środa, 5 czerwca 2019

Młode buraczki w sosie jogurtowym super prosty przepis na chłodnik

Witam Kochani! Kiedy żar leje się z nieba koniecznie trzeba się wzmocnić, ale na chłodno
i smacznie. Tanie buraczki sprawdzają się idealnie...



Składniki na 3-4 porcje


2 garście posiekanych drobno łodyg


2-3 buraczki starte na tarce
200 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2-3 jajka gotowane na twardo (opcjonalnie)


Sos jogurtowy składniki

500 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju lnianego lub np: słonecznikowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta soli, pieprzu do smaku


Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie



Rozdrobnione buraczki zalewam wodą plus szczypta soli. Gotuję krótko kilka minut na półtwardo. Pod koniec dodaję sok z cytryny. Mieszam i zestawiam z grzania do wystudzenia.

Z podanych wyżej składników przygotowuję sos, mieszając do jednolitej masy. Część sosu zostawiłam do polania chłodnika na wierzchu. 

Dodaję sos do wystudzonych buraczków. Mieszam całość i rozlewam do salaterek. Rewelacyjne danie- smaczne, szybkie i wartościowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


środa, 29 maja 2019

GOŁĄBKI z MŁODEJ KAPUSTY bez mięsa przepyszne sprawdzony przepis

Witam Kochani. Sezon na młodą kapustę trwa. Polecam wyśmienite gołąbki z prostym smakowitym sosem...



Składniki na ok. 15 gołąbków


1 średnia kapusta
150 g ryżu (po ugotowaniu około 2,5 szklanki)
40-50 dag pieczarek pokrojnych w kostkę
1 spora cebula
1-2 ząbki czosnku
2 jajka surowe
zioła suszone po szczypcie np: pieprz ziołowy, papryka słodka
zioła świeże np: szczypior, koperek, lubczyk
sól, pieprz czarny lub chili  mielone do smaku
około 1,5 litra rosołu (u mnie wywar z warzyw bez mięsa)


Składniki sosu bez zasmażki

około 0,5 litra wywaru z warzyw jak do rosołu
zagęstnik: 1 łyżeczka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej + 100 ml zimnej wody i 2-3 łyżki mleka
przyprawy wg uznania: papryka słodka, pieprz ziołowy, koperek, czosnek starty lub w proszku




Kapustę obieram z brzydkich liści. Wycinam głąba, jak niżej na zdjęciu: 


Kapustę wkładam do garnka do wrzątku. Parzę na niewielkim grzaniu maksymalnie ok. 15 minut. Kapusta stara wymaga dłuższego czasu. Osączam na sicie (otworem po głąbie do dołu). 
Gotuję około 150 g ryżu wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam do wystudzenia.
 
Kroję pieczarki i siekam na drobno cebulę. Podsmażam cebulę krótko do zeszklenia. Po czym dodaję pieczarki, przyprawy. Mieszam całość i podsmażam kilka minut. Pod koniec dodaję starty czosnek. Mieszam. Zaraz wyłączam grzanie i odstawiam do wystudzenia.

Do ryżu dodaję pieczarki, jajka, posiekany koper, lubczyk, szczypior, sól, pieprz do smaku. Mieszam.


Kapustę rozdzielam na pojedyncze liście. Ścinam każdy środkowy nerw liścia nieco z grubości, żeby były elastyczne, dające się łatwo zawinąć.

Układam farsz centralnie na początku liścia od nasady. Robię pół obrotu rolowania i zawijam boczne brzegi liścia do środka. Roluję do końca, starając się, by w miarę ściśle zawinąć farsz. 

Układam w garnku na spodzie 2 -3 liście, żeby gołąbki się nie przypaliły. Potem układam gołąbki zawinięciem do dołu. Zalewam rosołem. Przyciskam gołąbki talerzem. U mnie jeszcze między talerzem i pokrywą wchodzi szklanka. Wszystko po to, żeby gołąbki trzymały fason. Gotuję na małym grzaniu, młoda kapusta 30 minut, starsza ok. 50.


Przygotowanie sosu

Doprowadzam do wrzenia rosół. Dodaję przyprawy, koperek, czosnek. Zagęszczam mąką ziemniaczaną rozbełtaną w zimnej wodzie z niewielką ilością mleka. Chwilkę gotuję całość i sos gotowy do polania gołąbków, kartofli, kluchów czy innych podobnych dań.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

wtorek, 21 maja 2019

Super smaczna szybka sałatka pasta z rzodkiewki, jajek, twarogu...

Witam Kochani. Polecam mój sposób na wyśmienitą pastę do kanapek lub solo. Uwielbiam ją, bo po prostu rewelacyjna w smaku, po drugie szybka, choć sama przyjemność już w przygotowaniu. Świetnie nadaje się na co dzień w domu, czy na wynos do pracy a i także jako smakowita przystawka dla gości.
Niby popularna pasta, popularne składniki, ale sedno ukryte jest w sosie...



Składniki


pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
około 30 dag twarogu
2 jajka ugotowane na twardo


Sos do sałatki

150 g jogurtu naturalnego (byleby nie był zbyt kwaśny czyli stary)
1 łyżka majonezu lub 2 łyżki oleju np: lnianego lub słonecznikowego dobrej jakości
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu: 
Składniki sosu mieszamy

Przygotowanie pasty



Twaróg rozkruszam widelcem. Dodaję posiekany szczypior, startą na tarce rzodkiewkę, jajka (tarka u mnie dość duże oczka). Mieszam krótko i dodaję sos. Ponownie krótko mieszam i gotowe. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika 

wtorek, 14 maja 2019

Babki puszyste z rabarbarem i kruszonką bardzo łatwy przepis

Witam Kochani! Rabarbar to wyśmienity dodatek, zwłaszcza do ciast z kruszonką. Polecam takie sprawdzone jogurtowe babki albo prościej jako jedno ciacho...




Potrzebujemy


2-3 łodygi ładnie wybarwionego rabarbaru

Składniki na ciasto

(12 dużych babeczek)

150 g masła roztopionego letniego lub nieco mniej  (masło można zastąpić olejem np:  słonecznikowym w ilości ok. 150 ml
3 całe jaja
około 150 g cukru drobnego
150 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki uniwersalnej lub krupczatki
aromat np: waniliowy
płaska łyżeczka sodki lub łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia


Składniki kruszonki

3/4 szklanki mąki pszennej (około 120 g)
50 g masła 
3 łyżki cukru
aromat

Przygotowanie: Składniki wymieszać na granulki. Można to zrobić w rozdrabniaczu


Przygotowanie babeczek






Rabarbar kroję na nieduże kawałki. Obsypuję niewielką ilością cukru (1 łyżka) mieszam i odstawiam na ok.  30 minut.


Przygotowuję kruszonkę i topię masło.

W misce do 3 jajek dodaję nieco więcej niż połowę szklanki cukru (szklanka u mnie 250 ml). Krótko mieszam do połączenia i zaraz dodaję jogurt. Ponownie krótkie mieszanie i dodaję mąkę, którą najlepiej wcześniej wymieszać z sodą oczyszczoną lub z proszkiem do pieczenia. Dodaję także aromat i letnie stopione masło. Mieszam całość również krótko mniej więcej do połączenia. Ciasto powinno być kremowe, dość gęste.


Piekarnik nastawiam na 180 stopni C. W wysmarowanych foremkach układam porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Posypuję ciasto odrobiną mąki pszennej i układam kawałki rabarbaru.


Wierzch posypuję kruszonką. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Można piec z termoobiegiem lub grzałka góra-dół. Smak po prostu rewelacja . Bardzo polecam!




Życzę Kochani udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika



poniedziałek, 6 maja 2019

Ananas w cieście naleśnikowym wyśmienity deser

Witam Kochani!. Polecam prosty sposób na smakowite placki z pysznym ananasem. Osobiście polecam świeży owoc a ten z syropu trzeba dobrze osączyć...


Na średnio dużego ananasa wystarczy ciasto z około 1 szklanki mąki pszennej (250 ml)...

Składniki  na ciasto 

szklanka mąki pszennej ok. 250 ml
1 jajo
ok. szklanki mleka lub wody (zużyłam ok. 200 ml)
szczypta soli
ciut wanilii


dodatkowo: kilka łyżek tłuszczu do smażenia





Składniki ciasta wyrabiam rózgą dokładnie do konsystencji nieco gęściejszej od typowego ciasta naleśnikowego. Odstawiam na kilka minut do odpoczynku.

Ananasa kroję w nieco grubsze plastry.


Rozgrzewam na dużej  patelni niewielką porcję tłuszczu i układam kolejno plastry ananasa zanurzonego wcześniej w cieście naleśnikowym. 



Smażę na niewielkim grzaniu kilka minut z każdej strony, żeby ananas nieco zmiękł. Osączam na bibule. Świetnie smakują z cukrem pudrem lub delikatnie polane miodem o łagodnym smaku.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


czwartek, 2 maja 2019

Pstrąg Pieczony idealny na zdrowy obiad

Witam Kochani. Lubię właśnie taką rybkę przesyconą oparami  z warzyw a dałam ich tu trochęęę - tak, żeby jeszcze posypać nimi ziemniaki...



Składniki na 2-3 porcje


około 80 dag ryby według uznania, ale pstrąga polecam...
1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera pokrojone w kostkę
kawałek pora ze środkowej lub dolnej części
1-2 łyżki oleju (opcjonalnie)
przyprawy: u mnie ciut majeranku, pieprzu ziołowego i po kilka świeżych listków lubczyku, tymianku...
sól, pieprz do smaku



Kawałki ryby oprószam solą, pieprzem i niewielką ilością majeranku zmieszanego z pieprzem ziołowym. Odstawiam najlepiej na 2 godziny - niegruby filet około godziny.



Na spód żaroodpornego naczynia układam warzywa pokrojone w kostkę (por posiekany na dość drobno). Posypuję warzywa szczyptą soli, resztką mieszanki majerankowej z pieprzem ziołowym. Układam kawałki ryby. Do środka ryby lubię włożyć trochę posiekanego lubczyku, tymianku, jak i na wierzch i do warzyw. Rybę i warzywa polałam jeszcze łyżką oleju - może też być kilka wiórków masła, ale nie jest to konieczne.


Rybę piekę pod przykryciem około 35 minut w temperaturze 185 stopni C - grzałka góra-dół a na koniec można jeszcze podpiec bez przykrycia przez 5 minut na funkcji grilla, żeby ciut przyrumienić, ale nie przedłużać, by nie stracić smakowitego sosu z ryby i warzyw, którym warto razem z warzywami okrasić ziemniaki lub np: ryż. Smakowita uczta! Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie

czwartek, 18 kwietnia 2019

Schab pieczony delikatny w marynacie chrzanowej

Witam Kochani!  Polecam prosty przepis na aromatyczny schab idealny na świąteczny stół do kanapek bądź do sosu. Schab jak to schab jest chudy i dobrze, ale nie musi być suchy...



Składniki  na około 1,5 kg schabu

Marynata

około 120 g chrzanu (u mnie chrzan tradycyjny ze słoiczka bez dodatków typu majonez czy śmietana)
około 100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
około 1,5 łyżeczki z brzuszkiem soli (14-15 g)
2 łyżki oleju
1-2 ząbki startego czosnku
przyprawy wg uznania- u mnie po szczypcie: majeranku, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu naturalnego

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Mieszam składniki marynaty. Polewam mięso w naczyniu żaroodpornym. Nakłuwam mięso patyczkiem do szaszłyka, mniej więcej dość gęsto, dzięki temu marynata łatwiej dotrze do wewnątrz. 
Przykrywam pokrywą naczynie i wstawiam całość do lodówki na minimum 12 godz.



Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C. i piekę schab ok. 40 minut. Po tym czasie obniżam temperaturę na 180 stopni C. i piekę ok. 30 minut, gdzie mniej więcej w połowie tego czasu zdejmuję pokrywę i posypuję wierzch niewielką ilością ziół. Piekę jeszcze kilka minut na funkcji grilla bez przykrycia. Warto wyposażyć się w termometr, dzięki któremu będziemy pewni, że jest dobrze upieczone bez potrzeby przedłużania czasu pieczenia. którego skutkiem jest nadmierne kurczenie się mięsa i jego przesuszanie, zwłaszcza tak wyjątkowego jak schab. Reguła, że mięso piecze się tyle czasu ile ono waży tzn. że 1,5 kg mięsa piecze się 1,5 godziny w przypadku schabu i nie tyko schabu, nie sprawdza się, tym bardziej, jeśli mięso jest wydłużone, niegrube. Moje 1,5 kg schabu piekło się tylko około 70 minut a bywa, że piekę jeszcze krócej.


Sos , który pozostał warto wykorzystać do przygotowania sosu pieczeniowego. Wystarczy go ciut zagęścić i polać grubsze kawałki schabu. Całość delikatnie podgrzać na niewielkim grzaniu. 

Życzę Kochani Radosnych Smakowitych Świąt Wielkanocnych
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...