Przepis na ok 1,5 litra pasty dyniowo-jabłkowej
Składniki
około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę bez nasion
pół szklanki wody
5-6 średnich jabłek słodkich kwaskowych
2 cytryny
pół szklanki cukru
Przygotowanie
Do dyni dodaję wodę i gotuję całość, od czasu do czasu mieszając do miękkości.
Jabłka miksuję na gładko. Podsmażam je kilka minut na patelni, dodając sok z jednej cytryny. Dzięki sokowi z cytryny masa z jabłek zjaśnieje.
Dynie nieco przestudzoną blenduję na gładko. Dodaję cukier i masę z jabłek. Cały czas mieszam i podgrzewam. Tuż przed końcem dodaję sok z drugiej cytryny. Mieszam dokładnie.
.
Mieszanie ważne, by się nie poparzyć, żeby rozbić gorące pęcherze masy, które potrafią pryskać po całej kuchni.
Gorącą masę wkładam do gorących wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcam i pasteryzuję w garnku z szumiącą wodą około 15-20 minut lub w piekarniku około 30 minut w temperaturze 140 stopni C.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Dynia u mnie czeka na zagospodarowanie, zatem przepis na pewno wykorzystam. Dzięki
OdpowiedzUsuńCzy to się podaje w formie obiadu czy jakiejś pasty do sałatek lub na kanapki? Powiem szczerze, że nie wiem, czy spróbuję, ponieważ nie przepadam za dynią. Raczej wolę zwykłe i standardowe przepisy, a świetne udało znaleźć się na stronie https://basiazsercem.pl/ Coś na pewno przypadnie Wam do gustu.
OdpowiedzUsuń