poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa jarzynowa z płatkami owsianymi

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną zupę, bardzo łatwą do przygotowania. O tej porze roku warzywa ze spiżarni mogą mieć coraz mniej smaku. Mrożonki zachowują sporo witamin, piorunem się gotują, dzięki temu, zwłaszcza zielone warzywa - fasolka, brokuł czy groszek - nie tracą pięknego koloru.

Domogród

Składniki na około 2,5 litra zupy


1 opakowanie mrożonki warzywnej 
1 por
5-6 łyżek płatków owsianych
szczypta ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy
sól, pieprz do smaku
płaska łyżka masła klarowanego lub łyżka oleju
trochę suszonej natki z pietruszki (w sezonie najlepsza świeża zielenina)




Przygotowanie


Przepis na filmie LINK


Warzywa z mrożonki zalewam zimną wodą i zaczynam gotowanie (całkowity czas około 5 minut)

Podsmażam krótko pokrojonego w półplasterki pora. Solę szczyptą, żeby się nie przypalał. Mieszam i zaraz dodaję rozdrobniony czosnek i szczyptę ziół. Kilka sekund jeszcze podgrzewam i dodaję do gotujących się warzyw. 

W połowie gotowania dodaję płatki owsiane (dobrze je wcześniej przelać pod bieżącą wodą dla czystości i zmiękczenia).

Przyprawiam solą, kurkumą, szczyptą chilli  

Dodatek śmietany lub jogurtu jest opcjonalny - zupa smakuje bardzo dobrze bez zabielania. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika


10 komentarzy:

  1. o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane uniwersalne do wielu zup - do krupniku, ogórkowej, pomidorowej...

      Usuń
  2. jarzynowa i płatki owsiane ? interesujący pomysł:) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię jarzynową ale w formie kremu, przerażają mnie i to od dziecka warzywa w dużych ilościach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja lubie zupy i w kremie i tradycyjnie - bez nich obiad to nuda

      Usuń
  4. Takiego połączenia jeszcze nie znałam, musiało być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od lat dodaję płatki do zup. Są pyszne/ Polecam Jolu

      Usuń
  5. Płatki w zupie? Nie wpadłabym na taki pomysł. Na pewno wypróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, w jakiej chcesz zupie: na przykład w ogórkowej, pomidorowej, oprócz rosołu, choć by nie wyglądał, jak rosół, ale smakował by na pewno

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.