środa, 21 kwietnia 2021

Smaczne kotlety z fasoli łatwy przepis

 Witam Kochani! Jeśli nie tolerujecie mięsa, pomimo, że białko w ludzkiej diecie bardzo cenne to zamieńcie go na całkiem niezłe białko z fasoli. 


Przepis jest bardzo łatwy a dobry smak zawsze możecie jeszcze wzmocnić pysznym sosem. Osobiście polecam te fasolowe kotlety nieco przestudzone, bo moim zdaniem dużo lepsze.

Składniki


około 500 g ugotowanej osączonej fasoli- u mnie fasola Jaś (waga suchego ziarna a po ugotowaniu pojemność około 1 litra)

1-2 jajka

1 cebula posiekana i podrumieniona  na tłuszczu

1-2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej do zgęszczenia masy 

sól do smaku

2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów

przyprawy wg uznania- u mnie: szczypta gałki muszkatołowej, cząbru, pieprzu ziołowego...


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Ugotowaną osączoną chłodną fasolę mieszam blenderem ze zrumienioną cebulką, jajkami (mogą być same białka lub bez białek, które wystarczy zastąpić nieco większą ilością kaszy manny lub bułki tartej), kaszą manną, przyprawami. 




Warto chwilę odczekać przed formowaniem kotletów, dzięki temu masa bardziej zgęstnieje i ułatwi tą czynność. Od siebie dodam, że lepiej kształtować mniejsze kotleciki, które wygodniej się smaży. Obtaczam tylko w bułce tartej i smażę może ciut krócej niż tradycyjne mięsne na rozgrzanym tłuszczu, zmniejszając zaraz grzanie, bo kotlety z fasoli bardzo szybko się rumienią. 



Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


3 komentarze:

  1. Ja lubie dania ogólnie z fasoli, a w szzczególności kotleciki, ale ja po wycięciu woreczka żółciowego to unikam takich dać, chociaż czasem cos zjem. Teraz zdecydowanie jem lekkostrawne rzeczy często szukam takich dań i znajduje je na stronie http://cozjesz.pl/ ale że przypomniałas mi o kotlecikach to musze zrobićnie koniecznie dla mnie ale dla męża i dzieci :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.