Translate

wtorek, 10 lutego 2015

Walentynki jaki deser?

Witam kochani. Walentynki już za kilka dni. Mam dla Was bardzo łatwy i efektowny przepis. Jestem pewna, że ktoś, dla kogo zrobicie taki deser, będzie mile wspominać wspólnie spędzone chwile.

Domogród

Domogród


Składniki na 4 porcje


1 litr świeżego mleka 2% 
50 ml soku na przykład z czarnej porzeczki 
owoce z przetworów lub świeże soczyste owoce
2 budynie śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki z brzuszkiem mąki pszennej - ważny dodatek, który sprawia, że budyń nie rozwarstwia się
2-3 łyżki startej czekolady

Przygotowanie


Gotuję dwa budynie śmietankowe według przepisu na opakowaniu - do każdego dodaję po łyżeczce mąki pszennej i mieszam dokładnie a do jednego z nich dodaję sok z owoców, dolewając niewielkimi ilościami mleko na pojemność nieco większą niż połowa szklanki. Pozostałe mleko - mniej więcej 3 szklanki gotuję po połowie w dwóch rondlach. Każdy z nich słodzę, jeśli budynie bez cukru. Przed wlaniem zaklepkek z mąk, energicznie je mieszam, jak i szybko gęstniejący budyń w rondlu. Gotuję każdy chwilę, do minuty czasu.

Wylewam gorący budyń owocowy do pucharków. Układam trochę owoców i wylewam nań gorący budyń śmietankowy. Czekam aż budyń dobrze ostygnie.

Przy pomocy wykrojnika w kształcie serca obsypuję budyń tartą czekoladą i dekoruję po bokach owocami. Gotowe!

Życzę niezapomnianych chwil z bliskimi
Pozdrawiam serdecznie Weronika



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...