Translate

środa, 5 września 2018

Pomidory w kawałkach w słoikach idealne do zup i sosów łatwy przepis

Witam Kochani. Pomidory w kawałkach cieszą się ogromnym zainteresowaniem i nic dziwnego skoro mają tak wiele zastosowań. Dlaczego więc nie zrobić samemu, co jest naprawdę banalnie proste i bardzo wygodne. Polecam np: do gotowanej białej kapusty. Pychota!!!


Składniki na około 2 litry przetworów

około 2,5 kg pomidorów dojrzałych dość twardych
2 łyżki soli z małym brzuszkiem ( ok.  30 g)
1-2 łyżki z brzuszkiem cukru (można pominąć)
kilka łyżek oleju (można pominąć)
Przyprawy ziołowe ? (można dodać, ale zdążymy to zrobić przy zużyciu pomidorów np: do zupy)

Przygotowanie LINK do przygotowania na filmie

Umyte pomidory pozbawiam twardych trzpieni od strony łodygi. Wkładam na krótko do garnka z wrzątkiem. Można ciut podgrzać, żeby woda zbytnio się nie oziębiła i zaraz po minucie odlewam wrzątek a pomidory zostają do wystudzenia na sicie - lepiej nie przedłużać, by pomidory nadto nie zmiękły, o ile zależy nam na pokrojeniu na kawałki.


Obieram ze skórek. (wg uznania, na tym etapie można przekroić pomidory na pół i wydrążyć nasiona)


Kroję pomidory w kostkę

 






Zagrzewam umyte słoiki w piekarniku. Opłukuję wrzątkiem zakrętki.

Przyprawiam solą i cukrem. Mieszam. Wkładam do słoików wraz z płynem tak, by zostawić pod zakrętką  centymetr wolnej przestrzeni. Na wierzch można dodać po łyżce oleju. Zakręcam dokładnie słoiki i pasteryzuję ok. 45 minut w temperaturze 140 stopni C. na funkcji termoobiegu. Po tym czasie uchylam piekarnik i zostawiam słoiki w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu słoiki odwracam na chwilę do góry spodem, żeby sprawdzić szczelność. 


Przenoszę w chłodne ciemne miejsce. Bardzo wygodne przetwory do aromatycznych zup i sosów. Polecam!

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika


1 komentarz:

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne