czwartek, 5 czerwca 2014

Lekkie gołąbki z kurczaka i kaszy jaglanej

Witam ciepło wszystkich, zaglądających do mnie na małe, co nieco. Omotana truskawkowymi inspiracjami, robię małą przerwę na konkretne, smaczne
i oczywiście bardzo zdrowe danie.

gołąbki z sosem chrzanowym



Składniki:

z tej porcji wychodzi około 20  gołąbków

 młoda kapusta  
podwójna pierś z kurczaka około 60-70 dag
2 szklanki kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy)
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
1 jajo
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
przyprawy naturalne - zioła świeże - tymianek, rozmaryn, bazylia
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub czarnego pieprzu (opcjonalnie)
sól do smaku

Przygotowanie

1. Gotuję kaszę jaglaną (najczęściej stosuję zasadę 1 część kaszy na 3 części wody - jednak wodę kasza szybko łyka i spora jej ilość wyparowuję, dlatego ważne, żeby jej dodać w razie potrzeby. Kasza powinna być po wystygnięciu dosyć gęsta.
2. Obieram brzydkie i bardzo zielone liście z kapusty. Nożem wycinam głąba i wkładam do garnka (warto użyć wysokiego garnka, żeby woda przykryła kapustę -wiem coś o tym, bo mój był ciut za niski) z zagotowaną wodą, ale bez bulgotań. Blanszuję około 4 minut i odcedzam na durszlaku. 
3. Podsmażam chwilkę na maśle młodą posoloną cebulę. Dodaję na koniec posiekany szczypiorek i czosnek. Maksymalnie podsmażam całość przez pół minuty i zestawiam z ognia.
4. Miksuję umytego i osączonego fileta z kurczaka (można zwyczajnie posiekać nożem. Dodaję go do kaszy jaglanej. Dorzucam jajo, podsmażoną cebulkę ze szczypiorem, szczyptę ziół prowansalskich, chilli (pieprz Cayenne), sól i dokładnie mieszam wszystkie składniki. 
5. Rozbieram ostrożnie kapustę z liści, cieniując główne zgrubienie na jego środku. Bardzo duże liście można podzielić na 2 połowy, odciąć zgrubienie, ułożyć przed nałożeniem farszu tak, żeby brzegi liścia, które będziemy zawijać były dosyć elastyczne i cienkie. Gołąbki ściśle układam, końcem liścia do spodu. Zalewam bulionem warzywnym. Posypuję świeżymi ziołami - tymiankiem i rozmarynem. Przykrywam pokrywą i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni. Kiedy bulion zacznie puszczać pęcherzyki 
(trochę to trwa), obniżam temperaturę do 160 stopni C i trzymam w piekarniku około 15 minut. Jeśli bulion pyrka za bardzo, obniżam temperaturę do około 100 stopni C. 
Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Sos chrzanowy na zimno szybko i smacznie

Polecam bardzo dobry sos na bazie naturalnego jogurtu, którego przygotowałam do gołąbków z kurczaka i kaszy jaglanej. W zestawieniu z rybą, jajkami, innym mięsiwem, sprawdzi się także idealnie.






Składniki:

porcja na 4 osoby

około 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki chrzanu (zależnie od ostrości)
1 gotowane żółtko
2-3 łyżki dobrego oleju (polecam lniany lub sprawdzoną oliwę)
pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
szczypta papryki mielonej
sól, cukier do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki miksujemy lub po prostu bez użycia sprzętów, łyżką rozcieramy żółtko z niewielką ilością jogurtu i łączymy z pozostałymi składnikami. Szczypiorek i czosnek trzeba posiekać na drobniutko. Polecam!
Smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 4 czerwca 2014

Naleśniki z truskawkami i czekoladą

Witam w pogodny dzień. Nareszcie przestało padać... U mnie w kuchni od początku czerwca na dobre rozgościły się truskawki. Nie sposób stracić, choćby jednego dnia z krótkiego sezonu na pyszne owoce a naleśniki szczególnie do nich pasują, nie zabierając przy tym tak wiele czasu przygotowań, jak pierogi, czy knedle, choć ja nie potrafię odmówić sobie żadnych z nich.


Składniki


około pół kg dojrzałych truskawek
3-4 łyżeczki cukru (dodałam trzcinowy)lub miodu
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka masła
sos truskawkowy

Przygotowanie

1. Umyte i osączone truskawki, jeśli duże kroję w plastry lub kostkę. Podgrzewam chwilę i zaraz dodaję cukier, trochę soku z cytryny. Praktycznie kiedy się zagotują a trwa to maksymalnie pół minuty, wyłączam palnik i dodaję masło. W dużym rondlu będzie krócej, bo szybciej odparuje z nich nadmiar wody.

2. Smażę tradycyjne duże naleśniki.

3. Wykładam nadzienie, zostawiając od brzegów kilka cm pustych. Składam najpierw naleśnika na połowę, którą dalej składam na kolejną połowę. Prosto i szybko.

4. Polewam naleśniki sosem truskawkowym. Rozpuszczam około 50 g. czekolady z niewielką ilością śmietanki. Możecie oczywiście dalej fantazjować  - bita śmietana, lody, jogurt, syrop klonowy, jakieś dodatkowe owoce - ja poprzestanę na truskawkach i czekoladzie, bo dla mnie już jest super.

Smacznego!!!
Pozdrawiam Weronika

Sos truskawkowy fantastyczny do naleśników

Witajcie kochani. Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać, jak się tyko da, bo bardzo krótki a owoce przepyszne. Polecam łatwy, szybki, odjazdowy w smaku sos truskawkowy nie tylko do naleśników. Nie mogę poskromić ochoty na lody, czy desery, kiedy myślę o sezonowych owocach, jak truskawki, czy maliny.


Tego samego dnia usmażyłam trochę naleśników do truskawek i podałam z sosem i czekoladą. Mniam!!!
Polecam przepis na nalesniki

Składniki:


około 2 kg dojrzałych truskawek
sok z 2 cytryn
kopiasta szklanka cukru (użyłam nierafinowanego - niech będzie zdrowszy!) 
lub około 200 ml miodu
słoiczki sterylne z zakrętkami (użyłam po musztardzie - małe najlepiej się sprawdzają)

Przygotowanie

1. Truskawki obieram z szypułek. Wrzucam do miski z zimną wodą i delikatnie mieszam. Chodzi o to, żeby porządnie pozbawić je piachu. Płukanie bezpośrednie na sicie nie wystarczy, bo piach i tak gdzieś na nich zostanie a kiedy strzela w zębach, może nieźle wkurzyć. Następnie płuczę owoce pod bieżącą wodą. Osączam pół godzinki.
2. Truskawki krótko miksuję i przelewam do dużego garnka (owoce powinny zająć w nim maksymalnie 1/3 jego objętości, gdyż podgrzewane, wytwarzają sporo pianki, która wznosi się szybko ku górze).
3. Wyciskam sok z cytryny.
4. Podczas przygotowania sosu staram się go cały czas mieszać. Zaraz na początku do podgrzanych owoców dodaję cukier. Od momentu wrzenia sos gotuję na minimalnym płomieniu maksymalnie pół minuty, bo im dłużej, tym gorzej dla wartości, smaku i dla jego wyglądu. Pod koniec dodaję sok z cytryn. Krótko doprowadzam do wrzenia. Wyłączam palnik i jeszcze wolniutko mieszam, co przyśpieszy opadanie nadmiary piany. 
5. Słoiki i zakrętki tuż przed wlaniem sosu truskawkowego, przelewam wrzątkiem. Przewracam do góry dnem i osączam.
6. Gorący sos wlewam do wyparzonych słoiczków. Solidnie zakręcam. Wstawiam do dużego garnka. Nic nie podkładam na spód, ani między słoiki. Pasteryzacja to nie gotowanie i słoiki spokojnie pasteryzują się w temperaturze około 80-90 stopni około 15 minut bez podskoków, jak to się ma przy bulgotaniu, kiedy woda zawrze. (pasteryzować można w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 140 stopni C.). Po pasteryzacji zostawiam w odkrytym garnku do ostygnięcia  Po czym przechylam spodem do góry, tak dla pewności, czy któryś słoiczek nie da plamy.
Polecam!!!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami z delikatną nutą kawy

Witam i zapraszam na pyszne okazałe ciasto, które miało być małym przysmakiem na biszkopcie. Tymczasem w trakcie przygotowania biszkopt nieco niski (użyłam formy 39 cm x 23 cm na spód biszkoptowy z 3 jaj), przekroiłam na 2 jednakowe części...



Wchodząc do spiżarni po jakiś składnik, rzuciła mi się w oczy paczuszka biszkoptów i zaraz po tym zmieniłam plan przygotowania ciasta.
Podaję adres do przepisu na podwójną porcję, wzbogaconą dodatkowo o krem truskawkowy

Składniki


około 20 dag biszkoptów
2 łyżeczki kawy prawdziwej (espresso - polecam)
1 galaretka truskawkowa
około pół kg ładnych truskawek
garść płatków migdałowych
poncz w ilości około 1/2 szklanki: sok z połowy cytryny, woda przegotowana zimna, 1-2 łyżki alkoholu, łyżeczka cukru

Przygotowanie


1. Umyte i obrane z szypułek truskawki rozdrabniam na mniejsze kawałki (objętościowo około 1,5 szklanki owoców).

2. Rozpuszczam galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody (często mieszam - warto wstawić szklankę do naczynia z ciepłą wodą - łatwiej się rozpuści).

3. Łączę galaretkę z owocami w misie, którą wstawiam do zimnej wody i mieszam co jakiś czas.

4. Parzę kawę wrzątkiem na połowę szklanki. Można napar trochę osłodzić. Studzę.

5. Prostokątny biszkopt o wym. około 20 x 38 dzielę na 2 równe części. Jeden płat układam na talerzu lub paterze i nasączam, ale bez przesady, żeby zdołał utrzymać ciężar wyższych warstw tortu.

6. Smaruję biszkopt cienką warstwą kremu. Po czym rozkładam na biszkopcie gęstniejącą galaretkę (da się to zrobić bez wkładania biszkoptu do tortownicy - warunek tylko taki, żeby galaretka z truskawkami nie stężała jeszcze całkowicie i na tyle żeby była gęsta, by nie spadała z ciasta.

7. Na galaretce układam biszkopty, które wcześniej, kolejno moczę w zimnym naparze kawy. 

8. Puste miejsca pomiędzy ciastkami uszczelniam rozdrobnionymi biszkoptami. Na biszkopty układam, tym razem grubszą warstwę kremu i nakrywam drugim płatem biszkoptu. Nasączam biszkopt z wyczuciem, żeby nie rozmoczyć go zanadto. 

9. Smaruję wierzch i boki ciasta cienką warstwą kremu. 

10. Na wierzchu ponownie układam namoczone w kawie biszkopciki 
(z wyczuciem zanurzam i je wyjmuję, żeby zachować kształt ciastek). Tym razem nie uszczelniam miejsc między nimi.

11. Boki obsypuję płatkami migdałowymi, które wcześniej przez chwilę delikatnie rumienię na suchej patelni. 

12. Całość dekoruję polewą prosto z rondla lub nabierając na łyżkę i okrężnymi ruchami robię takie esy-floresy. Polecam przepis na polewę, która w przeciwieństwie do rozpuszczonej czekolady łatwiej się rozprowadza, ale na tym etapie musi być dość ciepła. 

sobota, 31 maja 2014

Drożdżówki z serem i truskawkami przepis

Polecam łatwy przepis na bardzo smaczne drożdżówki, na około 20 sztuk, przygotowanych na bazie mojej sprawdzonej receptury na drożdżowe ciasto, z wyjątkowo prostą i bardzo pyszną masą serową, na której układam truskawki lub inne owoce.



Składniki na drożdżówki


masa serowa

około 30 dag białego twarogu
1 żółtko
4-5 łyżeczek cukru lub kopiasta łyżka miodu
aromat migdałowy - najlepszy do mas serowych
1 łyżka śmietany

Przygotowanie masy serowej:  wszystkie składniki po prostu chwilę miksujemy blenderem lub miażdżymy praską do ziemniaków

około 60 dag dojrzałych truskawek lub innych owoców

Przygotowanie truskawek: umyte osączone truskawki rozdrabniam, jeśli duże. Kwaśne truskawki można polać łyżką miodu i wymieszać lub posypać cukrem przed posypaniem kruszonką

Kruszonka

3/4 szklanki mąki pszennej
1 spora łyżka masła
1 łyżka z brzuszkiem cukru
szczypta soli
aromat (opcjonalnie)

Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki mieszam ręką, nie miażdżę masła, lecz przesypuję go mąką, do odpowiedniego rozdrobnienia (można to zrobić w malakserze - króciutko)

Przygotowanie drożdżówek


1. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielę na dwie połowy. Z każdej kolejno wałkuję placek o grubości około 1 cm.

2. Pucharkiem od lodów wykrawam kółka większe od średnicy szklanki. Dnem szklanki robię w placuszkach miejsce na nadzienie. Po wyrośnięciu poprawiam jeszcze raz szklanką dołek w przyszłej drożdżówce i te, które wstawiam za chwilę do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem, zanim ułożę ser i owoce.


3. Układam najpierw ser niestarannie, gdyż układając truskawki i tak ładnie się rozłoży pomiędzy nimi.



4. Posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C, grzałka góra-dół, na około 15-18 minut. Trzeba kontrolować, żeby się zbytnio nie zrumieniły.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Ciasto drożdżowe super do drożdżówek, rogalików, rolad...

Sezon na drożdżowe ciasto nigdy nie mija, zwłaszcza, jak zbliża się lato i ogromny wybór sezonowych owoców. To wyjątkowe ciasto, które kocha dotyk dłoni i potrzebuje kilka godzin na spokojne wyrastanie. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu.


Składniki do ciasta drożdżowego


5 szklanek mąki pszennej (około 75 dag
1 jajo
3-4 żółtka (ilość żółtek można zwiększyć)
80-100 g masła
50 ml oleju
około 6-7 dag świeżych drożdży
około 3/4 lub więcej szklanki cukru
około 270 ml ciepłego mleka (trochę więcej ponad szklankę)
aromat
szczypta soli

Przygotowanie


1. Mąkę mieszam ze szczyptą soli. Robię po środku dołek. Wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję je 2 łyżeczkami cukru i polewam połową szklanki mleka. Czekam aż drożdże zaczną pracować, skutkiem czego pojawi się wkrótce na zaczynie drożdżowym charakterystyczna pianka.



2. Masło podgrzewam w rondlu tylko do rozpuszczenia. Dodaję do niego olej i mieszam.

3. Jajo, żółtka, cukier, aromat krótko mieszam z pozostałym ciepłym mlekiem. Cukier powinien się rozpuścić. Wlewam do misy z mąką i zaczynem. Wyrabiam składniki do połączenia. Na końcu dodaję ciepły tłuszcz(temperatura maks. do 37 stopni C). Od tego momentu ciasto wyrabiam około 4 minut aż poczuję, że ciasto zaczyna odstawać od dłoni. Można to zrobić robotem. Od łopatek ciasto również powinno bez problemu odchodzić, jeśli jest dobrze wyrobione.

4. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę, dwie a jak na dłużej to jeszcze lepiej.


5. Przed formowaniem drożdżówek lub rogalików, czy placka na roladę, ciasto po wyrośnięciu trzeba krótko przerobić i podzielić na porcje wygodne do przygotowania rolad, drożdżówek, jagodzianek, czy innych wypieków. Podczas wałkowania robię krótkie przerwy, ciasto lepiej się formuje. W razie potrzeby przesypuję niewielką ilością mąki, której nadmiar, może utrudniać zalepianie, na przykład pączków z piekarnika. Rolady przełożone makiem piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. a drożdżówki około 18 minut w temperaturze 185 stopni C.

Życzę wspaniałych wypieków.
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...