piątek, 5 października 2018

Krem BuDyniowy do ciastek ekstra przepis

Witam Kochani. Polecam dynię jako świetną bazę do kremów, szczególnie o smaku waniliowym. To połączenie daje niesamowity efekt smakowy np: przy użyciu do kruchych babeczek, pączków, ciast czy biszkoptów.


Składniki

250 ml pulpy dyniowej  (1 szklanka) czyli ugotowana dynia i zmiksowana
250 ml mleka
4 łyżki z brzuszkiem cukru
1 łyżeczka mocnego cukru waniliowego lub pół laski wanilii
1 budyń waniliowy bez cukru lub 40 g mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej (30 g)
250 g masła min 82 % tłuszczu




Do garnka z dynią dodaje cukier, cukier waniliowy, pół szklanki mleka. W międzyczasie w misie mieszam dokładnie budyń, mąkę pszenną  z drugą połową szklanki zimnego mleka 
jeszcze raz odnośnie proporcji mleka: 125 ml mleka mieszam z dynią i cukrem, drugie 125 ml mleka mieszam z budyniem i mąką pszenną.

Podgrzewam i mieszam masę dyniowo-mleczną. Kiedy się zagotuje dodaję szybko, ponownie dokładnie wymieszany proszek budyniowy z mąką pszenną i mlekiem. Zmniejszam płomień i cały czas mieszam do gładkiej gęstej konsystencji i ponownego zagotowania. Odstawiam masę dyniowo-budyniową do porządnego wystudzenia. 






Masło najlepiej wyjąć na godzinę wcześniej, o ile panuje temperatura pokojowa ok. 20 stopni C. Nie powinno być ani twarde ani miękkie.
Do masła dodaję mniej więcej po łyżce zimnego gęstego budyniu dyniowego, za każdym razem dokładnie miksując na gładko. 


Krem można modyfikować, jeśli chodzi o smak, ale powiem Wam Kochani, że w połączeniu z ciastem będziecie przyjemnie zaskoczeni. Rewelacja i już! Polecam!



Krem najlepiej porcjować rękawem z końcówką wzoru wg uznania. 

Kochani! Jeśli macie jakieś pytania, piszcie na skrzynkę: bohuna555@gmail.com. W blogerze od kilku miesięcy szablon odpowiedzi jest nieaktywny. Czas mój jest mocno ograniczony, ale postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć na najbardziej nurtujące pytania...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

piątek, 28 września 2018

Rewelacyjna pasta z dyni i jabłek do słoików bez zagęstników przepis

Witam Kochani. Przetwory z dyni są wyśmienite. Polecam sprawdzony miks dyni z jabłkami, idealny dodatek do naleśników, deserów, ciast czy ot tak na co dzień np: do jogurtu.

Przepis na ok 1,5 litra pasty dyniowo-jabłkowej


Składniki

około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę bez nasion
pół szklanki wody
5-6 średnich jabłek słodkich kwaskowych
2 cytryny
pół szklanki cukru


Przygotowanie 


Do dyni dodaję wodę i gotuję całość, od czasu do czasu mieszając do miękkości.

Jabłka miksuję na gładko. Podsmażam je kilka minut na patelni, dodając sok z jednej cytryny. Dzięki sokowi z cytryny masa z jabłek zjaśnieje.


Dynie nieco przestudzoną blenduję na gładko. Dodaję cukier i masę z jabłek. Cały czas mieszam i podgrzewam. Tuż przed końcem dodaję sok z drugiej cytryny. Mieszam dokładnie.


Mieszanie ważne, by się nie poparzyć, żeby rozbić gorące pęcherze masy, które potrafią pryskać po całej kuchni.

Gorącą masę wkładam do gorących wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcam i pasteryzuję w garnku z szumiącą wodą około 15-20 minut lub w piekarniku około 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika



wtorek, 18 września 2018

Kluski jaglane ekstra danie bez glutenu przepis

Witam Kochani. Kasza jaglana to złoto na talerzu. Można ją przygotować na wiele smakowitych sposobów. Kluski z dziurką z jej udziałem są mięciutkie, idealne do sosów również bez glutenu, zagęszczonych np: mąką ziemniaczaną, jak niżej na zdjęciu. Polecam!



Składniki na ok. 50 klusek 


szklanka suchej kaszy jaglanej (około 2,5 do 3 szklanek po ugotowaniu)
0,5 kg ziemniaków ugotowanych zmiażdżonych wystudzonych (około 1,5 szkl. po ugotowaniu)
3-4 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej






Zasada jest bardzo prosta: żeby otrzymać odpowiednie ciasto, by kluski po ugotowaniu nie były twarde wystarczy zachować zbliżone proporcje jak poniżej na zdjęciu: 2 objętości ugotowanej chłodnej kaszy i jedna objętość ugotowanych zmiażdżonych chłodnych ziemniaków. 


Do naczynia z kaszą i ziemniakami dosypuję około 3-4 łyżek z brzuszkiem mąki ziemniaczanej i krótko wyrabiam ciasto mniej więcej do połączenia. Ciasto można posolić wg uznania przed wyrabianiem, ale ja przeważnie dodaję sól do wody, w której będą się gotować. Przed podzieleniem na porcje ciasto krótko przerabiam na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Formuję kluski najlepiej z dziurką, żeby sos mógł się na nich zatrzymać. Z tego ciasta wyjdą także rewelacyjne kopytka.


Kluski gotowałam w dość dużym garnku na dwa razy. Najważniejsze, by nie wrzucać całej porcji na raz, by nie oziębiać wody oraz od wypłynięcia klusek na wierzch gotować chwilę na maleńkim grzaniu. maks. do minuty. Po czym najlepiej wyjąć wszystkie dużym cedzakiem, żeby nie przedłużać, by nie rozgotować. Można oczywiście dla ułatwienia do ciasta dodać więcej mąki ziemniaczanej, ale kluski po ugotowaniu będą niestety twardsze, gumowate i mniej smaczne.


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 11 września 2018

Biszkopt prosty z owocami bez spulchniaczy łatwy przepis

Witam Kochani. Polecam prosty przepis na mały biszkopt na początek przygody z pieczeniem, z całych jaj bez proszków do spulchniania. Zawsze zdążycie podwoić składniki i upiec bazę np: do tortu.


Miałam akurat pod ręką śliwki do nadzienia, ale zdecydowanie lepiej sprawdzą się lżejsze owoce, jak maliny, borówki, czy plastry jabłek. 

Składniki na biszkopt na małą blachę o wymiarach ok. 24 cm x 20 cm


3 duże jaja
3 łyżki z dużym brzuszkiem mąki pszennej tortowej (ok. pół szklanki, ok. 80 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej z małym brzuszkiem
1/2 szklanki drobnego cukru (125 ml, 100 g)
1 łyżeczka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli

Dodatkowo prócz składników do ciasta:

dowolne owoce: najlepiej maliny, borówki ..

forma posmarowana i posypana bułką tartą


uwagi: pojemność szklanki 250 ml





Przygotowanie Link do przygotowania na filmie 


Mieszam w misie na sucho obie mąki

Piekarnik nastawiam na 175 stopni C. grzałka góra-dół. Posmarowaną formę posypuję bułką tartą.

W drugiej misie miksuję jaja z całością cukru plus cukier waniliowy do konsystencji gładkiego kremu na tzw kogel-mogel. Odstawiam robot. Dodaję mąkę koniecznie przez sito w dwóch etapach. Za każdym razem mieszam dużą łyżką lub packą, dość krótko, tylko do połączenia składników. Lepiej nie przedłużać, nie mieszać za długo, by piana kogla-mogla nie straciła powietrza. 

Wylewam masę na blachę. Przy użyciu śliwek, jak i innych owoców warto przed ich ułożeniem posypać ciasto niewielką ilością mąki przez sito. Śliwki mniej słodkie posypuję po wierzchu cukrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.

Piekę ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni C. na funkcji grzałka góra-dół.


Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


środa, 5 września 2018

Pomidory w kawałkach w słoikach idealne do zup i sosów łatwy przepis

Witam Kochani. Pomidory w kawałkach cieszą się ogromnym zainteresowaniem i nic dziwnego skoro mają tak wiele zastosowań. Dlaczego więc nie zrobić samemu, co jest naprawdę banalnie proste i bardzo wygodne. Polecam np: do gotowanej białej kapusty. Pychota!!!


Składniki na około 2 litry przetworów

około 2,5 kg pomidorów dojrzałych dość twardych
2 łyżki soli z małym brzuszkiem ( ok.  30 g)
1-2 łyżki z brzuszkiem cukru (można pominąć)
kilka łyżek oleju (można pominąć)
Przyprawy ziołowe ? (można dodać, ale zdążymy to zrobić przy zużyciu pomidorów np: do zupy)

Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie

Umyte pomidory pozbawiam twardych trzpieni od strony łodygi. Wkładam na krótko do garnka z wrzątkiem. Można ciut podgrzać, żeby woda zbytnio się nie oziębiła i zaraz po minucie odlewam wrzątek a pomidory zostają do wystudzenia na sicie - lepiej nie przedłużać, by pomidory nadto nie zmiękły, o ile zależy nam na pokrojeniu na kawałki.


Obieram ze skórek. (wg uznania, na tym etapie można przekroić pomidory na pół i wydrążyć nasiona)


Kroję pomidory w kostkę

 






Zagrzewam umyte słoiki w piekarniku. Opłukuję wrzątkiem zakrętki.

Przyprawiam solą i cukrem. Mieszam. Wkładam do słoików wraz z płynem tak, by zostawić pod zakrętką  centymetr wolnej przestrzeni. Na wierzch można dodać po łyżce oleju. Zakręcam dokładnie słoiki i pasteryzuję ok. 45 minut w temperaturze 140 stopni C. na funkcji termoobiegu. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, żeby sprawdzić szczelność. 


Przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Bardzo wygodne przetwory do aromatycznych zup i sosów. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


środa, 29 sierpnia 2018

Super sałatka z buraków cukinii na zimę przepis

Witam Kochani. Buraki z cukinią świetnie smakują a przy tym teraz dobra okazja na wykorzystanie nadmiaru warzyw, które aż proszą się, by je smacznie przechować na szaro-zimowe chłody...


Składniki na około 3 litry sałatki

1,5 kg ugotowanych startych na tarce buraków (duże oczka tarki)
1 kg cukinii 
0,5 kg cebuli
3/4 szklanki cukru
2, 5 łyżki z brzuszkiem soli (ok. 50 g)
125 ml octu 10%
około 50 ml oleju
przyprawy: u mnie pieprz świeżo mielony,  trochę oregano i bazylii

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Buraki gotuję ok. 30-40 minut, uważając, by nie ugotowały się nazbyt miękko. Lekko studzę. Obieram i ścieram na dużych oczkach tarki.

Ścieram cukinie na tarce o dużych oczkach.





Podsmażam chwilkę na rozgrzanym tłuszczu cebulę do zeszklenia , pokrojoną wcześniej w piórka. Dodaję zioła. 



Po chwili dodaję do cebuli startą cukinię, sól i cukier. Mieszam dokładnie podgrzewając do rozpuszczenia cukru, ale nie dopuszczając do wrzenia. Zaraz zestawiam z grzania i mieszam ze startymi burakami, dodając w trakcie do całości ocet, olej i świeżo zmielony pieprz czarny. 




Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak, choć przyznam, że jest idealny bez potrzeby dodawania cukru czy octu. Buraki rzadko się psują. Trzeba je przełożyć do sterylnych słoików. Zamknąć szczelnie. Podgrzewam około 10 minut w szumiącej, ale nie gotującej wodzie, żeby masa w środku dobrze się ogrzała a potem w tej samej temp. pasteryzuję jeszcze około 20 minut. Słoiki stygną razem z wodą. Potem po wytarciu sprawdzam czy dekle są wklęsłe i odstawiam w chłodne ciemne miejsce. Idealna przystawka do drugiego dania. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


środa, 22 sierpnia 2018

Kartacze z Mięsem sprawdzony przepis z krótkim gotowaniem

Witam Kochani. Kluski szare pracochłonne, ale smak super. Jednak nie byłabym sobą, żeby nieco tego długiego przygotowania nie skrócić.


Zachęcam zatem do korzystania z resztek w lodówce typu wczorajsze gotowane ziemniaki, mięso gotowane np:  z rosołu. Surowe mięso w kluskach trzeba dłużej gotować...
Dla fanów wegetariańskiej wersji jeszcze łatwiej i równie smacznie: z farszem np: ze szpinakiem z okrasą typu podsmażona cebula na oleju. Mniam!!!


Składniki na około 14 kartaczy


Ciasto: około 70 dag ugotowanych zmiażdżonych chłodnych ziemniaków (2/3 objętości ciasta)
             około 1,5 kg startych świeżych surowych ziemniaków (1/3 objętości po wyciśnięciu soku)
             2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
             1 łyżka soku z cytryny


30-40 dag. mięsa gotowanego lub mielone podsmażone lub szpinak podsmażony
1 cebula 
20 dag wędzonki
1 ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
sól, przyprawy wg. uznania

do gotowania: sporo wody plus sól, łyżka oleju
dodatkowo: sito, garnek, gaza do wyciśnięcia tartych ziemniaków 

Przygotowanie


Farsz najlepiej przygotować przed przygotowaniem ciasta. Do mięsa dodaję cebulę odsmażoną z czosnkiem, przyprawy typu, sól, pieprz, majeranek i blinduję jak na pasztet,
W misce do zmiażdżonych ziemniaków (2/3 objętości) dodaję wyciśnięte starte ziemniaki - 1/3 objętości ziemniaków (wcześniej wymieszałam starte ziemniaki z niewielką ilością soku z cytryny, dzięki temu masa tak szybko nie ciemnieje). 






Sok, który uzyskałam odlewam a zgromadzoną na spodzie naturalną skrobię ziemniaczaną dodaje do ciasta. Do ciasta dosypuję mąkę ziemniaczaną i wyrabiam na jednolita masę. W razie, gdyby ciasto bardzo się kleiło można jeszcze dodać ciut mąki ziemniaczanej. 







Formuję ciasto na 14 porcji, każda porcję na owalny placek. Na środek każdego placka układam farsz. Zaklejam dokładnie  i formuję podłużne duże kluchy o długości ok. 10 cm, bo taka jest uroda kartaczy. W sporym garnku doprowadzam wodę do wrzenia, solę, dodaję łyżkę oleju, żeby kartacze nie przywierały do dna. Kluchy wkładam kolejno nie za szybko, żeby nie ostudzić zbytnio wrzątku. Kiedy zaczną się delikatnie gotować (woda w żadnym razie nie może bulgotać) licze czas ok. 8-10 minut. Nie przedłużam, żeby uzyskać ładne kartacze. Podaję zaraz po wyjęciu dodając na wierzch okrasę tradycyjną z wędzonką lub po prostu z samą podsmażoną cebulą.



Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...