Translate

sobota, 31 maja 2014

Ciasto drożdżowe super do drożdżówek, rogalików, rolad...

Sezon na drożdżowe ciasto nigdy nie mija, zwłaszcza, jak zbliża się lato i ogromny wybór sezonowych owoców. To wyjątkowe ciasto, które kocha dotyk dłoni i potrzebuje kilka godzin na spokojne wyrastanie. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu.


Składniki do ciasta drożdżowego


5 szklanek mąki pszennej (około 75 dag)
1 jajo
3-4 żółtka (ilość żółtek można zwiększyć)
80-100 g masła
50 ml oleju
około 6-7 dag świeżych drożdży
około 3/4 lub więcej szklanki cukru
około 270 ml ciepłego mleka (trochę więcej ponad szklankę)
aromat
szczypta soli

Przygotowanie


1. Mąkę mieszam ze szczyptą soli. Robię po środku dołek. Wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję je 2 łyżeczkami cukru i polewam połową szklanki mleka. Czekam aż drożdże zaczną pracować, skutkiem czego pojawi się wkrótce na zaczynie drożdżowym charakterystyczna pianka.



2. Masło podgrzewam w rondlu tylko do rozpuszczenia. Dodaję do niego olej i mieszam.

3. Jajo, żółtka, cukier, aromat krótko mieszam z pozostałym ciepłym mlekiem. Cukier powinien się rozpuścić. Wlewam do misy z mąką i zaczynem. Wyrabiam składniki do połączenia. Na końcu dodaję ciepły tłuszcz(temperatura maks. do 37 stopni C). Od tego momentu ciasto wyrabiam około 4 minut aż poczuję, że ciasto zaczyna odstawać od dłoni. Można to zrobić robotem. Od łopatek ciasto również powinno bez problemu odchodzić, jeśli jest dobrze wyrobione.

4. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę, dwie a jak na dłużej to jeszcze lepiej.


5. Przed formowaniem drożdżówek lub rogalików, czy placka na roladę, ciasto po wyrośnięciu trzeba krótko przerobić i podzielić na porcje wygodne do przygotowania rolad, drożdżówek, jagodzianek, czy innych wypieków. Podczas wałkowania robię krótkie przerwy, ciasto lepiej się formuje. W razie potrzeby przesypuję niewielką ilością mąki, której nadmiar, może utrudniać zalepianie, na przykład pączków z piekarnika. Rolady przełożone makiem piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. a drożdżówki około 18 minut w temperaturze 185 stopni C.

Życzę wspaniałych wypieków.
Pozdrawiam Weronika

20 komentarzy:

  1. Moja babcia zawsze robiła drożdżowe ciasta i ciasta te zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie mistrzynią w tych ciastach była moja mama. Pamiętam jak brała miskę z ciastem na kolana i wyrabiała i wyrabiała, ale póżniej... Nigdzie lepszych drożdżowych nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Weroniko! Właśnie się piecze druga tura drożdżówek, a już nie ma pierwszej. Wspaniałe ! Zresztą, jak wszystko na Twoim blogu! Codziennie tu zaglądam i szukam pomysłów. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Agnieszka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko za szybki komentarz, super atest na moje drożdżówki. Pozdrawiam cieplutko i życzę jeszcze więcej kulinarnych wrażeń. Zapraszam ponownie...

      Usuń
  4. Dziś będę robić jagodzianki i jestem pewna, że jak wszystkie inne Pani przepisy wyjdą rewelacyjne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za ciepły komentarz a i ciekawa jestem, jak wyszły.

      Usuń
    2. Przepyszne, znikły w mgnieniu oka :)

      Usuń
    3. Miło mi... Dzieki za testowanie przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  5. bardzo mi sie podobaja przepisy ale mam problem aby je wydrukowac, moze pani doradzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby wydrukować zaznaczaj po kolei tekst (bez zdjęć) i "wklejaj" też po kolei do czystego dokumentu tekstowego office lub libre office - a nawet po prostu w notatnik. I wtedy wydrukujesz.

      Usuń
  6. Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspanialy przepis, robilam go juz 3 raz i za każdym razem się udaje. Z tego samego ciasta robiłam, bułeczki, rogaliki i ciasto ze śliwkami i kruszonką.
    Dziękuję i polecam!
    Ania z Calgary

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspanialy przepis, robilam go juz 3 raz i za każdym razem się udaje. Z tego samego ciasta robiłam, bułeczki, rogaliki i ciasto ze śliwkami i kruszonką.
    Dziękuję i polecam!
    Ania z Calgary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Pani Aniu! Bardzo dziekuję za ocenę przepisów. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam w wolnych chwilach

      Usuń
  9. Dziękuję pani Weroniko za wspaniałe przepisy .Pozdrawiam milutko Elżbieta .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elu mocno dziękuję za miłą ciepłą wizytę. Zapraszam na kolejne... Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Weroniko zaczął się sezon na jagody i wlasnie postanowilam wykorzystać twój przepis na drożdżówki a co wyjdzie zobaczymy.Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Weroniko zaczął się sezon na jagody i wlasnie postanowilam wykorzystać twój przepis na drożdżówki a co wyjdzie zobaczymy.Pozdrawiam.

      Usuń
    4. No właśnie i co wyszlo? Pozdrawiam

      Usuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...