poniedziałek, 17 maja 2021

Kapusta młoda pychota do obiadu szybka i bez wędzonki

 Witam Kochani! Polecam mega pyszną młodą kapustę zarówno jako dodatek do głównego dania, jak i danie kompletne za sprawą zdrowszych dodatków i bez deka mięsiwa.


Składniki



1 średnia kapusta młoda poszatkowana

1 cebula posiekana w kostkę

4-5 pieczarek poszatkowanych w plastry

ok. 0,5 kg ugotowanej osączonej fasoli (może być z puszki)

3 pomidory pokrojone w kostkę najlepiej bez skóry

olej do smażenia

sól, cukier do smaku

przyprawy wg uznania: u mnie sól, cukier  do smaku, bazylia, imbir, czosnek...


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Kapustę opłukuję na sicie pod bieżącą wodą i osączam.

Cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju i zaraz dodaję pieczarki. Chwilę podsmażam i dosypuję osączoną kapustę. Mieszam. Gotuję do miękkości ok. 10-15 minut. 

Przyprawiam i dodaję pomidory. Mieszam i krótką chwilę gotuję. Na koniec dodaję osączoną fasolę. Mieszam i za moment zdejmuję z grzania. Gotowe!


Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika


1 komentarz:

  1. Młoda ekologiczna kapusta o tej porze roku to mistrzostwo świata, rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.