środa, 11 czerwca 2014

Rewelacyjna sałatka z kalafiora pyszna i chrupiąca

W upalne dni sałatka z kalafiora, dodam tylko, że obłędna w smaku, wystarczy za cały obiad. Dorzuciłam do niej wczorajszego kotleta z indyka, cukinię, jajka na twardo, kilka prostych i cudownych przypraw, jak czosnek, szczypiorek, świeża młoda cebulka. Ech... Co tu pisać. Koniecznie zróbcie ją sami. Zamiast mięsa super dodatkiem będzie ryba na parze lub pieczona, filet z kurczaka...


Składniki:


mały kalafior lub połowa większego
1 mała cukinia
1 świeży ogórek bez nasion
3 jajka na twardo
1-2 cebulki dymki ze szczypiorem
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
2 spore łyżki majonezu
1 łyżeczka z brzuszkiem tartego chrzanu
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta ziół prowansalskich
natka z pietruszki
sól do smaku
1-2 łyżeczki cukru lub miodu
ciut masła lub oleju do podsmażenia cebulki (można dodać cebulkę na surowo)

Przygotowanie


1. Dzielę kalafiora na duże róże, odcinając głąba i nadmiar twardszych części, które dodam do jarzynówki z kalafiorem, ale o tym w następnym poście. Umytego kalafiora i cukinię  rozkładam na sicie do gotowania na parze. Często próbuję w trakcie gotowania, gdyż chcę, żeby warzywa nie były zbyt miękkie. Odcedzam natychmiast, żeby odparować jak największą ilość wody, wyrzucając warzywa na durszlak.

2. Pokrojoną posoloną cebulkę krótko podsmażam na maśle i zaraz dodaję pokrojony szczypior, czosnek i zioła. Całość chwilkę podgrzewam i zestawiam do wystudzenia.

3. Małe różyczki kalafiora odcinam nożem a pozostałe jego części kroję w sporą kostkę tak, jak cukinię. Z umytego i obranego ogórka wydrążam pestki i kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję ugotowane, pokrojone w kostkę  jajka i całość posypuję solą i cukrem. Mieszam i odstawiam na 2-3 minuty.

 Sos do sałatki kalafiorowej

Jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, posiekaną natkę, szczyptę soli i cukru mieszam dokładnie i dodaję do sałatki. Wszystkie składniki dobrze, ale delikatnie mieszam, żeby zachować w najlepszym stanie różyczki kalafiora (ja jeszcze w trakcie dorzuciłam garść posiekanego świeżego szczypiorku).
Smacznego!

Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Surówka z kalafiora i marchewki prosta i baardzoo pyszna

Kalafior gotowany to najczęściej serwowane danie, ale jako surówka zadziwi nie jednego niedowiarka - chrupiący i delikatny zarazem a z marchewką idealnie się zgadza.




Składniki na 2-3 osoby



połowa średniego kalafiora
2 średnie marchewki
mały pęczek natki z pietruszki (tylko liście)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka z brzuszkiem majonezu lub 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Wybieram ładne zdrowe warzywa. Kalafiora i obraną marchew płuczę pod bieżącą wodą a potem przelewam je wrzątkiem. Natkę opłukuję dobrze po bieżącą wodą. Osączam warzywa z nadmiaru wody na sicie.

2. Ścieram różyczki kalafiora i marchew na dużych oczkach tarki. Natkę siekam na drobniutko i dodaję do startych warzyw. Posypuję całość cukrem i szczyptą soli. Mieszam i odstawiam na 1-2 minuty.

3. Przygotowuję sos łącząc jogurt z majonezem, szczyptą soli i pieprzu. Można dodać do sosu kilka kropel cytryny - ja nie dodałam, bo mój majonez ma jej całkiem sporo. Polecam przepis na domowy majonez na bazie zdrowego oleju. Dolewam do rozdrobnionych warzyw i mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam jeszcze według uznania. Rewelacyjny smak. Wiem, wiem jeszcze byście coś dodali, ale zapewniam Was, że z tych prostych składników surówka jest super. POLECAM!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 5 czerwca 2014

Lekkie gołąbki z kurczaka i kaszy jaglanej

Witam ciepło wszystkich, zaglądających do mnie na małe, co nieco. Omotana truskawkowymi inspiracjami, robię małą przerwę na konkretne, smaczne
i oczywiście bardzo zdrowe danie.

gołąbki z sosem chrzanowym



Składniki:

z tej porcji wychodzi około 20  gołąbków

 młoda kapusta  
podwójna pierś z kurczaka około 60-70 dag
2 szklanki kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy)
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 jajo
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
przyprawy naturalne - zioła świeże - tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub czarnego pieprzu (opcjonalnie)
sól do smaku

Przygotowanie

1. Gotuję kaszę jaglaną (najczęściej stosuję zasadę 1 część kaszy na 3 części wody - jednak wodę kasza szybko łyka i spora jej ilość wyparowuję, dlatego ważne, żeby jej dodać w razie potrzeby. Kasza powinna być po wystygnięciu dosyć gęsta.
2. Obieram brzydkie i bardzo zielone liście z kapusty. Nożem wycinam głąba i wkładam do garnka (warto użyć wysokiego garnka, żeby woda przykryła kapustę -wiem coś o tym, bo mój był ciut za niski) z zagotowaną wodą, ale bez bulgotań. Blanszuję około 4 minut i odcedzam na durszlaku. 
3. Podsmażam chwilkę na maśle młodą posoloną cebulę. Dodaję na koniec posiekany szczypiorek i czosnek. Maksymalnie podsmażam całość przez pół minuty i zestawiam z ognia.
4. Miksuję umytego i osączonego fileta z kurczaka (można zwyczajnie posiekać nożem. Dodaję go do kaszy jaglanej. Dorzucam jajo, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem, szczyptę ziół prowansalskich, chilli (pieprz Cayenne), sól i dokładnie mieszam wszystkie składniki. 
5. Rozbieram ostrożnie kapustę z liści, cieniując główne zgrubienie na jego środku. Bardzo duże liście można podzielić na 2 połowy, odciąć zgrubienie, ułożyć przed nałożeniem farszu tak, żeby brzegi liścia, które będziemy zawijać były dosyć elastyczne i cienkie. Gołąbki ściśle układam, końcem liścia do spodu. Zalewam bulionem warzywnym. Posypuję świeżymi ziołami - tymiankiem i rozmarynem. Przykrywam pokrywą i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni. Kiedy bulion zacznie puszczać pęcherzyki 
(trochę to trwa), obniżam temperaturę do 160 stopni C i trzymam w piekarniku około 15 minut. Jeśli bulion pyrka za bardzo, obniżam temperaturę do około 100 stopni C. 
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Sos chrzanowy na zimno szybko i smacznie

Polecam bardzo dobry sos na bazie naturalnego jogurtu, którego przygotowałam do gołąbków z kurczaka i kaszy jaglanej. W zestawieniu z rybą, jajkami, innym mięsiwem, sprawdzi się także idealnie.






Składniki:

porcja na 4 osoby

około 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu (zależnie od ostrości)
1 gotowane żółtko
2-3 łyżki dobrego oleju (polecam lniany lub sprawdzoną oliwę)
pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
szczypta papryki mielonej
sól, cukier do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksujemy lub po prostu bez użycia sprzętów, łyżką rozcieramy żółtko z niewielką ilością jogurtu i łączymy z pozostałymi składnikami. Szczypiorek i czosnek trzeba posiekać na drobniutko. Polecam!
Smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 4 czerwca 2014

Naleśniki z truskawkami i czekoladą

Witam w pogodny dzień. Nareszcie przestało padać... U mnie w kuchni od początku czerwca na dobre rozgościły się truskawki. Nie sposób stracić, choćby jednego dnia z krótkiego sezonu na pyszne owoce a naleśniki szczególnie do nich pasują, nie zabierając przy tym tak wiele czasu przygotowań, jak pierogi, czy knedle, choć ja nie potrafię odmówić sobie żadnych z nich.


Składniki


około pół kg dojrzałych truskawek
3-4 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowy)lub miodu
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sos truskawkowy

Przygotowanie

1. Umyte i osączone truskawki, jeśli duże kroję w plastry lub kostkę. Podgrzewam chwilę i zaraz dodaję cukier, trochę soku z cytryny. Praktycznie kiedy się zagotują a trwa to maksymalnie pół minuty, wyłączam palnik i dodaję masło. W dużym rondlu będzie krócej, bo szybciej odparuje z nich nadmiar wody.

2. Smażę tradycyjne duże naleśniki.

3. Wykładam nadzienie, zostawiając od brzegów kilka cm pustych. Składam najpierw naleśnika na połowę, którą dalej składam na kolejną połowę. Prosto i szybko.

4. Polewam naleśniki sosem truskawkowym. Rozpuszczam około 50 g. czekolady z niewielką ilością śmietanki. Możecie oczywiście dalej fantazjować  - bita śmietana, lody, jogurt, syrop klonowy, jakieś dodatkowe owoce - ja poprzestanę na truskawkach i czekoladzie, bo dla mnie już jest super.

Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Sos truskawkowy fantastyczny do naleśników

Witajcie kochani. Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać, jak się tyko da, bo bardzo krótki a owoce przepyszne. Polecam łatwy, szybki, odjazdowy w smaku sos truskawkowy nie tylko do naleśników. Nie mogę poskromić ochoty na lody, czy desery, kiedy myślę o sezonowych owocach, jak truskawki, czy maliny.


Tego samego dnia usmażyłam trochę naleśników do truskawek i podałam z sosem i czekoladą. Mniam!!!
Polecam przepis na nalesniki

Składniki:


około 2 kg dojrzałych truskawek
sok z 2 cytryn
kopiasta szklanka cukru (użyłam nierafinowanego - niech będzie zdrowszy!) 
lub około 200 ml miodu
słoiczki sterylne z zakrętkami (użyłam po musztardzie - małe najlepiej się sprawdzają)

Przygotowanie

1. Truskawki obieram z szypułek. Wrzucam do miski z zimną wodą i delikatnie mieszam. Chodzi o to, żeby porządnie pozbawić je piachu. Płukanie bezpośrednie na sicie nie wystarczy, bo piach i tak gdzieś na nich zostanie a kiedy strzela w zębach, może nieźle wkurzyć. Następnie płuczę owoce pod bieżącą wodą. Osączam pół godzinki.
2. Truskawki krótko miksuję i przelewam do dużego garnka (owoce powinny zająć w nim maksymalnie 1/3 jego objętości, gdyż podgrzewane, wytwarzają sporo pianki, która wznosi się szybko ku górze).
3. Wyciskam sok z cytryny.
4. Podczas przygotowania sosu staram się go cały czas mieszać. Zaraz na początku do podgrzanych owoców dodaję cukier. Od momentu wrzenia sos gotuję na minimalnym płomieniu maksymalnie pół minuty, bo im dłużej, tym gorzej dla wartości, smaku i dla jego wyglądu. Pod koniec dodaję sok z cytryn. Krótko doprowadzam do wrzenia. Wyłączam palnik i jeszcze wolniutko mieszam, co przyśpieszy opadanie nadmiary piany. 
5. Słoiki i zakrętki tuż przed wlaniem sosu truskawkowego, przelewam wrzątkiem. Przewracam do góry dnem i osączam.
6. Gorący sos wlewam do wyparzonych słoiczków. Solidnie zakręcam. Wstawiam do dużego garnka. Nic nie podkładam na spód, ani między słoiki. Pasteryzacja to nie gotowanie i słoiki spokojnie pasteryzują się w temperaturze około 80-90 stopni około 15 minut bez podskoków, jak to się ma przy bulgotaniu, kiedy woda zawrze. (pasteryzować można w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 140 stopni C.). Po pasteryzacji zostawiam w odkrytym garnku do ostygnięcia  Po czym przechylam spodem do góry, tak dla pewności, czy któryś słoiczek nie da plamy.
Polecam!!!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami z delikatną nutą kawy

Witam i zapraszam na pyszne okazałe ciasto, które miało być małym przysmakiem na biszkopcie. Tymczasem w trakcie przygotowania biszkopt nieco niski (użyłam formy 39 cm x 23 cm na spód biszkoptowy z 3 jaj), przekroiłam na 2 jednakowe części...



Wchodząc do spiżarni po jakiś składnik, rzuciła mi się w oczy paczuszka biszkoptów i zaraz po tym zmieniłam plan przygotowania ciasta.
Podaję adres do przepisu na podwójną porcję, wzbogaconą dodatkowo o krem truskawkowy

Składniki


około 20 dag biszkoptów
2 łyżeczki kawy prawdziwej (espresso - polecam)
1 galaretka truskawkowa
około pół kg ładnych truskawek
garść płatków migdałowych
poncz w ilości około 1/2 szklanki: sok z połowy cytryny, woda przegotowana zimna, 1-2 łyżki alkoholu, łyżeczka cukru

Przygotowanie


1. Umyte i obrane z szypułek truskawki rozdrabniam na mniejsze kawałki (objętościowo około 1,5 szklanki owoców).

2. Rozpuszczam galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody (często mieszam - warto wstawić szklankę do naczynia z ciepłą wodą - łatwiej się rozpuści).

3. Łączę galaretkę z owocami w misie, którą wstawiam do zimnej wody i mieszam co jakiś czas.

4. Parzę kawę wrzątkiem na połowę szklanki. Można napar trochę osłodzić. Studzę.

5. Prostokątny biszkopt o wym. około 20 x 38 dzielę na 2 równe części. Jeden płat układam na talerzu lub paterze i nasączam, ale bez przesady, żeby zdołał utrzymać ciężar wyższych warstw tortu.

6. Smaruję biszkopt cienką warstwą kremu. Po czym rozkładam na biszkopcie gęstniejącą galaretkę (da się to zrobić bez wkładania biszkoptu do tortownicy - warunek tylko taki, żeby galaretka z truskawkami nie stężała jeszcze całkowicie i na tyle żeby była gęsta, by nie spadała z ciasta.

7. Na galaretce układam biszkopty, które wcześniej, kolejno moczę w zimnym naparze kawy. 

8. Puste miejsca pomiędzy ciastkami uszczelniam rozdrobnionymi biszkoptami. Na biszkopty układam, tym razem grubszą warstwę kremu i nakrywam drugim płatem biszkoptu. Nasączam biszkopt z wyczuciem, żeby nie rozmoczyć go zanadto. 

9. Smaruję wierzch i boki ciasta cienką warstwą kremu. 

10. Na wierzchu ponownie układam namoczone w kawie biszkopciki 
(z wyczuciem zanurzam i je wyjmuję, żeby zachować kształt ciastek). Tym razem nie uszczelniam miejsc między nimi.

11. Boki obsypuję płatkami migdałowymi, które wcześniej przez chwilę delikatnie rumienię na suchej patelni. 

12. Całość dekoruję polewą prosto z rondla lub nabierając na łyżkę i okrężnymi ruchami robię takie esy-floresy. Polecam przepis na polewę, która w przeciwieństwie do rozpuszczonej czekolady łatwiej się rozprowadza, ale na tym etapie musi być dość ciepła. 

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...