czwartek, 5 września 2013

Owsianka z aronią i owocami prosty przepis

Aronia to fenomenalna roślina, z bardzo bogatą zawartością przeciwutleniaczy.

W. Domogród

Polecam kolejny przepis na solidną porcję zdrowia i sposób na dodawanie do posiłków przetworów z aronii. Owsianka jest przepyszna z dodatkiem dżemu aroniowego lub sosu aroniowego. Można ją dodatkowo wzbogacać ulubionymi bakaliami i dostępnymi świeżymi owocami. Zobacz, jak wiele wartości odżywczych kryje aronia.

Składniki


porcja na 1-2 osoby
W. Domogród
3 łyżki płatków owsianych

1 szklanka mleka

około pół szklanki wody

3 łyżeczki dżemu z aronii lub sosu, bądź soku

garść bakalii - u mnie kilka migdałów i rodzynek (warto je przelać wrzątkiem, by pozbyć się chemii)

garść świeżych owoców - u mnie borówka i poziomka

szczypta soli (maleńka ilość soli znacznie poprawia smak)



Przygotowanie owsianki z aronią



1. Płatki owsiane namoczyć na kilka godzin przed przyrządzeniem, wówczas, wystarczy tylko zagotować zupę.

2. Jeśli nie zrobiliśmy punktu 1, bo tak, jak większość, razem ze mną, nie mamy w głowie wszystkiego - w rondlu zalewamy płatki i bakalie wodą, wstawiamy na płomień i gotujemy około pół minuty. Płatki wyraźnie spęcznieją i zmiękną. Dorzucamy szczyptę soli i mieszamy.

3. Dolewamy mleko i dodajemy aroniowy dżem (dżem z aronii wraz z owocami ma najwięcej wartości). Mieszamy. Oczywiście dżem aroniowy można zastąpić innym dobrej roboty dżemem.

4. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy świeże owoce i wyłączamy płomień. Zupka najlepsza jest po kilku minutach, kiedy trochę przestygnie.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 4 września 2013

Ryba na parze z marchewką, papryką i ryżem

Pomarańczowe, czerwone, zielone kolory potraw, silnie pobudzają zmysł wzroku i smaku

W. Domogród

i są bardzo bogate w karoteny, najważniejsze witaminy i minerały. Do tego wystarczy dołożyć trochę zdrowego białka i tłuszczu z ryby (część witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczu, więc nie można wyrzucać go z diety).
Uwielbiam ryby, stąd podobnych przepisów, z ich udziałem, będzie stale przybywać.

Składniki 

W. Domogród

porcja na 2-3 osoby

3 filety ulubionej ryby, najlepiej dzikiej niehodowlanej
80-100 gram ugotowanego ryżu 
4-5 marchewek
1 duża czerwona papryka
1 por
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
trochę wody do podlewania warzyw

maleńka papryczka chili lub chili w proszku lub nie dodajemy wcale, jeśli robimy danie na przykład dla dzieci - ostrość potrawie nadaje szczypiorek, por lub bazylia.

pęczek natki z pietruszki i 1-2 gałązki tymianku (zieleninę dobierajcie według upodobań, ale ten duet super się sprawdza)

sól, pieprz do ryby i warzyw




Przygotowanie


1. Rybę posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut w tej prostej marynacie. Po czym gotujemy w naczyniu na parze. W osobnym garnku gotujemy ryż (1 torebka lub jakieś pół szklanki ryżu na 1,5 szklanki wody, około 15 minut. Umyte marchewki kroimy w grubsze plastry, w zbliżone kawałki tniemy paprykę, umytą i oczyszczoną z nasion i jaśniejszych części i bardzo drobniutko niewielki skrawek papryczki chili.

2. Rozgrzewamy w rondlu olej do smażenia i dodajemy papryki i marchewkę. Podsmażamy na niedużym płomieniu, co jakiś czas mieszamy. Młoda marchewka dusi się bardzo szybko, ale starszą, warto wcześniej krótko blanszować.

3. W połowie czasu dodaje starty czosnek i posiekanego pora - krótko, podsmażone warzywa, dają niesamowity smak. Po kilku minutach podlewam warzywa wodą, by się nie przypalały. Woda, przy te okazji, pozbiera ze ścianek rondla apetyczny, ale zbytnio gęstniejący sos z warzyw. Pod koniec posypujemy warzywa 1 łyżeczką mąki owsianej lub pszennej i dobrze mieszamy. Na koniec wsypuje posiekaną natkę z pietruszki i tymianek i jeszcze tylko duszę z pół minuty. Jeśli nie ma za dużo płynu, mąka nie zamieni się w krupy a ładnie się rozprowadzi. W przypadku potrzebowania większej ilości sosu, robimy tradycyjną zaklepkę, rozcieńczając nieco więcej mąki w wodzie i dopiero wtedy, dodajemy do warzyw. Prawdę mówiąc, jeszcze lepiej, na koniec zredukować sos do minimum i udział mąki można zwyczajnie pominąć, ale ja lubię, choćby takie małe ździebełko niesamowitego jarzynowego sosu.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 3 września 2013

Placki owsiane ze śliwkami błyskawiczny przepis

Pieczone śliwki to prawdziwe delicje. Nie musisz zaraz piec ciasta, by delektować się ich smakiem. Placki z mąki owsianej lub pszennej - z jedną lub drugą bardzo smaczne placki... Polecam!

Weronika Domogród



Składniki


Weronika Domogród
10-12 ładnych dojrzałych śliwek
3 łyżki z brzuszkiem mąki owsianej lub pszennej
1 łyżka z brzuszkiem płatków owsianych
1 jajo
1,5 łyżeczki cukru pudru
szczypta cukru do posypania śliwek
około 150 ml naturalnego jogurtu
szczypta soli
niewielka ilość mleka lub wody
kilka łyżek oleju do smażenia


Przygotowanie


Zobacz, jak robię placki na filmie

1. Umyte śliwki kroimy na pół, pozbywając się przy okazji pestek. Przyciskamy każdą połówkę dłonią, rozpłaszczając je w miarę możliwości. Posypujemy niewielką ilością cukru od strony miąższu.

2. Mąkę, płatki owsiane, jajo, sól, mieszamy, dodając ostrożnie mleko. Ciasto powinno być dosyć gęste, by dobrze trzymało się śliwek.

3. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem lub dodajemy do jogurtu kilka łyżek soku owocowego. Mieszamy.



4. Rozgrzewamy na patelni porcję oleju i zanurzamy w cieście, kolejno, każdą ze śliwek, układając je na patelni. Pilnujemy tylko, by płomień nie był zbyt silny. Z każdej strony wystarczy smażyć placuszki około pół minuty. Śliwki szybko miękną i robią się apetyczne. Wykładamy placuszki na talerz z bibułą, osączając je od nadmiaru tłuszczu.

5. Placuszki polewamy sosem jogurtowym


Zapraszam także na placki z mąki pszennej ze śliwkami

przepis na idealne powidła ze śliwek nie tylko do kanapek

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 2 września 2013

Sałatka śledziowa z jogurtem jak zrobić

Sałatka śledziowa to świetny pomysł na uzupełnienie w organizmie bezcennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przekonaj się, jakie skarby kryją śledzie LINK

Weronika Domogród



Składniki


5 płatów śledziowych najlepiej matiasów
150 ml naturalnego jogurtu
sok z połowy cytryny
1 średnie jabłko o białym miąższu
1 średnia cebulka sałatkowa (łagodna w smaku)
1-2 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine (opcjonalnie)
po szczypcie soli, chrzanu, cukru i pieprzu

Przygotowanie sałatki śledziowej z jogurtem 



1. Śledzie moczymy minimum 6 godzin, zmieniając kilka razy wodę.

2. Wymoczone i dobrze osączone płaty śledziowe kroimy w kostkę lub w paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Umyte i obrane jabłko kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę posypujemy niewielką ilością soli.

5. Do osobnej miseczki wlewamy jogurt (ta sama sałatka z gęstym jogurtem będzie jeszcze lepsza). Dodajemy przyprawy i olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru. Łączymy ze śledziami i próbujemy. W razie potrzeby korygujemy smak.

Zobacz przepis na pyszną sałatkę śledziową z papryką


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami na biszkopcie pod budyniem i chrupiącą kruszonką

Sezon na śliwki trwa... Popularne owoce, zwłaszcza pieczone, zachwycają głębią smaku i pięknym kolorem.

Weronika Domogród

Skomponowałam składniki tak, by można było częściej pozwolić sobie na ciasto śliwkowe, bez wyrzutów typu, że znowu tak dużo kalorii trzeba spalić...

Składniki na lekkie ciasto ze śliwkami


biszkopt z 3 dużych jaj
około 1 kilograma umytych i wypestkowanych śliwek
1,5 porcji budyniu z 3/4 litra mleka lub 2 budynie z dwóch opakowań na 1 litr mleka (użyłam budyniu śmietankowego)
kruszonka - 1 łyżka masła, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru


Przygotowanie ciasta śliwkowego z budyniem i kruszonką


Przepis na filmie LINK



Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.

Na blachę wylewamy przygotowany biszkopt (można go posypać 1 łyzką mąki przez sito, by śliwki nie szły na dno - nie zrobiłam tego tym razem i jakoś zatrzymały się na odpowiedniej wysokości)

Sprawnie i szybko układamy śliwki na wierzchu. Posypujemy delikatnie cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni C.

W międzyczasie robimy kruszonkę - zimne masło przesypujemy mąką, starając się przy tym nie miażdżyć masła, czując w dotyku zawsze mąkę, dzięki temu kruszonka wychodzi chrupiąca. Po przygotowaniu kruszonki wkładamy ją do lodówki na kilka minut.


Gotujemy budyń, który w trakcie nakładania na ciasto powinien być gorący, bo łatwiej się rozprowadza.

Wyjmujemy biszkopt ze śliwkami i jak tylko troszeczkę przestygnie, wykładamy bydyń, posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.


W gruncie rzeczy jest to bardzo łatwe ciasto, tanie a do tego bardzo, bardzo pyszne.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

Zapraszam do przepisu na pyszny tort śliwkowy
a zapracowanym gorąco polecam błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkościowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła śliwkowe nie tylko do kanapek

piątek, 30 sierpnia 2013

Sos aroniowy na słodko i na słono

Sos aroniowy zasługuje na szczególną półkę w naszej domowej spiżarni i nieprawdą jest, że jest niesmaczny i cierpki.

Weronika Domogród

Aronia to siostra jarzębiny, z jednym małym ale, jak dla mnie, z jarzębiny bardzo trudno pozbyć się cierpkości (próbowałam się z nią nie raz i dałam sobie spokój) a przemrożona aronia już po krótkiej obróbce termicznej, staje się przyjemna w smaku a do tego pojawia się ten intensywny, czerwony kolor. W garbnikach i w skórkach jest mnóstwo przeciwutleniaczy...

Sos z aronii oprócz typowych zastosowań to świetny dodatek do naturalnego barwienia kremów, mas owocowych, galaretek, kisieli czy jako dodatek podczas gotowania mięs, zwłaszcza tych, z przyrośniętym tłuszczykiem. Aronia obniża zły cholesterol, reguluje cukier, pogania leniwe jelita, odtruwa i wzmacnia...

Składniki na sos z aronii


3 kilogramy przemrożonej aronii
1,5 kilograma cukru
4-5 goździków
sok z 1-2 cytryn


Przygotowanie sosu z aronii


Zobacz, jak robię sos z aronii na filmie


Zasypuję aronię cukrem i podgrzewam, cały czas mieszając, by się nie przypalała, do momentu rozpuszczenia cukru. Ten proces trwa maksymalnie dziesięć minut. W trakcie gotowanie dodaje goździki i próbuję aronię, czy straciła swą surowość. Pod koniec dodaje sok z cytryny, mieszam i zestawiam z ognia. Przecieram przez sito, jak pomidory a wytłoczyny dodaję do wspaniałego zdrowotnego wina aroniowo-malinowego, ale o tym, przy innej okazji... Nie wyrzucamy wytłoczyn, nawet, jeśli nie robimy wina. Warto je zalać wodą, zagotować i zrobić niesamowicie mocny i zdrowotny kompot.

W tym roku moja pięcioletnia aronia urodziła około sześciu kilogramów tych szlachetnych owoców. Wkrótce liście przebarwią się na piękne jaskrawo-czerwone kolory jesieni...

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

czwartek, 29 sierpnia 2013

Dżem z aronii przedłuża życie

Przetwory z aronii to ciągle niedocenione dobro, stanowiące skondensowane źródło witamin, minerałów, ogromnych ilości przeciwutleniaczy i wielu innych, niezmiernie korzystnych dla zdrowia związków. Czytaj więcej

Weronika Domogród

Zanim zaczniemy robić dżem, dobrze jest przez okres przynajmniej 24 godzin przemrozić owoce aronii w zamrażalniku. Dzięki temu, będzie mniej cierpka. Szczerze mówiąc aronia jest tylko cierpka jako świeży owoc, jedzony na surowo a przetworzona jest znakomita. Jest niezmiernie intensywna, wystarczy kilka jagódek, by przygotować kuszący czerwienią, pyszny kompot.

Składniki na dżem aroniowy


2 kilogramy aronii
0,5 kilograma śliwki węgierki
3 szklanki cukru
3 łyżeczki żelfixu (opcjonalnie - lepiej dołożyć więcej śliwek, jabłek lub brzoskwiń)
sok z 1-2 cytryn

Przygotowanie 


Zobacz film LINK



Do dużego garnka wsypujemy umytą aronię, śliwki i cukier. Podgrzewamy do wrzenia cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotujemy na bardzo małym płomieniu około 10 minut i często mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Dodatek żelfiksu można całkowicie pominąć. Wystarczy dodać więcej owoców, bogatych w pektyny lub dłużej odparowywać wodę z dżemu. Warto spróbować jagódkę i jeśli nie smakuję cierpko, tak, jak surowa, wyłączamy płomień i wlewamy gorący dżem do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze rosołowej (woda nie może bulgotać).

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...