środa, 29 marca 2017

Pyzy z mięsem czyli dobry sposób na resztki z rosołu

Witam Kochani! Sposobów na mięso z rosołu jest wiele. Oczywiście, że jeśli mięso jest dość smaczne można go zjeść bez kolejnego przetwarzania. Jednak z rosołu bywa dość suche, zwłaszcza to chude, dlatego polecam jako farsz do przeróżnych domowych smakowitych wyrobów, jak choćby pyzy.




Składniki na ok. 40 sporych pyz



Składniki na ciasto:

około 1 kg kartofli ugotowanych zmiażdżonych
około 250 g mąki pszennej
około 70 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżki z brzuchem
1 jajo (opcjonalnie)


Farsz

około 0,5 kg mięsa z rosołu (u mnie wołowina i indyk)
przyprawy ziołowe (oregano, papryka ostra i słodka, kminek)
sól do smaku (opcjonalnie)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli i czosnku
trochę rosołu lub wody, jeśli farsz wychodzi tępy
kromka chleba lub pół bułki

duży gar z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem 1 łyżki oleju


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę lub utłuc, zaraz po odcedzeniu- na gorąco lub zimne zmielić w maszynce lub w rozdrabniaczu.

Zanurzam chleb w zimnej wodzie

Mięso oddzielam od kości i przepuszczam przez maszynkę. W trakcie dodaję cebulę podsmażoną z czosnkiem (czosnek do podsmażania dodaję na końcu na kilka sekund i zaraz zestawiam z grzania, żeby się nie przypalił). Na koniec do maszynki wrzucam kromkę chleba, odciśniętą z wody, żeby przepchnąć mięso. Przyprawiam farsz do smaku. Mieszam mięso na farsz. Jeśli jest zbyt tępy dodaję rosół lub wodę.

Jeśli macie więcej składników, zasada przygotowania ciasta jest bardzo prosta. Masę ziemniaczaną układamy w wygodnym sporym garnku (u mnie to ten, w którym się gotowały kartofle), objętościowo na kształt  2/3 a mąki zajmują 1/3 objętości tak jak poniżej na rysunku.


Do zimnej masy ziemniaczanej dodaje mąki, jajo i wyrabiam dość krótko na jednolite ciasto, z którego najlepiej zaraz wyrabiać pyzy. Ciasto z gotowanych kartofli nie lubi czekać. Kawałki ciasta roluję i tnę na mniejsze porcje, odpowiednio na wielkość pożądanych kluch.


Każdą porcję wypełniam farszem-najważniejsze, by dobrze skleić pyzę. Ręce przy tym warto przecierać mąką, dzięki temu szybko i łatwo przebiega formowanie. W trakcie podgrzewam wodę w dużym garnku - im większy tym lepszy. Potem dodaję sól i olej. Pyzy wkładam na wrzątek pojedynczo do garnka, żeby nadto nie ostudziły wody. Po chwili delikatnie mieszam, przesuwając pyzy po dnie. Przykrywam pokrywą. Od momentu wypłynięcia pyz i ponownego zagotowania wody, zmniejszam grzanie i gotuję nie dłużej niż minutę. Odcedzam dużym sitem na raz. Pyzy w ilości tu podanej gotuję etapami- nie wszystkie naraz (3 etapy).


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 24 marca 2017

Kasza jaglana z warzywami pychota z patelni szybki przepis

Witam serdecznie. Polecam uniwersalne łatwe danie - takie kaszotto z popularnymi jarzynami, bez zagęszczania. Walory kaszy jaglanej już zapewne znacie. To taka porządna dawka smaku i zdrowia. W sezonie na świeże warzywa smak będzie jeszcze lepszy. Więcej o kaszy jaglanej znajdziecie TUTAJ


Składniki na 3-4 porcje

około 70 g kaszy jaglanej
2 pietruszki średnie lub 1 większa (lub pasternak)
2 marchewki
kawałek selera
3-5 pieczarek
1 ząbek czosnku
około 350 ml wody chłodnej
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia

przyprawy; sól, miód lub cukier do smaku (słodycz opcjonalnie wg uznania)
przyprawy ziołowe: papryka słodka i ostra, oregano

Przygotowanie

LINK
do przygotowania na filmie


Kasza jeśli eko wystarczy ją sparzyć wrzątkiem a zwykłą dobrze jest wcześniej opłukać na sicie pod bieżącą wodą i na koniec wrzątkiem.

Obrane umyte warzywa - pietruszka, marchew, seler - ścieram na tarce (można rozdrobnić robotem). Pieczarki kroję w plastry lub w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek jeszcze drobniej.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i zaraz dodaję cebulę. Chwilę podsmażam do zeszklenia i wsypuję pieczarki i czosnek. Podsmażam kilkanaście sekund (na każdym etapie mieszam) i dodaję warzywa i kaszę. Dodaję porcjami wodę. Kasza po krótkim czasie pochłonie wodę  i zmięknie. Przyprawiam solą i ziołami. Dusze pod przykryciem 5-10 minut -to zależy od miękkości kaszy. Dodałam ciut miodu dla zrównoważenia smaku, ale nie jest to konieczne . Danie jest bardzo smaczne- dobre solo jak i jako przystawka do dań zasadniczych.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 21 marca 2017

Ciasto z jabłkami drożdżowe z kruszonką łatwy przepis

Witam Kochani wiosennie. Dzisiaj wracam do ciasta drożdżowego, tym razem z jabłkami - taka pyszna domowa drożdżówka a przy tym przepis prosty, tani a efekt bardzo dobry. Polecam!




Składniki na dużą formę wymiary około 24 cm x 39 cm

około kilograma słodko-kwaśnych jabłek startych i podsmażonych


Ciasto drożdżowe przepis Zobacz film jak zrobić: LINK



250 g mąki pszennej uniwersalnej typ 480 lub tortowej typ 450
120 g cukru drobnego
około 300 ml ciepłego mleka lub wody ciepłej
2 dag drożdży świeżych
50 g roztopionego masła
1 całe jajo
1 żółtko
aromat
szczypta soli

Przygotowanie: Mieszam mąkę z solą i cukrem. Ciut cukru zostawiam do posypania drożdży, żeby szybciej fermentowały. W zagłębieniu suchych składników wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję je cukrem i polewam ciepłym mlekiem do temp. maks.37 stopni C. Odstawiam na ok. 5- 10 minut do wyrośnięcia zaczynu. Jeśli drożdże są aktywne, powinien wkrótce pojawić się taki brzuszek z pianką na wierzchu.

warto wiedzieć: podobna temperatura do 37 stopni C. dotyczy topionego tłuszczu, który dodajemy dopiero po wstępnym wyrabianiu - chodzi o to, żeby nie przeholować, bo gorące dodatki zaparzą drożdże, które nie będą rosły.

Kiedy zaczyn w dołku podrośnie dolewam rozbełtane jajko z żółtkiem i sporą porcję ciepłego mleka. Wyrabiam około 2 minut i dodaję na dwa-trzy razy tłuszcz, mieszając w trakcie i potem kilka minut na jednolite ciasto o gęstości ciasta na babkę, czyli trochę rzadsze od typowego ciasta na przykład na drożdżówki. Odstawiam ciasto pod przykryciem do wyrastania na godzinę lub dwie aż wyrośnie - powinno wyraźnie zwiększyć objętość.

Ciasto jest fantastyczne, dające się łatwo rozłożyć w wysmarowanej formie przy użyciu łyżki. Forma jest duża i może się wydawać, że ciasto cienkie, ale zostawiam go jeszcze w formie na około 30 minut, żeby znowu podrosło, w przeciwnym razie pod jabłkami może się zrobić naleśnik, jak w typowych ciastach na pizzę robionych naprędce. Dopiero wtedy wykładamy ciepła lub letnią masę z jabłek a na nią kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190-195 stopni C na około 40 minut. Pod koniec sprawdzam patyczkiem. Jeśli nie ma na nim surowego ciasta wyjmuję i odstawiam do wystudzenia. Gotowe! Zaletą ciasta jest fakt, że pyszne i zachowuje długo świeżość, jeśli w ogóle będzie zostawać na jutro...







Kruszonka


120-130 g mąki
60-70 g cukru
50 g masła
1 żółtko (opcjonalnie)
1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
szczypta soli
aromat

Przygotowanie: Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam na typowo pokruszone ciasto. Gdyby było zbyt miałkie suche trzeba dodać ciut masła lub wody zimnej, ale ostrożnie, żeby znowu nie zrobiło się za mokre a gdyby już stało się za mokre to dodajemy trochę mąki i wyrabiamy krusząc masę w palcach. Można zrobić kruszonkę robotem a potem schłodzić i zetrzeć przez tarkę na ciasto.



Masa z jabłek do wszelkich ciast typu szarlotka, biszkopt lub do nadziewania ciastek kruchych i francuskich



Starte jabłka podsmażam kilkanaście minut, żeby trochę odparowały. Jesli jabłka nie są odpowiednie na kwaśność warto dodać soku z cytryny. Po lekkim przestudzeniu dodaję ciut cukru, jeśli są mało słodkie - ilość cukru wg uznania. Dodaję łyżeczką cynamonu i łyżkę z brzuszkiem maki ziemniaczanej. Dokładnie mieszam. Mąka ziemniaczana  pochłonie sok, który nie rozmoczy nadto ciasta i sprawi też, że masa jabłkowa będzie bardziej zwięzła.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


środa, 15 marca 2017

Ziemniaki faszerowane mielonym, pieczarkami i serem sprawdzony przepis

Witam serdecznie. Ziemniaki to smaczna baza do wielu głównych posiłków. Do tego dania proponuję użyć kartofli, które dobrze zachowują fason w gotowaniu, taki typ sałatkowy, jak odmiana Denar, Lord, Frezja...




Składniki na 14 połówek ziemniaka z farszem



7 sporych podłużnych ziemniaków sałatkowych
30-40 dag mięsa mielonego wg uznania
30 dag pieczarek pokrojonych w drobniejszą kostkę
kawałek sera żółtego o łagodnym smaku lub wg uznania
1 cebula pokrojona na drobno
1-2 ząbki czosnku posiekanego na drobno lub zmiażdżonego
sól, pieprz, cukier do smaku
tłuszcz do smażenia i posmarowania ziemniaków

przyprawy-  u mnie po szczypcie

zioła prowansalskie
kminek
papryka słodka i ostra


Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Obrane ziemniaki ścinam po bokach cienko, by sprawić, żeby stabilnie stały w naczyniu żaroodpornym a potem na półmisku. Przecinam ziemniaki centralnie wzdłuż na pół. Od środka każdej polówki wydrążam miejsce na farsz. Posłużyłam się łyżeczką do herbaty z dość cienkim brzegiem.


Ziemniaki gotuję na parze kilka minut do miękkości, ale powinny być ciut twardsze od tych, jak na typowy obiad. Muszą być w całości. W trakcie gotowania sprawdzam delikatnie widelcem, który powinien wchodzić w ziemniaka z lekkim oporem. Można oczywiście wyjąć wcześniej, jak są jeszcze dość twarde, ale potem trzeba ziemniaki dłużej zapiekać a to obniża ich wspaniały smak.

Połówki ziemniaków smaruję tłuszczem, oprószam nieco solą i przyprawami

Farsz: Podsmażam mięso. Jeśli tłuste to na suchej patelni. Kiedy zbieleje i nieco się zrumieni dodaję cebulę. Mieszam. W razie, gdy bardzo sucho na patelni dodaję ciut wody. Po chwili dosypuję czosnek, przyprawy i pieczarki. Mieszam i duszę całość 4-5 minut, by pieczarki się ścięły i odparował nadmiar soku. Gotowe!

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni C.


Nakładam farsz do każdej połówki ugotowanego ziemniaka i posypuję startym serem. Układam w naczyniu żaroodpornym i piekę około 10 minut. Jeśli chcę, żeby były rumiane dopiekam 3-4 minuty na funkcji grilla. Smakują niesamowicie z sosem lub bez, na ciepło i na zimno. Polecam!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


piątek, 10 marca 2017

Fasola biała lub czerwona z pieczarkami bez mięsa sprawdzony przepis

Witam Kochani! Polecam pyszne, tanie i wartościowe danie. Kilka głównych składników - fasola,pieczarki, warzywa jak do zupy a reszta to naturalne proste przyprawy - sól, pieprz, cząber, tymianek... Smak idealny, ale jeśli nie potraficie się obyć bez kawałka wędzonki to żaden problem- wystarczy dodać.


Składniki na 4-5 porcji

0,5 kg fasoli suchej wg uznania
40-50 g pieczarek
1 pietruszka, kawałek selera, 2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia
1 łyżka mąki do zagęszczenia lub 2 łyżki bułki tartej
1 łyżka miodu lub cukru
sól, pieprz do smaku

przyprawy po szczypcie - cząber, tymianek, kminek, papryka słodka i ostra, kurkuma oraz2 liście laurowe i 3-4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Fasolę moczę w zimnej wodzie kilkanaście godzin, żeby dobrze napęczniała i łatwiej miękła w trakcie gotowania.

Po moczeniu fasolę osączam na sicie i opłukuję pod bieżącą wodą. Wsypuję do garnka i zalewam świeżą wodą do przykrycia. Dodaję do fasoli liście laurowe, ziele angielskie i gotuję do miękkości, uważając, żeby się nie rozgotowała, około godziny lub dłużej.



Kiedy już fasola nieco zmięknie dodaję pokrojone w kostkę warzywa - marchew, pietruszkę, seler i dalej gotuję około 15-20 minut. W trakcie przyprawiam fasolę solą, przyprawami i miodem.

Na 10 minut przed końcem gotowania, gdy fasola praktycznie jest dobra na miękkość, na patelni podrumieniam pokrojone pieczarki. Dodaję do nich cebulę drobno posiekaną. Mieszam. Po chwili dosypuję drobno posiekany czosnek i kilka sekund podsmażam całość-ważne, żeby czosnku nie przypalić. Na koniec pieczarki posypuję mąką i mieszam. Zaraz dodaję do fasoli. Mieszam całość i jeszcze chwilę gotuję. Gotowe!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


wtorek, 7 marca 2017

Sałatka z gotowanych buraków pyszna i zdrowa bez zasmażania

Witam Kochani. Buraki to kopalnia składników odżywczych i smakowych. Uwielbiam je już tak prosto z garnka, ale polecam szczególnie zdrowy sposób na fantastyczną sałatkę do drugiego dania lub ot tak jako wartościowy posiłek w ciągu dnia.


Składniki na około 1,5 kg gotowanych buraków

sól, pieprz do smaku
1- łyżeczka z brzuszkiem cukru lub miodu lub 1 starte jabłko (opcjonalnie, jeśli buraki mało słodkie)
3-4 łyżki oleju lnianego lub innego np filtrowanego na zimno nierafinowanego
łyżka soku z cytryny

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Gotuję umyte nieobrane buraki do miękkości. Wystudzone obieram ze skórek i ścieram na tarce - moim zdaniem w tej wersji bez zasmazki najlepiej smakują starte na większych oczach a na miałko mniej polecam. W razie, gdy buraki mają sporo soku. odsączam jego nadmiar, który można po prostu wypić. Doprawiam starte solą, pieprzem, cukrem lub miodem, sokiem z cytryny i olejem. Gotowe!

Warto wiedzieć, że: Dodatek oleju oprócz jego własnych cudownych wartości sprawia, że możemy przyswoić witaminy z warzyw, które rozpuszczają się właśnie w tłuszczu, jak A, E, D, K. Więcej TUTAJ 

Nadmiar sałatki wkładam do słoików i przechowuje maksymalnie do 3 dni w lodówce do kolejnych dań.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


sobota, 4 marca 2017

Kurczak pyszny w marynacie pomidorowo-miodowej przepis

Witam Kochani! Dzisiaj polecam prosty sposób na bardzo smacznego kurczaka w sosie pomidorowym z lekką nutą naturalnych przypraw. Danie efektowne i łatwe do przygotowania. Polecam także kurczaka miodowego bez pomidorów LINK. Pychota!


Składniki

około 1,2 kg kurczaka
sól do oprószenia

Marynata do mięsa przepis

200-250 ml domowego gęstego przecieru (sklepowy można trochę rozcieńczyć)
15 ml miodu (łyżka z brzuszkiem)
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
szczypta ostrej papryki
szczypta kminku
płaska łyżeczka majeranku
szczypta czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki świeżego posiekanego
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
szczypta soli

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie

Umytego osączonego w porcjach kurczaka oprószam solą i odstawiam na pół godziny lub godzinę.

Mieszam składniki marynaty. Marynata jest uniwersalna. Sprawdzi się do marynowania innych mięs. Kawałki mięsa zanurzam w marynacie. Masuję mięso i wstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin a najlepiej do jutra, żeby dobrze przeszło składnikami mieszanki marynującej. W trakcie 2-3 razy mieszam całość.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 195 stopni C. w formie bez przykrywania. na około 30 minut. Kolejne 30 minut piekę w obniżonej temperaturze do 185 lub 180 stopni C. W trakcie pieczenia 1-2 razy zwilżam kurczaka marynatą, która zamienia się w sos, który podkręci smak dodatków- ziemniaków, ryżu...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam serdecznie

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...