub nieco więcej drobnego cukru
3 żółtka
1 jajo
150 g masła lub margaryny (2/3 typowej paczki)
3-4 łyżki spirytusu
aromat ( u mnie cukier wanilinowy)
szklanka (200-250 ml) ciepłego mleka 
około 4 dag świeżych drożdży
szczypta soli

Do smażenia: 
około 1,2 kilograma smalcu lub 1,2 L oleju do smażenia



Masa serowa do nadziewania pączków, drożdżówek, strucli, rogalików


około 30 dag twarogu półtłustego
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie: Wszystkie składniki miksuję na gładką masę. To rodzaj masy do stosowania przy pieczeniu lub smażeniu. 
W przypadku nadziewania na zimno po upieczeniu polecam zmiksować serek ricottę lub mascarpone z cukrem pudrem bez żółtek.


Przygotowanie  pączków


W przesianej mące pszennej robię dołek. Wrzucam pokruszone drożdże. Posypuję je łyżką cukru i polewam niewielką ilością ciepłego mleka. Czekam aż podrosną, co poznać po wypukłej piance.

Kiedy drożdże rosną (tak powstaje zaczyn, który mozecie przygotować osobno w garnuszku) miksuję blenderem pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej, ale możecie zblendować wszystko naraz - miękkie masło, dobrze odparowane ziemniaki, żółtka, jajo, pozostały cukier, aromat, spirytus i szczyptę soli. Do jednolitej masy dodaję mąkę ziemniaczaną i znowu krótko miksuję.



Łącze masę z mąką, zaczynem i mlekiem. Całość można wyrobić robotem grubymi łopatkami lub ręcznie - w razie potrzeby można dodać mąki pszennej lub mleka. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie miękkie. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od dłoni lub łopatek. Posypuje szczyptą mąki, przykrywam talerzem i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko grzejnika na godzinę lub dwie.

Wyrośnięte ciasto krótko przerabiam i wałkuję na placki o grubości 1,5-2 cm. Wykrawam szklanką kółka, na których układam nadzienie (oprócz sera dobrze sprawdzają się powidła śliwkowe). Zaklejam dobrze ciasto i formuję nieco spłaszczone kuleczki. Pączki rosną jeszcze około 30 minut. Po tym czasie, możecie je spłaszczyć, przyciskając do nich od góry, delikatnie deseczkę, jeśli chcecie. żeby były podobne do pączków z cukierni. 

Temperaturę tłuszczu podgrzewanego można ocenić łatwo, wrzucając doń kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli wypłynie zaraz i nie ściemnieje w kilka sekund - to znak, że można smażyć pączki. Jeśli macie termometr to 180 stopni C. jest optymalną temperaturą do smażenia ciastek.

Z tego samego ciasta piekę pączki w piekarniku około 25-30 minut w temp. 185-190 stopni C (zależy od tego, jak je duże uformujecie - malutkie pieczemy około 18-20 minut). Przed włożeniem pączki smaruję roztrzepanym białkiem, żeby się ładnie zrumieniły. 

Pączki z piekarnika są najsmaczniejsze tego samego dnia po upieczeniu, ale jak je polejecie cieniutko lukrem będą pyszne jeszcze przez choćby tydzień. Pączki z głębokiego tłuszczu- tym wystarczy mgiełka cukru pudru - po prostu rozpływają się w ustach.

Życzę smakowitych wypieków
Pozdrawiam serdecznie Weronika




środa, 4 lutego 2015

Pasta z awokado do jajek, kanapek lub sałatek

Witam Kochani. Pomiędzy tradycyjnymi wypiekami w karnawale warto nieco ochłonąć, by przygotować zdrowe i oczywiście pyszne porcje, jak na odtrutkę od smażonych ciastek na głębokim tłuszczu.


Składniki




6 jaj ugotowanych na twardo
1 średnie awokado
1 cytryna lub limonka
1 mała papryka czerwona słodka (właściwie jej połowa)
1 ząbek czosnku
kilka kropel oleju lnianego
szczypta chilli
szczypta soli





Przygotowanie


Do pokrojonej w drobną kostkę papryki dodaję ciut oleju i szczyptę soli. Mieszam. Wydrążam awokado - powinno być niezbyt miękkie, lecz jędrne. Do awokado dodaję żółtka, czosnek, sok z cytryny, szczyptę chilli i sól. Miksuję na gładką masę. Na spód połówek białek układam po kilka kawałeczków papryki i szprycuję pastę z awokado. Dekoruję natką z pietruszki. Pastę najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Można przechować w lodówce do najdalej następnego dnia, w szczelnie zamkniętym słoiku i zużyć do kanapek. Nie chodzi o to, że awokado się szybko psuje, lecz o to, że zmienia kolor, pomimo soku z cytryny.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...