czwartek, 22 marca 2018

Najlepsza Biała Kiełbasa zapiekana prosty przepis

Witam Kochani. Dzisiaj łatwa propozycja na pyszny zestaw z białą kiełbasą. Użyłam już sparzonej kiełbasy tak, by samo przygotowanie zajęło niewiele czasu- około 20 minut. Główne dodatki to tylko cebula i papryka pokrojona w piórka...Pychota!




Składniki


5-6 białych kiełbasek sparzonych
3-4 spore cebule
1 duża papryka czerwona
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
trochę sera łagodnego żółtego do starcia (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
mała szczypta tymianku
mały pęczek natki z pietruszki (opcjonalnie)



Przygotowanie



Obraną cebulę kroję wzdłuż na pół a potem każdą połowę w poprzek na piórka. Paprykę oczyszczoną  z ziaren kroję podobnie. 



Na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaje cebulę. Chwilę mieszam i zaraz dodaję paprykę. Przyprawiam.  W razie potrzeby, gdy sucho na patelni podlewam niewielką ilością wody i duszę dalej pod przykryciem 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając i sprawdzam miękkość.  Na koniec dodaję starty na tarce czosnek. Mieszam i chwilę podsmażam. Wyłączam grzanie i dodaję posiekaną natkę z pietruszki. Mieszam i przekładam całość do miski. 


Na tej samej patelni układam ponacinane kiełbaski, które krótko podrumieniam (warto je podlać niewielką ilością wody albo wina, żeby sos z patelni lepiej wchłonął się do kiełbas.


Rozgrzewam piekarnik do około 180 stopni C.

W naczyniu żaroodpornym układam cienką warstwę cebuli i papryki. Na nią układam kiełbaski. Posypuję je odrobiną startego sera. Na wierzch układam pozostałą cebulę z papryką i posypuję startym serem. 



Wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 lub 190 stopni C (grzałka z góry) na około 10-15 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub np musztardowo-czosnkowym. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 16 marca 2018

Babka z rodzynkami łatwa i szybka

Witam Kochani. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na babkę keks.  Bakalie oczywiście wg uznania - ja akurat lubię popularne rodzynki lub żurawinę. Ważne, żeby je dokładnie umyć, sparzyć na  sicie, osączyć, wystudzić a potem tuż przed dodaniem do ciasta obtoczyć w mące.


Babka Składniki na blachę keksówke o wymiarach ok. 40 cm x 10 cm

5 jaj
2 szklanki mąki tortowej (500 ml) około 260 g
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej(50 g)
pół szklanki oleju np słonecznikowego (125 ml)
pół szklanki śmietany tłustej 18% lub 30%
150 g rodzynek
3/4 szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat
szczypta soli

1 łyżka mąki pszennej do obsypania rodzynek

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie


Mieszam proszek do pieczenia z mąką pszenną i ziemniaczaną na sucho

W osobnej misie do 5 jaj dodaję szczyptę soli, cukier, aromat i miksuję około minuty do jednolitej gęściejszej masy jak na kogel-mogel. Dodaję olej na 2 razy, miksując krótko w trakcie i dodaję całość śmietany, ponownie krótko miksując. Dosypuję suche składniki i miksuję również krótko tylko do połączenia. W osobnej misce obsypuję rodzynki łyżką mąki pszennej i mieszam. Dodaję rodzynki do ciasta i mieszam całość łyżką. Wkładam masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki. 



Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni C., grzałka góra-dól. Sprawdzam suchym patyczkiem - jesli nie ma na nim surowego ciasta, ciasto jest upieczone.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 12 marca 2018

Pstrąg Pieczony lekki przepis

Witam Kochani kolejnym przepisem na pyszną rybkę...  Danie może przypominać rybę po grecku, ale u mnie nie ma keczupu ani koncentratu pomidorowego - proste przyprawy: sól, pieprz i trochę tymianku...



Składniki na 3-4 porcje


2 filety z dużego pstrąga
1 starta pietruszka i marchew
kilka łodyg selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
kawałek pora pokrojonego drobno
ciut posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki masła stopionego lub oleju
koperek posiekany
kilka plastrów cytryny
sól, pieprz do smaku
szczypta tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Filet z ryby przyprawiam solą i pieprzem i odrobina tymianku tylko z jednej strony i odstawiam na około 30 minut.

Warzywa delikatnie przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i obsmażam krótko na niewielkiej ilości tłuszczu na al dente - około 2-3 minut.

W naczyniu, w którym piekę rybę, na spód wykładam najpierw podpieczone warzywa a na nie układam filety. Rybę jeszcze kropię niewielką ilością tłuszczu, żeby podkręcić smak, ale nie jest to konieczne. Można rybę pokropić dopiero po upieczeniu dobrej jakości olejem tłoczonym na zimno lub w ogóle pominąć tłuszcz. Całość piekę pod przykryciem około 35 minut w temperaturze 185 stopni C, grzałka z góry i z dołu.
Przybieram posiekanym koperkiem i półplasterkami cytryny. Częścią cytryny kropię delikatnie całość.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

środa, 28 lutego 2018

Rewelacyjne śledzie w gęstym sosie jogurtowym

Witam Kochani. Na wiosnę na Święta polecam mega smaczne śledzie w pysznym lekkim sosie jogurtowym z dodatkiem oleju lnianego. To połączenie to super sposób na zdrowszą alternatywę dla lubianego majonezu...




Składniki na 7-8 płatów śledziowych 



około 8 płatów śledziowych wymoczonych w zimnej wodzie z nadmiaru soli

około 400 ml gęstego jogurtu

30-40 ml oleju lnianego

1 cebula

1 jabłko

1 cytryna

pęczek szczypiorku 

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku





Przygotowanie



Wymoczone śledzie kroję na drobniejsze kawałki. Dodaję do nich sok z cytryny, posiekana cebulę, jabłko, szczypior. Mieszam i odstawiam na około 30 minut. W tym czasie przygotowuję sos jogurtowy. W osobnej misce do jogurtu dodaję olej, miód, musztardę, ciut soli, pieprzu. Mieszam dokładnie i dodaję do śledzi. Mieszam całość i wstawiam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Zdjęcia niestety tak dobrze nie oddają smaku a jest naprawdę super. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

sobota, 24 lutego 2018

Pasztet z Królika przepyszny łatwy przepis

Witam Kochani! Wypróbujcie super przepis na domowy pasztet, wyjątkowo smaczny...


Składniki na ok. 1,2 kg pasztetu




około 1 kg królika 
około 30 dag wątróbki (u mnie drobiowa z kaczki)
warzywa jak do rosołu ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, duża cebula, 2 ząbki czosnku)
1 czerstwa bułka
2 duże jajka
2 łyżki kaszy manny
około 100 ml wina czerwonego lub białego (opcjonalnie)
trochę tłuszczu do smażenia (opcjonalnie)
około 750 ml wody

przyprawy: sól, pieprz do smaku, spora łyżeczka majeranku, płaska łyżeczka tymianku, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela ang, pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej



Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Większe porcje królika układam na rozgrzanym tłuszczu. Przyda się spora głęboka patelnia z pokrywą - trochę pryska...

Rumienię mięso kilka minut  i w połowie podlewam winem dla jeszcze lepszego koloru i smaku. (jeśli jesteście na chudej diecie wystarczy królika ugotować wraz z warzywami lub dusić w niedużej ilości wody- ok. 3-4 szklanki). Po chwili kiedy płyn odparuje dodaję pokrojoną cebulę i chwilę smażę całość. Dodaję po niej rozdrobniony czosnek i zaraz kawałki warzyw, które wtykam w wolne miejsca. Przyprawiam ostrożnie solą, majerankiem, tymiankiem , liściem laurowym, zielem angielskim. Podsmażam całość, mieszając około 3 minut i zalewam około 3 szklankami wody. Duszę pod przykryciem około 30 minut.


Kiedy mięso jest odpowiednie na miękkość- nie musi być bardzo miękkie- wyjmuję z sosu wraz z warzywami i odstawiam do wystudzenia.

Podsmażam kawałki wątróbki na niewielkiej ilości tłuszczu - 3-5 minut. Pod koniec odrobinę przyprawiam i podlewam nieco sosem z królika. Odstawiam do wystudzenia.

Do miski wlewam około szklankę (250 ml) chłodnego sosu z królika, do którego wkładam 1 bułkę czerstwą, która praktycznie wypije cały sos i nie trzeba jej wyciskać, bo można w całości dodać do mielonego mięsa dla soczystości pasztetu.

Mielę kilka razy w maszynce do mięsa, kawałki królika, warzywa, wątróbkę, bułkę.



Do zmielonej masy dodaję 2 duże jajka lub 3 mniejsze, 2 łyżki kaszy manny, trochę startej gałki muszkatołowej, pieprzu świeżo zmielonego i jeśli trzeba ciut soli. 


Układam masę mięsną dość ściśle w wysmarowanych tłuszczem foremkach (u mnie jedna o wym. około 8 cm x 22 cm i dwie mniejsze foremki o wym. 8 cm x 12 cm. Wygładzony wierzch smaruję olejem lub stopionym masłem. Można zrobić widelcem wzorek w poprzek foremek.




Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 185 stopni C. na około godzinę. Piekę na funkcji: grzałka góra-dół.


Masę można ułożyć w wyparzonych słoikach-zanim się włoży do słoików warto ją podgrzać. Dobrze zakręcić i pasteryzować około 1,5 godziny w wodzie szumiącej (temp. wody około 90 stopni C.) lub w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 140 stopni C.

Pasztet rewelacyjny na zimno do kanapek, krojony czy smarowany, jak również grubsze plastry z sosem na ciepło np: do pyz czy kopytek. Mniam!!!

Życzę Kochani udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 19 lutego 2018

Kotlety z ryżu najsmaczniejsze z mozzarellą i grzybami przepis

Witam Kochani. Dzisiaj proponuję smaczne alternatywne danie dla mięsnych kotletów. Proste składniki a efekt mile Was zaskoczy.



Składniki na około 4-5 porcji. licząc średnio po 2 sztuki na osobę



2 szklanki ugotowanego ryżu -ok. 500 ml (waga ryżu przed gotowaniem ok. 100 g)
kulka mozzarelli pokrojonej w kostkę
około 300 g posiekanych podsmażonych grzybów
1 średnia cebula drobno pokrojona
1 jajo, 1 żółtko
1-2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka


Panierka

1 roztrzepane białko
2-3 łyżki bułki tartej


tłuszcz do smażenia




Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie


Do ugotowanego chłodnego ryżu dodaję posiekaną cebulę, wystudzone podsmażone grzyby, mozzarellę pokrojoną w kostkę, przyprawy, bułkę tartą. Mieszam całość dokładnie.



W osobnej misce roztrzepuję białko z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Formuję średnie kotlety. Obtaczam każdy kolejno najpierw w białku a potem w bułce.




Kotlety warto wstawić do lodówki na około 30 minut, żeby stężały. Łatwiej je potem ułożyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażę kotlety kilka minut z każdej strony na rumiano.. Idealne danie bez dodatków jak i tradycyjnie np: z sosem grzybowym.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

poniedziałek, 12 lutego 2018

Surówka z marchewki i selera naciowego chrupka i pyszna

Witam Kochani. Polecam prostą, smaczną surówkę do obiadu lub też jako zdrową sałatkę do podjadania w ciągu dnia.




Składniki na 3-4 porcje





7-8 średnich marchewek
kilka łodyg selera naciowego (około pół porcji z całości)
3-4 łyżki oleju lnianego 
sol, pieprz do smaku

Przygotowanie




Obraną marchew i łodygi selera dokładnie myję od bieżącą wodą.

Marchew ścieram na tarce lub elektrycznie w rozdrabniaczu. Seler kroję w dość drobna kostkę. Mieszam z marchewką. Przyprawiam salatkę do smaku szczyptą soli, pieprzu. Dodaje olej. Mieszam całość  dokładnie i gotowe. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...