poniedziałek, 31 maja 2021

Zapiekanka szybka kartofle mielone mozzarella

 Witam Kochani! Kiedy w lodówce patrzycie na wczorajsze ziemniaki i zastanawiacie się, co z nimi zrobić, wypróbujcie prostą zapiekankę.  Mięso mielone możecie zastąpić kiełbasą a mozzarellę innym serem...


 Składniki na 3-4 porcje


6 średnich ziemniaków ugotowanych 

ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe, jagnięce, według uznania)

gałka sera mozzarelli ok. 125 g

1 cebula

sól, pieprz do smaku 

przyprawy u mnie: szczypta tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu ziołowego, imbiru) 

tłuszcz do smażenia



Zalewa-sos do zapiekanki


250 g śmietany chudej 12%

1-2 jaja

szczypta pieprzu ziołowego i soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

Link do przygotowania na filmie




Pokrojoną cebule podsmażam na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia.

Po chwili dodaję mielone. Smażę mięso jak do spaghetti, mieszając w trakcie od czasu do czasu około 7-10 minut. Pod koniec przyprawiam i zaraz zestawiam z grzania. 

Po krótkim przestudzeniu układam mięso mielone na pokrojonych w kostkę ziemniakach - to nie są ziemniaki al dente, dzięki temu spędzą w piekarniku krótki czas, na czym prawie każdemu przecież zależy. Ziemniaki ułożyłam w formie na typową tartę. Formę wcześniej przesmarowałam stopionym masłem. Na mielonym pokruszyłam mozzarellę. 






Jeszcze tylko prosty sos w kilka sekund - wystarczy wymieszać śmietanę z jajkiem, mąką ziemniaczaną i szczyptą pieprzu ziołowego. Polewam sosem mniej więcej  równomiernie składniki w formie.

Wstawiam na 15 minut do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni C. grzałka góra-dół albo termo-obieg.

Po upieczeniu pozwólmy jej chwilę ciut przestygnąć, bo łatwiej się porcjuje i moim zdaniem lepiej smakuje.

Pokuście się o mega łatwy pyszny sos do polania tuż przed jedzeniem, na bazie jogurtu, którego trzeba tylko trochę dosmaczyć solą, pieprzem, miodem, jak ktoś lubi czosnkiem i zieleniną natką z pietruszki lub koperkiem


Mam nadzieję, że się zainspirujecie jednodaniowym sytym posiłkiem i skomentujecie kolejny pomysł na porządkowanie lodówki.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


poniedziałek, 17 maja 2021

Kapusta młoda pychota do obiadu szybka i bez wędzonki

 Witam Kochani! Polecam mega pyszną młodą kapustę zarówno jako dodatek do głównego dania, jak i danie kompletne za sprawą zdrowszych dodatków i bez deka mięsiwa.


Składniki



1 średnia kapusta młoda poszatkowana

1 cebula posiekana w kostkę

4-5 pieczarek poszatkowanych w plastry

ok. 0,5 kg ugotowanej osączonej fasoli (może być z puszki)

3 pomidory pokrojone w kostkę najlepiej bez skóry

olej do smażenia

sól, cukier do smaku

przyprawy wg uznania: u mnie sól, cukier  do smaku, bazylia, imbir, czosnek...


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Kapustę opłukuję na sicie pod bieżącą wodą i osączam.

Cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju i zaraz dodaję pieczarki. Chwilę podsmażam i dosypuję osączoną kapustę. Mieszam. Gotuję do miękkości ok. 10-15 minut. 

Przyprawiam i dodaję pomidory. Mieszam i krótką chwilę gotuję. Na koniec dodaję osączoną fasolę. Mieszam i za moment zdejmuję z grzania. Gotowe!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


piątek, 7 maja 2021

Muffiny babeczki bakaliowe bez glutenu naturalnie słodzone

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na pyszne wilgotne babeczki z daktylami, figami bez mąki pszennej i dosładzania.





Składniki na ok. 12 sporych babeczek


ok. 300 g daktyli suszonych(u mnie 150 g daktyli, 150 g fig)

ok.50 g żurawiny

120 g zmielonego sezamu lub orzechów (najlepiej zmielić samemu)

1-2 jaja

50 ml oleju

200 g płatków owsianych zmielonych 

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g jogurtu naturalnego lub mleka

250 ml mleka (mleko zwierzęce lub roślinne)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Jeśli przeszkadzają Wam ziarenka fig, zastąpcie je daktylami - te idealnie nadaję się do ciasta. Bakalie trzeba opłukać pod bieżącą wodą i namoczyć w gorącej wodzie na ok. 15-20 minut. Żurawinę traktuję podobnie, ale zostawiam ją w całości i osączam. Natomiast daktyle, figi również osączam i blenduję w rozdrabniaczu z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

W dużej misie najlepiej wymieszać na sucho zmielone płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia, cynamon. Po czym dodać rozbełtane jajo, zblendowane bakalie, żurawinę, olej i mleko. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można jeszcze dodać ciut mleka. Wymieszać i wyłożyć do wysmarowanych foremek, nieco poniżej ich wysokości, bo tego typu wypieki nie rosną tak bardzo. Masę trzeba nieco ugnieść w foremkach i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok. 175-180 stopni C. grzałka góra-dół lub termo-obieg na ok. 25 minut. Babeczki są pyszne, wilgotne i bardzo pożywne. Upieczone ciasto, choć wilgotne nie  osadza się na patyczku. Babeczki najlepiej smakują dobrze wystudzone.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

 

sobota, 1 maja 2021

 Witam Kochani! Polecam pyszną ekspresową pastę z awokado. Ten pomysł to kolejna okazja do wykorzystania tego, co można znaleźć w każdej kuchni...






Składniki na ok. 400-500 g pasty



1 awokado średnie lub połowa dużego

4-5 rzodkiewek

2-3 jajka ugotowane na twardo

sok z połowy cytryny

1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie, jeśli pasta zbyt gęsta)

płaska łyżeczka miodu i musztardy łagodnej 

sól do smaku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie




Wszystkie składniki blenduję w rozdrabniaczu i pasta gotowa do pieczywa.


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


środa, 21 kwietnia 2021

Smaczne kotlety z fasoli łatwy przepis

 Witam Kochani! Jeśli nie tolerujecie mięsa, pomimo, że białko w ludzkiej diecie bardzo cenne to zamieńcie go na całkiem niezłe białko z fasoli. 


Przepis jest bardzo łatwy a dobry smak zawsze możecie jeszcze wzmocnić pysznym sosem. Osobiście polecam te fasolowe kotlety nieco przestudzone, bo moim zdaniem dużo lepsze.

Składniki


około 500 g ugotowanej osączonej fasoli- u mnie fasola Jaś (waga suchego ziarna a po ugotowaniu pojemność około 1 litra)

1-2 jajka

1 cebula posiekana i podrumieniona  na tłuszczu

1-2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej do zgęszczenia masy 

sól do smaku

2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów

przyprawy wg uznania- u mnie: szczypta gałki muszkatołowej, cząbru, pieprzu ziołowego...


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Ugotowaną osączoną chłodną fasolę mieszam blenderem ze zrumienioną cebulką, jajkami (mogą być same białka lub bez białek, które wystarczy zastąpić nieco większą ilością kaszy manny lub bułki tartej), kaszą manną, przyprawami. 




Warto chwilę odczekać przed formowaniem kotletów, dzięki temu masa bardziej zgęstnieje i ułatwi tą czynność. Od siebie dodam, że lepiej kształtować mniejsze kotleciki, które wygodniej się smaży. Obtaczam tylko w bułce tartej i smażę może ciut krócej niż tradycyjne mięsne na rozgrzanym tłuszczu, zmniejszając zaraz grzanie, bo kotlety z fasoli bardzo szybko się rumienią. 



Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


wtorek, 13 kwietnia 2021

Najlepsza sałatka makaronowa z tuńczykiem, selerem naciowym, szybka i bez jajek

 Witam Kochani! Dzisiaj podzielę się przepisem na sałatkę makaronową- moją ulubioną wersją bez dodatku jajek. Co do majonezu, którego tu uzywam niewiele również możecie przygotować bez jajek, używając tylko jogurtu i oleju.


Składniki podstawowe


2 szklanki ugotowanego niedużego makaronu (500 ml) (suchego makaronu około 200-250 g)

około 200 g tuńczyka z puszki (duże kawałki. które trzeba nieco rozdrobnić)

około 1 szklanki posiekanego selera naciowego

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1 szklanka kukurydzy z puszki

1 mała cebula posiekana drobno lub pęczek szczypiorku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie





Sos do sałatki


1-2 łyżki majonezu lub  3-4 łyżki oleju

2-3 łyżki świeżego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu do zrównoważenia smaku

1 łyżeczka musztardy lub nieco mniej chrzanu

sól do smaku

Składniki sosu wymieszać, dodać do pozostałych składników sałatki. Gotowe i nie trzeba czekać aż się przygryzie. Szybka, przepyszna, odżywcza i bez jaj. 


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


środa, 31 marca 2021

Pyszna pieczeń z piersi kurczaka delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu

 Witam Kochani! Szybkie i trafione przepisy to jest to przed świętami. Wypróbujcie mega prosty sposób na domową wędlinkę.


 

Składniki


około 1 kg piersi z kurczaka

2 całe jaja

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku lub ciut czosnku sproszkowanego

płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli z małym brzuszkiem

1-2 łyżki kaszy manny (można całkowicie pominąć)

przyprawy po szczypcie wg uznania (u mnie: majeranek pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka)


Przygotowanie 

LINK do przygotowania na filmie



Mięso, cebule rozdrabniam i przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Dodaje pozostałe składniki i dokładnie mieszam aż masa zgęstnieje. 



Wkładam do wysmarowanych foremek o wymiarach 20 cm x 9 cm. Mięso uklepuję i wyrównuje. Smaruję niewielką ilością oleju. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika na ok. 35-40 minut.






Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...