piątek, 28 września 2018

Rewelacyjna pasta z dyni i jabłek do słoików bez zagęstników przepis

Witam Kochani. Przetwory z dyni są wyśmienite. Polecam sprawdzony miks dyni z jabłkami, idealny dodatek do naleśników, deserów, ciast czy ot tak na co dzień np: do jogurtu.

Przepis na ok 1,5 litra pasty dyniowo-jabłkowej


Składniki

około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę bez nasion
pół szklanki wody
5-6 średnich jabłek słodkich kwaskowych
2 cytryny
pół szklanki cukru


Przygotowanie 


Do dyni dodaję wodę i gotuję całość, od czasu do czasu mieszając do miękkości.

Jabłka miksuję na gładko. Podsmażam je kilka minut na patelni, dodając sok z jednej cytryny. Dzięki sokowi z cytryny masa z jabłek zjaśnieje.


Dynie nieco przestudzoną blenduję na gładko. Dodaję cukier i masę z jabłek. Cały czas mieszam i podgrzewam. Tuż przed końcem dodaję sok z drugiej cytryny. Mieszam dokładnie.


Mieszanie ważne, by się nie poparzyć, żeby rozbić gorące pęcherze masy, które potrafią pryskać po całej kuchni.

Gorącą masę wkładam do gorących wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcam i pasteryzuję w garnku z szumiącą wodą około 15-20 minut lub w piekarniku około 30 minut w temperaturze 140 stopni C.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika



2 komentarze:

  1. Dynia u mnie czeka na zagospodarowanie, zatem przepis na pewno wykorzystam. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to się podaje w formie obiadu czy jakiejś pasty do sałatek lub na kanapki? Powiem szczerze, że nie wiem, czy spróbuję, ponieważ nie przepadam za dynią. Raczej wolę zwykłe i standardowe przepisy, a świetne udało znaleźć się na stronie https://basiazsercem.pl/ Coś na pewno przypadnie Wam do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.